ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Και επισήμως αποφασίζουν οι ΗΠΑ

Associated Press

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η αμερικανική πίεση οδήγησε στην, έστω και λίγων μέτρων, υποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από την περικύκλωση του αρχηγείου του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα, παραδέχτηκε δημοσίως ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, πάλι, «πάγωνε» πρόταση του Κογκρέσου για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, μέσω της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας εκεί και της, με αυτόν τον τρόπο, ονομασίας της στα εσωτερικά αμερικανικά έγγραφα. Η πρόταση συμπεριλήφθηκε σε νομοσχέδιο για τον οικονομικό προϋπολογισμό της εξωτερικής πολιτικής και εκπρόσωπος του Μπους επαναλάμβανε ότι «δε θα υπαγορεύσει το Κογκρέσο την εξωτερική πολιτική, που στο θέμα της Ιερουσαλήμ παραμένει αναλλοίωτη».

«Οι ΗΠΑ μας πίεσαν να αποχωρήσουμε, δεν ήταν δική μας απόφαση. Και μας πίεσαν υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη κίνηση δυσχεραίνει τις προσπάθειές τους για αντιμετώπιση της ιρακινής απειλής» ομολογεί απροκάλυπτα ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, στην εφημερίδα «Μααρίβ». Για την αποχώρηση από τη Μουκάτα'α μίλησαν και ο υπουργός Τουρισμού, που έκανε λόγο για «λανθασμένες εκτιμήσεις», αλλά και ο υπουργός Οικισμού, που επανέλαβε ότι «δε λήφθηκαν υπόψη οι αμερικανικές αντιδράσεις δεδομένης της κατάστασης με το Ιράκ». Η τελευταία αυτή ισραηλινή κίνηση, που από μεγάλο κομμάτι των ακροδεξιών συγκυβερνώντων θεωρήθηκε ως «τεράστιο λάθος του Σαρόν», προκαλεί αναταράξεις και στο Εργατικό Κόμμα, του οποίου δύο σημαίνοντα στελέχη, που ερίζουν και για την ηγεσία, ζήτησαν την αποχώρηση από την κυβέρνηση «για το καλό του τόπου και του κόμματος».

Ενώ ο Σαρόν συνεχίζει τις επαφές του στη Μόσχα όπου, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, «παρουσίασε το ισραηλινό σχέδιο για το Μεσανατολικό», ο ισραηλινός στρατός, επίσης, συνεχίζει το έργο του. Μετά τη δολοφονία, σε δύο χωριστά περιστατικά, δύο μαθητών 11 και 10 ετών στη Νάμπλους, στην ίδια περιοχή ξέσπασε μάχη όπου έχασε τη ζωή του ένας Ισραηλινός στρατιώτης και τραυματίστηκε σοβαρά ένας δεύτερος. Πριν τα ξημερώματα, ισραηλινά ελικόπτερα κάλυψαν την εισβολή στρατευμάτων στη νοτιοανατολική πόλη της Γάζας, όπου άνοιξαν πυρ εναντίον αδιευκρίνιστου στόχου, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Παλαιστίνιος.

  • Μέσα από τη Μουκάτα'α ο Αραφάτ δήλωνε ότι η ισραηλινή αποχώρηση είναι «εικονική» και κατήγγειλε ότι ελεύθεροι σκοπευτές παραμένουν στην περίμετρο με τις κάννες τους εναντίον του, ενώ ισχυρές δυνάμεις παρέμεναν εντός πόλης.
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
«Ακονίζουν τα μαχαίρια» οι πραξικοπηματίες

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Οι γνωστές δυνάμεις, από την πρόσφατη αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, της αποκαλούμενης αντιπολίτευσης οργανώνουν εκ νέου διαδηλώσεις, αλλά και απεργία, για την τρίτη προσπάθειά τους ανατροπής της νόμιμα εκλεγμένης, από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, κυβέρνησης του Ούγο Τσάβες.

Εχουν γνώση όμως οι φύλακες και χτες ο Ούγο Τσάβες έδωσε την απάντηση ενώπιον μάλιστα χιλιάδων, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης...«πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την επανάσταση. Τουλάχιστον 10 εκατομμύρια πρέπει να έτοιμοι να βγουν στους δρόμους. Δε θα μπορέσουν να μας σταματήσουν» τόνισε ο Τσάβες, προειδοποιώντας μάλιστα για τη λαϊκή απάντηση που θα λάβουν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στο εγχείρημα που έχουν εξαγγείλει για τις 10 του Οκτώβρη και δεν είναι άλλο από την «κατάληψη του Καράκας»...

Η «κατάληψη του Καράκας» που θα γίνει μετά από πρόσκληση της Ενωσης Βιομηχάνων της Fedecamaras και κάποιων άλλων οργανώσεων εντάσσεται στην προσπάθεια δημιουργίας κλίματος ανάλογου με αυτού της 12-14 Απρίλη, κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος. Σε αυτό το κλίμα εντάσσεται και μία γενική απεργία... Εντούτοις, τα πράγματα είναι πολύ δυσκολότερα για τις «δυνάμεις της αντιπολίτευσης», καθώς πια μεγάλο τμήμα των συνδικάτων, των επιχειρηματιών, αλλά και του στρατού αντιστέκονται στα κελεύσματά τους... Μέχρι στιγμής, μόνο η Συνομοσπονδία Βενεζουελανών Εργατών (CVT) έχει δηλώσει ότι θα ανακοινώσει την ημέρα απεργίας στη διαδήλωση της 10ης του Οκτώβρη. Από την άλλη πλευρά, η Ομοσπονδία Εργατών στην πετρελαιοβιομηχανία, η Fedepetrol, αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή, αφού μόλις στις 16 Σεπτέμβρη υπέγραψαν με την κυβέρνηση νέα σύμβαση εργασίας που προβλέπει αύξηση των αποδοχών τους κατά 35%.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επιμένουν στις επιθέσεις οι αυτονομιστές

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.--

Και η τρίτη φάση των εκλογών στο Κασμίρ συνοδεύτηκε από αιματηρά επεισόδια και επιθέσεις αυτονομιστικών οργανώσεων: οι νεκροί της χτεσινής μέρας ξεπερνούν, σύμφωνα με ανταποκρίσεις από την περιοχή, τους 15, και αυτό παρά την αποστολή 45.000 ανδρών του στρατού για να περιφρουρήσουν τη διαδικασία. Τα στοιχεία από την εκλογική επιτροπή κάνουν λόγο για συμμετοχή, κατά μέσο όρο, 41% στις τέσσερις περιφέρειες, όπου έγινε η τρίτη φάση της διαδικασίας. Οι αρχές σημείωσαν ότι οι επιθέσεις ήταν «οι εντονότερες» μέχρι στιγμής στη διαδικασία. Στα δύο χειρότερα επεισόδια, έξι άνδρες παραστρατιωτικής κυβερνητικής ομάδας σκοτώθηκαν από έκρηξη νάρκης που έπληξε το όχημα στο οποίο επέβαιναν, ενώ στο δεύτερο εννιά πολίτες βρήκαν το θάνατο από τα πυρά αγνώστων οπλοφόρων εναντίον επιβατικού λεωφορείου. Ως συνήθως, οι ινδικές αρχές κατηγόρησαν οργανώσεις φίλα προσκείμενες στο Πακιστάν για τις επιθέσεις.

Στο μεταξύ σε δυστύχημα κατά τη διάρκεια αεροπορικής επίδειξης της ινδικής αεροπορίας ναυτικού στη δυτική επαρχία Γκόα σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι. Το δυστύχημα προκλήθηκε από κακό ελιγμό που απέβη στη σύγκρουση δύο αεροπλάνων Ιλιούσιν-38, καθώς αυτά προσπαθούσαν να μπουν σε σχηματισμό. Κανένα από τα 12 μέλη των πληρωμάτων των δύο ρωσικών αεροσκαφών --που εκτελούν πολλαπλούς ρόλους αναγνώρισης, ανθυποβρυχιακού πολέμου, μεταφορών ανδρών, εναέριου ανεφοδιασμού κ.λπ.-- δεν επέζησε, ενώ το θάνατο βρήκαν και τρεις εργάτες στο έδαφος αφού τα συντρίμμια έπεσαν στην οικοδομή όπου εργάζονταν.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Απεργία κατά των ιδιωτικοποιήσεων

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-

Πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν χτες κατά την πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας που κήρυξε το Κογκρέσο Νοτιοαφρικανικών Συνδικαλιστικών Ενώσεων (COSATU) με αιτήματα την αναστολή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης του Νοτιοαφρικανού Προέδρου Θάμπο Μπέκι και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι απεργοί, που ανταποκρίθηκαν σε σχετικό κάλεσμα και του Νοτιοαφρικανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, πραγματοποίησαν μαζικές απεργιακές διαδηλώσεις σε μεγάλες νοτιοαφρικανικές πόλεις, όπως η Πρετόρια (εκτιμάται πως συμμετείχαν πάνω από 6.000 άτομα), το Κέιπ Τάουν (τουλάχιστον 3.000 άτομα), το Ντέρμπαν και το Γκοτένγκ. Οι διαδηλωτές δε διεκδίκησαν μόνον την αναστολή των ιδιωτικοποιήσεων, που αυξάνουν - όπως φώναξαν σε συνθήματά τους - οδυνηρά το κόστος ζωής για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους. Απαίτησαν και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το COSATU δήλωσε πως η πρώτη μέρα της απεργίας πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στα αστικά βιομηχανικά κέντρα, όπου απέργησε το 80 με 90% των εργαζομένων.

Σε ανακοίνωσή του το Νοτιοαφρικανικό ΚΚ απευθύνει κάλεσμα στους Νοτιοαφρικανούς εργαζόμενους για συμμετοχή και υποστήριξη της 48ωρης απεργίας, σημειώνοντας πως το κυβερνητικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων είναι ένα απ' τα ζητήματα στα οποία δεν έχει επιτευχθεί συλλογική προσέγγιση για την ανασυγκρότηση των κρατικών επιχειρήσεων και οργανισμών στο πλαίσιο «μίας δημοκρατικής και αναπτυξιακής πολιτείας μεταξύ των εταίρων και συμμάχων» της κυβέρνησης Μπέκι και των συνδικάτων...

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Γαλλοαμερικανική επέμβαση...

ΓΙΑΜΑΣΟΥΚΡΟ.--

Κατά εκατοντάδες κατέφταναν χτες οι Αμερικανοί και Γάλλοι στρατιώτες στη διοικητική πρωτεύουσα της Ακτής Ελεφαντοστού, Γιαμασούκρο, μολονότι η αφορμή για την απόβασή τους, δηλαδή η διάσωση» δυτικών υπηκόων, είχε ως επί το πλείστον επιτευχθεί...

Εως χτες το βράδυ, το Γιαμασούκρο είχε διαμορφωθεί ως η τακτική βάση ορμητήριο των Γαλλοαμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων για την εξαπόλυση της επέμβασής τους (και...) σ' αυτή τη δυτικοαφρικανική χώρα, όπου μαίνονται από τις 19 του Σεπτέμβρη οι συγκρούσεις μεταξύ στρατού και ενόπλων στασιαστών. Ο Γάλλος συνταγματάρχης Κριστιάν Μπατίστ, εκπρόσωπος του γαλλικού στρατού, είπε χτες στο Παρίσι πως τακτική βάση θα δημιουργηθεί και στην εμπορική πρωτεύουσα της Ακτής Ελεφαντοστού, Αμπιτζάν...

Πάντως, στελέχη των στασιαστών, όπου βρίσκονται «οχυρωμένοι» σε πόλεις του βόρειου και κεντρικού τμήματος της χώρας, είπαν σε δημοσιογράφους πως έχουν «μπλοκαριστεί» στο νότο από τους Γάλλους στρατιώτες που τους απαγορεύουν την κίνησή τους στο Γιαμασούκρο.

ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Εκατέρωθεν «βολιδοσκοπήσεις»...

ΣΚΟΠΙΑ.--

Την πρώτη τους «εποικοδομητική», όπως ανακοινώθηκε, συνάντηση στο κτίριο του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ είχαν χτες στελέχη των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή των Σκοπίων. Η συνάντηση έγινε ενόψει της προγραμματισμένης για αύριο πρώτης επίσημης συνεδρίασης του κοινοβουλευτικού σώματος, δίνοντας παράλληλα το «βήμα» νέων διαβουλεύσεων και ζυμώσεων με στόχο, αφ' ενός, την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής, αφ' ετέρου, το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης συνασπισμού με πρωθυπουργό τον Μπράνκο Τσερβενκόφσκι.

Διόλου τυχαία, μετά τη συνάντηση των συντονιστών των κοινοβουλευτικών κομμάτων έγινε και η πρώτη επίσημη επαφή ανάμεσα στον συντονιστή της «Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης», Νίκολα Πόποφσκι και τον ομόλογό του, Αζίς Πολοζάνι, από το κόμμα των πρώην αυτονομιστών του Αλί Αχμέτι («Δημοκρατική Ενωση για την Ολοκλήρωση»). Πριν τη συνάντησή του με τον Πολοζάνι, ο Πόποφσκι είχε διαψεύσει πως έχουν γίνει μετεκλογικές συνομιλίες με άλλο κόμμα πλην αυτών που συγκροτούν το σοσιαλδημοκρατικό συνασπισμό «Μαζί για τη Μακεδονία»... Ο Πολοζάνι, από την πλευρά του, δήλωσε πως το κόμμα του «δεν επιμένει» να αναλάβει την προεδρία της Βουλής. Δεν είπε, εντούτοις, το ίδιο σχετικά με τις γνωστές φιλοδοξίες της «DUI» να αναλάβει νευραλγικά χαρτοφυλάκια στη νέα κυβέρνηση και δη ένα από τα υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών ή Αμυνας, προκειμένου να εξασφαλίσει θέση στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ