ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΙΛΟΣ «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Και τα κέρδη καλπάζουν στα ύψη και πωλείται

Σύμφωνα με απολογιστικά στοιχεία, οι εταιρίες του Ομίλου ΕΛΠΕ αύξησαν το μέσο όρο κερδών από 35 εκατ.ευρώ το χρόνο στην 3ετία 1995-1997 σε 111 εκατ. ευρώ στην περίοδο 1998- 2001

Την εμμονή της κυβέρνησης να προχωρήσει στο παραπέρα ξεπούλημα του ομίλου εταιριών Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ, επανέλαβε χτες η διοίκηση του ομίλου κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνέντευξης στη Θεσσαλονίκη, παρά το γεγονός ότι η κερδοφορία του ομίλου καλπάζει στα ύψη. Ετσι, τα σημαντικά ποσά από τα κέρδη του ομίλου, που μέχρι τώρα πήγαιναν στα ταμεία του κράτους και έκλεινε τις «μαύρες τρύπες» του προϋπολογισμού, θα καταλήγουν στο εξής στον όμιλο Λάτση (που έχει αποκτήσει κατ' αρχήν το 23% των ΕΛΠΕ) και γενικότερα το ιδιωτικό κεφάλαιο, που δηλώνει υποψηφιότητα για απόκτηση των νέων πακέτων μετοχών που σχεδιάζει να πουλήσει η κυβέρνηση.

Αναλυτικότερα, στην ενημερωτική συνέντευξη του κοινού και των επενδυτών, που παραχώρησαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, οι διοικούντες τα ΕΛΠΕ:

  • Προανήγγειλαν επενδύσεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ (πάνω από 613 δισ. δραχμές) που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ο όμιλος μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, με στόχο την αύξηση της παραγωγής, κυρίως προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, αλλά και στην έρευνα και εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων και την επέκταση της εμπορίας στις βαλκανικές και άλλες χώρες. Είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο το 1/3 του ποσού αυτού θα επενδυθεί στην Ελλάδα και τα 2/3 στις διεθνείς δραστηριότητες του ομίλου. Το συνολικό ποσό των επενδύσεων θα προέλθει από τις αναμενόμενες καθαρές χρηματορροές από τις υφιστάμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου, (1,1 δισ.) και από δανεισμό (700 εκατ.).
  • Εδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην καλπάζουσα κερδοφορία του ομίλου τα τελευταία χρόνια. Παραθέτοντας στοιχεία για την εξέλιξη της κερδοφορίας του ομίλου στην περίοδο 1996- 2001, ανέφεραν χαρακτηριστικά, ότι ενώ στην περίοδο 1995 -1997 ο μέσος όρος των ετήσιων κερδών ήταν 35 εκατ. ευρώ, στην περίοδο 1998 -2001 ο μέσος όρος των ετήσιων κερδών ανήλθε σε 111 εκατ. ευρώ. Δηλαδή υπερτριπλασιάστηκε.
  • Επανέλαβαν την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην προγραμματισμένη παραπέρα μετοχοποίηση, δηλαδή ξεπούλημα σε ιδιώτες και ότι ο όμιλος θα κινείται μέσα στη λογική της απελευθέρωσης των ενεργειακών αγορών και τη συνακόλουθη τακτική των συμμαχιών -συγχωνεύσεων πετρελαϊκών και λοιπών επιχειρήσεων στον κλάδο της ενέργειας.
  • Ανακοίνωσαν πως αυξήθηκε η συμμετοχή των ΕΛΠΕ στη ΔΕΠΑ σε 35%, ενώ ο όμιλος μπήκε στο χώρο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με την ίδρυση της Κοινοπραξίας Ενεργειακή Θεσσαλονίκης στην οποία τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν με 45% μαζί με τη βελγική TRAKTEBEL (45%) και την ΑΕΓΕΚ (10%).

Τα μέλη της διοίκησης όμως δεν απάντησαν ουσιαστικά στα ερωτήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ -σχετικά με το μέλλον τους, τις εργασιακές σχέσεις, τη λειτουργία ή μη των πετροχημικών μονάδων που έκλεισαν, την εργολαβοποίηση των εργασιών της επιχείρησης κλπ.- όπως τα έθεσε μέλος της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων στα ΕΛΠΕ.

Παράταση για το ξεπούλημα της ΔΕΠΑ

Παράταση 10 ημερών δόθηκε στους υποψήφιους μνηστήρες της ΔΕΠΑ, ώστε να προλάβουν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Η παράταση αυτή θα δόθηκε, με την παράλληλη τροποποίηση του τέταρτου κριτηρίου της προκήρυξης, που προέβλεπε ότι, ακόμα και σε ομάδα επενδυτών (κοινοπρακτικό σχήμα) που πιθανόν υποβάλουν προσφορά για την εξαγορά του ποσοστού της ΔΕΠΑ, όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει «να πληρούν τα κριτήρια οικονομικού μεγέθους που τέθηκαν πιο πάνω», δηλαδή η καθαρή θέση τους (όλων των επενδυτών) πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την καθαρή θέση της ΔΕΠΑ, η οποία στις 31/12/2001 ανερχόταν στα 949.807.031 ευρώ. Ο όρος αυτός, καθιστούσε αδύνατη τη συμμετοχή - ακόμα και στα πλαίσια κοινοπραξίας - οποιασδήποτε ελληνικής ενεργειακής επιχείρησης, αφού δεν πληρούν τα οικονομικά κριτήρια που τίθενται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Με την τροποποίηση, μόνο ο επικεφαλής της κοινοπραξίας πρέπει να έχει μεγαλύτερη καθαρή θέση από αυτή της ΔΕΠΑ.

ΛΙΑΝΟΠΩΛΗΤΕΣ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
Αντιμέτωποι με τη «φορολογική μεταρρύθμιση»

Κλοιός στο υπουργείο Οικονομικών για την επιβολή της χρήσης ταμειακών μηχανών

Κλοιό στο υπουργείο Οικονομικών και πορεία στο κέντρο της Αθήνας έκαναν χτες οι λιανοπωλητές λαϊκών αγορών διαμαρτυρόμενοι για τη χρήση ταμειακών μηχανών που επιβάλλει από το 2003 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το μέτρο που πήρε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της λεγόμενης «φορολογικής μεταρρύθμισης», αφορά, σε πρώτη φάση, ορισμένους από τους επιτηδευματίες του κλάδου και εξαιρεί άλλους, αλλά είναι φανερό ότι στη συνέχεια σκοπεύουν να το γενικεύσουν σε όλους ανεξάρτητα τους λιανοπωλητές οδηγώντας τους σε αφανισμό. Αυτή η προοπτική και οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις πάνω στο θέμα λειτουργούν συσπειρωτικά για τους λιανοπωλητές των λαϊκών αγορών στη βάση των κοινών προβλημάτων τους και του ανταγωνισμού που έχουν να αντιμετωπίσουν από τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της δηλώνει αποφασισμένη να εφαρμόσει πλήρως τις αρχικές αποφάσεις και στο πλαίσιο αυτό οι εκπρόσωποι των λιανοπωλητών εισέπραξαν για μια ακόμη φορά την πλήρη άρνηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με την οποία συναντήθηκαν χτες στο πλαίσιο της κινητοποίησής τους. Ο απροκάλυπτος εμπαιγμός των κυβερνώντων προκύπτει και από χτεσινή επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με την οποία επαναλαμβάνουν τις αποφάσεις και ρυθμίσεις, σύμφωνα με τις οποίες από την 1.1.2003 στη Β΄ κατηγορία βιβλίων υπάγονται οι επιτηδευματίες που «πουλούν αποκλειστικά στις λαϊκές αγορές ρούχα, παπούτσια, βιομηχανικά είδη, είδη οικιακού εξοπλισμού και άλλα παρόμοια προϊόντα» σε αντίθεση με τους «λιανοπωλητές οπωρολαχανικών, νωπών αλιευμάτων και λοιπών αγροτικών προϊόντων που θα φορολογούνται όπως και τα προηγούμενα χρόνια».

ΟΗΕ
Διεθνής ύφεση και πτώση των επενδύσεων

Μεγάλη πτώση άνω του 50% της εισροής ξένων άμεσων (παραγωγικών) επενδύσεων σημειώθηκε το 2001 ως προς το 2000, γεγονός που αποδίδεται στην ύφεση της διεθνούς οικονομίας, σύμφωνα με την Εκθεση του ΟΗΕ για τις παγκόσμιες επενδύσεις, στοιχεία της οποίας δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την Εκθεση, οι εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων ανήλθαν σε 735 δισ. δολάρια το 2001, ποσό το οποίο είναι λιγότερο από το μισό του ποσού του 2000. Η έκθεση αποδίδει την πτώση των ξένων επενδύσεων στη διεθνή οικονομική ύφεση, ιδιαίτερα έντονη τον προηγούμενο χρόνο, ενώ αναφέρει ότι τα υφεσιακά φαινόμενα εντάθηκαν μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις 11 Σεπτέμβρη.

Από εκεί και πέρα, η Εκθεση - η οποία αναπτύσσει ειδικό θέμα «πολυεθνικές εταιρίες και ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών» - μετατρέπεται σε απολογητή των πολυεθνικών εταιριών, στις οποίες προσδίδει ευεργετικές, για το ρόλο που παίζουν στις αναπτυσσόμενες και πρώην σοσιαλιστικές χώρες, ιδιότητες, το ρόλο των οποίων εξωραΐζει δεόντως... Δείγμα και αυτό των συντηρητικών αλλαγών που έχουν συντελεστεί στον ΟΗΕ, τα κείμενα του οποίου, ενώ στο παρελθόν παρουσίαζαν μια σχετικά αντικειμενική πραγματικότητα της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης στον πλανήτη, σήμερα απολογιέται και συγκαλύπτει το ρόλο του πολυεθνικού κεφαλαίου. Ετσι η Εκθεση δίνει συμβουλές προς το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο των αναπτυσσόμενων χωρών, να πάρουν μέτρα στην κατεύθυνση της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Από τα στοιχεία που παραθέτει προκύπτει ότι δυναμικοί εξαγωγικοί κλάδοι αναπτυσσόμενων χωρών βρίσκονται στα χέρια του πολυεθνικού κεφαλαίου. Το πιο εντυπωσιακό, από αυτά τα στοιχεία αφορά την Κίνα, καθώς η συμμετοχή του πολυεθνικού κεφαλαίου στις συνολικές εξαγωγές της γιγάντιας αυτής χώρας, αυξήθηκε από 17% το 1991 σε 50% το 2001(!), ενώ στην Ουγγαρία το 80% των εξαγωγών της βρίσκεται στα χέρια του πολυεθνικού κεφαλαίου.

Ερωτήματα διατυπώνει η Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων, σχετικά με την υπόθεσης παράνομης επιστροφής ΦΠΑ, που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Οικονομίας. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των τελωνειακών, οι ενδοκοινοτικές συναλλαγές αποτελούν τον κύριο όγκο της υπόθεσης αυτής και για τις οποίες η Τελωνειακή Υπηρεσία δεν έχει καμία συμμετοχή. Παράλληλα, σύμφωνα με τους τελωνειακούς, δεν αποδείχτηκε ότι έγιναν εικονικές εξαγωγές προς τη Βουλγαρία, καθώς δεν έχει καν ξεκινήσει η διασταύρωση στοιχείων με τα βουλγαρικά Τελωνεία στο πλαίσιο της «διοικητικής συνδρομής» ανάμεσα στις δυο χώρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ