ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Οχτώβρη 2002
Σελ. /40
Η ελπίδα στους «παρτιζάνους της ειρήνης»

Τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν υπήρχαν περισσότεροι δήμαρχοι να στηρίξουν την ανυπότακτη στάση του ελληνικού λαού

Του Γ. Ιωάννου από το «Εθνος»
Του Γ. Ιωάννου από το «Εθνος»
Ελπιδοφόρες και χαρμόσυνες οι μεγάλες διαδηλώσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι οι λαοί μπαίνουν δυναμικά στο προσκήνιο, διατρανώνοντας τη θέλησή τους να σταματήσουν το δολοφονικό χέρι των ιμπεριαλιστών. Διαψεύστηκαν παταγωδώς εκείνοι που, μάλλον περιχαρείς, είχαν σπεύσει να διαπιστώσουν ότι οι λαοί της «Δύσης» «αδιαφορούν» για τον πόλεμο κατά του Ιράκ ή έχουν συμβιβαστεί με την «ιδέα» της επιβολής της κυριαρχίας της νέας τάξης «διά πυρός και σιδήρου».

Το ογκούμενο αντιπολεμικό κίνημα θα βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, κόντρα στην τρομερή προπαγάνδα για να «δικαιολογηθεί» ένας εξόφθαλμα ιμπεριαλιστικός πόλεμος. Οι λαοί δεν πέφτουν θύματα της πολεμικής προπαγάνδας των πολεμοκάπηλων της νέας τάξης ούτε της τρομοκρατίας που ασκούν σε βάρος τους. Διακρίνουν καθαρά ότι η σφαγή που ετοιμάζεται σε βάρος του λαού του Ιράκ, είναι «αφιερωμένη» στα σχέδια για πλανητική ηγεμονία των ΗΠΑ και έλεγχο των πετρελαίων. Αντιλαμβάνονται επίσης ότι το Ιράκ είναι ο πρώτος σταθμός στο «δόγμα Μπους» και στο μέλλον όλοι μπορούν να χαρακτηριστούν εν δυνάμει εχθροί και να δεχτούν απροειδοποίητο «προληπτικό» πολεμικό πλήγμα.

Δεν περιμένουν βέβαια ούτε από τις κυβερνήσεις "τους" να ορθώσουν "αξεπέραστα" εμπόδια στον "κακό" Μπους. Ο «αντιαμερικανισμός» των Σρέντερ και Σιράκ εξαφανίζεται όταν το μεγάλο αφεντικό τους αναγνωρίσει κάποια "δικαιώματα" στα λάφυρα του πολέμου. Ακόμα όμως και αυτός ο αντιαμερικανισμός είναι ανύπαρκτος από την πλευρά του Κ. Σημίτη, ο οποίος μόνο να εκλιπαρεί και να ευχαριστεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ ξέρει.

Η υποτελής αυτή στάση προσβάλλει βαθύτατα τον ελληνικό λαό, ο οποίος βρίσκεται σταθερά στην πρώτη γραμμή του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Τα πράγματα θα ήταν ακόμα καλύτερα αν υπήρχαν πολύ περισσότεροι δήμαρχοι να στηρίξουν αυτή την ανυπότακτη στάση του μετά τις εκλογές.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΟΙ ΛΑΟΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

ΑΒΑΝΤΙ ΠΟΠΟΛΟ! «Δεν ήταν από τις μεγάλες συγκεντρώσεις, αλλά ας μην ξεχνιόμαστε ότι την είχε οργανώσει μόνο το Κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης. Παρ' όλα αυτά όμως γέμισε η Πιάτσα ντελ Πόπολο, σύμφωνα με τους διοργανωτές ήταν περίπου 100.000 άτομα. Μια συγκέντρωση εναντίον του πολέμου, εναντίον του Μπους και των ΗΠΑ. Ο ηγέτης της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης (σ.σ. Φάουστο Μπερτινότι) αποκάλεσε όλους τους διαδηλωτές "παρτιζάνους της ειρήνης"» (Λ. Χατζηκυριάκος - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΔΕΝ ΠΕΙΘΟΥΝ: «Οι πρωτοφανείς σε όγκο διαδηλώσεις κατά της επικείμενης αμερικανικής επέμβασης στο Ιράκ, που έγιναν στο Λονδίνο και τη Ρώμη το Σαββατοκύριακο, αλλά και οι εντεινόμενες αντιδράσεις μέσα στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες, δείχνουν ξεκάθαρα δύο πράγματα: Πρώτον, ότι οι λαοί δεν έχουν πειστεί από τα στοιχεία που παρουσιάζει η ηγεσία της υπερδύναμης ότι ο Σαντάμ ετοιμάζεται να επιτεθεί στον κόσμο με πυρηνικά ή χημικά όπλα...» (Από το άρθρο των ΝΕΩΝ).

ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ: «Αν χαρακτηρίζεται "βαρβαρότητα" το εμπάργκο κατά του Ιράκ, τότε πώς θα πρέπει να χαρακτηριστεί μια πολεμική επιχείρηση, που απειλεί να εξαπολύσει η μεγαλύτερη πολεμική μηχανή του πλανήτη εναντίον ενός λαού; Η καταστροφή θα είναι βιβλική» (Από το άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ: «Στη λατρεία της βίας φαίνεται να καταλήγει ο πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Μπους. Αντί να προσαρμόσει την αμερικανική στρατηγική έναντι του Ιράκ στη διεθνή νομιμότητα, όπως αυτή εκφράζεται από τον ΟΗΕ, καλεί τελεσιγραφικά τον ΟΗΕ να προσαρμοστεί "εδώ και τώρα" στις επιλογές της Ουάσιγκτον. Το μήνυμα είναι απλό, οι ΗΠΑ θα χτυπήσουν το Ιράκ είτε εξασφαλίσουν την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είτε όχι. Η διεθνής νομιμότητα μετατρέπεται σε μια υποσημείωση που ελάχιστα ενδιαφέρει την αμερικανική ηγεσία» (Γ. Κύρτσος - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: ΜΕΘΟΔΕΥΟΥΝ ΦΠΑ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ.

ΕΘΝΟΣ: ΙΧ: ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 25% Η ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΗ ΣΥΝΗΘΩΝ ΥΠΟΠΤΩΝ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΙΔΡΥΕΙ ΚΟΜΜΑ Η 17Ν!

ΧΩΡΑ: ΔΙΠΛΟ ΣΟΚ από το γκάλοπ και τις αποκαλύψεις για το πολιτικό κουκούλι της τρομοκρατίας.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΝΔ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μετά τη νίκη Σρέντερ στη Γερμανία το σύνθημα στο ΠΑΣΟΚ είναι: ΚΛΙΝΑΤΕ ΕΠ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

ΕΣΤΙΑ: ΣΧΕΔΙΟ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟ - Επίσπευσις δίκης και πρόωρες εκλογές.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: (Ντόρα): ΔΕ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καθηγητές: ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΑΔΕΙΕΣ ΣΕ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Πόλωση στο φουλ: «Μπορεί η κυβέρνηση να αρνείται την παγίδα της ΝΔ και να μην πολιτικοποιεί τις εκλογές, ωστόσο εκεί που οι υποψήφιοι δήμαρχοι αντιμετωπίζουν προβλήματα συσπείρωσης του κυβερνώντος κόμματος αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να υψώσουν τους τόνους» (ΕΘΝΟΣ).

Σιγά... τον «κριό»: «Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να απαντήσει στην αρνητική καμπάνια της ΝΔ. Θα υπογραμμίζει όμως σε κάθε ευκαιρία ότι στόχος της καμπάνιας αυτής είναι να χειραγωγηθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση και να χρησιμοποιηθεί από τη Ρηγίλλης ως πολιορκητικός κριός κατά της κυβέρνησης» (Γ. Χρ. Παπαχρήστος - ΝΕΑ).

Διαπλοκές δημοσκόπων: «Το ζήτημα δεν είναι πλέον μόνο ποιος παίρνει μεγαλύτερο ποσοστό στα γκάλοπ αλλά και ποιος δημοσκόπος συνεργάζεται με ποιο κόμμα, άρα ποιος μπορεί να είναι αξιόπιστος. Το θέμα έθεσε πρώτο το ΠΑΣΟΚ μετά τη δημοσκόπηση της MRB που δείχνει διαφορά 7,2% μονάδων υπέρ της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, συνδέοντας την MRB με τη Spot Thompson που έχει αναλάβει την προεκλογική καμπάνια της Ρηγίλλης. Ακολούθησε η ΝΔ που αμφισβήτησε πρόσφατες δημοσκοπήσεις εταιριών (Kapa Research και Metron Analysis) που συνεργάζονται με την κυβέρνηση» (Γ. Κουβαράς - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).

Ποιο νέφος; «Τρία εκατομμύρια άτομα χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους σε όλον τον κόσμο εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τρεις φορές περισσότεροι από αυτούς που πεθαίνουν σε τροχαία δυστυχήματα. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζει έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: το νέφος σκοτώνει τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων... Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα, είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, με ποσοστό θανάτων 6% ετησίως» (ΒΗΜΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ