ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κι άλλες εξαγγελίες προεκλογικών αποζημιώσεων

Αν οι αγρότες δε θέλουν να θεωρούνται «κορόιδα» οφείλουν να «αποζημιώσουν» καταλλήλως την ένταση της κυβερνητικής κοροϊδίας

«Προόδους»... προεκλογικής κοροϊδίας των αγροτών κάνει η κυβέρνηση, όσο πλησιάζουν οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Χτες ανακοινώθηκε «πανηγυρικά» από το υπουργείο Γεωργίας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χορήγηση κι άλλων εθνικών ενισχύσεων (αποζημιώσεις ΠΣΕΑ) σε αγρότες δεκάδων νομών της χώρας. Κι όπως φαίνεται, έφτασαν τα πράγματα σε σημείο που η κυβέρνηση να «μοιράζει» ψευτο-αποζημιώσεις, με τη συμβολή της ΕΕ, μπας και τσιμπήσει καμία ψήφο παραπάνω για τους συνδυασμούς που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ.

Οσον αφορά στη νέα παρτίδα εξαγγελλόμενων αποζημιώσεων, το οξύμωρο της υπόθεσης είναι πως πρόκειται για περιπτώσεις ζημιών που έγιναν μέσα στο 2000 και στο πρώτο εξάμηνο του 2001 και δεν καλύπτονταν από τον ΕΛΓΑ. Κι αυτές αφορούν σε 40 νομούς της χώρας, δηλαδή αρκετές περιοχές για να γίνει το σχετικό προεκλογικό κυβερνητικό «παιχνίδι». Οπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση, το ποσό που αναμένεται να καταβληθεί έχει άθροισμα 74,1 εκατ. ευρώ (25,2 δισ. δρχ.). Ποσό που αρκεί όπως φαίνεται για την κυβέρνηση, να δημιουργήσει εντυπώσεις περί καταβολής μεγάλων... αποζημιώσεων.

Από κοντά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας για άλλη μια φορά έρχεται να υπονοήσει ότι κι αυτές οι αποζημιώσεις καταβάλλονται έγκαιρα... και ότι η πολύχρονη και πολύμηνη αναμονή «αποζημιώνεται»... «πλουσιοπάροχα»... Ταυτόχρονα, στη χτεσινή ανακοίνωση «κοτσάρεται» και το πρόγραμμα Φρόγκι (δηλαδή οι ζημιές του περασμένου χειμώνα), το οποίο η ΕΕ ενέκρινε κατά το ήμισυ προ δύο εβδομάδων, αλλά στη χτεσινή ανακοίνωση διαλαλείται ολόκληρο το ποσό των 297,7 εκατ. ευρώ, που εμφανίζει η κυβέρνηση. Και για να φανεί, σώνει και καλά, πως θα πέσουν πολλά φράγκα για αποζημιώσεις... το συνολικό ποσό που ανακοινώνεται σχετικά, για όλα τα προηγούμενα χρόνια, ανεβάζεται στα 392,2 εκατ. ευρώ.

Βέβαια, σε όλες τις προαναφερόμενες περιπτώσεις η καταβολή των όποιων αποζημιώσεων θα γίνει μετά τις εκλογές. Και όταν έρθει η ώρα, οι δικαιούχοι αγρότες θα διαπιστώσουν, από πρώτο χέρι, τι σόι αποζημιώσεις θα πάρουν. Αλλά τότε θα έχουν περάσει οι δημοτικές εκλογές και η κυβέρνηση θα σχεδιάζει τη νέα κοροϊδία ενόψει των επόμενων εκλογών. Φαίνεται πως στα κυβερνητικά και στα κομματικά επιτελεία του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι οι αγρότες έχουν ασθενή μνήμη και βολεύονται με μια λογική του τύπου: «Από τα ολότελα καλή κι η Παναγιώταινα». Το χειρότερο όμως είναι πως πίσω από τους κυβερνητικούς «πανηγυρισμούς» για τις μαζικές κοινοτικές εγκρίσεις εθνικών ενισχύσεων κρύβεται ένα άθλιο αντιαγροτικό παζάρι. Κι αυτό θα φανεί από τις αρχές του 2003 οπότε την προεδρία της ΕΕ θα αναλάβει η Ελλάδα. Το αντάλλαγμα θα είναι η υποτελής κυβερνητική εκδούλευση στις αντιαγροτικές- αντιλαϊκές προσταγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αν και ο υπουργός Γεωργίας έδωσε ήδη δείγματα γραφής στις Βρυξέλλες κι ετοιμάζεται να προσφέρει τις υπηρεσίες του, ώστε να περάσουν οι ολέθριες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Αφησαν ελεύθερους εφτά δουλέμπορους!

Αφησαν εφτά δουλέμπορους ελεύθερους!!! Με απόφασή του και μάλιστα ομόφωνη το Τριμελές Εφετείο Πατρών χτες, θεώρησε «εαυτόν αναρμόδιο» να εκδικάσει την υπόθεση εφτά δουλεμπόρων που τον Νοέμβρη του 2001 εντοπίστηκαν ανοιχτά της Ζακύνθου να μεταφέρουν 714 οικονομικούς μετανάστες με το δουλεμπορικό σαπιοκάραβο «BRENLER», στους οποίους πρωτόδικα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ζακύνθου, είχε επιβάλλει ποινή φυλάκισης δέκα ετών και πρόστιμο 718 εκατομμυρίων δραχμών στον καθένα.

Το σκεπτικό αυτής της απόφασης του δικαστηρίου, όπως διατυπώθηκε από τον πρόεδρο της Εδρας Αλέξανδρο Νικάκη, παρά την πρόταση του εισαγγελέα Γ. Λυμπερόπουλου που πρότεινε την ενοχή των κατηγορουμένων, είναι πως το αδίκημα δεν έγινε στα χωρικά ύδατα αλλά στα διεθνή ύδατα και ως εκ τούτου δεν έχει τη δυνατότητα να εκδικάσει την υπόθεση. Μάλιστα, το συγκεκριμένο σκεπτικό εμπλουτίστηκε ακόμη περισσότερο, με το δικαστήριο να αναφέρει πως το εν λόγω πλοίο δεν είχε προορισμό τη χώρα αλλά την Ιταλία και ότι ρυμουλκήθηκε χωρίς τη θέλησή τους (σ.σ. των δουλεμπόρων) στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Να θυμίσουμε πως το δουλεμπορικό ρυμουλκήθηκε στη Ζάκυνθο από το Λιμενικό, καθώς έπιασε φωτιά εν μέσω θαλασσοταραχής, με αποτέλεσμα οι μηχανές να τεθούν εκτός λειτουργίας και το σαπιοκάραβο, ακυβέρνητο, να κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να βουλιάξει και να πνιγούν οι πρόσφυγες.

Η πρωτοφανής αυτή απόφαση, αντικειμενικά, ενισχύει τη θέληση των δουλεμπόρων και των κυκλωμάτων τους να συνεχίσουν το αποτρόπαιο έργο τους σε καθεστώς ουσιαστικά ατιμωρησίας. Οι εφτά δουλέμποροι μετά από αυτή την εξέλιξη, μεταφέρθηκαν στις φυλακές της Πάτρας και από εκεί θα μεταφερθούν στις φυλακές στην Κέρκυρα όπου κρατούνταν, για να απελαθούν στη συνέχεια στην Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιοι από τους κατηγορύμενους, όταν συνελήφθησαν είχαν παραδεχτεί πως είναι δουλέμποροι και πως απέπλευσαν από το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης, με τη βοήθεια των τουρκικών αρχών! Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εφτά δεν παρέλειψαν μέσω του μεταφραστή τους να ευχαριστήσουν την ελληνική Δικαιοσύνη για την απόφαση αυτή που τους άφησε ελεύθερους...

ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Προσωρινή υποχώρηση από τη δημοτική αρχή

O δήμαρχος Θεσσαλονίκης, σε μια κίνηση που φανερώνει την πρώτη ήττα της διοίκησής του στη σύγκρουση με τους εργαζόμενους του Δήμου για το θέμα της καταβολής του πριμ παραγωγικότητας, απέσυρε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του σωματείου εργαζομένων, που επρόκειτο να εκδικαστεί χτες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Την Παρασκευή, ωστόσο, αναμένεται να εκδικαστεί σε τακτική δικάσιμο η προσφυγή για να κηρυχτεί η απεργία των εργαζομένων του Δήμου σαν παράνομη και καταχρηστική.

Ο αγώνας των εργαζομένων, που ξεκίνησε από τη Δευτέρα με τη μορφή 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών, συνεχίζεται κανονικά με καθολική συμμετοχή σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου. Μπροστά στην είσοδο του Δημαρχείου, που παρέμεινε και χθες αποκλεισμένη από τους απεργούς, ο γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Πατσιάς, μας δήλωσε: «Η ενέργεια αυτή του δημάρχου να αποσύρει τα ασφαλιστικά μέτρα, αποτελεί μια πρώτη νίκη των εργαζομένων, που με την ενότητα, την καθολική συμμετοχή τους στην απεργία και τον αγώνα τους, υποχρέωσαν τη διοίκηση σε μια πρώτη υποχώρηση. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Είμαστε ανά πάσα στιγμή πρόθυμοι να συζητήσουμε με τη διοίκηση την εξεύρεση λύσης που να ικανοποιεί το αίτημα των εργαζομένων. Μόνο τότε θα ανασταλεί η απεργία και θα πάρει τέλος η ταλαιπωρία των πολιτών. Από το δήμαρχο και τη διοίκηση εξαρτάται».

Στο μεταξύ οι κάτοικοι της πόλης νιώθουν ήδη τις συνέπειες της απεργίας, με τα σκουπίδια να έχουν ήδη σχηματίσει βουναλάκια σ' όλο το κέντρο και δεκάδες δημότες που προσέρχονται στις υπηρεσίες του Δήμου για να πληρώσουν λογαριασμούς ή να ζητήσουν πληροφορίες για τις εκλογές ή άλλες υποθέσεις να αναγκάζονται να φεύγουν άπρακτοι, αφού όλες οι υπηρεσίες παραμένουν κλειστές.

Ο δήμαρχος από την πλευρά του, σε ανακοίνωσή του, αφού παραδέχεται την άσκημη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Δήμο καταγγέλλει ότι «για όλα αυτά αποκλειστική υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση... που δεν επιτρέπει στο Δήμο Θεσσαλονίκης με το νόμο 3013 που ψήφισε... να καταβάλει στους εργαζόμενους τα αναδρομικά των ετών 1993-96».

Εξακολουθεί δηλαδή ο δήμαρχος μέχρι και αυτή την ύστατη ώρα να παίζει το παιχνίδι της κόντρας με την κυβέρνηση και να μη δίνεται έτσι λύση στο θέμα των εργαζόμενων.

Χτες εξάλλου οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, Γιώργος Χουρμουζιάδης και Σταύρος Σκοπελίτης κατέθεσαν τροπολογία της παρ. 6 του άρθρου 27 του Ν. 3013/2002 για τη σαφέστερη διατύπωση και να μην αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες.

Γραφείο ... «νομιμοποίησης» μεταναστών

Στην εφημερίδα «Βουλγάρικα Νέα» που εκδίδεται στην Αθήνα υπάρχει μια αγγελία κάποιου γραφείου παροχής υπηρεσιών με το όνομα EXPRESS, όπου αναφέρεται ότι αναλαμβάνει να βγάλει ΑΦΜ - καρτέλες ενσήμων - βιβλιάρια υγείας κλπ. Ως εδώ τίποτα το κακό. Στην ίδια σειρά, όμως, αναφέρει: Νομιμοποιούμε τους παράνομους μετανάστες. Αυτή η αγγελία υπάρχει από τον Ιούνιο, τουλάχιστον. Το γεγονός αυτό το καταγγείλαμε στη συνάντηση που είχαν οι μεταναστευτικές οργανώσεις με το υπουργείο Εσωτερικών, όπου μεταξύ άλλων ήταν και ο Κ. Σκανδαλίδης. Το γραφείο αυτό συνεχίζει να λειτουργεί και να διαφημίζει ότι νομιμοποιεί τους παράνομους μετανάστες. Το ερώτημα είναι με ποιον τρόπο το κάνει αυτό, αφού ο νόμος δεν το επιτρέπει. Το μεγάλο ερώτημα, όμως, απευθύνεται προς το υπουργείο Εσωτερικών και προσωπικά στον Κ. Σκανδαλίδη, γιατί δεν παίρνουν μέτρα, ώστε να κλείσουν αυτά τα γραφεία, που, όπως είναι ολοφάνερο, ξεζουμίζουν τους μετανάστες και τους δίνουν πλαστά χαρτιά;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ