ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΤΕΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Διεκδικούν αποφασιστικά το «πριμ παραγωγικότητας»

Εξακολουθεί να αρνείται την καταβολή του ο Β. Παπαγεωργόπουλος. «Δε θα γίνουν εκλογές», λένε οι εργαζόμενοι

Εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν σε κανέναν από τους δήμους της Θεσσαλονίκης αν η διοίκηση του δήμου και ο δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος δε συμφωνήσουν άμεσα με τους συλλόγους εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης για την καταβολή του πριμ παραγωγικότητας για την περίοδο 1990 - '96. Πριμ που παρά τα όσα προβλέπονται από το σχετικό νόμο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αρνείται να καταβάλει.

Αυτό αποφασίστηκε στη, χτεσινή, έκτακτη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του δήμου, αυτό ήταν και το βασικό μήνυμα που έστειλε η μαζική και μαχητική συγκέντρωση που ακολούθησε και στην οποία συμμετείχε όλη η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ - ΟΤΑ, σε ένδειξη στήριξης στον αγώνα των εργαζόμενων του Δήμου.

Να σημειωθεί ότι ο δήμος χρωστά στους εργαζόμενους 6,5 δισ. δρχ., και παρόλο ότι οι περισσότεροι δήμαρχοι της χώρας έχουν ήδη καταβάλει το πριμ στους εργαζόμενους, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αρνείται κάθε διευθέτηση του θέματος, με τη δικαιολογία ότι η πληρωμή αυτή είναι παράνομη!

Μετά το τέλος της συνέλευσης ακολούθησε μεγάλη πορεία στην οποία πήραν μέρος πάνω από 1.000 εργαζόμενοι. Με τα συνθήματα «Αγώνας μαζικός θα είναι είναι η απάντηση από εδώ κι εμπρός», «Δήμαρχε δώσε τα λεφτά, γιατί θα δεις να πέφτουνε πολύ τα ποσοστά» και «Εκλογές δε γίνονται μ' απλήρωτους εργάτες», η πορεία κατευθύνθηκε στο δημαρχείο. Αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής της ΠΟΕ - ΟΤΑ, εκπρόσωποι των σωματείων εργαζομένων μαζί και ο Αγάπιος Σαχίνης, υποψήφιος δήμαρχος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα», συναντήθηκε με το δήμαρχο και του έθεσε το αίτημα των εργαζομένων. Ο δήμαρχος, κατά την πάγια τακτική του, συνέχισε να επιμένει ότι η ικανοποίηση αυτού του αιτήματος είναι παράνομη.

Τώρα το λόγο θα έχει ο αγώνας των εργαζόμενων, δήλωσαν μετά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων και κάλεσαν όλους τους συναδέλφους τους να παρευρεθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία ο Αγάπιος Σαχίνης δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει σχετικό κείμενο για ψήφιση.

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Γιάννης Στρατηγός, γενικός γραμματέας της ΠΟΕ - ΟΤΑ, τόνισε: «Η μέχρι σήμερα στάση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου υιοθετεί την πολιτική που μετατρέπει την ΤΑ σε καλοδουλεμένο γρανάζι για την εξυπηρέτηση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης συνολικότερα. Η πολιτική αυτή αφορά και στα ζητήματα της παραγωγικότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, στα ζητήματα της Παιδείας, της Υγείας, με λίγα λόγια δηλαδή, η ΤΑ λειτουργεί σαν επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, θα διεκδικήσουν τα ελάχιστα που τους ανήκουν και θα αναγκάσουν το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση για την καταβολή των χρημάτων».

Δημόσια, «τάχα δωρεάν», παιδεία

Με την έγκριση ψηφισμάτων ολοκληρώθηκε χτες, σε συνεδρίαση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, η Ζ΄ Σύνοδος της «Βουλής των Εφήβων» που διοργανώνεται για έβδομη συνεχή χρονιά. Στη συνεδρίαση ήταν παρόντες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός καθώς και βουλευτές από όλα τα κόμματα.

Αντιπροσωπεία των «εφήβων βουλευτών» επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος μάλιστα σε συζήτηση που είχε μαζί τους για τα θέματα παιδείας τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των φροντιστηρίων. Είπε συγκεκριμένα ότι «η μεγαλύτερη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους καθηγητές είναι η κατάργηση των φροντιστηρίων». Και αναρωτήθηκε: «Είναι ανάγκη να υπάρχουν φροντιστήρια σε μία παιδεία δημόσια, η οποία παρέχεται τάχα δωρεάν και έχει ανάγκη συμπληρώματος το οποίο κοστίζει τόσο ακριβά στους γονείς σας;».

Τις προηγούμενες μέρες οι «έφηβοι βουλευτές» είχαν κατανεμηθεί στις υπάρχουσες κοινοβουλευτικές επιτροπές, που αφού συνεδρίασαν κατέληξαν σε εισηγήσεις ανά τομέα, οι οποίες εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια της «Βουλής των Εφήβων».

Αθωώθηκε ο Λεσπέρογλου

Αθώος με ψήφους 4 - 3 κρίθηκε χτες, από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών (ΜΟΕΑ), ο Αβραάμ Λεσπέρογλου, για την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος του αστυνομικού Γ. Ψαρουδάκη στις 24-10-1982 στα Εξάρχεια. Η απαλλακτική απόφαση ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του δικαστηρίου Γ. Βούλγαρη, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Μια μέρα νωρίτερα, ο εισαγγελέας της έδρας Ν. Μαύρος είχε χαρακτηρίσει τον κατηγορούμενο «αδίστακτο κακοποιό» και είχε ζητήσει την ενοχή του χωρίς κανένα ελαφρυντικό, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει τη ...λύπη του για τους επώνυμους μάρτυρες υπεράσπισης που κατέθεσαν στη δίκη. Η υπόθεση Ψαρουδάκη εκδικάστηκε από το ΜΟΕΑ για δεύτερη φορά, καθώς είχε αναιρεθεί από τον Αρειο Πάγο η προηγούμενη απόφαση του ίδιου δικαστηρίου, με την οποία ο Α. Λεσπέρογλου είχε αθωωθεί.

«Νίκη ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, της αξιοπρέπειας και της αντοχής της απέναντι στις αφόρητες πιέσεις και το κλίμα τρομο-λαγνείας που έχει διαμορφωθεί», χαρακτήρισε την απόφαση ο συνήγορος του Λεσπέρογλου, Ι. Ραχιώτης. Ο συνάδελφός του Σπ. Φυτράκης δήλωσε ότι «το δικαστικό σύστημα των μεικτών ορκωτών δικαστηρίων είναι το καταλληλότερο για όλες τις υποθέσεις με πολιτικό υπόβαθρο», και ότι «η δίκη αυτή ήταν ένα τεστ, προκειμένου να αποδειχτούν οι αντοχές απέναντι στις όποιες πιέσεις». Η τρίτη συνήγορος Τασία Χριστοδουλοπούλου υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή ήταν η πιο ευχάριστη έκπληξη της καριέρας της και έδειξε ότι «τα ελληνικά δικαστήρια δικάζουν με βάση τους κανόνες δικαίου».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χωρίς «τυφλό» σύστημα προσγείωσης

Εκτός λειτουργίας θα παραμείνει μέχρι την 1η Οκτώβρη 2002 το «τυφλό» σύστημα προσγείωσης ILS II στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, λόγω έργων σε παράλληλο διάδρομο.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), λόγω έργων στο διάδρομο προσγείωσης 10/28, κρίθηκε αναγκαίο να τεθεί εκτός λειτουργίας ο διάδρομος 16-34, ο οποίος διαθέτει το σύστημα ILS κατ. II. Τα έργα θα ολοκληρωθούν την 1η Οκτώβρη, οπότε θα ενεργοποιηθεί και πάλι ο συγκεκριμένος διάδρομος.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γ. Πασχαλίδης που παραβρέθηκε χτες στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», επισκεπτόμενος την έκθεση «Αναπτύσσουμε το αεροδρόμιο - Το ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης», επανέλαβε τις γνωστές εξαγγελίες για έργα και επενδύσεις 800 εκατ. ευρώ, που θα καταστήσουν το «Μακεδονία» σύγχρονο, διεθνές και ανταγωνιστικό αεροδρόμιο, αλλά όλα αυτά το 2008!.

Σημειώνεται ότι για το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης προβλέπεται η κατασκευή «συνοδών» εγκαταστάσεων (ξενοδοχειακή μονάδα, πολυώροφο κτίριο στάθμευσης αυτοκινήτων και συντήρησης αεροσκαφών), συνολικού προϋπολογισμού 117 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αναλάβουν να κατασκευάσουν ιδιώτες με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος χρήσης.

Προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Το πρόγραμμα της «Ολυμπιακής Παιδείας» και την πολυδιαφημισμένη επέκταση του «ολοήμερου» σχολείου εξυπηρετούν οι τοποθετήσεις αναπληρωτών που ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για την επαναπρόσληψη 1.395 προσωρινών αναπληρωτών Φυσικής Αγωγής για το πρόγραμμα Ολυμπιακής Εκπαίδευσης, το οποίο στόχο έχει να εμφυσήσει τα «ολυμπιακά ιδεώδη» της εμπορευματοποίησης στους μαθητές, τη στιγμή που το μάθημα της φυσικής αγωγής παραμένει υποβαθμισμένο. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο, μετακινούνται επίσης ύστερα από αίτησή τους 277 εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής σε περιοχές προτίμησής τους. Ολοι οι παραπάνω οφείλουν να εμφανιστούν στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέχρι 20 Σεπτέμβρη 2002 για να αναλάβουν υπηρεσία.

Χτες, ανακοινώθηκε και η πρόσληψη 1.391 αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τις ανάγκες του «ολοήμερου» σχολείου, ενός όρου που αποδίδεται από το υπουργείο Παιδείας στα λεγόμενα τμήματα διευρυμένου ωραρίου, τα οποία λειτουργούν χωρίς υποδομές και πρόγραμμα και - στις περισσότερες περιπτώσεις - με την οικονομική συμμετοχή των γονιών. Από τους προσληφθέντες οι 1.107 είναι δάσκαλοι και οι 284 νηπιαγωγοί, οι οποίοι οφείλουν να παρουσιαστούν άμεσα και να αναλάβουν υπηρεσία.

ΟΛΜΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποιεί σήμερα, στη 1 το μεσημέρι, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) με αιχμή τα λειτουργικά προβλήματα των σχολείων. Η ΟΛΜΕ διαμαρτύρεται για την ύπαρξη πληθωρικών τμημάτων που, σε κάποιες περιπτώσεις, φτάνουν και ξεπερνούν τους 35 μαθητές ανά εκπαιδευτικό και για τις σχετικές εγκυκλίους του υπουργείου Παιδείας που αφορούν την οργάνωση των τμημάτων. Επίσης, ζητά διαφάνεια και δημοσιοποίηση των πινάκων από τους οποίους έγιναν οι πρόσφατες προσλήψεις αναπληρωτών, τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και αύξηση δαπανών για την Παιδεία ως όρο για την επίλυση των προβλημάτων.

Πρόταση για πραγματοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας είχε καταθέσει ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ ΔΕΕ στο προχτεσινό ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, όμως αυτή απορρίφθηκε με διάφορα προσχήματα από τις παρατάξεις της πλειοψηφίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ