ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αντιπαράθεση και στη Γερουσία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Η Γερουσία, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της παράταξης των Δημοκρατικών δεν ενδιαφέρεται για την ασφάλεια των Αμερικανών».

Το μέτωπο που άνοιξε ο Αμερικανός Πρόεδρος, δεν είναι άλλο από τη Γερουσία, η οποία φαίνεται να αντιδρά και να μη συναινεί στα σχέδια πολέμου στη Βαγδάτη. Ο «εσωτερικός πόλεμος», για άλλη μια φορά, κορυφώνεται, ειδικά τη στιγμή που η επίθεση Μπους δεν έμεινε χωρίς απάντηση. Ο επικεφαλής της Γερουσίας, Δημοκρατικός, Τομ Ντασλ αξίωσε τη συγγνώμη του Τζορτζ Μπους, εξαπολύοντας συνάμα και δριμύ κατηγορώ: «Λες σε αυτούς που πολέμησαν στο Βιετνάμ και στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ότι δεν ενδιαφέρονται για την ασφάλεια των ΗΠΑ· αυτό είναι εξωφρενικό», τόνισε εξαγριωμένος ο Ντασλ για να συμπληρώσει: «Αυτό είναι λάθος. Οφείλουμε να μην πολιτικοποιήσουμε αυτόν τον πόλεμο. Οφείλουμε να μην πολιτικοποιούμε τη ρητορική για τον πόλεμο, τη ζωή και το θάνατο».

Το πιο ενδεικτικό στοιχείο όξυνσης των εσωτερικών αντιθέσεων είναι και οι εκτενείς αναφορές, των δύο «έγκυρων» αμερικανικών εφημερίδων, της Washington Post και των New York Times, οι οποίες απηύθυναν χτες σοβαρή προειδοποίηση προς τον Πρόεδρο Μπους για το Ιράκ, κατηγορώντας τον ότι πολιτικοποιεί το διάλογο για το ζήτημα αυτό και θέτει υπό αμφισβήτηση τον πατριωτισμό των Δημοκρατικών. «Ο κυνικός και ανεύθυνος χειρισμός του προέδρου στον ιρακινό φάκελο μπορεί να υποτιμήσει την αξιοπιστία του, καθώς προσπαθεί να πείσει τα Ηνωμένα Εθνη και τους συμμάχους των ΗΠΑ ότι είναι αναγκαίο να ενεργήσουν για να αφοπλιστεί το Ιράκ», έγραφε πολύ χαρακτηριστικά στο κύριο άρθρο της η Ουάσιγκτον Ποστ.

Στο μεταξύ, 2 μέλη του Κογκρέσου αναχώρησαν χτες για πενθήμερη επίσκεψη στο Ιράκ, μαζί με μέλη διαφόρων ειρηνικών και ανθρωπιστικών οργανώσεων. Οι Δημοκρατικοί βουλευτές, Ντέιβιντ Μπόνιορ και Τζον ΜακΝτέρμοντ, άμα τη αναχωρήσει τους, τόνισαν: «Θέλουμε να αποφύγουμε τον πόλεμο, και θα εκθέσουμε την άποψή μας τόσο στο Ιράκ όσο και στη χώρα μας».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σήμερα το αντιπολεμικό συλλαλητήριο

Στις 7 το απόγευμα στο άγαλμα Βενιζέλου

Πλατιά υποστήριξη έχει εκδηλωθεί από τους φορείς της Θεσσαλονίκης στο σημερινό αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 7 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου και αναμένεται μεγάλη συμμετοχή του λαού και των φορέων της πόλης. Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με απόφασή της καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο και να εκφράσουν την υποστήριξή τους στα αιτήματα του συλλαλητηρίου που είναι:

-- Να σταματήσει ο νέος πόλεμος κατά του Ιράκ.

-- Καμία εμπλοκή, καμία συμμετοχή, καμία διευκόλυνση στα πολεμικά σχέδια της ηγεσίας των ΗΠΑ.

-- Να σταματήσει η γενοκτονία των Παλαιστινίων.

Με απόφασή του εξάλλου το ΔΣ του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης εκτιμά ότι «οι κραυγές του πολέμου αποτελούν επικίνδυνους ακροβατισμούς και η... παραφιλολογία περί επικείμενης επίθεσης της σύγχρονης υπερδύναμης στο Ιράκ, ισοδυναμεί με δυναμίτιδα στα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας».

Το συλλαλητήριο οργανώνεται από την Αντιπολεμική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, το Συντονιστικό Σωματείων Θεσσαλονίκης, την Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΔΥΕΘ), τη Νεανική Δράση για την Ειρήνη και τη Δράση - Θεσσαλονίκη 2003.

Ο λαός της Θεσσαλονίκης, που εκφράζει με πολλούς τρόπους την έντονη ανησυχία του για επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια στη Μέση Ανατολή, εκφράζει σήμερα με το αντιπολεμικό συλλαλητήριο και την αντίθεσή του στη νέα πολεμική ανάφλεξη και τις εγκληματικές επιδιώξεις της ιμπεριαλιστικής παγκοσμιοποίησης.

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Πράξεις τώρα κατά της επέμβασης

«Η προετοιμασία για την επίθεση εναντίον του Ιράκ, καταδικάζεται όχι μόνο από τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα», αλλά και από τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και της νεολαίας που είναι κατηγορηματικά αντίθετη με τις επιλογές και τις επεμβάσεις των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών».

Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Χαλβατζής, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τη σχεδιαζόμενη, νέα ιμπεριαλιστική επίθεση στη Μέση Ανατολή.

«Αυτή τη στιγμή», συνέχισε ο Σπ. Χαλβατζής, «οι εκπρόσωποι της ΕΕ, οι κυρίαρχες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της, στηρίζουν ουσιαστικά την προσπάθεια του Μπους να πείσει τον κόσμο ότι πρέπει να επέμβει, για να δολοφονήσει τους Ιρακινούς. Είναι κροκοδείλια τα δάκρυα που έχυσαν χτες ή που σκέφτονται να χύσουν αύριο. Σήμερα να πάρει μέτρα όποιος θέλει να εναντιωθεί σε αυτή τη βάρβαρη επέμβαση».

Προετοιμάζεται η γκανγκστερική επίθεση στο Ιράκ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Καταγγέλλουμε το βομβαρδισμό του πολιτικού αεροδρομίου της Βασόρα από τις ΗΠΑ. Η γκανγκστερική επίθεση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στο Ιράκ προετοιμάζεται με πράξεις ολοφάνερα δολοφονικές.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αντί να αναζητά τρόπους νομιμοποίησης του άδικου πολέμου, οφείλει να πει ένα ισχυρό «όχι» και να μη δώσει καμιά διευκόλυνση στον πόλεμο κατά του λαού του Ιράκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ