ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Σφοδρές συγκρούσεις

Ρώσοι στρατιώτες που συμμετέχουν στις μάχες

Associated Press

Ρώσοι στρατιώτες που συμμετέχουν στις μάχες
ΜΟΣΧΑ.-

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα σε ρωσικές ομοσπονδιακές δυνάμεις και μια μεγάλη ομάδα Τσετσένων αυτονομιστών που εισέβαλε την Τετάρτη τη νύχτα προς την Πέμπτη, 26 Σεπτέμβρη, από τη Γεωργία στην περιοχή του ορεινού χωριού Γκαλάσκι, στα σύνορα Ινγκουσετίας και Τσετσενίας, μετέδωσε το πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι». Οι αυτονομιστές είχαν καταρρίψει με πύραυλο ελικόπτερο Μi-24. Οι δυο χειριστές του ελικοπτέρου σκοτώθηκαν. Στην περιοχή είχαν καταφύγει 170 αυτονομιστές, από τους οποίους 50 σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν Τούρκοι, Γεωργιανοί, Αραβες και ο 29χρονος Βρετανός πολίτης Ρόντερικ Τζον Σκοτ, ο οποίος εργαζόταν νόμιμα ως δημοσιογράφος στη Γεωργία για λογαριασμό της τηλεοπτικής εταιρίας «Frontline News». Ο Σκοτ φορούσε την ίδια στολή με τους αντάρτες. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, την επίθεση της ομάδας αυτής οργάνωσαν οι αυτονομιστές οπλαρχηγοί Ρουσλάν Γκελάγεφ και Αμπντούλ Μαλίκ (ο Ρώσος Βιτάλι Σμιρνόφ που είχε ασπαστεί το Ισλάμ). Πρόκειται για την ίδια ομάδα, η οποία πριν από μια βδομάδα είχε φύγει από το φαράγγι Πανκίσι της Γεωργίας, είχε επιτεθεί σε στρατιωτικό αυτοκίνητο στην κοινότητα Τάρσκογε της Βόρειας Οσετίας και στη συνέχεια πέρασε στο έδαφος της Ινγκουσετίας. Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την περιοχή Γκαλάσκι μετά την εκδίωξη ανταρτών από το χωριό. Οκτώ Ρώσοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και 15 τραυματίστηκαν. Από το επιτελείο της 58ης στρατιάς των ομοσπονδιακών δυνάμεων, ανακοινώθηκε ότι έληξε η επιχείρηση εξουδετέρωσης των ανταρτών στο Γκαλάσκι.

AKTH ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Η κρίση παίρνει «περιφερειακές» διαστάσεις...

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.--

Περιπλέκεται η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Ακτή Ελεφαντοστού απ' τις 19 του μήνα, οπότε εκδηλώθηκαν οι πρώτες συγκρούσεις ανάμεσα σε στρατό και στασιαστές ενόπλους.

Αίσθηση χτες προκάλεσε η συμφωνία εκεχειρίας που πέτυχε ο στρατηγός Ζαν Πιερ Κελς, διοικητής των (περίπου 800) Γάλλων στρατιωτών που βρίσκονται απ' την Κυριακή στην Ακτή Ελεφαντοστού, με τους... ένοπλους στασιαστές της πόλης Μπουάκε. Οι ένοπλοι στασιαστές, μάλιστα, ανακοίνωσαν πως η εκεχειρία «ισχύει» μόνον για να απομακρύνουν «οι φίλοι Γάλλοι» περίπου 800 Γάλλους, Αμερικανούς και άλλους δυτικούς υπηκόους, «και όχι για τις εχθρικές δυνάμεις»... Η απάντηση του υπουργού Αμυνας της Ακτής του Ελεφαντοστού, Μόια Κουάσι, δεν άργησε να έρθει, καθώς κήρυξε τις πόλεις προπύργια των ενόπλων στασιαστών, Μπουάκε και Κορχόγκο ως «ζώνες πολέμου» ενώ διαμήνυσε με νόημα πως «όσοι φέρουν οπλισμό θα θεωρούνται εχθροί του κράτους και θα αντιμετωπίζονται ως τέτοιοι».

Ρόλο σ' αυτή την επικίνδυνη κρίση παίζουν πλέον, εκτός απ' τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, η Νιγηρία και η Γκάνα.

Χτες, η Νιγηρία έστειλε στο Αμπιτζάν τρία μαχητικά τζετ τύπου Αλφα και κάπου 60 στρατιώτες σε φάση «επαγρύπνησης», για να «βοηθήσουν» την κυβέρνηση του αμφιλεγόμενου Προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπάγκμπο.

Η Γκάνα έδειξε παρόμοια προθυμία, στέλνοντας μια δική της μοίρα μαχητικών αεροσκαφών, για να «βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της δημοκρατίας στην Ακτή Ελεφαντοστού», παρέχοντας παράλληλα λιμάνια της στους Αμερικανούς στρατιώτες, προκειμένου οι τελευταίοι να αντεπεξέλθουν, σε πρώτη φάση, στην «αποστολή διάσωσης» των ξένων υπηκόων...

Την ίδια ώρα, οι συγκρούσεις εξακολουθούν να μαίνονται, ως επί το πλείστον, στην κεντρική πόλη Μπουάκε και στη βόρεια πόλη Κορχόγκο (όπου έχουν συγκεντρωθεί οι δυνάμεις των ενόπλων στασιαστών). Μόνον στο Μπουάκε οι συγκρούσεις του τελευταίου 48ωρου προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 100 ατόμων...

Τέλος, εκπρόσωποι της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού επέκριναν την κυβέρνηση και το στρατό της Ακτής Ελεφαντοστού για την οργανωμένη εκστρατεία εμπρησμού -προ λίγων ημερών- παραγκουπόλεων Δυτικοαφρικανών μεταναστών εργαζομένων, καταγγέλλοντας τις οικτρές συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων ανέστιων που περιφέρονται με τις οικογένειές τους απροστάτευτοι στις ζώνες των συγκρούσεων.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Επιμένει ο Ερντογάν

ΑΓΚΥΡΑ.--

Αψηφώντας την απαγόρευση της θέσης υποψηφιότητας από μέρους του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο ηγέτης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που είναι γνωστότερο ως το «Λευκό» Κόμμα (ΑΚΡ), έκανε χτες την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, δηλώνοντας πως θα δώσει μάχη για τη νίκη ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν μπορεί να εκλεγεί ο ίδιος. Το ΑΚΡ δεν έχει εκλέξει «διάδοχό του», αφού όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις ο χαρακτηριζόμενος από τους φίλους του «χαρισματικός» κι από τους αντιπάλους του «ισλαμιστής» πολιτικός εξακολουθεί να συγκεντρώνει σημαντική υποστήριξη. Οι οπαδοί του Ερντογάν φώναζαν το σύνθημα «Ο Ερντογάν πρωθυπουργός», και ο ίδιος επανέλαβε τη φράση - σήμα κατατεθέν του, «η μοίρα μας είναι να κυβερνήσουμε».

Τα υπόλοιπα κόμματα εξακολουθούν να βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση, κατά τις δημοσκοπήσεις.

Το ΚΚ Τουρκίας σε (προχτεσινή) ανακοίνωσή του σχετικά με τις απαγορεύσεις συμμετοχής που επιβλήθηκαν στους Μουράτ Μποζλάκ, ηγέτη του Χαντέπ, Ακίν Μπιρντάλ, πρώην πρόεδρο της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νετσμετίν Ερμπακάν, πρώην ηγέτη του Κόμματος Ευημερίας και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζει ότι η απόφαση δεν αφορά ένα «έλλειμμα δημοκρατίας και ελευθερίας»: ασφαλώς η Τουρκία έχει τέτοια προβλήματα, αναφέρει, αλλά στην πραγματικότητα ο τουρκικός καπιταλισμός ποτέ δεν είχε πρόβλημα «με το ισλαμικό αντιδραστικό κίνημα και τη φασιστική ακροδεξιά». Αντίθετα, αναφέρει, τα χρησιμοποίησε «για να πλήξει την Αριστερά»...

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Διάσκεψη υποκρισίας

Παρέμβαση του Γ. Πατάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη συζήτηση για τη Διάσκεψη του Γιοχάνεσμπουργκ

«Παρά τις μεγαλεπήβολες και πομπώδεις δηλώσεις της ΕΕ που προηγήθηκαν του Γιοχάνεσμπουργκ, τα μηδενικά αποτελέσματα ήρθαν να επιβεβαιώσουν ότι η Διάσκεψη αυτή δεν ήταν παρά ένα ραντεβού υποκρισίας και κροκοδείλιων δακρύων των κυβερνητικών αξιωματούχων από τις χώρες του λεγόμενου "ανεπτυγμένου κόσμου" για τα δεινά που τα δικά τους καπιταλιστικά συμφέροντα και πρότυπα "ανάπτυξης" επιβάλλουν στις χώρες του Tρίτου Kόσμου, καταδικάζοντας τις στην ένδεια, στην υπανάπτυξη και την εξάρτηση, την ώρα που λυμαίνονται το φυσικό πλούτο τους και καταστρέφουν το περιβάλλον.

Δυστυχώς, και το ψήφισμα του ΕΚ, πέρα από τα ευχολόγια και τις "ευαισθησίες", γίνεται φερέφωνο της ίδιας υποκρισίας και των ίδιων άνομων συμφερόντων του ιμπεριαλιστικού συστήματος εκμετάλλευσης.

Είναι εξοργιστικός ο ισχυρισμός ότι η διαδικασία της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης θα λειτουργήσει προς όφελος των φτωχών χωρών, αφού με τους αδυσώπητους όρους του διεθνούς καπιταλιστικού εμπορίου δε γίνεται ούτε ένα βήμα, για να βελτιωθεί στο ελάχιστο η ζωή των λαών στον πλανήτη, αλλά γίνονται πολλά για να διαιωνιστεί η ασυδοσία των πολυεθνικών και να αυξηθούν τα υπερκέρδη τους. Ούτε λέξη για το εξωτερικό χρέος που γονατίζει τις αναπτυσσόμενες χώρες και τις ευθύνες των πολυεθνικών αλλά, αντίθετα, κορόνες υποκριτικού αίσχους όταν οι ίδιες πολυεθνικές καλούνται να επιδείξουν... "ευαισθησία"!!!

Ταυτόχρονα, σε ένα προκλητικό παραλήρημα υποκρισίας, υιοθετείται και προωθείται πλήρως ο ισχυρισμός ότι οι επιδοτήσεις στα αγροτικά προϊόντα της ΕΕ ευθύνονται για την υπανάπτυξη των τρίτων χωρών και άρα πρέπει να προχωρήσει η σταδιακή κατάργησή τους. Για τους κοινοτικούς "επαΐοντες", η κατάργηση των επιδοτήσεων στις εξαγωγές και... η (επιπλέον) εισαγωγή φτώχειας για τους Ευρωπαίους αγρότες θα λύσει το πρόβλημα της φτώχειας στον Τρίτο Κόσμο (!!!).

Τα ίδια ευχολόγια, η ίδια επαιτεία "ευαισθησίας" και καμία πρόοδος για τη θέση σε ισχύ του Πρωτοκόλλου του Κιότο τη στιγμή που οι καπιταλιστικές χώρες και κύρια οι ΗΠΑ κωφεύουν προκλητικά μπροστά στον κίνδυνο καταστροφής για κάθε μορφή ζωής από τη βάρβαρη καταστροφή του περιβάλλοντος και τις κλιματολογικές αλλαγές.

Εμείς θα καταψηφίσουμε το ψήφισμα καταγγέλλοντας όλους αυτούς που ανοίγουν δρόμους για μεγαλύτερη εκμετάλλευση των λαών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ