ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι θέσεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ

«Οι προτάσεις μας», τόνισε στη συνέχεια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «δίνουν απάντηση στο ποια πολιτική θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα του μικρού παραγωγού και ταυτόχρονα δείχνουν πώς θα επιβληθεί αυτή η πολιτική, γιατί είναι φανερό ότι άλλη πολιτική και σημερινός συσχετισμός δύναμης δε συμβιβάζονται.

Πολιτική λύση, δηλαδή λύση με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην πλειοψηφία δε γίνεται. Φιλολαϊκή πολιτική και υποταγή στην ΕΕ και την ΚΑΠ δε γίνεται.

Η λύση που προτείνουμε είναι ρεαλιστική, με την προϋπόθεση ότι ο λαός θα πάρει την πρωτοβουλία ανατροπής του συσχετισμού δύναμης, με την προϋπόθεση άλλης κυβερνητικής διακυβέρνησης -εξουσίας, με την προϋπόθεση ότι ξεκινά όσο πιο γρήγορα γίνεται η διαδικασία συγκρότησης του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού κοινωνικοπολιτικού Μετώπου. Το Μέτωπο θα συμβάλει στην άσκηση της μεγαλύτερης δυνατής πίεσης για απόσπαση κατακτήσεων, θα στηρίζει τη λαϊκή πρωτοβουλία και ενότητα και ταυτόχρονα θα δουλεύει με τη δύναμη της πείρας των αγώνων για να αλλάξει η διακυβέρνηση, η εξουσία. Θα είναι παρόν στο σήμερα, αλλά θα βοηθάει να έρθει το αύριο της λαϊκής ευημερίας πιο κοντά. Αν ο λαός θέλει, μπορεί! Αυτή ήταν, είναι και θα παραμείνει αισιόδοξη πεποίθησή μας.

Αυτό είναι δυνατό να γίνει, εφόσον η πλειοψηφία του λαού το αποφασίσει. Και θα το αποφασίσει, το ζητούμενο είναι να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Η αγροτική παραγωγή μπορεί να αναπτυχθεί. Δεν υπάρχει κανένας εγχώριος και διεθνής λόγος που να δείχνει το αντίθετο. Πολιτικοί λόγοι το απαγορεύουν σήμερα, όμως τα πράγματα και οι συσχετισμοί αλλάζουν.

Το αντικειμενικό στοιχείο που δεν πρέπει κανείς να λησμονεί είναι ότι:

  • Η γεωργία μπορεί να διασφαλίσει την καλή και φθηνή διατροφή του λαού σε μια περίοδο μάλιστα που οι πολυεθνικές επιβάλλουν ακριβά και ανθυγιεινά προϊόντα χάριν του κέρδους.
  • Η αγροτική παραγωγή συμβάλλει στην ανάπτυξη της απασχόλησης, στην παραμονή του πληθυσμού στην ύπαιθρο, στην επιστροφή στην ύπαιθρο όσων εξαναγκάστηκαν να φύγουν και το επιθυμούν.
  • Η αγροτική οικονομία αποτελεί βασικό παράγοντα και για την ανάπτυξη της μεταποιητικής βιομηχανίας.
  • Η ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής μπορεί να συνδυαστεί και με την προστασία του περιβάλλοντος».
Ο λαϊκός παραγωγικός συνεταιρισμός

«Για να συνδυάζει η αγροτική παραγωγή όλους αυτούς τους στόχους», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, «δηλαδή και τα προϊόντα και τα συμφέροντα του μικροπαραγωγού, και τα συμφέροντα όλου του λαού, πρέπει να στηριχτεί στον παραγωγικό συνεταιρισμό. Εννοείται ότι μόνο κατ' όνομα μοιάζει ο παραγωγικός συνεταιρισμός που προτείνουμε με το συνεταιρισμό που έχουμε γνωρίσει ως τώρα.

Ο ένας είναι όργανο αντιαγροτικής πολιτικής, μεσάζων ανάμεσα στους αγρότες και στους εμποροβιομηχάνους. Ο άλλος, που προτείνουμε εμείς, είναι o συνεταιρισμός που θα αποτελεί μια μορφή συγκέντρωσης παραγωγής δίπλα στον κοινωνικοποιημένο τομέα παραγωγής που περιλαμβάνει τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και πλούτου όλης της χώρας. Είναι συνεταιρισμός απαλλαγμένος από τον εναγκαλισμό των μονοπωλίων.

Ο μικρός παραγωγός μέσα από τη συνεταιριστική του οργάνωση δε θα έχει το φόβο να πουλάει σε εξευτελιστικές τιμές και να αγοράζει ακριβά τα αγαθά και τις υπηρεσίες που του χρειάζονται.

Ο συνεταιρισμός αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της λαϊκής οικονομίας, μιας εξουσίας λαϊκής που δεν έχει καμία σχέση με την εξουσία και τη διακυβέρνηση που ως τώρα έχουμε γνωρίσει.

Αναμφισβήτητα η κατάκτηση της λαϊκής οικονομίας, της κοινωνικοποιημένης οικονομίας, της οικονομίας του παραγωγικού συνεταιρισμού δεν είναι υπόθεση μιας μέρας. Θα είναι προϊόν σκληρών αγώνων και αναμετρήσεων, που υποχρεωτικά θα διεξάγει ο λαός μας, αν δε θέλει να ζήσει ακόμα χειρότερες μέρες.

Εμείς δεν καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια μέχρις ότου δημιουργηθούν συνθήκες εντελώς διαφορετικές από τις σημερινές.

Παλεύουμε και σήμερα, αυτό πρέπει να κάνει και η αγροτιά, γύρω από στόχους αντιμονοπωλιακούς, για να ανοίξουμε δρόμους στο αύριο. Σημασία έχει όμως η πάλη και τα αιτήματα να μην πριμοδοτούν αυταπάτες.

Οι άξονες που προτείνουμε για συσπείρωση και κοινή δράση

«Καλούμε την αγροτιά», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, ολοκληρώνοντας την ομιλία της, «να υιοθετήσει τους παρακάτω άξονες και στόχους, σε κοινή δράση στους αγώνες, σε κοινή προσπάθεια να κτίσουμε το Μέτωπο

1. Ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής με βάση τις ανάγκες της χώρας, παίρνοντας υπόψη βεβαίως και τις συνθήκες της διεθνούς αγοράς. Δηλαδή, χωρίς τους όρους των ποσοστώσεων, τα πρόστιμα της συνυπευθυνότητας, τις αγραναπαύσεις, τις εκριζώσεις και τα κίνητρα της εντατικοποίησης της ΕΕ. Αναδιάρθρωσή της με αύξηση της ζωικής παραγωγής αλλά και της φυτικής που στηρίζει τη ζωική παραγωγή, όπως ζωοτροφές.

2. Σύστημα τιμών και επιδοτήσεων που εξασφαλίζει βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες και θα ευνοεί την αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής. Το σύστημα επιδοτήσεων που προτείνουμε είναι αντίθετο με τις κατευθύνσεις της ΕΕ που προβλέπει κίνητρα και επιδοτήσεις στους μεγαλοαγρότες καπιταλιστές, οι οποίοι και τελικά καρπώνονται τη μεγάλη πλειοψηφία των κοινοτικών επιδοτήσεων.

3. Σημαντική αύξηση των κονδυλίων για αγροτικά έργα υποδομής, μέτρα που αντιμετωπίζουν το μονοπωλιακό έλεγχο στις τιμές των γεωργικών εφοδίων και μηχανημάτων για να μειωθεί το κόστος παραγωγής.

4. Κρατικοί οργανισμοί και ιδρύματα έρευνας με στόχους την επιστημονικοτεχνική στήριξη του μικρού παραγωγού. Ανάπτυξη της εγχώριας γεωργικής έρευνας και τεχνολογίας, εκπαίδευση των αγροτών στη σωστή χρήση προϊόντων της έρευνας και τεχνολογίας για να προστατεύεται το περιβάλλον και η υγεία των καταναλωτών.

5. Κρατική αγροτική τράπεζα με κοινωνικό και αναπτυξιακό προσανατολισμό, η οποία με κάλυψη του προϋπολογισμού θα επιδοτεί επιλέξιμες γεωργικές δραστηριότητες.

6. Ουσιαστικά και αποτελεσματικά κίνητρα στους νέους αγρότες για να ανανεωθεί ο γηρασμένος πληθυσμός και ιδιαίτερα κίνητρα παραμονής στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές για να αποφευχθεί η ερήμωση της υπαίθρου.

7. Μέτρα διάθεσης της αγροτικής παραγωγής με εξαγωγικές επιδοτήσεις αλλά και προστασία από τις αθρόες εισαγωγές. Ανάπτυξη ισότιμων εμπορικών σχέσεων με τις χώρες όλου του κόσμου.

8. Κρατικός φορέας ασφάλισης παραγωγής και κεφαλαίου με συμμετοχή στους πόρους του κράτους και των αγροτών.

9. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους κατοίκους της υπαίθρου στα Κέντρα Υγείας και νομαρχιακά νοσοκομεία, οικογενειακός γιατρός. Που σημαίνει ότι πρέπει να καταργηθεί κάθε μορφής ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα ασφάλισης και υγείας. Η συνύπαρξη και των δύο συστημάτων αντικειμενικά δε θα είναι ισότιμη.

10. Δωρεάν σύγχρονη Παιδεία, που σημαίνει ότι καταργείται κάθε μορφής ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα. Οσο διατηρείται ο ιδιωτικός τομέας δε θα γλιτώσει ο λαός από τη μέγκενη του.

11. Σύνταξη ανθρώπινη για όλους τους αγρότες και αγρότισσες μετά τα 30 χρόνια ασφάλισης, ίση με την κατώτερη του ΙΚΑ με συμμετοχή κράτους και ασφαλισμένων.

Με τους εργάτες της «Ιντραμέτ» και της «ΜΕΤΚΑ»

Συνομιλώντας με τους εργάτες της «ΜΕΤΚΑ»
Συνομιλώντας με τους εργάτες της «ΜΕΤΚΑ»
Οι εξελίξεις σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο η κατάσταση για την εργατική τάξη και τον ελληνικό λαό, καθώς αναμένεται να περικοπούν κι άλλα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις. Αυτά υπογράμμισε η Αλέκα Παπαρήγα, συνομιλώντας με τους εργάτες των επιχειρήσεων «Ιντραμέτ» και «ΜΕΤΚΑ» που εδρεύουν στη Λάρισα, κάνοντας και ιδιαίτερη αναφορά στις συνέπειες που θα έχει στην περιοχή μας μια πολεμική επιχείρηση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ. Ταυτόχρονα, όμως, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θ' αναπτυχτεί η αντίσταση των εργαζομένων, καθώς -όπως χαρακτηριστικά είπε- όταν πλησιάζουμε στον «πάτο», τότε αντιδρούμε.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε το καθεστώς ανασφάλειας, που έχει επιβάλει η εφαρμοζόμενη αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική, σημειώνοντας πως, για να ξεπεραστεί το πρόβλημα, απαιτείται η συμμετοχή των εργαζομένων στη συνδικαλιστική δράση και στην πολιτική πάλη. Κάλεσε, δε, τους εργάτες να σκεφτούν σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα το συνδικαλιστικό κίνημα και ποιοι φέρουν την ευθύνη γι' αυτό.

Αναφερόμενη, δε, στη σημασία των ερχόμενων τοπικών εκλογών τόνισε την ανάγκη, οι εργαζόμενοι να στείλουν και με την ψήφο τους μήνυμα ουσιαστικής καταδίκης και των δυο μεγάλων κομμάτων, η πολιτική των οποίων πλήττει τα εργατικά συμφέροντα.

Το συνταξιοδοτικό, το εργασιακό, το πρόβλημα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, το θέμα της ακρίβειας και της αισχοκέρδειας στην «ελεύθερη» αγορά, ήταν μερικά από τα ζητήματα που έθεσαν, με τις παρεμβάσεις τους στο διάλογο που αναπτύχθηκε, εργαζόμενοι των δύο εργοστασίων.

Αργά το απόγευμα, η Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της διοίκησης της Ενωσης Γονέων Λάρισας, η οποία και έθεσε τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια Παιδεία στο νομό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ