ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32

Ολα με το μαχαίρι

Διεθνές «δίκαιο»

Η ιστορία γράφεται από τους νικητές. Και το δίκαιο, επίσης. Οι νικητές είναι αυτοί που φροντίζουν για τη διαιώνιση των συμφερόντων τους, θεσμοθετώντας και θεσμοποιώντας κατά το δοκούν. Δε δίνουν λόγο σε κανέναν, κανένας από αυτούς, για οτιδήποτε κι αν έχει πράξει. Κανένας Κίσιγκερ δε θα λογοδοτήσει για εγκλήματα κατά λαών, κανένας Αμερικανός στρατηγός για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Οι σημερινοί προσωρινοί νικητές στο πανάρχαιο και αέναο παιχνίδι για την παγκόσμια κυριαρχία δεν αποτελούν εξαίρεση. Οπως και οι προηγούμενοι, ανά τους αιώνες προσωρινοί, στο διάβα της ιστορίας, «νικητές» βαφτίζουν το συμφέρον τους «δίκαιο» και τους πολέμους τους σταυροφορίες. Είναι οι πρεσβευτές του «καλού». Πώς είναι δυνατό να αιωρούνται υπαινιγμοί για τις προθέσεις τους; Ποιος θα τολμήσει ποτέ να τους δικάσει;.

Οι Ευρωπαίοι, πάντως, αποκλείεται. Θλιβερές μαριονέτες της υπερδύναμης, για μια ακόμη φορά υπέκυψαν στις αμερικανικές απαιτήσεις, για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αυτή τη φορά. Συμφώνησαν, πως δε θα είναι αρμόδιο να δικάσει Αμερικανούς, σε καμία περίπτωση! Οι «νικητές» θεσμοθετούν την κυριαρχία τους. Οι υποτελείς απλώς χειροκρότησαν.


ΓΡΑΦΟΥΝ: ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ

Eurokinissi

Ο ένας συκοφαντεί τον Λαλιώτη ότι «τα πιάνει».

Ο άλλος λέει για τον Μητσοτάκη ότι «τα πιάνει».

Πώς τους ξεχωρίζουμε;

Απλό: Ο ένας από τους δυο βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα (δικαίως).

Παίξτε μπάλα ρε...

Ποιος άραγε χρωστά, σε ποιον και τι; Οι Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες; Η πολιτεία; Οι σιτιζόμενοι στρατοί των κάφρων οπαδών που έχουν καταφέρει να αδειάσουν τα γήπεδα από τον κόσμο;

Ολοι οι παραπάνω μαζί, χρωστάνε σ' όλους εμάς, που επιμένουμε να αγαπάμε το «τόπι» και λαχταράμε να δούμε την τέχνη να αποτυπώνεται στο γρασίδι, να ταυτιστούμε με τον αθλητή, να γίνουμε έστω για ενενήντα λεπτά παιδιά. Αυτή είναι η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου. Ενα παιχνίδι που όταν πραγματοποιείται σε υψηλό επίπεδο, το απολαμβάνουν όχι μόνον αυτοί που παίζουν αλλά και οι θεατές.

Στην εμπορευματοποιημένη μας κοινωνία, ας μιλήσουμε λοιπόν για την απόλαυση που προσφέρουν οι ελληνικές Ανώνυμες Ποδοσφαιρικές Εταιρίες στον πελάτη, στον θεατή: Απόλυτο μηδέν. Είναι αρκετή μια σύγκριση για να κατανοήσει κανείς το ποδοσφαιρικό υποπροϊόν που παράγεται στην Ελλάδα. Ενώ λοιπόν τα ελληνικά γήπεδα είναι άδεια, ακόμη κι όταν παίζουν ομάδες πρώτης διαλογής, στην Αγγλία για να βρεις εισιτήριο της Μάντσεστερ θα πρέπει να περιμένεις 8 χρόνια σε λίστα αναμονής!

Κι ενώ αυτά γίνονται στην... Εσπερία, εδώ, οι παραγωγοί του ποδοσφαιρικού υποπροϊόντος, παράγοντες, υπουργοί, απατεώνες, αεριτζήδες, πολιτικάντηδες, υπόδικοι, άσχετοι και καιροσκόποι, παίζουν τα παιχνίδια τους στην πλάτη του ποδοσφαίρου. Κι αφού το γονάτισαν, τώρα θέλουν να βγουν κι από πάνω. Δε φτάνει που το προϊόν που προσφέρουν δεν τρώγεται με τίποτε, θέλουν να μας το σερβίρουν με το ζόρι, θέλουν να το πληρώσουμε κι από πάνω.

Ε, λοιπόν, αδυνατούμε να κατανοήσουμε την απαίτηση των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιριών να επιχορηγηθεί το άθλιο προϊόν τους από την κοινωνία. Αδυνατούμε, επίσης, να κατανοήσουμε και το σημερινό αδιάφορο σφύριγμα της πολιτείας στο αδιέξοδο. Λες και δεν ήταν αυτή που εξέθρεψε, συντήρησε και γιγάντωσε αυτό το απόλυτα αναξιόπιστο «σύστημα» που κατ' ευφημισμό ονομάζεται ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο...


«Μαϊντανοί» του κράτους

Κράτος είναι η αστυνομοκρατία. Η Αστυνομία έκλεισε χτες την Αθήνα από άκρη σε άκρη, λες και επρόκειτο για καμιά συγκέντρωση εκατομμυρίων...

Κράτος είναι η διαπλοκή των ΜΜΕ με την καθεστηκυία πολιτική τάξη. Τα διαπλεκόμενα τηλεοπτικά ΜΜΕ χτες διαφήμιζαν επί ώρες τη συγκέντρωση των 500 νοματαίων. Τέτοια πολύωρη κάλυψη καμία συγκέντρωση των χιλιάδων κατά του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο ή στο Αφγανιστάν δε γνώρισε...

Κράτος είναι η κρατική τρομοκρατία, που, επενδύοντας (για μια ακόμα φορά) στη «17 Ν», θέτει στην πυρά τα κοινωνικά, ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα, στο όνομα της «αντιτρομοκρατίας» και αξιοποιεί - αντικειμενικά - αυτούς που ρίχνουν νερό (είτε το αντιλαμβάνονται, είτε όχι) στο μύλο της αστικής στρεψοδικίας, του αστικού ψεύδους, της τρομο-λαγνείας και της καταστολής.

«Μαϊντανοί» αυτού του αστικού κράτους, χωρίς να μπορούν να επικαλεστούν το «άλλοθι» της «αφέλειας» - μερικοί, δε, και προκλητικά «επιδοτούμενοι» από τους τηλεβόες του - είναι οι παρελάσαντες χτες από τις οθόνες μας. Εχοντας για ηχητική υπόκρουση τους αστέρες των τηλεπαραθύρων. Συγκοινωνούντα δοχεία...

1958 Ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Γουινέας.

1967 Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ γαλλικής αστυνομίας και αγροτών στη Βρετάνη και τη Νορμανδία, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, με αφορμή τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων και την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης.

1971 Με ποσοστό 91,5% επανεκλέγεται στην προεδρία του Νοτίου Βιετνάμ ο μοναδικός υποψήφιος και ουσιαστικός δικτάτορας Θιέου, εν μέσω κολοσσιαίων διαδηλώσεων διαμαρτυρίας που καταπνίγονται βίαια.

1975 Η αμερικανική Βουλή εγκρίνει τη μερική άρση της απαγόρευσης αποστολής όπλων στην Τουρκία.

1976 Γενική επιστράτευση των Παλαιστινίων κηρύσσει ο Γιάσερ Αραφάτ προκειμένου να αντιμετωπίσει τη συριακή επέμβαση στο Λίβανο.

1986 Απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ινδού πρωθυπουργού Ρατζίβ Γκάντι, δύο χρόνια μετά τη δολοφονία της μητέρας του Ιντιρα Γκάντι. Τραυματίζονται έξι άτομα και ο επίδοξος δολοφόνος χαρακτηρίζεται «ψυχοπαθής».

ΑΝ ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΙ ότι στο χώρο του κωπηλατοδρομείου έγινε η μάχη του Μαραθώνα ή ανευρεθούν στην περιοχή αρχαίοι οικισμοί, «εγώ θα παραιτηθώ» (!), έλεγε ο μέγιστος Βενιζέλος (και μας θύμισαν ο Στάθης στην «Ελευθεροτυπία» και η «Αυγή»). Ε, λοιπόν, βρέθηκαν κτίσματα!

***

Ω, ΝΑΙ! Η περιοχή δεν «ήτο θάλασσα», όπως έλεγε ο παμμέγιστος Βενιζέλος. Και τώρα; Θα παραιτηθεί;

***

ΑΠΑΝΤΟΥΜΕ: Οσες πιθανότητες υπάρχουν να αναστηθούν ο Μιλτιάδης και οι μαραθωνομάχοι, άλλες τόσες υπάρχουν να παραιτηθεί ο (τρις) παμμεγιστότατος Βενιζέλος...

***

Ο ΠΑΝΤΑΓΙΑΣ να βγάζει λόγο και να συνδιοργανώνει εκδηλώσεις για τον Βαμβακάρη! Τελικά, δε θα αφήσουν τίποτα όρθιο. Ολα θα τα μαγαρίσουνε...

***

ΠΡΟΣ κ.κ. Χατζηνικολάου - Πρετεντέρη: «Συγχαρητήρια για την ωραία σας εκπομπή»! Πάντα τέτοια!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ