ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
Τα «θα» του δικομματισμού

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Παρακολουθώ, όπως και σεις φαντάζομαι, με έκπληξη τις τελευταίες μέρες τον καταιγισμό των τηλεοπτικών διαφημίσεων της κ. Μπακογιάννη, με εξαγγελίες για τα έργα που θα πραγματοποιήσει εφόσον εκλεγεί δήμαρχος στην Αθήνα. Ξέρετε τι λέει ο κόσμος; Καλά, γιατί αυτά τα έργα δεν έγιναν τα τελευταία 16 χρόνια, κατά τα οποία η ΝΔ και οι εκπρόσωποί της έχουν την πλειοψηφία στο δήμο;»... Αυτά είπε προχτές ο Χρ. Παπουτσής. Και δεν έχει άδικο, βέβαια. Δεν είπε, όμως, τίποτε για τις δικές του τηλεοπτικές διαφημίσεις, τις αντίστοιχες υποσχέσεις για «όμορφη πόλη» και «γύρισμα σελίδας». Του μεταφέρουμε λοιπόν, τι έλεγε ένας εργαζόμενος, κουνώντας το κεφάλι του, καθώς έβλεπε τα σχετικά μηνύματα στην τηλεόραση: «Το 'δαμε και το δικό σας το χαΐρι. Δεκαεπτά χρόνια και περισσότερο κυβερνάτε τη χώρα».

Μήπως έχει αντίρρηση;

Η πορεία των ... αντιεξουσιαστών

Για μισή και περισσότερη ώρα πρόβαλλαν τα περισσότερα τηλεοπτικά κανάλια τη χτεσινή συγκέντρωση και πορεία ορισμένων εκατοντάδων ατόμων στο κέντρο της Αθήνας. Προφανώς, είχαν τους λόγους τους, για να διαθέσουν τόσο πολύ από τον πανάκριβο τηλεοπτικό χρόνο τους.

Την ίδια στιγμή, η Αστυνομία είχε αποκλείσει ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας, περίπου από το Πολυτεχνείο, μέχρι τη Βουλή, την πλατεία Συντάγματος και την πλατεία Ομονοίας. Προφανώς είχε κι αυτή τους δικούς της λόγους.

Και οι συγκεντρωμένοι; Κάποιοι φώναζαν συνθήματα ενάντια στην κρατική τρομοκρατία. Κάποιοι άλλοι έγραφαν συνθήματα αλληλεγγύης στη «17Ν» και κάποιοι άλλοι ξέρναγαν τον αντικομμουνιστικό τους οχετό, με τη μορφή φυλλαδίων. Ολα ανάκατα και χύμα. Οπως ακριβώς περίμεναν οι σχολιαστές των τηλεοπτικών ειδήσεων και διάφοροι φιλοξενούμενοι στα «τηλεπαράθυρα». Προφανώς, είχαν και οι συγκεντρωμένοι τους δικούς τους λόγους.

Εμείς τι να πούμε; Ενα μόνο: Σε καιρούς έντονης και πολύμορφης επίθεσης ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις συλλογικές ελευθερίες, όλα τα παραπάνω μας θυμίζουν τη γνωστή λαϊκή παροιμία, έστω και λίγο παραφρασμένη: «Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο μαζί το σύστημα».

Εύγλωττη παρουσία

Μεγάλη δημοσιότητα βρήκε από τα ΜΜΕ η επίσκεψη του οικουμενικού Πατριάρχη τις μέρες αυτές στη χώρα μας. Σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν από τηλεοράσεις και ραδιόφωνα ή γράφτηκαν σε εφημερίδες, ο κ. Βαρθολομαίος συνέφαγε με τον αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, επισκέφθηκε ναούς, σχολεία, κλπ. Δεν τα σημειώνουμε όλ' αυτά επειδή τα θεωρούμε ακατανόητα. Ισα ίσα, τα θεωρούμε απολύτως κατανοητά. Μας προβληματίζει, όμως, η χτεσινοβραδινή παρουσία του Πατριάρχη στα εγκαίνια του νέου μεγάρου της χρηματιστηριακής εταιρίας «LAMDA Development», στο Κεφαλάρι της Κηφισίας, όπου μάλιστα, ευλόγησε και τη σχετική τελετή. Να υποθέσουμε, ότι η εκεί παρουσία του κ. Βαρθολομαίου συμβολίζει την επιθυμία του Πατριαρχείου, να προωθηθεί η... οικονομική ανάπτυξη της χώρας ή οι λόγοι έχουν να κάνουν με το γεγονός, πως η προαναφερόμενη εταιρία ανήκει στον όμιλο Λάτση; Ετσι ή αλλιώς, πάντως, η παρουσία επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι η εξουσία της Εκκλησίας δεν είναι κυρίως πνευματική, αλλά υλική και στη σύγχρονη εποχή μας πηγάζει από τις βαθιά εκμεταλλευτικές σχέσεις της καπιταλιστικής κοινωνίας.


Επιτέλους!

Χίλια δυο

σου έχουν κάνει

και δε λες ακόμη

«φτάνει»

και δε λες, λαέ,

«νισάφι»

στου διαόλου

το σινάφι!

* * *

Ετσι αυτοί

που σ' έχουν γδάρει

τόσο θάρρος

έχουν πάρει

που ζητούν,

αχ, βιοπάλη,

να τους δώσεις

ψήφο πάλι!

* * *

Και ρωτώ

εσύ, κοσμάκη,

απ' την Κρήτη

ως τη Θράκη

θα τους κάνεις

το χατίρι

ή θα πεις

«βρε, άι σιχτίρι»!

* * *

Χίλια δυο

σου έχουν κάνει,

επιτέλους πες

το «φτάνει»,

πες «δεν πάει

παραπέρα»

κι απαλλάξου

απ' τη λέρα!


Ο οίστρος

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ουσιαστική αριστερή ψήφος

Με τις εκλογές για την ανάδειξη τοπικών αρχών να πλησιάζουν, όλο και περισσότερο οι δυνάμεις του δικομματισμού και τα αναχώματά τους ρίχνουν στο παιχνίδι το επιχείρημα της ανάδειξης των «καλύτερων και πιο ικανών προσώπων»! Ταυτόχρονα, από τους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ, τους πολλούς κοινούς τους, ακόμη και από τη ΝΔ, «κλίνεται σε όλες τις πτώσεις» η ...«αριστεροσύνη» που διαθέτουν ή η προσπάθεια να παρουσιαστούν ως υπεράνω του σχήματος «Αριστεράς - Δεξιάς». Μάλιστα, διάφοροι επικεφαλής ή συμμετέχοντες ως υποψήφιοι δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι επιχειρούν να προβάλουν τα «αριστερά προσόντα» τους και την «αριστερή καταγωγή» τους. Στόχος είναι να δελεάσουν όσους θεωρούν τον εαυτό τους αριστερό ψηφοφόρο, να τους βάλουν στο «πουγκί της αντιλαϊκής πολιτικής», που από κοινού έχουν διαμορφώσει ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, μέσα από το θεσμικό πλαίσιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που από κοινού στηρίζουν.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, δεν πρέπει να δώσουν βάση σε όλες αυτές τις δήθεν «αριστερές» επιθέσεις από τους διάφορους διαχειριστές, που έχουν συμβάλει στη σημερινή εικόνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - φορομπηχτικού μηχανισμού και προωθητικού μηχανισμού ό,τι πιο αντιδραστικού θέλουν να περάσουν οι πολιτικοί εκφραστές της πλουτοκρατίας. Να ξεκαθαρίσουν ότι η υποταγή και η συναίνεση με την πολιτική της ΟΝΕ, των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων δεν είναι αριστερή πολιτική.

Οι πραγματικοί αριστεροί πρέπει να δουν την κάλπη της 13ης Οκτώβρη σαν ένα ακόμα βήμα καταδίκης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την πολιτική τους, ανεξάρτητα από πρόσωπα. Για το σκοπό αυτό, όμως, δεν πρέπει η ψήφος να χαθεί σε δρόμους που θα τσουβαλιάζουν και πάλι τις λαϊκές ανάγκες στο δικομματικό ντορβά. Αρα, οι αριστεροί χρειάζεται να καταδικάσουν, εκτός από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, και αυτούς, που συνεργάζονται ευρέως με το ΠΑΣΟΚ, όπως ο ΣΥΝ, ενώ υποτίθεται ότι στους μεγάλους δήμους αντιτίθενται στην πολιτική του.

Ψήφος με νόημα, για όσους θέλουν να λέγονται αριστεροί, που σημαίνει άνθρωποι που αντιτίθενται στη σημερινή κατρακύλα της ιδιωτικοποίησης των πάντων, είναι η ενίσχυση της δύναμης του αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και όχι η καλύτερη διαχείρισή της. Εγγύηση γι' αυτό αποτελούν μόνον τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ και άλλες αγωνιστικές δυνάμεις. Και αυτό δεν είναι απλά ζήτημα ικανότητας των προσώπων, αλλά κυρίως ζήτημα πολιτικής θέσης και πράξης. Και αυτή προϋπάρχει, δεν προέκυψε σήμερα στα λόγια. Εχει διαμορφωθεί και διαμορφώνεται μέσα στο λαό, στην καθημερινή πάλη ενάντια στις αντιλαϊκές επιλογές, στους χώρους δουλιάς, στις γειτονιές, στο αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα. Αυτά τα διαπιστευτήρια εγγύησης για συνέχιση του αγώνα και αύριο, διαθέτουν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια. Το να κατακτηθούν περισσότερες αγωνιστικές θέσεις στις τοπικές αρχές, περισσότεροι αγωνιστές δήμαρχοι και νομάρχες, σημαίνει καλύτερες προϋποθέσεις για τη λαϊκή πάλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ