ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
Προπαγανδιστική εκστρατεία

Το ζητούμενο δεν είναι άλλο από τη «δικαιολόγηση» της επέμβασης στο Ιράκ, μέσα από μια πλύση εγκεφάλου που στηρίζεται σε κατασκευασμένα στοιχεία, όπως έχει συμβεί εξάλλου σε όλες τις μέχρι τώρα επεμβάσεις

Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
Μπορεί οι ΗΠΑ να περιφρονούν επιδεικτικά τις άνευ αντικρίσματος αντιρρήσεις που ψελλίζουν οι Ευρωπαίοι «σύμμαχοί» τους και να προεξοφλούν βάσιμα τη συστράτευσή τους στη νέα σφαγή του ιρακινού λαού, αλλά δεν μπορούν να αγνοήσουν τις αντιδράσεις των λαών. Οι επίδοξοι κοσμοκράτορες γνωρίζουν πολύ καλά ότι η πανίσχυρη πολεμική μηχανή τους θα αποδειχθεί παντελώς άχρηστη για την επίτευξη των εγκληματικών σχεδίων τους, αν οι δρόμοι των μεγαλουπόλεων πλημμυρίσουν από τη δίκαιη απαίτηση των λαών για να αποτραπεί ο αναπόφευκτος πόλεμος.

Η «ανάσχεση» και εξουδετέρωση ενός ρωμαλέου «απειλητικού» φιλειρηνικού κινήματος αποτελεί, λοιπόν, το βασικό στόχο σε αυτή την προπαρασκευαστική φάση του πολέμου κατά του Ιράκ. Το ζητούμενο δεν είναι άλλο από τη «δικαιολόγηση» της επέμβασης, μέσα από μια πλύση εγκεφάλου που στηρίζεται σε κατασκευασμένα στοιχεία, όπως έχει συμβεί εξάλλου σε όλες τις μέχρι τώρα επεμβάσεις (θυμηθείτε πώς δικαιολόγησαν το αιματοκύλισμα σε Βοσνία, Γιουγκοσλαβία, ΠΓΔΜ κ.ο.κ.).

Ακριβώς αυτό το σκοπό υπηρετεί ο «φάκελος» με τα εξ ολοκλήρου κατασκευασμένα από τις μυστικές υπηρεσίες στοιχεία που παρουσίασε χθες ο τσανακογλείφτης των αφεντικών της Ουάσιγκτον, ο Τ. Μπλερ. Με τη βοήθεια των στρατευμένων «διεθνών» ΜΜΕ θα επιχειρηθεί να καλλιεργηθεί μια σύγχυση στην «κοινή γνώμη», η οποία θα υποχρεωθεί να σκεφτεί «μήπως το Ιράκ αποτελεί απειλή για την ειρήνη;»(!).

Η στρατιωτική επιχείρηση θα έχει στόχο «να ανατρέψει τον Σαντάμ Χουσεΐν και όχι να πλήξει τον ιρακινό λαό», ισχυρίστηκε χθες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, επιχειρώντας να αποκρύψει το μέγεθος της φρίκης του πολέμου. Η προπαγανδιστική εκστρατεία, η οποία κατά κανόνα καθορίζει και την έκβαση του πολέμου περισσότερο από την αναμέτρηση στο «πεδίο της μάχης», θα ενταθεί στο έπακρο το διάστημα μέχρι την προγραμματισμένη επέμβαση στις αρχές του 2003. Επαγρυπνείτε!


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ :
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ «ΣΤΟΙΧΕΙΑ»: «Πριν από δύο εβδομάδες, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η αποστολή χιλιάδων σωλήνων αλουμινίου μεγάλης αντοχής στο Ιράκ αποτελεί απόδειξη ότι ο πρόεδρος Χουσεΐν επιδιώκει να αναπτύξει ένα πρόγραμμα για την παραγωγή πυρηνικών όπλων. Τέτοιοι σωλήνες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή πυρηνικών όπλων... Ωστόσο το Ινστιτούτο για την Επιστήμη και τη Διεθνή Ασφάλεια (IIS) τονίζει ότι δεν είναι δυνατόν να διατυπώνονται τέτοιοι ισχυρισμοί και υπογραμμίζει: "Από μόνη της η απόπειρα προμήθειας των σωλήνων αυτών δεν αποτελεί στοιχείο ότι το Ιράκ κατέχει ή πλησιάζει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα"» (ΙΝΤΙΠΕΝΤΕΝΤ -ΝΕΑ).

ΣΤΟΪΜΠΕΡ ΟΠΩΣ ΜΠΛΕΡ: «Μπορεί τώρα ο Στόιμπερ να ισχυρίζεται ότι έκανε αναμέτρηση θέσεων και όχι φόβου, αλλά τον άκουσα με τα αφτιά μου, την Παρασκευή στο Βερολίνο, να ισχυρίζεται ότι η Γερμανία υποθάλπει τέσσερις χιλιάδες (!) ισλαμιστές φονταμενταλιστές -ούτε η Τόρα - Μπόρα να ήταν το Αμβούργο!» (Ι. Κ. Πρετεντέρη -ΒΗΜΑ)

ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ Ο «ΝΟΜΙΜΟΣ» ΠΟΛΕΜΟΣ! «Η Ευρώπη (μείον η Βρετανία και συνεπώς διασπασμένη) προσπαθεί να αποτρέψει έναν αμερικανικό πόλεμο στο Ιράκ. Και πρέπει να τον αποτρέψει. Προσοχή: μπορεί αύριο ένας "νόμιμος", μέσω ΟΗΕ, πόλεμος εναντίον του Σαντάμ Χουσεΐν να αποδειχθεί πολλαπλά αναγκαίος» (Ριχ. Σωμερίτης -ΒΗΜΑ)

ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ: «Αν στόχος του Αριέλ Σαρόν, με τη νέα πολιορκία του αρχηγείου του Γιάσερ Αραφάτ, στη Ραμάλα, ήταν η περαιτέρω εξασθένιση του 73χρονου ηγέτη των Παλαιστινίων και η συντριβή του ηθικού των συμπατριωτών του, τότε το τελευταίο 48ωρο πρέπει να ήταν αποκαρδιωτικό για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τους υποστηρικτές του. Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι κατέκλυσαν όλες τις σημαντικές πόλεις της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας, αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας και τα τεθωρακισμένα των δυνάμεων κατοχής που δε δίστασαν να ανοίξουν πυρ (Π. Παπακωνσταντίνου -ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΤΥΜΠΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «ΜΟΥΤΡΑ» ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΣΡΕΝΤΕΡ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ κ. ΣΡΕΝΤΕΡ ΘΥΜΩΣΕ ΤΟΝ κ. ΜΠΟΥΣ.

ΑΥΓΗ: ΟΡΟΥΣ ΘΕΤΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΟΝ ΣΡΕΝΤΕΡ.

ΕΣΤΙΑ: ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΕΛΛΑΣ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΚΡΑΧ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΝΟΧΗ ΤΕΛΟΣ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΣΟΚ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΠΡΙΜ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

ΕΘΝΟΣ: ΟΙ 5.068 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΟΥ «ΤΡΕΧΟΥΝ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑ 3.068 ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: 250.000 ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕΣΩ ΔΗΜΩΝ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΞΠΡΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΚΟΨΤΕ ΚΛΗΣΕΙΣ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΥΜΗΘΗΚΕ ΤΗΝ ΝΤΟΡΑ!..

ΧΩΡΑ: ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΣΙΜΗ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Η αποτυχία του καπιταλισμού... «Ουδέποτε ο κόσμος ήταν τόσο επιρρεπής σε μια οικονομική κρίση όσο είναι σήμερα... Με την Αργεντινή, τη Βραζιλία και την Τουρκία να βαδίζουν στο χείλος του γκρεμού το τελευταίο δωδεκάμηνο, αλλά και ολόκληρη τη Λατινική Αμερική να περιμένει να απολαύσει από τα οφέλη τα προγράμματα φιλελευθεροποίησης των οικονομικών της, πρέπει να παραδεχτούμε ότι αποτύχαμε να αντιμετωπίσουμε τα βασικά προβλήματα του καιρού μας» (Τζόζεφ Στίγκλιτς, πρώην αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας - «ΦΑΪΝΑΝΣΙΑΛ ΤΑΪΜΣ» - «ΒΗΜΑ»)

Και η αιτία... «Οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας κατά τη δεκαετία του '90 ήταν μειωμένοι κατά το ήμισυ σε σύγκριση με τους ρυθμούς ανάπτυξης των προ των μεταρρυθμίσεων (σ.σ. νεοφιλελεύθερων) δεκαετιών, ενώ η ευελιξία στην αγορά εργασίας έφερε πτώση των αμοιβών των εργαζομένων αλλά όχι και πτώση της ανεργίας» (Ο ίδιος).

Ο γεφυροποιός: «Οι αμερικανογερμανικές σχέσεις έχουν εισέλθει σε μια από τις χειρότερες περιόδους των τελευταίων ετών, εκτιμούν κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους, αλλά και Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αναλυτές στην Ουάσιγκτον. Οι τελευταίοι, μάλιστα, σημειώνουν ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να επουλωθούν οι πληγές που προκάλεσαν η κάθετη αντίθεση του καγκελάριου Σρέντερ στην αμερικανική πολιτική έναντι του Ιράκ... Καθοριστικός ίσως αποβεί ο ρόλος του Γιόσκαρ Φίσερ, ο οποίος χαρακτηρίζεται στην Ουάσιγκτον ως "συνεπής και ειλικρινής" και θα κληθεί να λειτουργήσει ως "γεφυροποιός"» (Αθ. Ελλις - «ΝΕΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ