ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Ο δήμαρχος εμπαίζει τους σεισμόπληκτους

«Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα». Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση περιγράφει η «Συμπαράταξη για τα Ανω Λιόσια», την κοροϊδία και την εξαπάτηση των σεισμόπληκτων της πόλης από τη σημερινή δημοτική αρχή του δημάρχου Νίκου Παπαδήμα. Τρία χρόνια μετά από τους καταστρεπτικούς σεισμούς και ακόμα τουλάχιστον 2.800 οικογένειες περιμένουν σπίτια, καθώς οι υποσχέσεις του δημάρχου «για σπίτια σε ένα χρόνο» αποδείχτηκαν ότι ήταν «καπνός».

Σε μια τέτοια γειτονιά που χτυπήθηκε από τους σεισμούς, την Δροσούπολη, βρέθηκαν και μίλησαν τις προηγούμενες μέρες, σε συγκέντρωση κατοίκων ο υποψήφιος δήμαρχος της «Συμπαράταξης» Στέλιος Μπιρμπάκος και ο υποψήφιος νομάρχης Δυτ. Αττικής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», Κώστας Παπαπολυχρονίου. Κάλεσαν τους κατοίκους να στηρίξουν με την ψήφο τους τη «Συμπαράταξη», που συγκροτήθηκε μετά από τη συνεργασία των παρατάξεων της «Λαϊκής Αγωνιστικής Ενότητας» και του «Προοδευτικού Αγωνιστικού Μετώπου», αλλά και τη ΝΑΣ. Να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτιά τους, αλλά και τη μάχη για μια αυτοδιοίκηση που θα παλεύει για τα συμφέροντα του λαού και όχι για την προώθηση των κυβερνητικών αντιλαϊκών επιλογών που γεννάνε και τα προβλήματα.

Στη συγκέντρωση που έγινε ήταν έκδηλη η αγανάκτηση των κατοίκων, που κατήγγειλαν ότι έχουν δώσει χρήματα στο δήμο αφού πρώτα χρεώθηκαν στις τράπεζες και το μόνο που έχουν δει στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι μπετά. Οπως καταγγέλλει άλλωστε και η ίδια η «Συμπαράταξη», η κοινοπραξία που στήθηκε από τρεις κατασκευαστικές εταιρίες («Ελληνική Τεχνοδομική ΑΕ», ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, ΤΕΒ ΑΕ) δεν έχει παραδώσει ούτε ένα από τα 950 κτίρια (αντιστοιχούν σε 1.550 διαμερίσματα) που έχει συμφωνηθεί με το δήμο. Οπως καταγγέλλει ακόμα κανένα χρονοδιάγραμμα δεν τηρείται, αφού σύμφωνα με το ιδιωτικό συμφωνητικό που έχει υπογραφεί μεταξύ δήμου - κοινοπραξίας έπρεπε μέχρι το Μάη να παραδοθούν 150 κτίρια, το Σεπτέμβρη 250, τον Οκτώβρη 250 και το Νοέμβρη 300. Ούτε κτίριο όμως παραδόθηκε, αλλά ούτε η ποινική ρήτρα εφαρμόστηκε που προβλέπει πρόστιμο 8 εκατομμύρια δραχμές για κάθε μέρα καθυστέρησης. Από την άλλη η κοινοπραξία σταματάει τα έργα, με τη δικαιολογία ότι ο δήμος της χρωστάει χρήματα. Αποτέλεσμα οι σεισμόπληκτοι, που έχουν δώσει αρκετά εκατομμύρια ως προκαταβολές και έχουν χρεωθεί στις τράπεζες, να έχουν γίνει μπαλάκι ανάμεσα στην κοινοπραξία και το δήμο.

Ερωτήματα θέτει η «Συμπαράταξη» και για τα χρήματα που έχει πάρει ο δήμος από την ΕΕ και το ΥΠΕΧΩΔΕ και υπολογίζονται σε περίπου 21 δισ. δραχμές για τις ειδικές θεμελιώσεις κλπ.

Ο Γιώργος Παλιόπουλος, είναι ένας από τους πρώτους κατοίκους που μπήκε στο πρόγραμμα «ανάπλασης» του δήμου, αλλά ακόμα μένει μαζί με την τετραμελή οικογένειά του σε κοντέινερ, αν και ήδη έχει δώσει 13 εκατ. δραχμές. Οπως μας είπε: «Είμαι 62 χρονών, συνταξιούχος οικοδόμος και καταχρεώθηκα παίρνοντας δάνεια για να φτιάξω το σπίτι μου που έπεσε. Η συμφωνία ήταν να μου παραδοθεί το σπίτι το Γενάρη και μέχρι σήμερα έχουν ρίξει μόνο τα μπετά και σταμάτησαν. Δεν ξεχνάνε όμως να μου ζητάνε συνέχεια και άλλα χρήματα. Οταν όμως τους ρωτάω τι γίνεται, μου λένε μη στεναχωριέσαι. Γι' αυτό πρέπει όλοι μαζί οι κάτοικοι να πιέσουμε δυναμικά το δήμο, αλλιώς η κοροϊδία θα συνεχιστεί».

«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ » ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Επιχείρηση φίμωσης καταγγέλλει ο Γ. Πάντζας

Την έντονη διαμαρτυρία του, για τη φίμωση της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Ανατολικής Αττικής, που επιχειρείται από τις υπηρεσίες του Δήμου Ραφήνας, εξέφρασε ο υποψήφιος νομάρχης Γιώργος Πάντζας, με επιστολή του και με τηλεφωνική του παρέμβαση προς τον δήμαρχο της πόλης Α. Κεχαγιόγλου.

«Η αφαίρεση και χωρίς την όποια ενημέρωσή μας, για δεύτερη φορά, των πανό και αφισών μας, κάθε άλλο παρά δημοκρατική ευαισθησία προδίδουν», επισημαίνει στην επιστολή του ο Γ. Πάντζας. Τονίζει ότι η παράταξη δε διαθέτει άλλον τρόπο προβολής, υπογραμμίζει ότι η ΝΑΣ θα συνεχίσει την προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών και καλεί τον δήμαρχο να επανέλθει στην τάξη.

Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα που ο δήμαρχος προχωράει στο «κατέβασμα» των αφισών και πανό της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Ανατολικής Αττικής, υπάρχουν προπαγανδιστικά πανό και αφίσες του δήμου και του ίδιου σε ολόκληρη την πόλη, ενώ η πλατεία της Ραφήνας έχει γεμίσει με περίπτερα και δικό του προπαγανδιστικό υλικό. Φαίνεται ότι ο Α. Κεχαγιόγλου δεν αρκείται στο μηχανισμό του δήμου, που τον έχει διαθέσει εξ ολοκλήρου για την επανεκλογή του...

ΚΡΗΤΗ
Αντιπολεμική συμπαράταξη υποψήφιων δημάρχων

Αμεση ανταπόκριση στην έκκληση των υποψήφιων νομαρχών της ΝΑΣ στο νησί

Γόνιμο έδαφος βρίσκει η δημόσια έκκληση των τεσσάρων υποψήφιων νομαρχών της ΝΑΣ στους νομούς της Κρήτης (Γιώργου Νταγκουνάκη Χανίων, Μιχάλη Φαρσάρη Ηρακλείου, Αντώνη Ουρανού Ρεθύμνου και Γιώργου Πάγκαλου Λασιθίου) για Μέτωπο ενάντια στον πόλεμο και την αναμενόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ. Αμεση ήταν η ανταπόκριση οχτώ υποψήφιων δημάρχων δήμων της Κρήτης, των: Παπαντωνάκη Νίκου (Χανίων), Δαράκη Σπύρου (Μηθύμνης), Καμαριωτάκη Μιχάλη (Βάμμου), Κατσαρού Γιάννη (Αρμένων), Κελάκη Μιχάλη (Ακρωτηρίου), Μαζοκοπάκη Γιάννη (Κισσάμου), Νταγκουνάκη Μανόλη (Κολυμβαρίου) και Παπαδομανωλάκη Γιάννη (Βουκολίων). Σε κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν χαρακτηριστικά:

«Συμπαρατασσόμαστε με τη δημόσια έκκληση που απηύθυναν οι υποψήφιοι νομάρχες της ΝΑΣ στους τέσσερις νομούς της Κρήτης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να μη διαθέσει καμιά από τις Αμερικανονατοϊκές εγκαταστάσεις, ούτε ένοπλες δυνάμεις και διευκολύνσεις σ' αυτό το βρώμικο πόλεμο.

Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό, ενώνουμε τη φωνή μας με τους αγωνιστές της ειρήνης που ετοιμάζουν αντιπολεμικές εκδηλώσεις ενάντια στο νέο γύρο πολέμου κατά του λαού του Ιράκ και απαιτούμε: ΟΧΙ στον πόλεμο και την κρατική τρομοκρατία των ιμπεριαλιστών».

ΝΕ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ
Κάλεσμα για ψήφο αγώνα

Αγωνιστικό κάλεσμα, μπροστά στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, απευθύνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Πειραιά της ΠΕΑΕΑ που εκπροσωπεί τα Παραρτήματα Νίκαιας, Κορυδαλλού, Κερατσινίου, Δραπετσώνας, Περάματος, Σαλαμίνας και Αίγινας. Καλεί τους αντιστασιακούς, όλους τους φίλους της Αντίστασης και τους εργαζόμενους, και τις οικογένειές τους να στηρίξουν με την ψήφο τους στις νομαρχιακές εκλογές το συνδυασμό της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» με επικεφαλής υπερνομάρχη τον Θανάση Παφίλη και υποψήφιους νομάρχες Αθήνας τον Ηλία Νικολόπουλο και Πειραιά την Ελπίδα Παντελάκη.

Για τις δημαρχίες καλεί να υπερψηφίσουν τους συνδυασμούς με υποψηφίους δημάρχους Πειραιά τον Κώστα Τζατζάνη («Πειραιάς - Αναγέννηση»), Περάματος τον Γιάννη Πατσιλινάκο («Πέραμα - Σύγχρονη Πόλη»), Νίκαιας τον Μπενετάτο Στέλιο («Δημοκρατική Ενότητα»), Κορυδαλλού τον Συρίγο Απόστολο («Δημοκρατική Ενότητα»), Κερατσινίου τον Μουρίκη Δημήτριο («Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση»), Δραπετσώνας τον Μπεάζογλου Νίκο («Προοδευτική Δημοκρατική Κίνηση»), Ρέντη τον Γιαννακόπουλο Παναγιώτη («Προοδευτική Αγωνιστική Συνεργασία»), Σαλαμίνας τον Λεμπέση Βασίλη («Δημοκρατική Δημοτική Κίνηση»), Αίγινας τον Σιμερδάνη Νίκο («Συμπαράταξη για την Αίγινα»).

«ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ» ΑΓ. ΠΑΥΛΟΥ
Το ψηφοδέλτιο της νέας νίκης

Σε μεγάλη πανηγυρική συγκέντρωση, προμήνυμα της νέας νίκης για το συνδυασμό του δημάρχου Αγίου Παύλου Θεσσαλονίκης Μιχάλη Μοσχονά, μετατράπηκε η εκδήλωση ανακοίνωσης του ψηφοδελτίου που έγινε το βράδυ της Πέμπτης. Στο ψηφοδέλτιο της «Δημοτικής Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης» (ΔΕΑΚ) Αγίου Παύλου - Ευαγγελίστριας, συμμετέχουν άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Η ΔΕΑΚ κατάφερε να αποτελέσει την πλατιά συσπείρωση που μπορεί να εκφράσει τις αγωνίες και τις διεκδικήσεις των δημοτών, που, δυστυχώς για όσους θέλουν να υψώσουν διαχωριστικές γραμμές, δεν οριοθετούνται από την κομματική τοποθέτηση που έχει ο καθένας. Είναι κοινά τα προβλήματα και πλήττουν εξίσου όλους τους δημότες.

Στο ψηφοδέλτιο της παράταξης που με υποψήφιο δήμαρχο τον Μιχάλη Μοσχονά θα διεκδικήσει τη διοίκηση του Δήμου για άλλα τέσσερα χρόνια, συμμετέχουν: Δημήτρης Γκόγκος, Αγγελος Ιωαννίδης, Αναστασία Καλαμάτα - Ιωαννίδου, Παναγιώτα Κανάκη, Αγγελική Καραγεωργίου, Ζωή Καράτζιου - Καϊμακάμη - Σκαπέρδα, Νικόλαος Κεσόγλου, Δημήτρης Κωνσταντινίδης, Ιωάννα Μακρή, Βασίλειος Μάντζιος, Φωκίων Μαργαριτίδης, Γεώργιος Μαυρίδης, Αικατερίνη Μεταξοπούλου, Δόμνα - Μαρία Νικολαΐδου, Ιωάννης Περδίκης, Αθανάσιος Πλανόπουλος, Ιωάννης Πρώϊος, Γεώργιος Σβάρνας, Δήμητρα Στάθη, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, Γεώργιος Τζουρέλης και Ιωάννης Τσούνος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ