ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ
Συνεχίζουμε τις αγωνιστικές παραδόσεις

Επειτα από 3,5 περίπου χρόνια θητείας στο Δήμο Καισαριανής, παραμένουμε πιστοί στους αρχικούς μας προσανατολισμούς, πιστεύοντας ακράδαντα πως η ΤΑ πρέπει να διατηρήσει τα φιλολαϊκά χαρακτηριστικά ενός θεσμού, που, πέρα από τη νοικοκυρεμένη διαχείριση, πέρα από το να σκύβει στα τοπικά ζητήματα και να παράγει έργο, ασκώντας θεσμοθετημένες λειτουργίες, πρέπει να υπερασπίζεται τα γενικότερα λαϊκά συμφέροντα.

Σ' αυτά τα χρόνια, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις πιο αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε η κυβέρνηση άμεσα ενάντια στο λαό, αλλά και έμμεσα στην ΤΑ, συν τοις άλλοις και με τη συνεχιζόμενη αυθαίρετη και παράνομη παρακράτηση μεγάλου μέρους των κεντρικών αυτοτελών πόρων, που έφερε την ΤΑ σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.

Αναλαμβάνοντας το 1999 ένα δήμο υπερχρεωμένο, με ένα μηχανισμό που δυσλειτουργούσε, προσπαθήσαμε, παρά τα μεγάλα και πολλές φορές αξεπέραστα εμπόδια, να βάλουμε μια τάξη στα οικονομικά και να καθοδηγήσουμε τις υπηρεσίες του και το δυναμικό του σε μια άλλη αποδοτικότερη λειτουργία. Κλείνοντας «ταμείο», μπορούμε να πούμε σήμερα ότι καταφέραμε πολλά, χωρίς να προλάβουμε, ωστόσο, να φτάσουμε εκεί που θα θέλαμε.

Το σημαντικότερο, πέρα από τις τοπικές παρεμβάσεις και την προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων, ήταν το ότι ανοίξαμε μέτωπο με τα πολιτικά προβλήματα που είχαν και έχουν οι δημότες μας και ο λαός γενικότερα. Ανοίξαμε αποτελεσματικό δίαυλο επικοινωνίας με το τοπικό, αλλά και γενικά με το μαζικό και εργατικό κίνημα, συμβάλλοντας με τις δικές μας δυνάμεις στους αγώνες τους και τις προσπάθειές τους για επίλυση προβλημάτων. Αγωνιστήκαμε για μια άλλη ΤΑ, που παλεύει μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο. Διεκδικήσαμε όσα ανήκουν στην Καισαριανή και το λαό της.

Αποζητάμε την κριτική και είμαστε οι πρώτοι που την ασκούμε στους εαυτούς μας. Δεν ισχυριζόμαστε ότι όλα έγιναν. Ομως, κανείς δεν μπορεί να μας προσάψει την κατηγορία ότι απουσιάζαμε από εκεί όπου χτυπά ο σφυγμός της εργατικής λαϊκής οικογένειας, από τα μετερίζια της πάλης και ότι δεν προσπαθήσαμε. Αλλωστε, την προσπάθειά μας τη μαρτυρούν τα έργα μας.

Σήμερα καταθέτουμε στην κρίση του λαού της Καισαριανής το έργο και το πρόγραμμά μας. Θέλουμε και επιδιώκουμε να συζητήσουμε μαζί του, να υλοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα μαζί του. Πιστεύουμε πως, έπειτα από τέσσερα χρόνια, οι Καισαριανιώτες έχουν πειστεί ότι δε βλέπουμε το δήμο σαν βατήρα για αναρριχήσεις σε βουλευτικούς θώκους, ούτε για να ικανοποιήσουμε προσωπικές μας φιλοδοξίες. Βλέπουμε το δήμο σαν ένα μετερίζι λαϊκών αγώνων ενάντια στην επίθεση που δέχεται σήμερα ο λαός.

Η παράταξή μας, η «Ενωτική Αγωνιστική Πορεία - Συνεργαζόμενοι», η παράταξη του Μανωλίδη και του Μακρή και η πορεία της μέχρι σήμερα, είναι εγγύηση για το μέλλον της Καισαριανής, για τη διατήρηση της ιστορίας και της μνήμης των παιδιών της, που θυσιάστηκαν για τη λευτεριά, τη δημοκρατία και την ευημερία των εργαζομένων.

Σ' αυτές τις εκλογές, θα κριθούν πολλά. Είναι μια μάχη μεγάλης πολιτικής σημασίας. Καλούμε τους Καισαριανιώτες να τη δώσουμε μαζί αυτήν τη μάχη και για το δήμο και για τη νομαρχία. Αλλά τους καλούμε, στις 14 του Οκτώβρη, μαζί να συνεχίσουμε όλες τις μάχες που έρχονται. Απλώνουμε γέφυρα σε κάθε προοδευτικό άνθρωπο, που θέλει να αγωνιστεί μαζί μας για να προχωρήσει το έργο που δικαιούται η Καισαριανή, για μια κοινωνία που στο επίκεντρό της θα έχει τον άνθρωπο.


Του
Γ. ΚΑΤΗΜΕΡΤΖΗ
υποψήφιου δημάρχου Καισαριανής

Εντείνονται οι δραστηριότητες των αγωνιστικών συνδυασμών

Την ανάγκη υπερψήφισης της «Συμπαράταξης», αλλά και σε νομαρχιακό επίπεδο, της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» τόνισε και ο Σπ. Χαλβατζής, μιλώντας σε συγκέντρωση κατοίκων του Κολωνού, στην πλατεία Σωτήρη Πέτρουλα. Υπογράμμισε ότι είναι οι μόνες δυνάμεις που στηρίζουν αταλάντευτα και μαχητικά τα λαϊκά συμφέροντα, πάντα σε κόντρα με τις ορέξεις των μεγαλοσχημόνων. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η ομιλία της Αλ. Ζορμπαλά, δημοτικής συμβούλου της «Συμπαράταξης» και στελέχους της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, στην πλατεία Προφ. Ηλία στο Παγκράτι.

«Η διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Τυφλών δηλώνει απερίφραστα τη συμπαράστασή της στον αγώνα που κάνετε για ένα καλύτερο αύριο». Με αυτά τα λόγια, η Ενωση συμπαρατάσσεται με τον Σπύρο Χαλβατζή στη μάχη για τη Δημαρχία της Αθήνας. Στη λιτή επιστολή της σημειώνει πως θα στηρίξει την προσπάθεια της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» με όλες της τις δυνάμεις.

Βύρωνας: Ψήφος εμπιστοσύνης

Ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπο και στο έργο του δημάρχου Βύρωνα Νίκου Ρογκάκου έδωσαν χτες βράδυ από την πλατεία Φατσέα οι κάτοικοι της συνοικίας που παρακολούθησαν την προεκλογική συγκέντρωση της «Παμβυρωνιώτικης Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης». Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόνισε ο Ν. Ρογκάκος, πρέπει να έχει λόγο για όλα τα προβλήματα του λαού και οι δήμαρχοι να τοποθετούνται, να ενεργοποιούν τους συνδημότες τους για να αγωνιστούν να γίνει καλύτερη η ζωή τους. Να ανακαλύψουμε είπε τον αγωνιστή λαό και να τον βγάλουμε μπροστά. Και πρόσθεσε ότι αυτό γίνεται πράξη στο Βύρωνα τις δύο τελευταίες τετραετίες, καλώντας τους Βυρωνιώτες με την ψήφο τους να δώσουν εντολή συνέχισης αυτού του έργου.

Πειραιάς

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη δημιουργία γκαράζ εκεί που σήμερα υπάρχει πάρκο, είναι οι κάτοικοι της Τερψιθέας στον Πειραιά, που με τους αγώνες τους εδώ και καιρό ακύρωσαν τη σχετική απόφαση. Ο τοπικός περιβαλλοντικός σύλλογος κάλεσε προχτές τους υποψηφίους δημάρχους να καταθέσουν τις απόψεις τους για το θέμα.

Ο υποψήφιος δήμαρχος με την Κίνηση «Πειραιάς - Αναγέννηση», Κώστας Τζατζάνης κάλεσε τους κατοίκους να αγωνιστούν για μια ριζικά διαφορετική πολιτική στο κυκλοφοριακό, που να στηρίζεται στα μαζικά μέσα μεταφοράς και να αποτρέπει την είσοδο ΙΧ αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης. Είπε ότι το δικαίωμα στον καθαρό αέρα, την υγεία δεν ανταλλάσσονται με μερικά ψευτοκονδύλια που μπορεί να εισρεύσουν στον κρατικό ή δημοτικό κορβανά από τα έσοδα των εισιτηρίων. Τόνισε επίσης ότι η πολιτική που εμπορευματοποιεί κάθε ανάγκη μας, που τσιμεντοποιεί τη ζωή μας με την ανέχεια, το άγχος, την ανεργία, την αμορφωσιά και τον πόλεμο, δεν μπορεί και δεν πρόκειται να «πρασινίσει» την πόλη μας. Οι υποσχέσεις των άλλων συνδυασμών για επίλυση των οικολογικών προβλημάτων χωρίς συνολικότερο αγώνα για μια φιλολαϊκή πολιτική σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής αποτελούν εξαπάτηση του λαού.

Αγιος Παύλος Θεσσαλονίκης

Είναι ήδη φανερό το πλειοψηφικό ρεύμα που έχει δημιουργηθεί γύρω από τη «Δημοτική Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Αγ. Παύλου - Ευαγγελίστριας» και τη δυναμική νίκης της παράταξης που αναγνωρίζεται πια και από οπαδούς άλλων παρατάξεων. Ο υποψήφιος δήμαρχος της παράταξης και νυν δήμαρχος Μιχάλης Μοσχονάς και κλιμάκια υποψηφίων και άλλων στελεχών της παράταξης συνεχίζουν καθημερινά τις επαφές με τον κόσμο της περιοχής και τους φορείς του δήμου.

Οι εκδηλώσεις του κόσμου προς τον υποψήφιο δήμαρχο και τα άλλα μέλη του συνδυασμού επιβεβαιώνουν σε κάθε ευκαιρία την πορεία νίκης του συνδυασμού που δεν ανακόπτεται, παρά την εκστρατεία λάσπης, συκοφαντίας, ψεμάτων στην οποία έχουν επιδοθεί οι άλλες παρατάξεις.

Στην πορεία προς τις εκλογές η ΔΕΑΚ θα πραγματοποιήσει τρεις μεγάλες ανοιχτές εκδηλώσεις: Παρασκευή, 4 Οκτώβρη, 8 μ.μ. στην οδό Αθ. Διάκου με Ειρήνης. Τρίτη, 8 Οκτώβρη, 8 μ.μ. στην Ευαγγελίστρια. Παρασκευή 11 Οκτώβρη, 8 μ.μ. στη συμβολή των οδών Ηπείρου και Οχι.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συναυλία νέων δημιουργών αύριο

Διοργανώνουν η ΝΑΣΥ και η «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα»

Μια συναυλία από νέους δημιουργούς για τους νέους της Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν από κοινού η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΝΑΣΥ) και η παράταξη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα». Θα γίνει αύριο Πέμπτη στις 8 μ.μ. στην πλατεία Ναυαρίνου. Συμμετέχουν τα νεανικά μουσικά σχήματα, «Νεοσσοί», «Νόρμα» και «Δευκαλίων».

Ο υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣΥ Γιώργος Ρόκος και ο υποψήφιος δήμαρχος της «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» Αγάπιος Σαχίνης, επέλεξαν να μην επιδοθούν στην πρακτική του εντυπωσιασμού με μετακλήσεις καλλιτεχνών πανελλήνια γνωστών. Συνεπείς στη θέση τους για στήριξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας, των καλλιτεχνικών αναζητήσεων των νέων, δίνουν ένα πρώτο δείγμα των όσων προτείνουν για την αξιοποίηση του καλλιτεχνικού δυναμικού της Θεσσαλονίκης και ειδικά αυτού που τώρα ανδρώνεται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ