ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ «ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ
Βροντερό μήνυμα - ψήψος ελπιδοφόρας αντεπίθεσης

Χιλιάδες εργάτες του χεριού και του πνεύματος, επαγγελματοβιοτέχνες, νέοι και απόμαχοι της δουλιάς διαδήλωσαν χτες την απόφασή τους να καταδικάσουν και με την ψήφο τους την αντιλαϊκή πολιτική και τους εκφραστές της, να ρίξουν στην κάλπη το ψηφοδέλτιο της αντίστασης, της ελπίδας και της προοπτικής

Χιλιάδες εργάτες, νεολαίοι, άνθρωποι του μόχθου και απόμαχοι της δουλιάς, συνδικαλιστές, μέλη του αντιπολεμικού κινήματος, άνθρωποι των Τεχνών και των Γραμμάτων, που γέμισαν χτες το βράδυ το χώρο των Προπυλαίων και την Πανεπιστημίου έστειλαν το βροντερό μήνυμα: «Ο λαός δε συμβιβάζεται, δεν πειθαρχεί, ψηφίζει Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία».

Χιλιάδες άνθρωποι, που όλα αυτά τα χρόνια ήταν στην πρώτη γραμμή των αγώνων, με τη μαχητική τους παρουσία, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» και στην αντιπολεμική πορεία που ακολούθησε στην αμερικάνικη πρεσβεία, διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην αντιλαϊκή πολιτική. Καταδίκασαν τον πόλεμο και συγχρόνως «έσπειραν» την ελπίδα. Με το δυναμικό τους «παρών», απάντησαν σ' όλους αυτούς που με τη βάρβαρη πολιτική τους, βάλλουν κατά των λαϊκών συμφερόντων, θέλουν να αποπροσανατολίσουν και να φιμώσουν το λαό. Με την ψήφο και με τη δράση τους, θα συμβάλουν για να μπει ο λαός στο προσκήνιο των εξελίξεων, για μια ελπιδοφόρα αντεπίθεση με προοπτική.

Μια ώρα περίπου, πριν να ξεκινήσουν οι ομιλίες των υποψηφίων, ο χώρος της συγκέντρωσης, άρχισε να γεμίζει με κόσμο. Ανθρωποι, κάθε ηλικίας, από κάθε γωνιά της Αθήνας, βρέθηκαν στα Προπύλαια. Λίγα λεπτά πριν τις 8.00 άρχισαν να έρχονται και οι διαδηλωτές, από τις προσυγκεντρώσεις που είχαν πραγματοποιηθεί σε τρία διαφορετικά σημεία στο κέντρο της πρωτεύουσας.

«Θέλουμε Νομάρχες αγωνιστές, και όχι του κεφαλαίου διαχειριστές», ήταν το σύνθημα που «δόνησε» την ατμόσφαιρα από τους εκατοντάδες νεολαίους, που με πορεία ήρθαν από την Ομόνοια μέχρι το χώρο της συγκέντρωσης. «ΟΧΙ στο ΠΑΣΟΚ. ΟΧΙ στη ΝΔ. Αυτή η Ψήφος είναι του λαού», ήταν το σύνθημα που ήταν γραμμένο, σ' ένα από τα πάνο που καλούσε το λαό να καταδικάσει τους εκπροσώπους της αντιλαϊκής πολιτικής. Με το σύνθημα: «Εργάτες, νεολαίοι φοιτητές, στις Νομαρχίες ψηφίστε αγωνιστές», οι συγκεντρωμένοι καλούσαν το λαό, να ανταποκριθεί με την ψήφο του. Να αναδείξει νομάρχες που θα σταθούν στο πλάι του, που θα αντιπαλέψουν τη διαχειριστική λογική, θα απειθαρχήσουν, θα διεκδικήσουν μια άλλη Νομαρχία, που θα είναι δίπλα στο λαό και όχι απέναντί του.

Τα συνθήματα οργής κατά του πολέμου, που φώναζε το συγκεντρωμένο πλήθος έδιναν παλμό στη συγκέντρωση και τα χειροκροτήματα «σκέπασαν» την αναγγελία των ονομάτων των ομιλητών που ανέβαιναν στο βήμα. Πρώτος, ομιλητής ο υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος Λάμπρος Βλάχος (από την Κομμουνιστική Ανανέωση) και ακολούθησε ο υποψήφιος Νομάρχης Αθήνας Ηλίας Νικολόπουλος. Τελευταίος στο βήμα των ομιλητών ανέβηκε ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά Θανάσης Παφίλης.

Μετά το τέλος των ομιλιών και λίγα λεπτά, πριν ξεκινήσει η πορεία, ο ηθοποιός και υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος Κώστας Καζάκος διάβασε το ψήφισμα της συγκέντρωσης, αλλά και το μήνυμα που έστειλε σ' αυτή ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης.

Στη χτεσινή συγκέντρωση παραβρέθηκαν. Πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Αλέκα Παπαρήγα. Πολυμελής αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ με επικεφαλής τον πρόεδρό του Δημήτρη Τσοβόλα, Αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Ανανέωσης με επικεφαλής τον Τάκη Μαστρογιαννόπουλο, ο Γιώργος Δημητρίου εκπρόσωπος των Οικολόγων Εναλλακτικών.

Παραβρέθηκαν επίσης: Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και επίτιμος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Ευάγγελος Μαχαίρας, ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Νίκος Τερζόγλου, ο πρόεδρος της ΕΔΗΚ Νεοκλής Σαρρής, ο αντιστασιακός δημοσιογράφος Γιώργος Τσαπόγας.

Παρόντες ήταν ακόμη: Ο Σπύρος Χαλβατζής επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της «Συμπαράταξης για την Αθήνα». Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Ζωγράφου Ν. Παπακωνσταντίνου, Περιστερίου Παναγιώτης Σοφός, Αμαρουσίου Μπάμπης Ζιώγας, Νέας Ιωνίας Τσουκαλάς Παναγιώτης, Ιλίου Νίκος Τριαντάφυλλου, Αγίου Δημητρίου Χρήστος Κατσώτης, Κηφισιάς Γιάννης Αντωνίου, Καλλιθέας Βασίλης Δημόπουλος, Αγίων Αναργύρων Κώστας Μούρτης, Ταύρου Δημήτρης Χερουβείμ, Αιγάλεω Γιώτης Σατζαρίδης και Καματερού Κώστας Κουντουρέλης.

Ψήφος αντίστασης, ελπίδας, προοπτικής

Αποσπάσματα από την ομιλία του Θανάση Παφίλη

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Θ. Παφίλης ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:

«Η συσσωρευμένη δυσαρέσκεια και η οργή των εργαζομένων της Αθήνας και του Πειραιά, που και εσείς συναντάτε καθημερινά, πρέπει, μπορεί και θα μεταφραστεί σε ψήφο αντίστασης, ελπίδας, προοπτικής, ενίσχυσης της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας".

Βαδίζουμε προς τις εκλογές και τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων επιδεινώνονται. Ο πόλεμος που έχει ήδη ξεκινήσει κατά του Ιράκ και που θα γενικευτεί, δε θα φέρει μόνο το θάνατο και την καταστροφή στον ιρακινό λαό. Οι πολυεθνικές θα θησαυρίσουν και πάλι και η κυβέρνηση θα βρει το πρόσχημα για να φορτώσει τα βάρη στους εργαζόμενους. Η παγκόσμια οικονομική κρίση, η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης θα φέρει αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας, περισσότερα μέτρα κρατικής καταστολής. Για τους εργαζόμενους η επόμενη μέρα των εκλογών, πρέπει να είναι στο κέντρο της προσοχής τους.

Στήνουν παγίδα στο λαό

Οι συνδυασμοί που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΣΥΝ κρύβουν από το λαό ότι υπάρχει ένα αυταρχικό αντιδραστικό πλαίσιο που επιβάλλει ιδιωτικοποιήσεις στις κοινωνικές υπηρεσίες και υποχρεωτικούς φόρους. Κρύβουν, ότι όχι μόνο έχουν συμφωνήσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος, στα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ, αλλά ότι οι νομάρχες που υποστηρίχτηκαν από αυτά τα τρία κόμματα, έχουν εφαρμόσει την ίδια και απαράλλακτη πολιτική αυτά τα χρόνια και το ίδιο θα κάνουν και μετά τις εκλογές.

Η υποψήφια υπερνομάρχης και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά εμφανίζεται εντυπωσιασμένη να ανακαλύπτει ξαφνικά και προεκλογικά βέβαια, τα προβλήματα συγκοινωνιών, υγείας, παιδείας που, ωστόσο, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που υπηρετεί και ψηφίζει στη Βουλή.

Υπόσχεται να "ομορφύνει" την καθημερινότητα, αφού έχει ήδη συμβάλλει να γίνει αυτή πιο άγρια και απάνθρωπη για το λαό με την πολιτική που εφαρμόζει το κόμμα της.

Δηλώνει πως το όνειρο της ζωής της είναι η Αυτοδιοίκηση, αλλά η φιλοδοξία της είναι ένα νομαρχιακό συμβούλιο "φωτοτυπία" του υπουργικού συμβουλίου, αφού θεωρεί πως το κεντρικό πρόβλημα της Αυτοδιοίκησης είναι η σταθερή συνεργασία με την κεντρική εξουσία.

Ο υποψήφιος της ΝΔ, Γ. Τζαννετάκος, υπόσχεται μια ελεύθερη Αυτοδιοίκηση όταν το κόμμα που τον υποστηρίζει την έχει ήδη δεσμεύσει μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Ζητά ψήφο καταδίκης της κυβέρνησης, η οποία όμως είναι ψήφος έγκρισης της πολιτικής της, αφού η ΝΔ συμφωνεί στις κεντρικές επιλογές με το ΠΑΣΟΚ. Διακηρύσσει και αυτός και άλλοι αντίσταση στην κεντρική εξουσία. Για ποια αντίσταση μιλάνε όταν π.χ. οι δήμαρχοι και νομάρχες της ΝΔ εφαρμόζουν παντού τις ιδιωτικοποιήσεις; Οταν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ παραδίδουν το άλσος Ριζάρη στην οικογένεια Γουλανδρή;

Οι υποψήφιοι που στηρίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα βρίσκονται στο πλευρό του λαού τόσο, όσο βρέθηκαν στην περίοδο του πολέμου του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας! Τότε που ο μεν Γ. Τζαννετάκος ήταν υπέρ του ΝΑΤΟ, η δε Φ. Γεννηματά στήριξε την κυβερνητική συμμετοχή στη σφαγή του λαού της Γιουγκοσλαβίας! Δηλαδή, υπέρ του ΝΑΤΟ και εκείνη! Στα μέγιστα θέματα βρέθηκαν απέναντι στο λαό.

Ο υποψήφιος του ΣΥΝ, Μ. Γλέζος, εμφανίζεται σαν υποψήφιος της ενότητας της Αριστεράς. Μιας υποτιθέμενης Αριστεράς, που ουσιαστικά αρχίζει και τελειώνει στο Συνασπισμό.

Ζητά να καταδικαστεί η κυβερνητική πολιτική σε επίπεδο υπερνομαρχίας και την ίδια στιγμή ο Συνασπισμός ζητά να υπερψηφιστεί στη μισή Ελλάδα, στην οποία συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ. Αραγε, η πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι αντιλαϊκή στην Αθήνα και τον Πειραιά και φιλολαϊκή π.χ. στο δήμο της Πετρούπολης και στη μισή Ελλάδα; Σε ποια άραγε καταδίκη της πολιτικής αναφέρονται, όταν τα προηγούμενα χρόνια την εφάρμοσαν απαρέγκλιτα; Οταν έχουν ήδη συμφωνήσει στο αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο για την Αυτοδιοίκηση; Για ποια οικολογική αντίληψη μιλούν, όταν διευκόλυναν την κυβέρνηση να ψηφίσει το άρθρο 24 του Συντάγματος που δίνει τη δυνατότητα παράδοσης των δασών στο ιδιωτικό κεφάλαιο; Αλήθεια για ποια Αριστερά μιλάνε; Οταν οι εργαζόμενοι αγωνίζονταν και απέρριπταν τον κοινωνικό διάλογο, τους καλούσαν σε ταξική συνεργασία. Οταν οι αγρότες έκλειναν τους δρόμους, τους κατηγορούσαν για επαναστατική γυμναστική! Οταν οι λαοί της Ευρώπης ξεσηκώνονται, αυτοί χειροκροτούν την ΟΝΕ και το ευρώ, το Μάαστριχτ και τον Ευρωστρατό. Και καλλιεργούν αυταπάτες, ότι μπορούμε να έχουμε και ΟΝΕ και φιλολαϊκή πολιτική! Δε ζητούν ψήφο για την ενότητα της Αριστεράς, αλλά για την προώθηση των σεναρίων της Κεντροαριστεράς. Της Κεντροαριστεράς που πρωτοστατεί στις αναδιαρθρώσεις, που πρωτοστάτησε στους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας! Της Κεντροαριστεράς, που προωθεί το αντιδημοκρατικό πλαίσιο με πρόσχημα το χτύπημα της τρομοκρατίας.

Ανάγκη μια Αυτοδιοίκηση που διεκδικεί

Η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" είναι ο συνδυασμός που συγκροτήθηκε από εκείνους που πορεύτηκαν στους αγώνες, που είπαν το μεγάλο και καθαρό ΟΧΙ στην αντιλαϊκή πολιτική. Είπαν ΝΑΙ στον αγώνα για την ανατροπή της. Και ακριβώς επειδή δε συναινέσαμε, δε σιωπήσαμε, αλλά αγωνιστήκαμε μαζί με το λαό, ο συνδυασμός μας είναι εγγύηση αντίστασης, εγγύηση απειθαρχίας στην αντιλαϊκή πολιτική.

Η ΝΑΣ είναι η δύναμη που θα βρίσκεται στην υπηρεσία του λαϊκού κινήματος και των εργαζομένων. Που θα καταργήσει στην πράξη το θεσμό του κυβερνητικού εντεταλμένου, που είναι σήμερα οι νομάρχες. Απορρίπτουμε τους μονόδρομους της υποταγής στη σημερινή πραγματικότητα. Στις 13 Οκτώβρη αποφασιστικά, θαρραλέα, δυναμικά οι εργαζόμενοι ρίχνουν στην κάλπη το ψηφοδέλτιο της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας"».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Αντίσταση στην αντιλαϊκή νεοφιλελεύθερη πολιτική

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας δήλωσε:

«Ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές μπορεί να καθορίσει, αν επιχειρήσει, την ευρύτερη προοδευτική και αριστερή συνεργασία. Το μέλλον θα είναι καλύτερο από αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια. Νομίζω ότι δοκιμάζεται η αντοχή του λαού, αλλά και η απόφασή του να αντισταθεί σε αυτή την αντιλαϊκή νεοφιλελεύθερη πολιτική που τον υποβάθμισε, αλλά και παράλληλα τον έστειλε στο περιθώριο. Στηρίζουμε στο λεκανοπέδιο Αττικής τη "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" και όλες τις συνεργασίες οι οποίες εξυπηρετούν αυτό το πολιτικό πλαίσιο και υπηρετούν τα συμφέροντα του απλού πολίτη».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να αναδειχτούν σε ισχυρή δύναμη τα ενωτικά - αγωνιστικά ψηφοδέλτια

H ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, με δήλωσή της από το χώρο της συγκέντρωσης, τόνισε:

«Στις 13 και στις 20 Οκτώβρη μπορεί να υπάρξει κάτι διαφορετικό από αυτό που έγινε το 1994, από αυτό που έγινε το 1998. Να αναδειχτούν σε μια ισχυρή δύναμη τα αγωνιστικά - ενωτικά ψηφοδέλτια που στηρίζονται από το ΚΚΕ, αλλά και άλλες δυνάμεις, σε αρκετές περιοχές, όπως το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση, με εγγυητή στην υπερνομαρχία τον επικεφαλής Θανάση Παφίλη. Αυτό θα είναι το διαφορετικό, γιατί θα υπάρξει πραγματική αντίσταση στη συναίνεση και στην κυβερνητική πολιτική. Είναι η επόμενη μέρα που έρχεται και έρχονται χειρότερες μέρες και επομένως η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι στο πλευρό του λαού, όχι απέναντι και αδιάφορη».

ΝΕΟΚΛΗΣ ΣΑΡΡΗΣ
Η ΕΔΗΚ στηρίζει τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία»

Ο πρόεδρος της ΕΔΗΚ Νεοκλής Σαρρής, με δήλωσή του, στη διάρκεια της χτεσινής συγκέντρωσης υπογράμμισε:

«Η ΕΔΗΚ στηρίζει και ψηφίζει τη "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία", γιατί πιστεύει ότι όχι μόνον οι δημοκράτες αριστεροί, αλλά όλοι οι αριστεροί είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν, να επιλέξουν αυτή τη λύση, γιατί όλες οι άλλες είναι καταστροφικές και ψευδεπίγραφες. Ηταν πραγματικά μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση και πολύ ελπιδοφόρα».

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Να φτάσει παντού το ψηφοδέλτιο

Με δήλωσή του ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Σπύρος Χαλβατζής τόνισε:

«Η σημερινή συμμετοχή των εργατών, του λαού, της νεολαίας της Αθήνας είναι ένα προμήνυμα ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να αναδείξουν τη "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" με επικεφαλής τον Θανάση Παφίλη και να την ενισχύσουν αποφασιστικά. Είμαστε αισιόδοξοι ότι χιλιάδες και χιλιάδες μαχητές στη σημερινή συγκέντρωση θα γίνουν κήρυκες της πολιτικής και του ψηφοδελτίου της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ