ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Οχτώβρη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
«Μπλόκο» για τις ταμειακές μηχανές

Μαζική η κινητοποίηση των παραγωγών και πωλητών των λαϊκών αγορών στα διόδια

«Μπλόκα» στα διόδια, για να αποτραπεί η είσοδος αγροτικών προϊόντων

ICON

«Μπλόκα» στα διόδια, για να αποτραπεί η είσοδος αγροτικών προϊόντων
Μπλόκο, στα διόδια των Αφιδνών (Κιούρκα) και της Ελευσίνας πραγματοποίησαν χτες οι παραγωγοί και οι πωλητές των λαϊκών αγορών, αντιδρώντας στην εφαρμογή του μέτρου για την υποχρεωτική εγκατάσταση ταμειακών μηχανών στις λαϊκές αγορές. Αν και το μέτρο σε πρώτη φάση αφορά στους πωλητές βιομηχανικών προϊόντων (παπούτσια, ρούχα) και ειδών νοικοκυριού που αποτελούν περίπου το 1/3 του συνόλου των πωλητών στις λαϊκές, είναι βέβαιο, όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί και οι πωλητές οπωροκηπευτικών, θα επεκταθεί και στους δικούς τους πάγκους. Τα χτεσινά μπλόκα, εντάσσονται στην απεργία (αποχή) διαρκείας από τις λαϊκές που κήρυξαν οι Ομοσπονδίες Παραγωγών και Πωλητών και η οποία ξεκινάει από σήμερα.

Από τις 4 το απόγευμα, πλήθος παραγωγών και πωλητών συγκεντρώθηκαν στα διόδια, όπου και πραγματοποίησαν ελέγχους στα διερχόμενα φορτηγά. Οσα από αυτά, μετέφεραν οπωροκηπευτικά και φρούτα, δεν τους επέτρεπαν να περάσουν και γυρνούσαν πίσω. Οι συγκεντρωμένοι δήλωναν αποφασισμένοι να παραμείνουν στα μπλόκα και να απέχουν από τις λαϊκές αγορές για όσο καιρό χρειαστεί να ανακληθεί το μέτρο τω ταμειακών μηχανών «Θέλουν να αφανίσουν τις λαϊκές για να "μαντρώσουν" τους καταναλωτές» ήταν γραμμένο σε ένα πανό των διαδηλωτών, που μεταφράζεται στο στόχο της κυβέρνησης να "σπρώξει" τους καταναλωτές στα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ.

Παρά το ότι το αίτημα για την κατάργηση του μέτρου των ταμειακών μηχανών είναι σαφές, η συνδικαλιστική ηγεσία των παραγωγών και των λαϊκών, εστιάζει το ζήτημα στην εμμονή του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και όχι στην κυβερνητική πολιτική. Χτες, μάλιστα, έφτασαν στο σημείο, μετά από συνάντηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Χρ. Θεοδώρου να... ευχαριστούν την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για την κατανόησή της και τη στήριξή στα αιτήματά τους, ενώ την ίδια ώρα δήλωναν εξοργισμένοι με τη στάση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Μετά από τη συνάντησή του με τους παραγωγούς και τους πωλητές, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, δήλωσε ότι όλα τα αιτήματά τους θα συζητηθούν από ειδική επιτροπή. Σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή του μέτρου των ταμειακών μηχανών, ο Χρ. Θεοδώρου, δεν απάντησε σε σχετική ερώτηση. Από την πλευρά τους, οι συνδικαλιστές των παραγωγών και των πωλητών, δήλωσαν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, (της συνάντησης) ρίχνοντας αποκλειστικά τις ευθύνες στο υπουργείο Οικονομικών.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Εννιάμηνο πτώσης 30%...

Αγγιξε τις 1.800 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Εκλεισε με απώλειες 2,4%. Πανικός στα διεθνή χρηματιστήρια

Νέα, αναμενόμενη αυτή τη φορά, βουτιά στις τιμές των μετοχών σημειώθηκε χτες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, που, ακολουθώντας κατά πόδας τις αρνητικές εξελίξεις στις ξένες χρηματαγορές, άνοιξε και έκλεισε μέσα σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα. Περί τα μέσα της συνεδρίασης, μάλιστα, ο Γενικός Δείκτης των μετοχών έφτασε να χάνει 4,4% αγγίζοντας τις 1.800 μονάδες. Σ' αυτά τα επίπεδα εμφανίστηκαν «αγοραστές» σε επιλεγμένους τίτλους και τελικά η συνεδρίαση έκλεισε στις 1.837,5 μονάδες με απώλειες 2,4%. Κατά τη συνεδρίαση κινήθηκαν 360 μετοχές. Από αυτές οι 325 έκλεισαν με ζημιά, οι 15 παρέμειναν σταθερές και μόλις 20 με κέρδη. Πτωτικά κινήθηκαν και όλοι οι επιμέρους κλάδοι. Μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν στις μετοχές των ειδών πληροφορικής (-6,1%), των συμμετοχών (-5,75%) και στην κλωστοϋφαντουργία (-5,13%). Με μικρότερα ποσοστά κυμάνθηκαν οι κλάδοι του real estate (-0,85%) και του τσιμέντου (-1,4%). Ενδεικτικό της ιδιαίτερα αρνητικής πορείας που ακολουθεί το ΧΑΑ όλο το τελευταίο διάστημα είναι ότι πέρα από τον Γενικό Δείκτη, στα κατώτατα επίπεδα των τελευταίων χρόνων βρίσκεται και η συντριπτική πλειοψηφία των εισηγμένων μετοχών. Ηδη από τις αρχές του χρόνου, και με τη συμπλήρωση του εννιαμήνου, ο Γενικός Δείκτης έχει σημειώσει απώλειες της τάξης του 30%, ενώ για ορισμένους κλάδους η καθίζηση των τιμών έχει προσλάβει απίστευτες διαστάσεις. Σε ό,τι αφορά τους επιμέρους κλάδους, οι «ζημιές» από την αρχή του χρόνου είναι:

  • Ασφάλειες -70,32%
  • Είδη - Λύσεις Πληροφορικής -54,11%
  • Συμμετοχών -52,27%
  • Εκδόσεων - Εκτυπώσεων -48,66
  • Λιανικού Εμπορίου -43,17
  • Χονδρικού Εμπορίου -40,77
  • Κλωστοϋφαντουργίας -40,32

Την ίδια περίοδο απώλειες 30-40% έχουν σημειωθεί στους κλάδους: Βασικών Μετάλλων, Τραπεζών, Επενδύσεων, Παράλληλης Αγοράς, Τηλεπικοινωνιών, Τροφίμων. Μικρότερες ζημιές παρατηρούνται στους δείκτες των βιομηχανικών επιχειρήσεων, της πληροφορικής, των κατασκευαστικών εταιριών και των τσιμεντοβιομηχανιών. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι σε ό,τι αφορά τους κλάδους, από το γενικό πτωτικό κλίμα έχει διασωθεί ο κλάδος των εταιριών «Τηλεόρασης και ψυχαγωγίας», ο οποίος σημείωσε κέρδη 9,78%.

Τα ξένα χρηματιστήρια

Κατακόρυφη ήταν η πτώση για τους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, πολλοί εκ των οποίων υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα εξαετίας. Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, η πτώση έφτασε το 4,75%, στο Παρίσι 5,87%, ενώ στη Φραγκφούρτη 5,11%. Αφορμή για νέες ρευστοποιήσεις αποτέλεσαν η σημαντική πτώση του δείκτη μεταποιητικής δραστηριότητας Σικάγου, η προειδοποίηση της Wal Mart για τις πωλήσεις της το Σεπτέμβρη και οι δυσοίωνες εκτιμήσεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Η Merrill Lynch αναθεώρησε προς τα κάτω τις αρχικές της προβλέψεις για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας και της οικονομίας της ευρωζώνης τόσο στο 2002 όσο και στο 2003, ενώ σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Χανς Αϊχελ, η γερμανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% στο επόμενο έτος, έναντι των αρχικών προβλέψεων που ήταν 2,5%.

Βασικό πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας σήμερα, δήλωσε στο μεταξύ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκος Γκαργκάνας, είναι η αβεβαιότητα που επικρατεί στις αγορές και η οποία έχει ενισχυθεί από την κρίση με το Ιράκ. Ο ίδιος σημείωσε ότι τα τελευταία ανησυχητικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ επηρεάζουν την Ευρώπη και την υπόλοιπη διεθνή αγορά, καθώς «από μόνη της η Ευρώπη δεν μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάκαμψης και βασίζεται στην ανάκαμψη των ΗΠΑ».

Πλαίσιο κανόνων για τα στεγαστικά δάνεια

Οι εμπορικές τράπεζες, η μία μετά την άλλη, άρχισαν να θέτουν σε εφαρμογή την Ευρωπαϊκή Συμφωνία Εθελοντικού Κώδικα Συμπεριφοράς κατά την προσυμβατική ενημέρωση για στεγαστικά δάνεια. Υπενθυμίζεται ότι η Συμφωνία αυτή έχει υπογραφεί μεταξύ των Ευρωπαϊκών Ενώσεων Καταναλωτών και των Ευρωπαϊκών Ενώσεων Πιστωτικών Ιδρυμάτων και αποτελεί πλαίσιο κανόνων που πρέπει να διέπουν την πρακτική των τραπεζών κατά την ενημέρωση των πελατών και την προετοιμασία των συμβάσεων για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων. Με την υιοθέτηση του Κώδικα, οι τράπεζες παρέχουν τη δυνατότητα πλήρους ενημέρωσης του συναλλακτικού κοινού, σε προσυμβατικό στάδιο για τα στεγαστικά δάνεια. Το τυποποιημένο Ευρωπαϊκό Δελτίο Πληροφοριών είναι - για την ακρίβεια πρέπει να είναι - στη διάθεση των πελατών, σε έντυπη μορφή σε όλα τα καταστήματα των τραπεζών που έθεσαν σε εφαρμογή τη σχετική σύμβαση.

Πρώτη, έθεσε σε εφαρμογή την παραπάνω συμφωνία η Εθνική Τράπεζα στις αρχές Σεπτέμβρη, ενώ η μια μετά την άλλη και οι υπόλοιπες εμπορικές τράπεζες.

Χτες, ανακοίνωσαν ότι ήδη εφαρμόζουν τη Συμφωνία Εθελοντικού Κώδικα Συμπεριφοράς οι διοικήσεις της Εμπορικής Τράπεζας (από 23 Σεπτέμβρη 2002) και της EFG Eurobank Ergasias(από τις 4 Σεπτέμβρη).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ