ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ενημερώθηκε για τις εξελίξεις το Εθνικό Συμβούλιο

Το Εθνικό Συμβούλιο συνήλθε χτες και συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τα περαιτέρω βήματα.

Κατά τη συνεδρίαση, η οποία κράτησε δύο περίπου ώρες, ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωσε του πολιτικούς αρχηγούς για τις τελευταίες εξελίξεις και την πορεία των απευθείας συνομιλιών.

Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει και πάλι πριν από τη μετάβαση του Προέδρου Κληρίδη στην Αθήνα. Η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του Οκτώβρη και θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου κληθείς να σχολιάσει συνέντευξη του Αμερικανού εκπροσώπου για το Κυπριακού Τόμας Γουέστον στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» και κατά πόσο αυτός τοποθετείται θετικά σε κάποια τροποποιητικά σημεία του εγγράφου Ντενκτάς, είπε ότι κάτι τέτοιο δε συμβαίνει και επανέλαβε ότι τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και όλοι όσοι εμπλέκονται θεωρούν ότι και μετά το έγγραφο Ντενκτάς παραμένουν οι αμετακίνητες θέσεις της Τουρκίας στα βασικά θέματα επίλυσης του Κυπριακού.

Ο κ. Παπαπέτρου καταλήγοντας τόνισε ότι οι πληροφορίες ότι ο Ντενκτάς στις τοποθετήσεις του για το εδαφικό κάνει λόγο για επιστροφή της κατεχόμενης πόλης της Αμμόχωστου, δεν είναι ακριβείς.

Στο μεταξύ ο Αλβαρο ντε Σότο αναχώρησε για την Αγκυρα στο πλαίσιο της προετοιμασίας της νέας συνάντησης στη Νέα Υόρκη.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η νέα αυτή συνάντηση, δε θα είναι επανάληψη του σεναρίου του Παρισιού και ότι αναμένεται κάτι περισσότερο στην παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Προέβλεψε, ωστόσο, ότι ο Γενικός Γραμματέας δε θα καταθέσει σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού.

Στο ρυθμό των δημοσκοπήσεων και η Κύπρος

Δημοσκόπηση που δημοσιεύει χτες η εφημερίδα «Πολίτης» για την πρόθεση ψήφου στις προεδρικές εκλογές, δίνει ποσοστό 45% στον Τάσσο Παπαδόπουλο, 30% στον Γιαννάκη Ομήρου, και 4% στον Νίκο Κουτσού, ενώ 21% δήλωσαν ότι είναι αναποφάσιστοι.

Τα αποτελέσματα προκύπτουν με βάση το πρώτο σενάριο της δημοσκόπησης, το οποίο στηρίζεται σε τρεις υποψηφίους.

Με βάση δεύτερο σενάριο, στο οποίο περιλαμβάνεται ως υποψήφιος και ο Ιωάννης Κασουλίδης, ο Τάσσος Παπαδόπουλος συγκεντρώνει 41%, έναντι 26% του κ. Κασουλίδη, 12% του Γιαννάκη Ομήρου και 2% του Νίκου Κουτσού. Το 19% των ερωτηθέντων δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Το τρίτο σενάριο της δημοσκόπησης αναφέρεται σε υποψηφιότητα Αλέκου Μαρκίδη αντί Ιωάννη Κασουλίδη.

Με βάση τη δημοσκόπηση, ο Τάσσος Παπαδόπουλος λαμβάνει 40%, ο Αλέκος Μαρκίδης 26%, ο Γιαννάκης Ομήρου 14% και ο Νίκος Κουτσού 3%. Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 18%.

Η δημοσκόπηση έγινε από την εταιρία Αμερ Νίλσεν με δείγμα 817 άτομα, από τις 16 έως τις 22 Σεπτέμβρη.

ΒΟΥΛΗ
Να ελεγχθούν πειθαρχικά δικαστικοί της δίκης Λεσπέρογλου

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Φ. Ιωαννίδη

Τον πειθαρχικό έλεγχο του προέδρου και του εισαγγελέα του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου που δίκασε τον Α. Λεσπέρογλου, ζητάει από τον υπουργό Δικαιοσύνης με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φ. Ιωαννίδης με αφορμή τη συμπεριφορά των δύο δικαστικών κατά τη διάρκεια της δίκης.

Οπως αναφέρει στην Ερώτηση, ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Ι. Βούλγαρης, εκτός άλλων, «εξέδωσε απόφαση αποβολής από το ακροατήριο όλων των γυναικών επειδή δεν μπορούσε να διαπιστωθεί ποια εκ των παρισταμένων είχε διαταράξει με προσβλητικό σχόλιο της τη συνεδρίαση».

Ο δε εισαγγελέας Δ. Μαύρος «εξετράπη σε πρωτοφανή λοιδορία του δικαστηρίου των Ενόρκων υβρίζων από έδρας ακόμη και κατά την αγόρευσή του επί της ενοχής τον κατοχυρωμένο από όλα τα Ελληνικά Συντάγματα και επιβεβαιωθέντα και με την πρόσφατη Συνταγματική Αναθεώρηση θεσμό των Ενόρκων».

Ο βουλευτής τονίζει ότι με βάση το Σύνταγμα αρμόδιος για την έγερση της πειθαρχικής αγωγής κατά δικαστικών λειτουργών είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης και έτσι τον καλεί να απαντήσει στη Βουλή εάν προτίθεται να ασκήσει την αρμοδιότητα του αυτή «προκειμένου να ερευνηθεί η υπόθεση και να ελεγχθούν οι ανωτέρω δικαστικοί λειτουργοί ώστε να προστατευτεί έτσι το κύρος της Δικαιοσύνης».

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα από την τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.10 Η ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. Ενα ντοκιμαντέρ, με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων από την έναρξη της Νέας ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ.
  • Στις 19.30 ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ. Από την κοινοβουλευτική δραστηριότητα της βδομάδας. Επίκαιρη Ερώτηση του Γιώργου Χουρμουζιάδη, προς το υπουργείο Παιδείας για τη σχολική στέγη στο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης. Παρέμβαση του Ορέστη Κολοζώφ στη συζήτηση για την κύρωση των διεθνών συμβάσεων για την πολυεθνική στρατιωτική δύναμη στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Παρέμβαση Αντ. Σκυλλάκου στη συζήτηση για το Ελεγκτικό Συνέδριο. Παρέμβαση Γιώργου Χουρμουζιάδη στο νομοσχέδιο για την κοινωνία της πληροφορίας. Επιμέλεια - παρουσίαση: Θανάσης Κανιάρης.
  • Στις 22.00 ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Θα μεταδοθεί η θεατρική παράσταση «Γονείς και παιδιά στο αρχαίο δράμα» από τη θεατρική ομάδα της Αννας Συνοδινού.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ