ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Θα συνεχιστούν οι συζητήσεις και μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν δήλωσε ότι οι συνομιλίες για τερματισμό της διαίρεσης της Κύπρου θα συνεχιστούν και μετά την απόφαση που θα πάρει η Ευρωπαϊκή Ενωση, στις 12 Δεκέμβρη, στην Κοπεγχάγη, για ένταξη της Κύπρου.

Ο Κόφι Ανάν, που μιλούσε στους ανταποκριτές του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων και της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», στη Νέα Υόρκη, είπε ότι στόχος είναι να επιτευχθεί πρόοδος το συντομότερο δυνατό, αν δε γίνει κατορθωτό να επιλυθούν τα προβλήματα μέχρι την ένταξη.

Ακόμη κι αν αυτό κάνει τα πράγματα λίγο πιο δύσκολα, είπε ο κύριος Ανάν, το πρόβλημα της διαίρεσης της Κύπρου παραμένει και θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσης.

Αν βρεθεί λύση, πρόσθεσε, τότε ασφαλώς η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει.

Για τις συναντήσεις που θα έχει στη Νέα Υόρκη, στις 3 και 4 Οκτώβρη, με τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, ο κύριος Ανάν είπε ότι σκοπός είναι θα εκτιμήσουν μαζί την πρόοδο που σημειώθηκε από την τελευταία κοινή συνάντησή τους στο Παρίσι.

Ο Κόφι Αναν εξέφρασε την ελπίδα οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων να έχουν σημειώσει στις συνομιλίες τους κάποια πρόοδο και κατά τη συνάντηση της Νέας Υόρκης να του πουν τι προτίθενται να κάνουν και ποια μέτρα θα πάρουν για να προχωρήσει η διαδικασία.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναχώρησε χτες για τη Νέα Υόρκη, ενώ ο Ραούφ Ντενκτάς αναχώρησε για την έδρα των Ηνωμένων Εθνών μέσω Κωνσταντινούπολης.

Θετική θα είναι η έκθεση για την Κύπρο

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν διαβεβαίωσε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης το Δεκέμβρη η Κύπρος θα κριθεί, όπως και οι υπόλοιπες υπό ένταξη χώρες, με βάση τις επιδόσεις και την πρόοδό της στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ο Γκ. Φερχόιγκεν, ο οποίος μιλούσε σε συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κύπρου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Γιώργο Βασιλείου, διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο θα είναι θετική.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε ότι η έκθεση, η οποία θα υιοθετηθεί από την Επιτροπή στις 9 Οκτώβρη, θα επιβεβαιώνει, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ότι η Κύπρος ικανοποιεί τόσο τα πολιτικά, όσο και τα οικονομικά κριτήρια για την ένταξη. Επισήμανε επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 και 25 Οκτώβρη, αφού λάβει υπόψη τις εκθέσεις και τη σύσταση της Επιτροπής, αναμένεται να καλέσει τις δέκα υποψήφιες χώρες να ολοκληρώσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μέχρι το Συμβούλιο της Κοπεγχάγης.

Σε λειτουργία η μεγάλη κεραία ραντάρ στο Ακρωτήρι

Οι αρχές των βρετανικών βάσεων Ακρωτηρίου έθεσαν προχτές το βράδυ σε λειτουργία την υφιστάμενη μεγάλη κεραία ραντάρ, με αυξημένη ισχύ, με αποτέλεσμα να αισθανθούν αδιαθεσία οι αστυνομικοί που τη φρουρούσαν. Νωρίτερα είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή Βρετανοί στρατιώτες. Ενας από τους αστυνομικούς έχασε τις αισθήσεις του, ενώ οι άλλοι που αισθάνθηκαν αδιαθεσία απαλλαγήκανε από τα καθήκοντά τους. Λίγο μετά τις δέκα το βράδυ επισκέφθηκε την περιοχή ο βουλευτής Μάριος Ματσάκης και μέλη της συντονιστικής επιτροπής αγώνα εναντίον της εγκατάστασης της νέας κεραίας στο Ακρωτήρι.

Ο Μ. Ματσάκης δήλωσε ότι τουλάχιστον δύο αστυνομικοί ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν πονοκεφάλους, ζαλάδες και πόνους στα μάτια. Επίσης είπε ότι η κεραία εξέπεμπε σε μεγαλύτερη ισχύ, από όσο όταν γίνονταν οι μετρήσεις για να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις.

Τιμήθηκε η επέτειος της ανεξαρτησίας της Κύπρου

Με επιβλητική στρατιωτική παρέλαση τιμήθηκε χτες η 42η επέτειος της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η φετινή στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου άφησε την καλύτερη εντύπωση για την Εθνική Φρουρά και τις αμυντικές δυνάμεις της. Πρόσθεσε ότι κατόπιν εντολής του ιδίου δεν έκαναν την εμφάνισή τους στη στρατιωτική παρέλαση τα νεοαποκτηθέντα ρωσικής κατασκευής μαχητικά ελικόπτερα «ΜΙ 35».

Ερωτηθείς κατά πόσον ασκήθηκαν πιέσεις για να μην παρουσιαστούν, ο πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι «τα ελικόπτερα είναι εδώ και όταν χρειαστεί θα τα δούμε. Εγώ, είπα να μην πετάξουν, διότι όλοι ξέρουμε ότι δεν κάνουμε επίδειξη δυνάμεως».

Εξάλλου, ο υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, τόνισε ότι τα ελικόπτερα είναι επιχειρησιακά έτοιμα και ότι στόχος δεν είναι η επίδειξη. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι το νέο οπλικό σύστημα είναι στην Κύπρο εδώ και ένα χρόνο χωρίς τυμπανοκρουσίες. Κυβέρνηση και Βουλή, πρόσθεσε, κατάφεραν να εφοδιάσουν την Κύπρο με αυτά τα οπλικά συστήματα και αυτό πρέπει να μας ικανοποιεί.

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Το Κυπριακό έρχεται με ιδιαίτερη ένταση στην επικαιρότητα, καθώς μέσα στους προσεχείς δύο μήνες η ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει για τη διεύρυνσή της, η οποία συνδέεται άμεσα με το Κυπριακό, αφού η Κύπρος είναι έτοιμη προς ένταξη, εκπληρώνοντας τα κριτήρια που έχει θέσει η Κοινότητα.

Ωστόσο, η απόφαση για την ένταξη ή μη της Κύπρου είναι, κατά κύριο λόγο, πολιτική και οι Ευρωπαίοι θα τη λάβουν, σύμφωνα με όσα ορίζουν τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ του Δεκέμβρη του 1999 στο Ελσίνκι, αφού προηγουμένως μελετήσουν και λάβουν υπόψη τους όλα τα δεδομένα.

Αυτή η φράση, που κάνει λόγο για την εξέταση των νέων δεδομένων πριν την απόφαση για την ένταξη της Κύπρου, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία ανησυχεί ότι θα αναζητηθούν προσχήματα απ' όσους έχουν συμφέρον να παρεμποδίσουν την ένταξη της Κύπρου.

Την ίδια στιγμή, στην Τουρκία η ηγεσία της χώρας προετοιμάζεται και αυτή για τις κινήσεις της. Ο πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετσεβίτ, σημείωσε σε δηλώσεις του «ότι οι Ελληνοκύπριοι μπορεί να ενταχθούν μόνοι τους στην ΕΕ. Οσο και αν αυτό δε μας αρέσει, συμπλήρωσε, δεν πρόκειται να χαλάσουμε τον κόσμο». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «αν η ΕΕ προχωρήσει σ' αυτήν την κίνηση, μην υπολογίζοντας την ύπαρξη της "ΤΔΒΚ", τότε βεβαίως θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα». Κάποια από αυτά τα σοβαρά προβλήματα έχουν αρχίσει, ήδη, να διαφαίνονται από τις προετοιμασίες της Αγκυρας να προσαρτήσει τα Κατεχόμενα. Στο πλαίσιο αυτών των προετοιμασιών, ανακοινώθηκε η συμφωνία της Τουρκίας με το ψευδοκράτος για χορήγηση τουρκικών διαβατηρίων στους Τουρκοκύπριους.

Στο μεταξύ, στην Αθήνα συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με το προεδρείο του Συνδέσμου Τουρκικών Βιομηχανιών. Οι Τούρκοι βιομήχανοι χαρακτήρισαν τον Γ. Παπανδρέου ως πρωτεργάτη της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και ζήτησαν από την Αθήνα να υποστηρίξει το τουρκικό αίτημα για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης. Φυσικά, ο Γ. Παπανδρέου υποσχέθηκε να πράξει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να λάβει η Τουρκία και αυτό το δώρο...

Στην ΕΘΕΛ η Αλέκα Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, θα περιοδεύσει στους χώρους του αμαξοστασίου και των γραφείων της ΕΘΕΛ, στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη, σήμερα, Τετάρτη 02/10/02, στις 9 το πρωί. Στις 10.00 η Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε συγκέντρωση των εργαζομένων στο χώρο της νέας επισκευαστικής βάσης.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 17.30 θα μεταδοθεί η ομιλία του δημάρχου Καρδίτσας και εκ νέου υποψήφιου Χ. Τέγου, που πραγματοποιήθηκε σε συγκέντρωση ετεροδημοτών της Αθήνας.
  • Στις 19.00 ο Γ. Ευσταθίου συνομιλεί με τους Αντώνη Πέττα υποψήφιο δήμαρχο Ζωγράφου υποστηριζόμενο από το ΠΑΣΟΚ, Κωνσταντίνο Τρίγκα υποψήφιο δήμαρχο Αγ. Αναργύρων υποστηριζόμενο από τη ΝΔ και Δήμο Κουμπούρη υποψήφιο δήμαρχο Ελευσίνας υποστηριζόμενο από το ΚΚΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ