ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Βομβιστική επίθεση με σημασία

ΖΑΜΠΟΑΝΓΚΑ.--

Δύο νεκροί και δεκατέσσερις τραυματίες είναι ο απολογισμός της χτεσινής έκρηξης βόμβας σε μπαρ όπου σύχναζαν Αμερικανοί στρατιώτες στην πόλη Μαλαγκουτάι της νήσου Ζαμπόανγκα, στις νότιες Φιλιππίνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσαν στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία αξιωματούχοι του στρατού των Φιλιππίνων, ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός είχε στα συστατικά του καρφιά και άλλα μεταλλικά θραύσματα, με σκοπό να προκαλέσει τις μέγιστες δυνατές απώλειες, και είχε τοποθετηθεί πάνω ή κοντά σε ένα μοτοποδήλατο έξω από το μπαρ. Ο ένας νεκρός και ο ένας εκ των τραυματιών ανήκουν στη δύναμη των 270 ανδρών του αμερικανικού στρατού που απέμειναν στην περιοχή, με... «ανθρωπιστική» αποστολή, μετά την ολοκλήρωση των «εκπαιδευτικών ασκήσεων» για την καταπολέμηση της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ.

Ο συνταγματάρχης Αλεξάντερ Γιάπτσινγκ, που διοικεί τις δυνάμεις των Φιλιππίνων στην περιοχή, δήλωσε (στους δημοσιογράφους του «Γαλλικού Πρακτορείου» και του «Ρόιτερ») ότι «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί... δεν ξέρουμε ποτέ πού θα χτυπήσει ο εχθρός», ενώ απέφυγε να πει ποια οργάνωση, κατά την εκτίμησή του, προέβη στην επίθεση, αρκούμενος να πει πως «έχει τρομοκρατική υπογραφή».

Τα ΜΜΕ των Φιλιππίνων δεν είχαν τέτοιο πρόβλημα. Η εφημερίδα «Inquirer» μίλησε για «θρασύτατη ενέργεια της Αμπού Σαγιάφ», ενώ η εφημερίδα «Philippine Sun Star» αναφέρθηκε σε «επίθεση του ΝΡΑ», του Νέου Λαϊκού Στρατού του ΚΚ Φιλιππίνων (Μαοϊκού).

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε το θάνατο ενός στρατιώτη των ΗΠΑ, ενώ η Κάρεν Κέλι, πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Μανίλα, «δεν είχε κανένα σχόλιο».

Το αμερικανικό ενδιαφέρον για τις Φιλιππίνες, που φέτος χαρακτηρίστηκαν «δεύτερο μέτωπο» του πολέμου των ΗΠΑ «κατά της τρομοκρατίας», είναι σαφές - η πρόσφατη κατάταξη της ένοπλης πτέρυγας του ΚΚΦ(Μ), του Νέου Λαϊκού Στρατού, στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων, εγείρει πολλές ανησυχίες για ευρύτερη αμερικανική εμπλοκή, παρά τις επανειλημμένες σχετικές διαψεύσεις του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Στην τελική ευθεία για τις κάλπες

ΣΑΟ ΠΑΟΥΛΟ.--

Σε παράσταση με ένα πρωταγωνιστή έχει εξελιχθεί η εκλογική αναμέτρηση της 6ης Οκτωβρίου. ΜΜΕ εγχώρια και διεθνή καταγράφουν κάθε κίνηση, κάθε λόγο, ακόμη και κάθε λέξη του αιώνιου υποψηφίου του Κόμματος των Εργαζομένων (PT) για την προεδρία, Λουίς Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα, που αυτή τη φορά εμφανίζεται έως το αδιαφιλονίκητο φαβορί.

Τουλάχιστον του πρώτου γύρου... αφού τα πάντα θα κριθούν στο δεύτερο, στις 27 του Οκτώβρη, καθώς ουδείς εκ των υποψηφίων δε φαίνεται ικανός να συγκεντρώσει την πλειοψηφία του 50% συν 1. Ούτε φυσικά ο Λούλα. Περίπου 115 εκατομμύρια πολιτών θα προσέλθουν την Κυριακή στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της χώρας. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο υποψήφιος της Αριστεράς συγκεντρώνει ποσοστό 48%, έναντι 22% του Ζοζέ Σέρα, του άνθρωπο που ο Πρόεδρος Καρδόσο έχει χρίσει διάδοχό του.

Αδιαμφισβήτητο γεγονός παραμένει ότι το ρεύμα Λούλα φαίνεται ικανό να παρασύρει τα πάντα. Ο λόγος ένας και μοναδικός. Ο πόθος των Βραζιλιάνων για αλλαγή, αφού η ψευδαίσθηση περί παραδείσου της οικονομίας της αγοράς, έσκασε με πολύ ηχηρό τρόπο για ...να μην το καταλάβουν. Το παράδειγμα της οικονομίας της Αργεντινής, που είχαν υποχρεωθεί και οι υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής να ακολουθήσουν και φυσικά η φονική για τον αργεντίνικο λαό κατάληξή του, ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει. Εξάλλου, παρά την ένεση του δανείου των 30 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ, η μεγαλύτερη πια οικονομία της Λατινικής Αμερικής εξακολουθεί να νοσεί βαρύτατα, αφού όλες οι προσπάθειες του Προέδρου Φερνάντο Ενρίκε Καρδόσο να τη σταθεροποιήσει έπεσαν φυσικά στο κενό. Το έλλειμμα εξακολουθεί να διευρύνεται, όπως και το χάσμα μεταξύ των ελαχιστότατων πλούσιων και των εκατομμυρίων απολύτως φτωχών.

Εξ ου και κάθε συγκέντρωση του Λούλα μετατρέπεται σε καταδίκη αυτής της πολιτικής. ΗΠΑ, ΔΝΤ και ΠΤ δε φαίνονται διατεθειμένοι να καλοδεχτούν τον Λούλα, παρά τη στροφή που έχει πραγματοποιήσει, αφήνοντας επί της ουσίας, πίσω του το παρελθόν του ηγέτη των εργατικών συνδικάτων που πρωτοστατούσε τόσο στους εργατικούς αγώνες όσο και στις κινητοποιήσεις κατά της στρατιωτικής χούντας κατά τη δεκαετία του '70.

Παραμένει αβέβαιο εάν θα τηρήσει τους προεκλογικούς του λόγους. «Δεν αποφασίζουν οι αγορές» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Λούλα και εμφανίζεται αποφασισμένος να αγνοήσει τους «εξωγενείς» παράγοντες στο σχηματισμό της κυβέρνησής του, σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές. Πάντως, μιλώντας στο BBC και σε άλλους ξένους ανταποκριτές, ανέφερε επίσης ότι θα επιδιώξει την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων της Βραζιλίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού «οι ΗΠΑ απορροφούν το 25% των εξαγωγών μας και αυτό δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να εφαρμόσουμε μια πολιτική που θα υπερασπίζεται περισσότερο τα συμφέροντα των Βραζιλιάνων».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λευκός Οίκος αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το ενδεχόμενο επικράτησης του «κόκκινου» υποψήφιου, για ένα ακόμη λόγο. Εξαιτίας των καλών προσωπικών σχέσεων που αυτός διατηρεί με τους ηγέτες της Βενεζουέλας και της Κούβας, ενώ κάποιοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δε φείδονται κάνοντας λόγο «για άξονα κακού» στη Λατινική Αμερική», μεταξύ των τριών χωρών...

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
«Μυρίζει» εκλογές σε κάθε επίπεδο...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

«Μποϊκοτάζ». Είναι η πιο πολυσυζητημένη λέξη τις τελευταίες μέρες στο Βελιγράδι, ενόψει του δεύτερου γύρου των σερβικών προεδρικών εκλογών, κατά τη διάρκεια του οποίου, όπως διαφαίνεται, όχι μόνον δε θα προκύψει Πρόεδρος αλλά θα σημάνει εκλογές σε κάθε επίπεδο επειδή η αποχή προβλέπεται να κυμανθεί πάνω του 50%!

Εως χτες, ηγετικά στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, του Κόμματος Σερβικής Ενότητας είχαν προτρέψει τους υποστηριχτές τους να απέχουν στις 13 του Οκτώβρη. Εως, και ο φιλοβασιλικός ηγέτης του Κινήματος Σερβικής Ανανέωσης Βουκ Ντράσκοβιτς, δήλωνε πως οι ψηφοφόροι του «μπορούν είτε να απέχουν απ' τις εκλογές, είτε να ψηφίσουν έναν από τους δύο υποψήφιους Προέδρους αν και το κίνημα δεν είναι υπέρ κανενός υποψηφίου»...

Ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Σερβικής Ενότητας, Ντράγκαν Μάρκοβιτς Πάλμα ήταν πιο ευθύς: «Ούτε ο Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, ούτε ο Μίρολιουμπ Λάμπους θα δώσουν λύση στα προβλήματα της χώρας γιατί και οι δύο προέρχονται από το συνασπισμό της DOS που έως τώρα δεν προσέφερε τίποτε καλό στη Σερβία». Ο ίδιος προέβλεψε πως ο δεύτερος εκλογικός γύρος θα καταλήξει σε φιάσκο (λόγω μεγάλης αποχής, άνω του 50%) και ότι μέχρι το Δεκέμβρη θα έχουν διεξαχθεί νέες σερβικές προεδρικές και γενικές αλλά και ομοσπονδιακές εκλογές!

Το ανεξάρτητο Κέντρο Ελεύθερων και Δημοκρατικών Εκλογών εκτιμούσε χτες πως εάν απόσχει το 12% των Σέρβων που, στον πρώτο γύρο, ψήφισαν υπέρ των Ντράσκοβιτς (ηγέτης και υποψήφιος του Κινήματος Σερβικής Ανανέωσης), του Μπόρισλαβ Πέλεβιτς (υποψήφιος του Κόμματος Σερβικής Ενότητας) και του Βέλιμιρ Ζιβοζίνοβιτς (εις εκ των δύο υποψηφίων του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας), τότε είναι σχεδόν βέβαιη η επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας απ' την αρχή...

Βέβαια, μεγάλο ρόλο σ' όλα αυτά θα παίξει η στάση του Βόισλαβ Σέσελι (ηγέτης του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος), που ήρθε τρίτος με ποσοστό 23%! Εάν ο Σέσελι εννοούσε αυτά που έλεγε προεκλογικά (πως δηλαδή εάν κερδίσει τις εκλογές, το πρώτο που θα κάνει θα είναι η προκήρυξη πρόωρων σερβικών γενικών εκλογών...), τότε το ενδεχόμενο εκλογών σε κάθε επίπεδο μοιάζει βέβαιο...

Σε (νέο...) στάδιο αποσύνθεσης η DOS!

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών λειτουργεί ως η πιο πρόσφατη αφορμή για νέες ισχυρές δονήσεις (μέχρι του σημείου αποσύνθεσης!) στον κυβερνητικό συνασπισμό της DOS. Χτες, ο αρχηγός των Μεταρρυθμιστών της Βοϊβοδίνας, Μίοντραγκ Ισάκοφ, ανακοίνωσε πως προχωρεί στη συγκρότηση ενός νέου πολιτικού μπλοκ που θα αποτελείται από αρκετά κόμματα που έως τώρα ανήκαν στη DOS. Στο νέο αυτό σχηματισμό εντάσσονται, εκτός από τους Ρεφορμιστές της Βοϊβοδίνας, το κόμμα της Δημοκρατικής Εναλλακτικής, το Δημοκρατικό Κόμμα Σαντζάκ και της Νέας Δημοκρατίας, που αναμένει να λήξει η προθεσμία κατά την οποία έχει (αυτό το διάστημα) την προεδρία της DOS... O Ισάκοφ, μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αφήσουν και άλλοι τη DOS από την πίσω θύρα ή την κύρια είσοδο! Οπως διαφαίνεται, ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς θα είναι ο τελευταίος που θα κλείσει την πόρτα...

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Εκλογές από την κόλαση

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.--

Ακόμη 10 θύματα είχε η συνεχιζόμενη έξαρση της ένοπλης βίας στο Κασμίρ, που εξακολουθεί να ζει στους ρυθμούς της σύγκρουσης στρατού - αυτονομιστών εν μέσω των εκλογών για την ανάδειξη κρατιδιακής Βουλής.

Τουλάχιστον πέντε Ινδοί συνοριακοί φρουροί, τρία μέλη του κυβερνώντος το κρατίδιο κόμματος, δύο επιβάτες ενός λεωφορείου στο ινδικό Κασμίρ και μία γυναίκα στο πακιστανικό τμήμα του Κασμίρ σκοτώθηκαν χτες από επιθέσεις των οργανώσεων Χιζμπούλ Μουτζαχεντίν και Αλ Μεδίνα και πυρά του ινδικού πυροβολικού αντίστοιχα. Δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στα βίαια συμβάντα της ημέρας - περιλαμβανομένων επιθέσεων οπλοφόρων, ρίψης χειροβομβίδας σε λεωφορείο κ.ά.

Ο Λαλ Κρίσνα Αντβάνι, υπουργός Εσωτερικών της ινδουιστικής - εθνικιστικής κυβέρνησης του BJP, είπε πως ο «θρησκευτικός φανατισμός» που έχει «επικρατήσει» στο Ισλαμαμπάντ προωθεί τη συνέχιση της υποστήριξης της «τρομοκρατίας». Ο Αντβάνι μάλλον δεν έπιασε την ειρωνεία αυτής της δήλωσης: ήταν ο ινδουιστικός θρησκευτικός φανατισμός που κόστισε κάπου δυόμισι χιλιάδες ζωές μουσουλμάνων στο Γκουζαράτ το Φλεβάρη και το Μάρτη...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ