ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΒΑΡΣΟΒΙΑ
ΝΑΤΟική στρατιά παγκόσμιας δράσης
  • Η ηγεσία του ΝΑΤΟ προτείνει τη συγκρότηση δύναμης 20.000 ανδρών, για να επεμβαίνει όπου Γης
  • Ο Γ.Παπαντωνίου δηλώνει ότι οι Αμερικανοί ακόμα δεν έχουν πάρει αποφάσεις για το Ιράκ, απλώς «δημιουργείται κλίμα»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την «επιστράτευση» των Ευρωπαίων συμμάχων τους, στον λεγόμενο παγκόσμιο αντιτρομοκρατικό πόλεμο, με αιχμή, στην παρούσα φάση, την επικείμενη εκστρατεία κατά του Ιράκ, επιδιώκουν οι Αμερικανοί μέσα από τις διαδικασίες του ΝΑΤΟ. Χτες πρώτη μέρα των διήμερων εργασιών της άτυπης συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, τόσο ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντ. Ράμσφελντ, όσο και ο γγ του ΝΑΤΟ Τζ. Ρόμπερτσον εισηγήθηκαν συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα για τη θεσμοθέτηση πλέον της μετατροπής του ΝΑΤΟ σε δύναμη παγκόσμιας καταστολής.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας πρότεινε στους ομολόγους του των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ τη δημιουργία μιας νέας στρατιωτικής δύναμης ταχείας αντίδρασης για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και την αντιμετώπιση άλλων «διεθνών προκλήσεων». Η δύναμη αυτή, όπως αναφέρεται σε τηλεγραφήματα των ειδησεογραφικών πρακτορείων από τη Βαρσοβία, σε πρώτη φάση θα είναι περίπου 20.000 ανδρών και θα διαθέτει τα μέσα για να αναπτυχτεί άμεσα οπουδήποτε στον κόσμο. Σε αυτήν θα μετέχουν στρατιώτες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, θα είναι εξοπλισμένη με όπλα προηγμένης τεχνολογίας, όπως βόμβες κατευθυνόμενες από δορυφόρο, ενώ θα μπορεί να προστατεύεται από επιθέσεις με βιολογικά και χημικά όπλα.

Οι Ντ. Ράμσφελντ και Τζ. Ρόμπερτσον προειδοποίησαν ότι η βελτίωση των δυνατοτήτων της συμμαχίας στο στρατιωτικό επίπεδο θα είναι οικονομικά επώδυνη για την Ευρώπη. Η νέα δύναμη θα χρειαστεί δύο τουλάχιστον χρόνια για να δημιουργηθεί. Εάν η πρόταση εγκριθεί στη σύνοδο της Βαρσοβίας, θα υποβληθεί και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Πράγα τον Νοέμβρη, οπότε και θα ληφθεί οριστική απόφαση. Πάντως, όπως αναφέρεται, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι δήλωσαν επιφυλακτικοί στο αμερικανικό σχέδιο.

Από την ελληνική πλευρά, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ο Γ. Παπαντωνίου με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ταυτίστηκε πλήρως με τις εισηγήσεις της ΝΑΤΟικής ηγεσίας αναφέροντας ότι «είναι μία σημαντική απόφαση που καταρχήν πήραμε και η οποία υποθέτω ότι θα μετουσιωθεί σε τυπική απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας. Η απόφαση αυτή, όπως είπε, αφορά την «αναβάθμιση των δυνατοτήτων και των μέσων που διαθέτει το ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της τρομοκρατίας», την απόκτηση «νέων εξοπλιστικών συστημάτων, τα οποία θα είναι κατάλληλα, για να αντιμετωπίσουν ασύμμετρες απειλές», τη δημιουργία «δύναμης Ταχείας Αντίδρασης για να επεμβαίνει -μέσα από ένα σύστημα συλλογικών αποφάσεων βεβαίως- σε περιπτώσεις όπου κινδυνεύουν κοινωνίες ή πολίτες από τρομοκρατικές ενέργειες».

Οσον αφορά τη ΝΑΤΟική δύναμη στην ΠΓΔΜ, ο Γ.Παπαντωνίου ανέφερε ότι οι υπουργοί Αμυνας συμφώνησαν, η ισχύς της εντολής που έχει να παραμείνει μέχρι το Δεκέμβρη, οπότε και θα κριθεί κατά πόσο θα προχωρήσει η αντικατάσταση της δύναμης αυτής από την Ευρωπαϊκή Ενωση σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της Βαρκελώνης.

Προετοιμασίες για το Ιράκ

Ειδικά για το θέμα του Ιράκ ο Ελληνας υπουργός Αμυνας είπε ότι η συζήτηση «για το ενδεχόμενο αμερικανικής επέμβασης στο Ιράκ» δεν έγινε και αναμενόταν να γίνει είτε χτες το βράδυ ή την επομένη το πρωί. Ομως, όπως είπε, από τις κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της συνόδου, αυτό που προκύπτει είναι ότι «δεν είναι απίθανο να υπάρξει εκδήλωση μίας τέτοιας αμερικανικής πρωτοβουλίας».

Στα πλαίσια αυτά οι Αμερικανοί προπαρασκευάζουν τη «δικαιολογητική» βάση για την επίθεση. Οπως έκανε γνωστό ο Γ.Παπαντωνίου, οι ΗΠΑ παρουσίασαν στη Σύνοδο έκθεση της CIA «σύμφωνα με την οποία το Ιράκ διαθέτει και αναπτύσσει ακόμα και τώρα την παραγωγή όπλων μαζικής καταστροφής και συγκεκριμένα βιολογικών - χημικών όπλων και υπάρχει πλέον το ενδεχόμενο να παραγάγει και πυρηνικά όπλα».

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ο Γ.Παπαντωνίου ότι «αυτά έλεγε η έκθεση, η οποία όμως παραμένει απόρρητη και ασφαλώς τις πηγές της έκθεσης αυτής δεν είμαστε σε θέση εμείς να αξιολογήσουμε». Ανάλογη έκθεση κατατέθηκε και από την αγγλική πλευρά.

Πάντως, είπε, ο Γ.Παπαντωνίου «σε κάθε περίπτωση και εμείς σαν Ελλάδα αλλά και σαν Ευρωπαϊκή Ενωση θα αξιολογήσουμε τα πορίσματα και των δύο αυτών εκθέσεων πριν εκφέρουμε ουσιαστικές κρίσεις για το αντικείμενο αυτών των εκθέσεων». Και «σε κάθε περίπτωση η θέση της Ελλάδας είναι ότι παρόμοιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να περιβάλλονται από συλλογικές αποφάσεις και να τηρούνται οι διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών».

Επίσης, πρόσθεσε ότι ακόμα οι Αμερικάνοι δεν... έχουν πάρει αποφάσεις και πως απλά «κλίμα δημιουργείται, στοιχεία προσφέρονται, επιχειρήματα αναπτύσσονται, αλλά ακόμα δεν έχουμε αμερικανικές αποφάσεις και κατά συνέπεια δε θα υπάρξει και συγκεκριμένη ευρωπαϊκή αντίδραση, όταν δεν υπάρχει συγκεκριμένη αμερικανική πρωτοβουλία ή απόφαση». Πάντως, η εκτίμησή του είναι ότι θα γίνει όπως και στην περίπτωση του Αφγανιστάν και «εφόσον οι Αμερικανοί αποφασίσουν να κινηθούν στην κατεύθυνση αυτή» θα ζητήσουν και την αρωγή του ΝΑΤΟ και «σε αυτό ακριβώς συντείνουν και σε αυτό αποσκοπούν οι εκθέσεις οι οποίες μας παρουσιάζονται».

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Γ.Παπαντωνίου, δεν έχει ακόμα πάρει καμία απόφαση και «δεν έχει θέσει το ζήτημα, δεδομένου ότι το θέμα αυτό δεν έχει τεθεί επίσημα από τις ΗΠΑ και επιπλέον ως προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα θέματα ασφάλειας ασφαλώς θα συντονίσει τις αποφάσεις της και τη στάση της με τη στάση των άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

Συνέντευξη Τύπου της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»

Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» σήμερα, Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (Ακαδημίας 60), με θέμα: «Οι κίνδυνοι που προδιαγράφονται σε βάρος των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών του λαού μας».

Η Αλέκα Παπαρήγα στο Αγρίνιο

Στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, την ερχόμενη Παρασκευή, 27 Σεπτέμβρη, στις 8 το βράδυ. Η ομιλία της θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια περιοδείας της στο νομό.

Στον «ΑΛΦΑ»

Αύριο Πέμπτη στις 8.25 το πρωί η Αλέκα Παπαρήγα θα συζητήσει για την πολιτική κατάσταση με τον δημοσιογράφο Γιώργο Οικονομέα («ΑΛΦΑ») στην εκπομπή «ΠΑΝΟΡΑΜΑ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ