ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ»
Γίνονται για παιδαγωγικούς λόγους, λέει η κυβέρνηση

Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη

Eurokinissi

Στο όνομα της συγκρότησης «σχολικών κέντρων» για παιδαγωγικούς λόγους ο υφυπουργός Παιδείας Ν. Γκεσούλης προσπάθησε χτες στη Βουλή να δικαιολογήσει την ουσία της σχετικής υπουργικής εγκυκλίου, η οποία επιτάσσει τη συνένωση μαθητικών τμημάτων προκειμένου να γίνει «ορθολογισμός» στην κατανομή των δαπανών.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη και ο αρμόδιος υφυπουργός είπε ότι η σχετική εγκύκλιος εκδόθηκε επειδή η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει σχολικά κέντρα στη θέση απομακρυσμένων σχολειών με εφτά ή δέκα παιδιά, προκειμένου να υπάρξει ένα ποιοτικό σχολείο στη θέση σχολείων που λειτουργούν σε απομακρυσμένη περιοχή με λίγα παιδιά. Ισχυρίστηκε ότι η εγκύκλιος δεν έχει να κάνει με οικονομικές περικοπές, ανέφερε ότι φέτος έγιναν οι πιο μαζικοί διορισμοί της τελευταίας 20ετίας και είπε ότι κατά μέσο όρο αντιστοιχεί ένας δάσκαλος για 10,3 μαθητές, αναλογία που είναι η καλύτερη της ΕΕ.

Η Λ. Κανέλλη στην τοποθέτησή της είπε ότι η εφαρμογή της εγκυκλίου, που διατάσσει τη συνένωση, θα έχει ως αποτέλεσμα μαθητές που περισσεύουν να εξορίζονται μακριά από τη γειτονιά τους. Τόνισε δε ότι «είναι δράμα για τους γονείς που πρέπει να μεταφέρουν τα παιδιά τους των οκτώ, εννιά ή δέκα ετών που πρέπει να πηγαίνουν από τη μία συνοικία στην άλλη, ακόμα και με τα πόδια». Οσο για τον ισχυρισμό του υφυπουργού ότι η ύπαρξη τμημάτων με πολύ χαμηλό αριθμό μαθητών, είναι αντίθετη με τις παιδαγωγικές αρχές, τόνισε χαρακτηριστικά: «Για όνομα του θεού! Εδώ ανακηρύσσουμε ήρωες δασκάλους ή τάξεις με έναν μαθητή, μόνο και μόνο γιατί μπορούν και η πολιτεία και ο ένας μαθητής και ο ένας δάσκαλος να συγκρατήσουν τον τόπο διά της παιδείας». Καταλήγοντας ζήτησε να διορίζονται περισσότεροι εκπαιδευτικοί και να υπάρχουν ολοένα και λιγότερα παιδιά στις τάξεις.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας

Χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας για διέξοδο από τα προβλήματα που η ίδια η πολιτική του δημιούργησε, έληξε η χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε η ΟΛΜΕ με αιχμή τα λειτουργικά προβλήματα των σχολείων. Ανέδειξε, ωστόσο, για μια ακόμα φορά την ανάγκη αγωνιστικής διεκδίκησης λύσεων από τους καθηγητές συνολικά για τα προβλήματα της Παιδείας, ενάντια στην πολιτική που τα γεννά.

Αιχμή της χτεσινής κινητοποίησης του ΔΣ της ΟΛΜΕ και εκπαιδευτικών του Λεκανοπεδίου ήταν η μείωση μαθητών ανά τμήμα, καθώς με την έναρξη της σχολικής χρονιάς έκαναν την εμφάνισή τους τμήματα με περισσότερους από 25 ή και από 30 μαθητές. Αιτία είναι οι εγκύκλιοι του υπουργείου Παιδείας που στο όνομα της εξοικονόμησης εκπαιδευτικών και αιθουσών πιέζουν ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση. Οι καθηγητές ζήτησαν επίσης χτες να δημοσιοποιηθούν άμεσα και να ελεγχθούν οι πίνακες από τους οποίους έγιναν οι πρόσφατες προσλήψεις αναπληρωτών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ύστερα από καταγγελίες που έγιναν στην ΟΛΜΕ για λάθη, παρατυπίες και παρανομίες.

Επίσης, η ΟΛΜΕ ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας να πάρει θέση για το ζήτημα της διαφύλαξης των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και ειδικότερα για την παραβίαση του θεσμοθετημένου ωραρίου λειτουργίας του σχολείου, στη διάρκεια του οποίου πρέπει να εξαντλείται το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών, και του υποχρεωτικού χαρακτήρα των δυσμενών μετακινήσεων εκπαιδευτικών.

Τα παραπάνω ζητήματα έθεσαν οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ στο γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Αθ. Τσουροπλή, με τον οποίο συναντήθηκαν και ζήτησαν αύξηση των δαπανών για την Παιδεία. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι το ζήτημα των πληθωρικών τμημάτων αντιμετωπίζεται κατά περίπτωση, δεσμεύτηκε ότι από το υπουργείο Παιδείας θα δοθεί στη δημοσιότητα ο πίνακας των αναπληρωτών, ως προς το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων απάντησε ότι πρέπει να εφαρμόζεται η σχετική νομοθεσία.

Το πρόγραμμα εξετάσεων στο Πάντειο

Την Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη ξεκινούν οι εξετάσεις για όλους τους φοιτητές του Παντείου, όπως ανακοίνωσε χτες το ίδρυμα. Σημειώνει ότι δε θα γίνουν εξετάσεις από 12 έως 14 Οκτώβρη, από 19 έως 21 Οκτώβρη και τη Δευτέρα 28 Οκτώβρη. Σημειώνεται επίσης ότι θα διατυπωθεί πρόταση προς τη Σύγκλητο ώστε να παραταθεί η εξεταστική περίοδος του Σεπτέμβρη μέχρι και την 1η Νοέμβρη 2002 και καλούνται τα τμήματα να εξετάσουν τη δυνατότητα ολοκλήρωσης των εξετάσεων σε συντομότερο χρόνο. Διευκρινίζεται τέλος ότι οι εξετάσεις που θα γίνουν μέχρι και την Τρίτη 24 Σεπτέμβρη χωρίς δικαίωμα συμμετοχής όλων των φοιτητών, θα επαναληφθούν, μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων σύμφωνα με τα προγράμματα που έχουν δημοσιευτεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ