ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΣΙΣΕΡ ΠΑΛΚΟ»
Απολύθηκε συνδικαλίστρια

Νέο κύκλο απολύσεων άνοιξε η διοίκηση της πολυεθνικής «ΣΙΣΕΡ ΠΑΛΚΟ», ξεκινώντας αυτή τη φορά από μία συνδικαλίστρια την οποία θεωρεί «αντιδραστικό στοιχείο». Για να προλάβει αντιδράσεις απέλυσε πρώτη την Ολγα Ραβάνη, μέλος της προηγούμενης διοίκησης του εργοστασιακού σωματείου και γραμματέα του Παραρτήματος της Καλλιθέας του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος. Η εργαζόμενη ήταν γνωστή για την έντονη συνδικαλιστική της δράση τόσο μέσα στο εργοστάσιο όσο και γενικότερα μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ. Αλλωστε, γι' αυτό το λόγο πριν από ένα χρόνο είχαν επιχειρήσει και πάλι να την απολύσουν. Συμβολή όμως στην απόλυση της συνδικαλίστριας είχε και η ίδια η πλειοψηφία του σωματείου που ελέγχεται από το ΣΥΝ. Αν και καλέστηκε από το Συνδικάτο να παρέμβει, αρνήθηκε παραπέμποντας σε συνολική αντιμετώπιση των απολύσεων. Ο τρόπος όμως που μέχρι τώρα έχει αντιμετωπίσει το μπαράζ των απολύσεων έχει αποτέλεσμα ήδη 300 απολύσεις τα τελευταία δύο χρόνια.

ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βλάσφημοι και θρασύτατοι τη μέρα του πένθους

Βρήκαν τη χτεσινή μέρα, στα δύο χρόνια από το ναυάγιο του «Σαμίνα» να γιορτάσουν την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας!

Για αυτά τα φέρετρα... κουβέντα
Για αυτά τα φέρετρα... κουβέντα
Δεν έχει όριο η ξετσιπωσιά τους! Χτες, δυο ακριβώς χρόνια μετά το τραγικό ναυάγιο του σαπιοκάραβου «Εξπρές Σαμίνα» και τον πνιγμό των 81 ανθρώπων, ο υπουργός των εφοπλιστών Γ. Ανωμερίτης χλευάζοντας κυριολεκτικά τη μνήμη των νεκρών, έστησε πανηγυρική φιέστα στην πολυτελή αίθουσα του ΟΛΠ, με προσκεκλημένους τους εφοπλιστές, για να γιορτάσουν από κοινού την «παγκόσμια ναυτική ημέρα 2002». Την ώρα που οι συγγενείς των θυμάτων του «Σαμίνα» θρηνούσαν για τους ανθρώπους τους και απαιτούσαν δικαίωση, ο Ανωμερίτης μέσα σε γιορτινή ατμόσφαιρα έβγαζε «λάδι» τους εφοπλιστές, χαρακτηρίζοντας την τραγωδία του «Σαμίνα» -που για τους ναυτεργάτες και όλους τους εργαζόμενους της χώρας ήταν ξεκάθαρα ταξικό έγκλημα- ως «ένα από τα πιο αδικαιολόγητα ναυάγια»! Ενώ συνολικά για όλα τα εγκλήματα των εφοπλιστών σε βάρος των ναυτεργατών και των επιβατών έριξε τα βάρη στον «ανθρώπινο παράγοντα» και στη «νοοτροπία της ασφάλειας», δηλαδή στους ίδιους τους ναυτεργάτες, στα ίδια τα θύματα.

Ο υπουργός ήταν απροκάλυπτος: «Για τη ναυσιπλοΐα, είπε, δεν αρκούν τα χαρτιά, οι έλεγχοι και τα πιστοποιητικά, ούτε μόνο οι νέες τεχνολογίες. Η ασφαλής διαχείριση, η αποτελεσματική νοοτροπία ασφάλειας απαιτεί πρότυπα δεξιότητας και ανθρώπινο "θέλω" την ώρα της κρίσης». Αυτό, όταν το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για να μη χαλάσει το χατίρι των «Μινωικών Γραμμών» και του Κληρονόμου έδινε έγκριση να ταξιδεύει το σαπάκι, ενώ θα έπρεπε να είναι στο διαλυτήριο. Οταν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες φρόντισαν να του διαθέσουν όλα τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας, την ώρα που και τα σωσίβιά του ήταν για πέταμα. Ο υπουργός δε δίστασε να χαρακτηρίσει ως μέρος των προσπαθειών της κυβέρνησης για ασφαλή ναυτιλία ακόμα και την πλήρη «απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών», που επίσημα αρχίζει την 1η Νοέμβρη και θα σημάνει την πλήρη απελευθέρωση της εγκληματικής ασυδοσίας των εφοπλιστών. Ως μεγάλο επίτευγμα σε θέματα ασφάλειας χαρακτήρισε και την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και ανακοίνωσε την ίδρυση εταιρίας με την επωνυμία «Ενωση Λιμένων Ελλάδος», στην οποία θα συμμετάσχουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των δέκα λιμανιών της χώρας που έχουν μετατραπεί σε ανώνυμες εταιρίες. Αυτή η φιέστα έκλεισε με πλούσιο φαγοπότι, την ώρα που στην Πάρο, στην Ικαριά, στη Σάμο και τα άλλα νησιά οι συγγενείς των νεκρών έστελναν πάνω απ' τα μνήματα κατάρες για όσους αποφάσισαν πως το έγκλημα ήταν ένα απλό πλημμέλημα.

Ιδίοις όμμασι

Ο υπουργός Υγείας, Κ. Στεφανής, με την υφυπουργό Ελπ. Τσουρή και το Γενικό Γραμματέα επισκέφτηκαν χτες το πρωί το Γενικό Νοσοκομείο, που είναι ενταγμένο στο βασικό άξονα των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Δεν ήρθαμε εδώ ούτε για να εγκαινιάσουμε, ούτε για να προβούμε σε επιδείξεις εικόνων. Ηρθαμε για να διαπιστώσουμε πώς εξελίσσεται ένα έργο που είναι σημαντικό», είπε ο Κ. Στεφανής μετά την επίσκεψή του στα εξωτερικά ιατρεία, στο τμήμα βραχείας νοσηλείας, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), στη νέα πτέρυγα και τα μαγειρεία. Γι' αυτό, όπως είπε, κάλεσε και δημοσιογράφους, για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι ότι δε στήνεται κανένα σκηνικό.

***

Στη μονάδα βραχείας νοσηλείας - που επισκέφτηκε ο υπουργός - η συνοδός ενός τραυματία είπε στους δημοσιογράφους πως περίμενε τρεις ώρες στο Κέντρο Υγείας Μαρκόπουλου, για να έρθει ασθενοφόρο για τη μεταφορά του τραυματία. Το ΕΚΑΒ - που προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες - δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Κι έπειτα το κατασκευαζόμενο ΤΕΠ σχεδιάστηκε πριν 15 χρόνια. Αν είχε γίνει τότε θα ήταν άλλη η εξέλιξη του νοσοκομείου. Η ετεροχρονισμένη κατασκευή του επιβάλλει πια τον ανασχεδιασμό με βάση τη διεθνή πρακτική.

***

Στα μαγειρεία, ο διοικητής του νοσοκομείου Αλ. Χολέβας είπε στον υπουργό ότι δε χρειάζεται το κέτερινγκ για το νοσοκομείο.

Κι όμως, πριν λίγες μέρες σε συγκέντρωση των διοικητών του Α' Περιφερειακού Συστήματος Υγείας Αττικής, υπήρξε η υπόδειξη να αρχίσουν να εκχωρούν τα μαγειρεία σε ιδιώτες.

Και χτες, όταν ρωτήθηκε, αν τα ανακαινισμένα και βελτιωμένα μαγειρεία του νοσοκομείου θα αποτελέσουν πιλότο για την κυβέρνηση, ώστε να μην εκχωρούνται τομείς των δημόσιων νοσοκομείων, ο υπουργός μίλησε για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας εντούτοις επιβεβαίωσε την πολιτική των εκχωρήσεων, λέγοντας τέτοιες θα γίνονται όπου συμφέρει τον αποδέκτη των υπηρεσιών.

***

Μετά την αποχώρηση του υπουργού, στα υπόγεια με τους υπερήχους: Ιδια η παλιά εικόνα.

Με ένα μηχάνημα να εξυπηρετούνται κάπου σαράντα ασθενείς τη μέρα - και μόνο άποροι και αγρότες (ΟΓΑ), όπως έλεγε μια χειρόγραφη ανακοίνωση. «Ζητάμε εδώ και χρόνια δυο ακόμα μηχανήματα, αλλά κανείς δε μας ακούει» έλεγαν οι γιατροί που αναρωτιούνταν: «Είναι δυνατόν να γίνει και εκπαίδευση με τέτοιες συνθήκες;».

- Δυστυχώς το οπτικό υλικό που είχαμε ετοιμάσει, καταστράφηκε απ' την υγρασία, ήταν η απάντηση μιας γιατρού σε συνάδελφό της που της ανακοίνωσε ότι θα είναι η ομιλήτρια σε επιστημονικό συνέδριο.

***

Οι κενές οργανικές θέσεις του νοσηλευτικού προσωπικού έχουν καλυφθεί, διαβεβαίωσε ο Διοικητής.

Εντούτοις όμως το νοσοκομείο έχει αναπτυχθεί και οι εργαζόμενοι έχουν ζητήσει τη συμπλήρωση του Οργανισμού με νέες θέσεις.

Τέτοιου τύπου παρεμβάσεις βελτιώνουν την εικόνα. Ομως δύσκολα ανατρέπουν το σκηνικό που βαραίνει τον άρρωστο στη δύσκολη ώρα της ανάγκης.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Διαμαρτυρία στον ΟΑΕΔ για το επίδομα

Παράσταση διαμαρτυρίας έκαναν χθες το πρωί οι διοικήσεις της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, πρόεδροι των παραρτημάτων του και μέλη του προς την κεντρική διοίκηση του ΟΑΕΔ, διαμαρτυρόμενοι για την απόφασή της να αλλάξει τον τρόπο καταβολής του χειμερινού επιδόματος, επαναφέροντας εποχές αθλιότητας όπου οι οικοδόμοι στοιβάζονταν σαν τους ζητιάνους στους διαδρόμους του ΟΑΕΔ. Μια απόφαση που έγινε με άνωθεν παρεμβάσεις της κυβέρνησης και των πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ, με στόχο να αποδυναμώσουν τους δεσμούς των Συνδικάτων με τους εργαζόμενους του κλάδου. Από το 1990 μέχρι σήμερα η σειρά, με την οποία οι δικαιούχοι οικοδόμοι θα πήγαιναν στις κατά τόπους υπηρεσίες του ΟΑΕΔ για να λάβουν το χειμερινό επίδομα, ορίζονταν με βάση των αριθμό προτεραιότητας που έδιναν τα Συνδικάτα Οικοδόμων. Κατά γενική εκτίμηση, ο τρόπος αυτός είχε ως αποτέλεσμα τη σωστή εξυπηρέτηση των εργαζομένων και την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ. Στις αρχές αυτής της βδομάδας, η διοίκηση του ΟΑΕΔ αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο καταβολής, παρακάμπτοντας τα Συνδικάτα και ορίζοντας τη σειρά με βάση αλφαβητικούς καταλόγους. Ο Α. Ζαζόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, δήλωσε στο «Ρ» μετά το πέρας της παράστασης: «Η απόφαση του ΟΑΕΔ γίνεται στα πλαίσια μιας μακρόχρονης πολύμορφης επίθεσης ενάντια στον κλάδο. Γιατί είναι ο κλάδος που χρόνια πρωτοστατεί στους αγώνες του εργατικού κινήματος ενάντια στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις τους. Είναι μια πράξη εκδίκησης απέναντι σε όσους δε σκύβουν το κεφάλι, παλεύουν, αντιστέκονται, διεκδικούν. Το ότι πριν φθάσει η εγκύκλιος του ΟΑΕΔ στα χέρια της Ομοσπονδίας η παραδομένη πλειοψηφία του ΕΚΑ με δελτίο Τύπου είχε βγει και πανηγύριζε για την απόφαση του ΟΑΕΔ, δείχνει και ποιοι κινούνται πίσω από αυτήν την επίθεση. Νομίζουν οι άθλιοι παραδομένοι συνδικαλιστές ότι με αυτόν τον τρόπο θα βάλουν εμπόδια στο δυνάμωμα των δεσμών των Συνδικάτων με τους εργαζόμενους του κλάδου. Οτι θα προξενήσουν πλήγμα στη μαζικότητα των συνδικάτων. Εχουν κάνει μεγάλο λάθος και γρήγορα θα το διαπιστώσουν. Πρώτα και κύρια στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου της Αθήνας. Τους κάνουμε καθαρό ότι οι δεσμοί των Συνδικάτων με τους εργαζόμενους του κλάδου είναι δεσμοί αγώνα, διεκδίκησης, αντίστασης. Γεννιούνται και δυναμώνουν στους χώρους δουλιάς, όπου ζει και κινείται ο εργάτης, στους δρόμους του αγώνα. Σ' αυτούς τους δρόμους, που αυτοί ποτέ δεν πρόκειται να διαβούν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ