ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οταν η κρατική καταστολή βρίσκει το άλλοθί της

Σε πολλαπλής στόχευσης αναδείχτηκε η οργάνωση της προχτεσινής πορείας στην Αθήνα που υποτίθεται πως έγινε ενάντια στην κρατική καταστολή. Ο τρόπος που παρουσιάστηκε από τα ΜΜΕ, η εσπευσμένη ανταπόκριση της κυβέρνησης και της ΝΔ με εκτιμήσεις για κινήσεις «εκτός πολιτεύματος» που παραπέμπουν σ' ό,τι εφαρμόστηκε ήδη στην Ισπανία και προδιαγράφουν αντιδημοκρατικούς σχεδιασμούς, μαρτυρούν και όσα οι οργανωτές της διαδήλωσης αρνούνται.

Κανείς απ' όσους υπογράφουν τα ρεπορτάζ στον αστικό Τύπο για την προχτεσινή πορεία στην Αθήνα δεν είδε τον αγοραίο αντικομμουνισμό, όπως εκφράστηκε με χιλιάδες τρικάκια. Ανάλογα με τους στόχους που υπηρετούν ήταν και τα σχετικά ρεπορτάζ. Από αυτά που διακρίνεται έντονα η πληροφόρηση από την Ασφάλεια, ως εκείνα που προσπαθούν να περισώσουν ό,τι μπορούν από την πρόκληση.

«Εξετράπησαν σε ύβρεις κατά των ΜΜΕ και των θυμάτων της "17Ν"» είναι η ευγενική εκτίμηση που περιέχεται στην πρώτη σελίδα στην «Ελευθεροτυπία», που είδε ότι «λίγοι διαδήλωσαν κατά της τρομολαγνείας». Το εσωτερικό ρεπορτάζ προσπαθεί να ισορροπήσει στον τίτλο «πορεία οργής και συνθήματα ντροπής»...

Στην «Απογευματινή» ο Μ. Δεληπέτρος υπογράφει ρεπορτάζ που περιγράφει «ανθρώπους στα 55 τους που δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτα με περιοδικά και χτες προσκυνούσαν τη "σομόν κόμισσα" του αρχοντικού των Λειψών» (αναφορά στη συνοδεία της Μ.Τ. Πινό). Εντοπίζει το πρόβλημα όχι στα «15χρονα που συμμετείχαν ποιος ξέρει από πού οδηγημένα», αλλά στους 45-55άρηδες που «έπεσαν δύο φορές σε παγίδες επωνύμων προβοκατόρων, προκάλεσαν ατυχείς συγκρούσεις με θανατηφόρους τραυματισμούς» (παραπομπή σε Κρυστάλλη, Πρέκα - Τσουτσουβή και «συνήθειες υπόπτους»), και φωτογραφίζει ως συμμετέχοντες στην πορεία «πρώην στελέχη διαφημιστικών εταιριών» με «οροφοδιαμερίσματα στο κέντρο του Ψυχικού».

Στην τακτική «πατώ σε δύο βάρκες» συνεχίζει η «Αυγή», κλέβοντας πελατεία από την «Ελευθεροτυπία». Ο τίτλος του θέματος υπηρετεί τις εκλογικές ανάγκες του ΣΥΝ που ποντάρει στις ψήφους του «χώρου» και υιοθετεί την εκτίμηση «πορεία κατά της καταστολής και της τρομο-υστερίας». Στον πλάγιο αναγκάζεται να σημειώσει ό,τι όλοι είδαν κι άκουσαν ότι η πορεία έγινε «με φωνές συμπαράστασης στη "17Ν"». Στο κείμενο του ρεπορτάζ με υπογραφή του Νίκου Φίλη διευκρινίζεται ότι «ο ΣΥΝ εξέφρασε τη διαφωνία του με το πολιτικό πλαίσιο της χθεσινής κινητοποίησης και αποδοκίμασε έντονα τα συνθήματα αλληλεγγύης προς τους εγκλείστους στον Κορυδαλλό». Οι διευκρινίσεις κρίθηκαν προφανώς αναγκαίες καθώς στις τηλεοπτικές οθόνες εμφανίστηκαν κάποια στιγμή στελέχη του ΣΥΝ στο περιθώριο της πορείας, ενώ είναι επίσης γνωστό ότι η ομάδα «Κοκκινοπράσινο Δίκτυο» του ΣΥΝ συμμετέχει επισήμως στο Δίκτυο που συνδιοργάνωνε την κινητοποίηση.

Η «Καθημερινή» κινήθηκε στην τακτική που χτες εκφράστηκε πιο οξυμένα από τον εκπρόσωπο της ΝΔ με την εκτίμηση ότι η διαδήλωση «προκάλεσε την ανεκτικότητα και την ανοχή της δημοκρατίας» και υιοθετεί «το συμπέρασμα των αρχών, ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι ενιαίος και αδιαίρετος, διαχωριζόμενος μόνον ως προς τους ρόλους».

Το «Βήμα» καλά πληροφορημένο για τη σύσκεψη που προηγήθηκε της πορείας, αναφέρει ότι δεν έγιναν επεισόδια γιατί «περίπου 50 άτομα είχαν επιστρατευτεί από τους οργανωτές για να κάνουν περιπολίες στο μπλοκ των αναρχικών και να απομονώσουν μεμονωμένα άτομα».

«Με συνθήματα υπέρ της 17Ν» ο τίτλος στα «ΝΕΑ», όπου το ρεπορτάζ μένει στα όρια της τυπικής περιγραφής όσων και τηλεοπτικά ήταν ήδη γνωστά.

Το «Εθνος» μιλά για «πορεία συμπαράστασης στους αμετανόητους της "17Ν"»

Σ' όλα τα ρεπορτάζ αποκρύβεται το γεγονός: Οτι για μια ακόμα φορά οργανωμένες ομάδες, όπως το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα που σε γραπτά τους έχουν εκφράσει και πραγματικά αιτήματα του αστικοδημοκρατικού κινήματος του χώρου των δικαιωμάτων, έδωσαν πλήρη πολιτική και οργανωτική κάλυψη σε κραγμένες ομάδες ασφαλιτών - προβοκατόρων που παριστάνουν τους αναρχικούς. Το γεγονός ότι εκ των υστέρων, χτες, το Δίκτυο με ανακοίνωσή του επιχείρησε να διαχωρίσει τη θέση του «από μία ελάχιστη μειοψηφία» δε σώζει τα προσχήματα, καθώς στην ίδια ανακοίνωση θεωρεί ενιαίο μπλοκ τα «3.000 - κατά την αρίθμησή του - άτομα που διαδήλωσαν». Μιλά για «θανατολάγνες χυδαιότητες κάποιων που ήταν εκτός του κορμού της διαδήλωσης» όταν κορμός της διαδήλωσης ήταν το αυτοχαρακτηριζόμενο «αναρχικό μπλοκ» με γαρνιτούρα στην κεφαλή της πορείας τους έτσι κι αλλιώς λιγοστούς του Δικτύου, της Συσπείρωσης και όσους κρατούσαν το πανό του ΕΕΚ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Καταλογίζει αδράνεια στην Αστυνομία

Υπέρ της καταστολής διαδηλώσεων, όπως της προχτεσινής, τάσσεται η ηγεσία της ΝΔ, η οποία μάλιστα καταλογίζει «αδράνεια» στην Αστυνομία! «Αυτό το οποίο έγινε χθες (σ.σ. προχθές) ξεπέρασε τα όρια του πολιτεύματος» αποφάνθηκε (μιλώντας στον «Φλας») ο εκπρόσωπος Τύπου Θ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε: «Υπήρχαν κάποιοι οι οποίοι έγραφαν με σπρέι σε όλα τα κτίρια της Αθήνας, είτε νεοκλασικά είτε άλλα, κάποιοι οι οποίοι προκάλεσαν επεισόδια, κάποιοι οι οποίοι έσπασαν βιτρίνες. Αυτό λοιπόν δεν μπορώ να το αποδεχθώ ως πολίτης αυτής της χώρας». Ταυτόχρονα άφησε αιχμές κατά της Αστυνομίας, λέγοντας ότι αυτοί «οι οποίοι ήταν ταγμένοι εκεί για να διαφυλάξουν και την περιουσία και τη ζωή, την ασφάλεια εν πάση περιπτώσει των πολιτών ενδεχομένως, δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους».

Σε δήλωση που έκανε αργότερα εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος, σημειώνοντας ότι η «προκλητική διαδήλωση» στο κέντρο της Αθήνας και τα όσα ακούστηκαν εκεί «προκαλούν τη δημοκρατική ευαισθησία των πολιτών και αποτελούν ύβρι στη μνήμη των αθώων θυμάτων της τρομοκρατίας». Επέρριψε έμμεσα ευθύνες στον Κ. Σημίτη, λέγοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ τον είχε προειδοποιήσει «για το πού θα μπορούσε να οδηγήσει ο διάλογος με τους τρομοκράτες».

Ο Θ. Ρουσόπουλος πήρε θέση και για την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης να απαγορεύσει τις κάμερες στις αίθουσες των δικαστηρίων, λέγοντας ότι «οι συνεδριάσεις κάθε Δικαστηρίου είναι δημόσιες, εκτός εάν οι δικαστές κατά περίπτωσιν κρίνουν διαφορετικά».

Μολότοφ στην «Απογευματινή»

ICON

Συνέχεια δόθηκε χτες στην προχτεσινή συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας και στο γενικότερο κλίμα τρομολαγνίας, που τροφοδοτείται πλέον και από την προβοκατόρικη δράση κουκουλοφόρων «γνωστών - αγνώστων». Αγνωστοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες επιτέθηκαν χτες το βράδυ με περισσότερες από πέντε μολότοφ στα γραφεία της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», στην οδό Φειδίου 12 στην Αθήνα, προκαλώντας υλικές ζημιές. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 8 παρά 10 το βράδυ από κουκουλοφόρους, οι οποίοι δεν περιορίστηκαν στις μολότοφ, αλλά έσπασαν και τα αυτοκίνητα που βρίσκονταν σταθμευμένα έξω από τα γραφεία της εφημερίδας.

Σε δήλωσή του ο διευθυντής της εφημερίδας «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», Λάμπρος Σμαΐλης, τονίζει, μεταξύ άλλων, πως «η θέση μας είναι σταθερή παρά τις διαρκείς επιθέσεις που δεχόμαστε είτε από άνανδρους κουκουλοφόρους, είτε από συνοδοιπόρους της τρομοκρατίας. Ας το χωνέψουν. Κανείς από τους 200 εργαζόμενους σ' αυτήν την εφημερίδα δεν τρομοκρατείται. Κανείς από τους 200 ανθρώπους που πράττουν στο ακέραιο το καθήκον τους απέναντι στον ελληνικό λαό, δε θα λογοδοτήσουν σε μια χούφτα αλητών που θέλουν να μείνουν κρυφά τα μονοπάτια της τρομοκρατίας σ' αυτή τη χώρα. Κανείς από τους 200 εργαζόμενους στην εφημερίδα δε θα υποκύψει στις απειλές των άνανδρων συνοδοιπόρων της τρομοκρατίας.

Καλούμε την κυβέρνηση να πράξει στο ακέραιο το καθήκον της. Να προφυλάξει την ελευθερία του Τύπου και την τάξη σ' αυτή τη χώρα. Μέχρι στιγμής απέτυχε. Εμείς θα συνεχίσουμε το έργο μας. Θα πράττουμε το καθήκον μας για έγκυρη και προπαντός θαρραλέα δημοσιογραφία».

Ποινική δίωξη κατά των «υποστηρικτών» της «17 Ν»

Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για «διακεκριμένη περίπτωση φθοράς ξένης ιδιοκτησίας» και «εγκωμιασμό εγκλημάτων - κακουργημάτων» (αδικήματα που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος) άσκησε χτες η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Αφορμή αποτέλεσαν τα υβριστικά για ορισμένα θύματα της «17Ν» και υπέρ των φερομένων ως τρομοκρατών συνθήματα, που ακούστηκαν, αλλά και γράφτηκαν το βράδυ της Τρίτης στους τοίχους του Πανεπιστημίου και της Ακαδημίας, στη διάρκεια πορείας οργανώσεων του εξωκοινοβουλευτικού - αντιεξουσιαστικού χώρου «εναντίον της κρατικής τρομοκρατίας και της παραπληροφόρησης των ΜΜΕ». Την προανάκριση για την υπόθεση ανέλαβε να διενεργήσει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, με την εποπτεία εισαγγελικού λειτουργού. Στο πλαίσιο της έρευνας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των κουκουλοφόρων δραστών, θα ζητηθούν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς τα σχετικά βίντεο, που έχουν καταγράψει τις κινήσεις τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ