ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ελληνικό βιβλίο στη Βαρκελώνη

Μακέτα του ελληνικού περιπτέρου στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Βαρκελώνης
Μακέτα του ελληνικού περιπτέρου στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Βαρκελώνης
Η Ελλάδα, στα πλαίσια της προσπάθειας προώθησης του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό, συμμετέχει για πρώτη φορά στη φετινή 20ή Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Βαρκελώνης, «Liber 2002». Το εθνικό μας περίπτερο (σχέδιο, επιμέλεια των Γιώργου Ψωμαδάκη, Μαρίας Μαρίνου, Ελλης Παγκάλου) φιλοξενεί την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου (ΕΚΕΜΕΛ) και την Εταιρεία Συγγραφέων και εκδότες που ενδιαφέρονται για την ισπανική αγορά. Επίσης, φιλοξενείται μεγάλη θεματική έκθεση με τίτλο «Illustrated high quality books on Greek Art, Culture, Architecture and Archeology», με εξήντα περίπου τίτλους πολυτελών άλμπουμ για την ελληνική τέχνη, τον πολιτισμό, την αρχιτεκτονική και αρχαιολογία, σε επιμέλεια της Αννυς Ραγιά.

Θυμίζουμε ότι στην Εκθεση Βιβλίου της Αθήνας (Μάιος 2002) τιμώμενη χώρα ήταν η Ισπανία, γεγονός που προώθησε την ισπανική και ισπανόφωνη λογοτεχνία στην ελληνική αγορά. Αντιστοίχως, διαφαίνεται ένα ανάλογο ενδιαφέρον της ισπανικής αγοράς για τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία. Στην αμφίδρομη αυτή σχέση αποσκοπούν η συμμετοχή της Ελλάδας στη «Liber 2002», η δημιουργία ελληνοϊσπανικού τμήματος μετάφρασης στο ΕΚΕΜΕΛ και η πρόταση του ΕΚΕΒΙ προς το ισπανικό Υπουργείο Πολιτισμού για καθιέρωση ελληνο-ισπανικού βραβείου μετάφρασης. Στο ελληνικό περίπτερο καθιερωμένοι Ισπανοί συγγραφείς και κριτικοί παρουσιάζουν εφτά Ελληνες συγγραφείς, των οποίων βιβλία μεταφράστηκαν στα ισπανικά (Παύλος Μάτεσις, Πέτρος Μάρκαρης, Ιωάννα Καρυστιάνη, Φίλιππος Δρακονταειδής, Δημήτρης Καλοκύρης, Ρέα Γαλανάκη, Λένα Διβάνη). Να σημειώσουμε ότι τον περασμένο Μάιο οι οίκος «Pages» της Βαρκελώνης εξέδωσε το πρώτο. Πρόκειται για το μυθιστόρημα της Βάσας Σολωμού - Ξανθάκη «Το γράμμα» (εκδόσεις «Χατζηνικολή», 1992).

Χοροθεατρικά ταξίδια

Με την παράσταση «Αριάδνη - Κιθαιρώνας», μια διεθνή παραγωγή, ξεκινά το χειμερινό του πρόγραμμα το Χοροθέατρο του ΚΘΒΕ, που φέτος περιλαμβάνει άλλες τρεις δικές του παραγωγές και μία φιλοξενούμενη. Η παράσταση «Αριάδνη - Κιθαιρώνας» που θα πρωτοπαρουσιαστεί στις 14 Οκτώβρη στην Αθήνα, στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, αποτελείται από δύο ανεξάρτητα έργα, που παρουσιάζονται σε μορφή δίπτυχου, σε χορογραφία της Γερμανίδας Ιρίνα Πάουλς και του Κωνσταντίνου Ρήγου, με κοινό άξονα τον αρχαίο ελληνικό μύθο. Στην παράσταση συμπράττουν τρεις χοροθεατρικές ομάδες, το Χοροθέατρο του ΚΘΒΕ, το Tanz Theater Heidelberg και το Dell' Arte με τη συνεργασία του ελληνικού και του γερμανικού κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

Η δεύτερη παραγωγή (θα παρουσιαστεί το Δεκέμβρη) περιλαμβάνει επίσης ένα δίπτυχο. Το πρώτο με τίτλο «Τη μέρα των γενεθλίων μου πήρα το τρένο για τη Θεσσαλονίκη» είναι μια συμπαραγωγή του Χοροθεάτρου του ΚΘΒΕ και της ομάδας χορού Λάθος Κίνηση σε χορογραφία Κωνσταντίνου Μίχου. Το δεύτερο με τίτλο «Handle with care» είναι μια παραγωγή του Χοροθεάτρου σε χορογραφία Αντώνη Φωνιαδάκη.

«Ο ταξιδιώτης του χειμώνα» σε χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου (τρίτη παραγωγή του Χοροθεάτρου) θα παρουσιαστεί το Μάρτη. Στο πρόγραμμα του χοροθεάτρου περιλαμβάνονται και δύο εναλλακτικές παραγωγές που αξιοποιούν το δυναμικό του Χοροθεάτρου του ΚΘΒΕ: οι «Δημιουργίες 2003», με δύο έργα σε χορογραφίες της Κατερίνας Παπαγεωργίου και Αμαλίας Μπένετ αντίστοιχα και τα «Τα αινιγματικά χαμόγελα της Τζοκόντας» (συμπαραγωγή της ομάδας χορού «Νέηλυς» της Κατερίνας Κερβανίδου και του Χοροθεάτρου).

Τέλος, το Χοροθέατρο θα περιοδεύσει με την περσινή του παραγωγή «Η μνήμη των κύκνων» στο εξωτερικό, τον Οκτώβρη, στη Βόννη, τον Απρίλη του 2003 στο Μαυροβούνιο, το Μάη του 2003 στη Στουτγάρδη και το Σεπτέμβριο του 2003 στο Μεξικό.

Εικαστικές «αποδράσεις»

Εργο του Μ. Χριστακόπουλου
Εργο του Μ. Χριστακόπουλου
«Η ποιητική της εικόνας» είναι ο τίτλος της ομαδικής έκθεσης που εγκαινιάστηκε χτες στην γκαλερί «Χριστίνα Λέντζου» (Ελαιών 15, Κηφισιά). Παρουσιάζουν έργα τους οι: Κ. Βαρώτσος, Κ. Κατζουράκης, Γ. Χαρβαλιάς, Δ. Ζουρούδης, Ε. Εσποζίτο κ.ά.

Η γκαλερί «Αμυμώνη» (πλατεία Ν. Μπότσαρη 1, Ιωάννινα) παρουσιάζει έκθεση ζωγραφικής και χαρακτικής του Στέφανου Ρόκου. Η έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα και θα διαρκέσει ως και την Τετάρτη 30 του Οκτώβρη.

Καράβια, άλογα, κρεβατάκια, συνθέτουν τη ζωγραφική του Μαρίνου Χριστακόπουλου στην γκαλερί «Χριστίνα Καρελλά» (Αλ. Παπαναστασίου 3, Ν. Ψυχικό). Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 9 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 30 του Οκτώβρη.

Εγκαινιάζεται στις 7 του Οκτώβρη (8μ.μ.) στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100), η έκθεση της συλλογής της Λόλας Νταϊφά, με τίτλο «Ακροκέραμα και μνήμες». Πάνω από 200 σπάνια και μοναδικά ακροκέραμα και πανέμορφα πηλοτεχνήματα, που διακοσμούσαν σπίτια και κτίρια στις αρχές του 20ού αιώνα, παρουσιάζονται, για πρώτη φορά, αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη αυτή μορφή της κεραμικής τέχνης στη χώρα μας. Παράλληλα, θα γίνει η παρουσίαση του ομότιτλου λευκώματος (εκδόσεις «Ι. Σιδέρη»).

Εγκαινιάζεται στις 8 Οκτώβρη (8μ.μ.) στην γκαλερί «έκφραση γιάννα γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9α), έκθεση φωτογραφίας του Jean Francois Bonhomme. Πρόκειται για φωτογραφίες - πορτρέτα καλλιτεχνών, διανοουμένων, συγγραφέων, χωρίς πρόσθετες σκηνοθετικές παρεμβάσεις, χωρίς την επιδίωξη καλλιτεχνικών καινοτομιών, αλλά αποβλέποντας στην καλύτερη απεικόνιση της στιγμής, της ατμόσφαιρας και της διάθεσης του εικονιζόμενου. Οι φωτογραφίες είναι μαυρόασπρες, επεξεργασμένες με καθαρά φωτογραφικές μεθόδους, χωρίς καμιά διόρθωση ή υποστήριξη από ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 26/10.

48 βιβλία υποψήφια βραβείων

Σήμερα (8.30μ.μ.), στο Γαλλικό Ινστιτούτο θα απονεμηθούν, για τέταρτη χρονιά, τα φετινά λογοτεχνικά βραβεία του περιοδικού «Διαβάζω». Οι δύο κριτικές επιτροπές στο πρώτο γύρο κρίσης των υποψήφιων βιβλίων επέλεξαν 48 βιβλία και για τις πέντε κατηγορίες των βραβείων (ποίησης, μυθιστορήματος, διηγήματος, πρωτοεμφανιζόμενου πεζογράφου, παιδικού και εφηβικού βιβλίου). Από τα 48 βιβλία τα 20 ανήκουν στις δύο τελευταίες κατηγορίες, για τις οποίες επιλέχθηκαν 15 παιδικά και 5 εφηβικά βιβλία.

Τα παιδικά είναι των εξής συγγραφέων: Αγγελικής Βαρελά, Πόλυς Βασιλάκη, Γεωργίας Γαλανοπούλου, Βαγγέλη Ηλιόπουλου, Αννας Ιακώβου (δύο βιβλία), Παντελή Καλιότσου, Γιάννη Κοντού, Δημήτρη Μανθόπουλου, Χρήστου Μπουλιώτη, Μαρίας Ρουσάκη, Κίρας Σίνου, Ιωάννας Φωκά, Βάσως Ψαράκη και ένα ελληνικό λαϊκό παραμύθι. Τα εφηβικά βιβλία είναι των: Γιώργου Βοϊκλή, Ηρώς Παπαμόσχου, Παντελή Σταματελόπουλου, Μαρίας Ηλιοπούλου, Ευγένιου Τριβιζά, Κώστα Χαραλά.

Η ελληνική ζωγραφική ταξιδεύει

«Η Γένεση της Νεώτερης Ελληνικής Ζωγραφικής» είναι ο τίτλος της έκθεσης, που φιλοξενείται έως τις 3/12 στο κεντρικό κτίριο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. Διοργανώνεται από την Τράπεζα της Ελλάδας και παρουσιάζονται 39 έργα σημαντικών Ελλήνων ζωγράφων της περιόδου 1830-1930. Δημιουργίες των: Νικολάου Γύζη, Κωνσταντίνου Βολανάκη, Ιωάννη Αλταμούρα, Θεόδωρου Βρυζάκη, Γεωργίου Ιακωβίδη, Ιωάννη Ζαχαριά, Περικλή Πανταζή, Νικηφόρου Λύτρα, Κωνσταντίνου Παρθένη, Κωνσταντίνου Μαλέα, Σπύρου Παπαλουκά, Γιάννη Τσαρούχη, Θάλειας Φλωρά - Καραβία, Βικεντίου Λάντσα, Ορέστη Κανέλλη κ.ά., που προέρχονται από τις συλλογές της Τράπεζας της Ελλάδος, την Εθνική Πινακοθήκη, το Ιδρυμα Γιάννη Τσαρούχη και ιδιωτικές συλλογές. Την έκθεση επιμελήθηκε, από ελληνικής πλευράς, η ιστορικός τέχνης Μαίρη Μιχαηλίδου.

Τον καλαίσθητο κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση επιμελήθηκε ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανόλης Βλάχος.

Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών και Επιμορφωτικών Προγραμμάτων, που σχετίζονται με τη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, ίδρυσε το δίκτυο «Αμφικτιονία», με στόχο την προώθηση και αναβάθμιση των κλασικών σπουδών στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ευρώπη. Συμμετέχουν καθηγητές - φιλόλογοι από: Δανία, Ισπανία, Ρωσία, Ιρλανδία, Ελλάδα κ.ά. Η ετήσια συνάντηση των μελών του δικτύου πραγματοποιήθηκε στις 3/8/2002, κατά την οποία υπογράφτηκε η «Διακήρυξη των Δελφών».

Εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ομμα (Ελ. Βενιζέλου 43, Χανιά), ο 10ος κύκλος διεθνών εκθέσεων. Εως τις 30/10 εκτίθενται δημιουργίες των: Μάικλ Πούγια από την Αυστρία, Τζιλ Τεκ από την Ιρλανδία, Γκουνάρ Σίμονσον από τη Σουηδία και του καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του Κάλγκαρι (Καναδάς) Τζον Παρνέλ.

Στις 14 του Οκτώβρη θα ξεκινήσουν τα μαθήματα για την εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας και της οθωμανικής γραφής, που διοργανώνει το Τμήμα Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα, έως το τέλος Μαΐου, στο κτίριο των Ιστορικών Αρχείων στην Κηφισιά (Εμ. Μπενάκη 38 και Στ. Δέλτα). Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 010 8079878, 8081896.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ