ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
ΗΠΑ - Βρετανία αμφισβητούν τη συμφωνία επιθεωρητών - Βαγδάτης

Ο διοικητής των «Στελθ» ισχυρίζεται πως είναι πανέτοιμα για την επίθεση στο Ιράκ...

Associated Press

Ο διοικητής των «Στελθ» ισχυρίζεται πως είναι πανέτοιμα για την επίθεση στο Ιράκ...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.-

Στην πτώση και των τελευταίων προσχημάτων οδήγησε η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στους επιθεωρητές του ΟΗΕ και τους Ιρακινούς αξιωματούχους. Η Ουάσιγκτον διαμηνύει σε όλους τους δυνατούς τόνους ότι δε θα πρέπει να επαναληφθούν οι επιθεωρήσεις, «αν δεν υιοθετηθεί νέα σκληρή απόφαση», δηλαδή η απόφαση που η ίδια μαζί με το Λονδίνο έχουν απεργαστεί και διακρίνεται, σύμφωνα με αναλυτές, για την αυστηρή φρασεολογία της, στρώνοντας, ουσιαστικά, το έδαφος, για μια ακόμη ιρακινή άρνηση. Αντίθετα, την ικανοποίησή τους έσπευσαν να εκφράσουν τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να είναι αποδεκτή», δήλωσε κυνικά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ, τονίζοντας ότι θα πρέπει πρώτα να έχει υιοθετηθεί νέα απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Μάλιστα, Αμερικανοί διπλωμάτες διέρρεαν με νόημα ότι «η Ουάσιγκτον θα εκνευριστεί πάρα πολύ», σε περίπτωση που οι επιθεωρήσεις επαναληφθούν χωρίς προηγούμενη νέα απόφαση. Χρησιμοποιώντας διπλωματικότερους τόνους, ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζακ Στρο υπογράμμιζε ότι «η συμφωνία που επετεύχθη δεν μπορεί να είναι εναλλακτική λύση. Χρειάζεται μια νέα απόφαση που θα υποχρεώνει το Ιράκ να εξασφαλίσει απρόσκοπτη πρόσβαση στους επιθεωρητές. Χρειάζεται σκληρότερο πλαίσιο, διότι το ήδη υπάρχον αποδείχτηκε αδύναμο, γι' αυτό θα πρέπει να συμπεριληφθεί και πρόνοια για λήψη μέτρων σε περίπτωση που η Βαγδάτη προβάλει νέες αντιρρήσεις».

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το σχέδιο ψηφίσματος, που προωθούν Αμερικανοί και Βρετανοί, προβλέπει, κατ' αρχάς, να αποδεχτεί εκ των προτέρων η Βαγδάτη τις επιθεωρήσεις ακόμη και στα 8 προεδρικά μέγαρα, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση όπως προβλέπουν υπάρχουσες αποφάσεις. Επίσης, καλείται η ιρακινή ηγεσία να δημοσιοποιήσει λίστα με το σύνολο του οπλοστασίου του Ιράκ, καθώς και με τις κινητές εγκαταστάσεις του και στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων πριν επιστρέψουν οι επιθεωρητές. Σε περίπτωση που ανακαλυφθούν ανακρίβειες στη λίστα, τότε προβλέπεται αυτόματα η ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Επίσης, στο ψήφισμα εμπεριέχεται η πρόβλεψη ότι όποιος εκπρόσωπος των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας θελήσει να συμμετάσχει στις επιθεωρήσεις, να έχει δικαίωμα να το πράξει άμεσα, πρόταση που εκτιμάται ότι αποτελεί και το μεγαλύτερο «αγκάθι», καθώς και παλαιότερα η Βαγδάτη έχει ανακαλύψει Αμερικανούς πράκτορες αναμεμειγμένους με τις ομάδες των επιθεωρητών, κάτι που το έχουν παραδεχτεί και επιθεωρητές.

Προς το παρόν, το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένει την ενημέρωση του επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, σήμερα. Ο Μπλιξ δήλωνε έτοιμος να επιστρέψει με τους επιθεωρητές του στη Βαγδάτη, εντός 15ημέρου, εφόσον λάβει εντολές. Τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, Παρίσι - Μόσχα - Πεκίνο, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη Συμφωνία της Βιέννης, που τη χαρακτήρισαν «πρώτο θετικό βήμα για την τάχιστη επανάληψη των επιθεωρήσεων». Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Ιγκόρ Ιβανόφ εμφανίστηκε διαλλακτικότερος απέναντι στην προοπτική υιοθέτησης κάποιου νέου ψηφίσματος, καθώς δήλωσε ότι αναμένει την ενημέρωση του Μπλιξ και σε «περίπτωση που χρειαστεί κάποια συμπληρωματική απόφαση για την καλύτερη διενέργεια των επιθεωρήσεων, τότε το ενδεχόμενο θα εξεταστεί». Η Μόσχα επέμεινε στη διπλωματική λύση και το Παρίσι επανέλαβε την προοπτική της διπλής φάσης απόφασης.

Ευχαριστημένες από τη συμφωνία εμφανίστηκαν, επίσης, οι Τουρκία, Ιράν, Καναδάς, που τόνιζε ότι δε θα «ακολουθήσει τις ΗΠΑ σε μονομερές πλήγμα που προκαλεί αποσταθεροποίηση», και ο Αραβικός Σύνδεσμος και μόνον η Αυστραλία έσπευσε να συμπαραταχτεί με τις αμερικανο-βρετανικές αμφιβολίες.

Αντιδρά η Βαγδάτη, προειδοποιεί ο Κλίντον

Ενώ τα αμερικανικά αεροσκάφη έπληξαν, για πολλοστή φορά, κινητά ιρακινά ραντάρ στη νότια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» στο Ιράκ επικαλούμενα εχθρικά πυρά, ο Ιρακινός αναπληρωτής πρωθυπουργός Ταρέκ Αζίζ, από την Αγκυρα, κατηγορούσε τις ΗΠΑ ότι «φοβούνται να επαναληφθούν οι επιθεωρήσεις, γιατί θα αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει ιρακινό οπλοστάσιο μαζικής καταστροφής» και επαναλάμβανε ότι η Ουάσιγκτον έχει προαποφασίσει το πλήγμα. Ο Αζίζ, επίσης, επαναδιατύπωσε την απροθυμία της Βαγδάτης να αποδεχτεί νέα απόφαση, αλλά διαβεβαίωσε ότι «ακόμη και αν δεχτεί αμερικανική επίθεση, η Βαγδάτη δε θα επιτεθεί σε γείτονες χώρες, εφόσον δεν της επιτεθούν».

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξασφάλισε τη συναίνεση των ηγετών της Βουλής των Αντιπροσώπων σε ένα κείμενο ψηφίσματος, που του δίνει δικαίωμα στρατιωτικού πλήγματος κατά του Ιράκ, με την προϋπόθεση προηγούμενης ενημέρωσης του Κογκρέσου. Εντούτοις, το σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από το σύνολο του Κογκρέσου που, προς το παρόν, εκφράζει, ακόμη, αντιρρήσεις για τις ευρείες εξουσίες που δίνονται στον Μπους και θέλει περισσότερους περιορισμούς. Κατά του Μπους, όμως, «έβαλλε», χθες, και ο πρώην Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον από το συνέδριο των Βρετανών Εργατικών. Ο Κλίντον τάχθηκε κατά μιας προληπτικής επίθεσης, την οποία χαρακτήρισε «καταστροφική» και υποστήριξε ότι «όσο ακριβείας και αν είναι τα όπλα μας, θα υπάρξουν χιλιάδες αθώα θύματα και αυτό θα έχει τεράστιες αποσταθεροποιητικές συνέπειες». Ο Κλίντον ζήτησε να «ενισχυθεί ο ΟΗΕ για να αντιμετωπίσει τις μπλόφες του Σαντάμ» και εκτίμησε ότι «οι επιθεωρήσεις μέχρι το 1998 απέφεραν πολύ περισσότερους καρπούς από ό,τι ο Πόλεμος του Κόλπου».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Φωτιές» ανάβει η αμερικανική απόφαση για Ιερουσαλήμ

Associated Press

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Αλυσιδωτές και οξυνόμενες αντιδράσεις στο σύνολο του αραβικού κόσμου προκαλεί η απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Υπό το βάρος των εξελίξεων και της συνεχιζόμενης, ουσιαστικά, ισραηλινής ανακατάληψης της Δ. Οχθης, ο Γιάσερ Αραφάτ ζήτησε και έλαβε παράταση 3 βδομάδων από το παλαιστινιακό Κοινοβούλιο για να παρουσιάσει το νέο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Καταστροφική» χαρακτήρισε την αμερικανική απόφαση ο Παλαιστίνιος ηγέτης και κάλεσε Χριστιανούς και Μουσουλμάνους να μη σιωπήσουν και ζήτησε από τον Αμερικανό Πρόεδρο να παρέμβει και να την ανατρέψει. Σφοδρότατες είναι οι αντιδράσεις του Αραβικού Συνδέσμου, του Ιράν, και της Σαουδικής Αραβίας, που, ομοφώνως, κατηγορούν την Ουάσιγκτον ότι με την απόφαση αυτή παραβιάζει όλες τις αποφάσεις του ΟΗΕ για το ειδικό καθεστώς της Ιερής Πόλης, υποστηρίζει τις ισραηλινές θέσεις, αλλά παράσχει και το κατάλληλο έδαφος στον ισραηλινό στρατό να συνεχίζει τα εγκλήματά του, παρατείνοντας το αιματοκύλισμα και την ένταση.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο του Κογκρέσου που υπέγραψε ο Πρόεδρος Μπους και αφορά τον προϋπολογισμό για το 2003 του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προβλέπει να κατονομάζεται ως πρωτεύουσα του Ισραήλ η Ιερουσαλήμ σε όλα τα επίσημη αμερικανικά έγγραφα και να μετεξελιχτεί σε παράρτημα της πρεσβείας στο Τελ Αβίβ το αμερικανικό προξενείο στην πόλη. Μάλιστα, προβλέπεται ότι μόνο έτσι μπορούν να αποδεσμευτούν χρήματα προς το Ισραήλ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος αποπειράθηκε να προλάβει τις αραβικές αντιδράσεις, δηλώνοντας ότι δεν αλλάζει η αμερικανική θέση και ότι το Κογκρέσο έχει συμβουλευτικό ρόλο και δε χαράσσει πολιτική.

Associated Press

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ δεν έκανε σχόλιο για το συγκεκριμένο. Εντούτοις, πολλοί Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκειά τους για τις χτεσινές δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος ζήτησε εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, όχι μόνο στο Ιράκ αλλά και στη Μέση Ανατολή, κάτι που επανέλαβε και ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

Περιθώρια κινήσεων

Παράταση 3 βδομάδων για να παρουσιάσει νέο Υπουργικό Συμβούλιο στο Κοινοβούλιο ζήτησε και έλαβε ο Γιάσερ Αραφάτ, υπό το βάρος του πολυήμερου αποκλεισμού του από τα ισραηλινά στρατεύματα και της συνεχιζόμενης ανακατοχής της Δ. Οχθης. Επίσης, μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της «Φατάχ» απέσυρε το αίτημά της για διορισμό πρωθυπουργού, δηλώνοντας ότι, γενικά το διατηρεί, αλλά ειδικά θεωρεί ότι στην παρούσα φάση θα εξυπηρετήσει μόνο τις ισραηλινές βλέψεις για αποδυνάμωση του Προέδρου. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι το αίτημα θα επαναδιατυπωθεί αμέσως μετά την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές έλαβαν, και πάλι, θέσεις, χτες, γύρω από το παλαιστινιακό αρχηγείο ενώ Ισραηλινοί μυστικοί πράκτορες συλλάμβαναν, μέσα στη Ραμάλα, τον ηγέτη της φιλο-ιρακινής οργάνωσης «Αραβικό Απελευθερωτικό Μέτωπο».

ΑΛΓΕΡΙΑ
Πολύνεκρη επίθεση

Ακόμη δεκατρείς άνθρωποι προστέθηκαν την Τρίτη το βράδυ στον αριθμό των θυμάτων που έχουν κοστίσει οι εμφύλιες διαμάχες στην Αλγερία.

Η φονική επίθεση έλαβε χώρα σε απομονωμένο χωριό στην περιοχή Αϊν Ντέφλα, 160 χιλιόμετρα δυτικά του Αλγερίου, ενώ όπως ανακοίνωσαν χτες οι δυνάμεις ασφαλείας για την επίθεση ευθύνονται ένοπλοι ισλαμιστές. Σύμφωνα με το «Γαλλικό Πρακτορείο» ανάμεσα στα θύματα ήταν και ένα πεντάχρονο αγόρι καθώς και 6 γυναίκες 17 έως 21 χρόνων. Η επίθεση έρχεται μία βδομάδα πριν τη διεξαγωγή τοπικών και επαρχιακών εκλογών.

Με τις τελευταίες αυτές δολοφονίες ανέρχεται σε τουλάχιστον χίλιους ο αριθμός των Αλγερινών που έχουν χάσει τη ζωή τους σε επιθέσεις ανταρτών αλλά και σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των κυβερνητικών δυνάμεων αυτό το χρόνο.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέα απεργία στο μετρό

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πιστοί στο ραντεβού που είχαν δώσει οι εργαζόμενοι στο μετρό του Λονδίνου, πραγματοποίησαν χθες νέα 24ωρη απεργία, τη δεύτερη μέσα σε οκτώ ημέρες.

Τα συνδικάτα διεκδικούν αύξηση των αποδοχών τους κατά 3% πάνω από το ποσοστό που πρότεινε η διοίκηση του μετρό, και κατήγγειλαν εκ νέου τη διοίκηση για αδιαλλαξία. Μια πρώτη απεργιακή κινητοποίηση με τα ίδια αιτήματα είχε παραλύσει το μετρό και τις δημόσιες μεταφορές στο Λονδίνο στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Τα μέλη των εργατικών συνδικάτων Aslef και RMT τοποθέτησαν ομάδες περιφρούρησης της απεργίας τους στις εισόδους των σταθμών του μετρό της πρωτεύουσας.

Η απεργία είχε απόλυτη επιτυχία, καθώς σχεδόν το σύνολο των περίπου 500 συρμών του μετρό, που συνήθως τίθενται στην κυκλοφορία τις ώρες αιχμής, είχαν ακινητοποιηθεί εντελώς από νωρίς το πρωί, διευκρίνισε εκπρόσωπος του μετρό του Λονδίνου. Ετσι, τα περίπου 3 εκατομμύρια επιβάτες, αναζήτησαν εναλλακτικούς τρόπους μετάβασης στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί χάος...

ΣΥΡΙΑ
Φονική κατάρρευση κτιρίων

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 21 τραυματίστηκαν όταν παλαιά κτίρια κατέρρευσαν χτες στο Χαλέπι, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Συρίας.

Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της πόλης Οσάμα Ουντάι η κατάρρευση έλαβε χώρα τα ξημερώματα της Τετάρτης (στις 4 τοπική ώρα) όταν υποχώρησαν σπήλαια που βρίσκονταν κάτω από τα κτίρια. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό τι προκάλεσε την υποχώρηση των σπηλαίων.

Στον τόπο της καταστροφής συνεχίζονται οι προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης για την ανεύρεση τυχόν επιζώντων, αλλά και για την παροχή φαρμάκων, τροφίμων και στέγης στους πληγέντες. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν περίπου 40 άνθρωποι ακόμη παγιδευμένοι.

ΣΟΥΔΑΝ
«Πρώτα η ειρήνη, μετά τα πετρέλαια» διαμηνύουν οι αντάρτες...

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.--

Την κύρια «κάνουλα» πετρελαίου στο ισλαμικό καθεστώς του Χαρτούμ ανακοίνωσαν πως «έκλεισαν» χτες οι αντάρτες του Σουδανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού», καταστρέφοντας, όπως είπαν, με εκρηκτικά το σταθμό άντλησης πετρελαίου στο Χίγκλεγκ. Εκπρόσωπος των ανταρτών στο Ναϊρόμπι της Κένυας εξήγησε πως το μήνυμα αυτής της ενέργειας απευθύνεται ως επί το πλείστον στις πολυεθνικές εταιρίες. «Οι εταιρίες αυτές πρέπει να πάψουν να εκμεταλλεύονται το πετρέλαιο του Σουδάν έως την επίτευξη δίκαιης λύσης»... Σε ανακοίνωση που εξεδόθη αργότερα στο Ναϊρόμπι φέροντας την υπογραφή του αρχηγού των ανταρτών, Τζορτζ Γκάραγκ, επισημαίνεται: «Οι ομάδες των θαρραλέων κομάντος μας θα ξαναχτυπήσουν μέχρις ότου σταματήσει η γεώτρηση του πετρελαίου, που προκάλεσε τεράστια ανθρώπινη καταστροφή στο Νότιο Σουδάν και στις άλλες περιφέρειες της χώρας».

Εντούτοις, οι εκπρόσωποι της καναδικής πετρελαϊκής εταιρίας πετρελαίου, «Τάλισμαν», διέψευσαν χτες πως τα πηγάδια γεώτρησης και τα διυλιστήρια στο Χίγκλεγκ (750 χλμ νότια του Χαρτούμ) υπέστησαν καταστροφή. «Δεν έγινε καμία επίθεση, ούτε καμία μάχη» υποστήριξε ο γενικός διευθυντής της εταιρίας, Ραλφ Κάπελινγκ.

Πάντως, αξίζει να αναφερθεί, πως επιπρόσθετος (αν όχι τελικός...) αποδέκτης του μηνύματος των ανταρτών είναι η Ουάσιγκτον. Ως γνωστόν (και) η κυβέρνηση του Τζορτζ Ουόκερ Μπους επιδεικνύει τελευταία μεγάλο «ενδιαφέρον» για το Σουδάν, καλώντας κυβέρνηση και αντάρτες να προχωρήσουν σε συμφωνία εκεχειρίας (όχι ειρήνης), προκειμένου να εξελιχθεί απρόσκοπτα η εκμετάλλευση του μαύρου χρυσού της χώρας απ' τις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρίες...

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Τραγικό δυστύχημα

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-

Πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους χτες, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε με διερχόμενη αμαξοστοιχία, στην πρωτεύουσα Λισαβόνα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της πορτογαλικής αστυνομίας, δύο είναι οι πιθανότητες για τα αίτια του δυστυχήματος, να αγνόησε ο οδηγός τη σήμανση ή να έπαθε βλάβη το αυτοκίνητο.

ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Λάβρος ο Μιλόσεβιτς κατά του Μέσιτς...

ΧΑΓΗ.--

Η αντεξέταση του Κροάτη Προέδρου Στίπε Μέσιτς από τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αποδείχτηκε για τον πρώτο μία μάλλον οδυνηρή εμπειρία. Ο Μέσιτς, που είχε προσέλθει ως μάρτυρας κατηγορίας, δεν κατάφερε να αποκρούσει ούτε ένα από τα φαρμακερά βέλη του πρώην Προέδρου της Ομοσπονδίας, που του θύμισε το δικό του, ένοχο, ρόλο στο διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Στο μεταξύ, χτες, η πρώην Πρόεδρος των Σερβοβόσνιων, Μπιλιάνα Πλάβσιτς, δήλωσε «ένοχη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», με αποτέλεσμα η ενάγουσα εισαγγελική αρχή να αποσύρει όλες τις άλλες κατηγορίες. Λέγεται πως το αντάλλαγμα γι' αυτή την κίνηση της Πλάβσιτς ήταν η κατάθεσή της στη δίκη Μιλόσεβιτς...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ