ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Ανωμερίτης, δεν απάντησε και χτες στο πάνδημο αίτημα «δουλιά για όλους» στη συνάντησή του με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους της Ζώνης

Η κοροϊδία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των εργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης καλά κρατεί!

Χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Ανωμερίτης, στη διάρκεια συνάντησής του με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργατοτεχνιτών της Ζώνης, επανέλαβε τον κατάλογο των ανέξοδων και καθαρά ψηφοθηρικών υποσχέσεών του, χωρίς να δώσει σαφή απάντηση στο συγκεκριμένο και πάνδημο αίτημα «δουλιά για όλους». Παρουσίασε ως ...«επίτευγμά» του την ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων της Ζώνης από το ΙΚΑ για το 2002, όταν αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει στις αρχές του έτους, δηλαδή πριν από 9 μήνες! Ενώ βρίσκεται στο ...«θα» ακόμα και η υπόθεση της σύνταξης του μητρώου επιχειρήσεων, το οποίο υποτίθεται ότι θα είχε ολοκληρωθεί αυτόν το Σεπτέμβρη.

Δείγμα των πραγματικών προθέσεων του υπουργού αποτέλεσε και το γεγονός ότι ενώ προφορικά είχε δεσμευτεί προς τους συνδικαλιστές ότι θα μεσολαβήσει ώστε να γίνει μία συνάντηση μεταξύ των Σωματείων και του υπουργού Εργασίας, Δ. Ρέππα, με θέμα την τακτική επιδότηση των ανέργων, στο σχετικό δελτίο Τύπου που έδωσε μετά τη συνάντηση στη δημοσιότητα δεν αναφερόταν κουβέντα.

Ειδικότερα, ο Γ. Ανωμερίτης «έκανε γαργάρα» το αίτημα των εργατοτεχνιτών να εκτελεστεί στη Ζώνη το πρόγραμμα του υπουργείου Αιγαίου για την κατασκευή 10 ακτοπλοϊκών πλοίων και εξακολουθεί να «παίζει» με τα προβλήματα που ταλανίζουν δεκαετίες εργαζόμενους και επιχειρήσεις της Ζώνης, όπως είναι το Βιοτεχνικό Πάρκο Σχιστού «ΒΙΟΠΑ». Ειδικά για το τελευταίο αναμάσησε τα περί ολοκλήρωσης των διαδικασιών εγκατάστασης στο ΒΙΟΠΑ, φράση που εργαζόμενοι και μικρομεσαίοι ακούν εδώ και αρκετά χρόνια!

Ακόμα ο υπουργός είπε, όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, ότι θα ζητήσει από την Επιτροπή Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μεσολαβήσει «για νέα δέσμη εθνικών κινήτρων υπέρ της μικρομεσαίας Ναυπηγοεπισκευαστικής Επιχείρησης», φράση την οποία οι συνδικαλιστές της Ζώνης τη σχολίασαν ως εξής: «Ζήσε Μάη μου»...

Οσον αφορά στο αίτημα των εργατοτεχνιτών της Ζώνης για τη δημιουργία φορέα που θα αναλάβει την οργάνωση, τη χωροθέτηση και διαχείρισή της, η απάντηση του υπουργού ήταν ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο «θα αρχίσει τις εργασίες της η ειδική πολυμετοχική Αναπτυξιακή Εταιρία, η οποία θα διαχειριστεί τα θέμα της ΝΕΖ»!

«ΣΕΞ - ΦΟΡΜ»
Απολύθηκαν 6 εργαζόμενοι

Το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού Δέρματος, καταγγέλλει τις απολύσεις και την εργοδοτική ασυδοσία και διοργανώνει σήμερα, στις 3 μ.μ., σύσκεψη, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ιλίου

Σε έξι απολύσεις εργαζομένων προχώρησε πριν δυο μέρες, η επιχείρηση «ΣΕΞ - ΦΟΡΜ», η οποία ενθαρρημένη από την κυβερνητική πολιτική, στοχεύει, μέσα και από τις απολύσεις, στο όλο και μεγαλύτερο κέρδος.

Το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού Δέρματος, καταγγέλλει τις απολύσεις και την εργοδοτική ασυδοσία και διοργανώνει σήμερα, στις 3 μ.μ., σύσκεψη, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ιλίου με τους εργαζόμενους στη «ΣΕΞ - ΦΟΡΜ», προκειμένου να αποφασίσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις.

Τις απολύσεις καταγγέλλει με ανακοίνωσή του και το Συντονιστικό Σωματείων - Συνδικάτων και Συνδικαλιστών Αθήνας και τονίζει ότι: «τα τελευταία χρόνια, τα μόνα που αβγατίζουν είναι τα κέρδη, ενώ από την άλλη μεριά οι εργαζόμενοι δέχονται ολομέτωπη επίθεση σε όλα τους τα δικαιώματα. Ακόμα και στο δικαίωμα για δουλιά. Προσπαθεί η εργοδοσία να τρομοκρατήσει για να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των εργατριών, για να περάσει τα σχέδιά της. Προσπαθεί να σταματήσει τις παρεμβάσεις του ταξικού συνδικάτου των κλωστοϋφαντουργών, που είναι συνεχώς μπροστάρης στα προβλήματα και τους αγώνες των εργαζομένων».

Το Συντονιστικό καταγγέλλει επίσης τις τεράστιες ευθύνες των πλειοψηφιών σε ΕΚΑ - ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση) που όλο το προηγούμενο διάστημα συμφώνησαν στις κυβερνητικές και εργοδοτικές επιλογές μέσα από το λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο». «Στις επιλογές ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, της ανταγωνιστικότητας, του εφικτού, συνολικά του εξωραϊσμού των επιλογών του καπιταλιστικού συστήματος. Πολλοί από αυτούς σήμερα μας καλούν να τους ψηφίσουμε στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, στους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ, που είναι υποψήφιοι».

Καλεί, επίσης, τα σωματεία και τους εργαζόμενους να εκφράσουν με όλους τους τρόπους την αλληλεγγύη στις εργάτριες της «ΣΕΞ - ΦΟΡΜ», καθώς και στον όποιο αγώνα αποφασίσουν μαζί με το συνδικάτο τους. Τέλος καλεί τους εργαζόμενους να «μαυρίσουν τους συνδικαλιστές ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ, που αφού έβαλαν πλάτη για να αφαιρεθούν δικαιώματα από την εργατική τάξη, τώρα με θράσος μας καλούν να τους ψηφίσουμε για να τους επιβραβεύσουμε».

ΥΓΕΙΑ
Γιγαντώνεται η επιχειρηματική δραστηριότητα

Το γιγάντωμα του επιχειρηματικού τομέα στο χώρο της Υγείας επιβεβαιώνουν οι χτεσινές ανακοινώσεις του Ομίλου «Interamerican» για τη δημιουργία της Ευρωκλινικής Παίδων, με 80 κρεβάτια, στη διασταύρωση των οδού Λεμεσού και Αχαρνών.

Η νέα επιχείρηση αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της «Interamerican» στο χώρο της Υγείας που αποτελείται από την «Ευρωκλινική», την «Αθηναϊκή Κλινική» και τη δημιουργία οκτώ πολυϊατρείων επείγουσας βοήθειας. Οι επενδύσεις της «Interamerican» στο χώρο της Υγείας ανήλθαν σε 7,5 εκατ. ευρώ με στόχο την κερδοφορία στο χώρο της Υγείας μετά το 2004, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ομίλου Δ. Κοντομηνάς. Οπως ανέφερε χτες, προσδοκά κερδοφορία 1,5 - 2 εκατομμύρια ευρώ για την «Ευρωκλινική», που λειτουργεί εδώ και χρόνια, για το 2002.

Μάλιστα, ο Δ. Κοντομηνάς αναφερόμενος στη λειτουργία των πολυϊατρείων διαμαρτυρήθηκε γιατί το κράτος βάζει περιορισμούς στα ασθενοφόρα όταν η πολιτική των κυβερνήσεων, όπως υπογράμμισε, είναι ν' απαλλαγεί από οικονομικά βάρη και ο καθένας να αγοράζει τη σύνταξή του και την Υγεία. Το επιχειρηματικό κεφάλαιο ξεπερνά κάποιους νομικούς περιορισμούς για τη δημιουργία νέων ιδιωτικών κλινικών με την εξαγορά παλιών κλινικών και στηριζόμενο σε μια διάταξη που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά διατηρεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δέκα χρόνια μετά.

Οι επιχειρηματίες φαίνεται ότι αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους εκεί που ο δημόσιος τομέας χωλαίνει. Ετσι η κλινική για τα παιδιά θα επιχειρήσει - πέρα από όσους έχουν ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη - να συνάψει συμβάσεις με Ταμεία που θα μπορούν να πληρώσουν για διαγνωστικές εξετάσεις...

Πικετοφορία για το ωράριο

Πικετοφορία στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι εμποροϋπάλληλοι, με απόφαση του Συντονιστικού Σωματείων Εμπορίου και Υπηρεσιών, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για παράταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι τις 11 το βράδυ.

Απαίτησαν να καταργηθούν οι νόμοι που αφορούν την απελευθέρωση του ωραρίου, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και τη μερική απασχόληση, πλήρη και σταθερή απασχόληση 35ωρο, 5ήμερο, 7ωρο. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Να δοθεί η δυνατότητα χρήσης αποκλειστικών νοσοκόμων

Να δοθεί η δυνατότητα χρήσης αποκλειστικών νοσοκόμων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας ζητά με επιστολή του προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και τους άλλους αρμόδιους φορείς, το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας (ΕΚΝΛ). Στην επιστολή του το ΕΚΝΛ αναφέρει: «Τα τελευταία δύο χρόνια δεχτήκαμε πολλές καταγγελίες συμπολιτών μας που αφορούσαν στην απαγόρευση της χρήσης αποκλειστικών νοσοκόμων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Οι καταγγελίες έγιναν από τους:

* Νοσηλευόμενους και τους οικείους τους, οι οποίοι επιθυμούσαν τις υπηρεσίες αποκλειστικών νοσοκόμων, όπως ήταν δικαίωμά τους για την καλύτερη φροντίδα τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό δε δίνει τον καλύτερό του εαυτό. Απλώς, υπάρχουν ασθενείς, οι οποίοι χρειάζονται προσωπική φροντίδα, λόγω ιδιαίτερων προβλημάτων.

* Από νοσηλεύτριες, αποκλειστικής απασχόλησης, οι οποίες καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κρυφά, λόγω της απαγόρευσης της διοίκησης του νοσοκομείου. Οι γυναίκες αυτές επειδή έχουν ανάγκη το μεροκάματο - η πόλη μας δεν προσφέρει πολλές ευκαιρίες, αφού μαστίζεται από την ανεργία - προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς, όμως, ασφάλιση, ασκώντας ένα κατ' εξοχήν βαρύ και ανθυγιεινό επάγγελμα».

Και καταλήγει: «Ζητάμε, λοιπόν, από τη νοσηλευτική διεύθυνση του νοσοκομείου να γίνει πίνακας αποκλειστικών νοσοκόμων, ως ορίζει ο νόμος και οι υπουργικές αποφάσεις και από αυτόν να καλούνται, απ' όσους ασθενείς το επιθυμούν και το χρειάζονται, προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο της μαύρης εργασίας και οι ασθενείς να μπορούν να δικαιολογήσουν μέρος των εξόδων τους, το οποίο επωμίζονται εξ ολοκλήρου τώρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ