ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
Ο επιτάφιος του «Συμφώνου Σταθερότητας» στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Οι υπουργοί Οικονομίας των κρατών - μελών της ΕΕ αποφάσισαν την κατάργηση του «Συμφώνου» προκειμένου να μην επιβάλουν ποινές σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στον ενταφιασμό του «Συμφώνου Σταθερότητας» προχώρησαν την περασμένη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομίας της «Ευρωζώνης». Οι δώδεκα υπουργοί, υπό την προεδρία του Ν. Χριστοδουλάκη, συζήτησαν για τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και ειδικότερα, για τις δυσάρεστες εξελίξεις στη Γερμανία, στη Γαλλία και την Ιταλία. Υπό το πρίσμα της οικονομικής κρίσης που πλήττει ιδιαίτερα τις οικονομίες αυτών των τριών χωρών, αποφασίστηκε η «ελαστική» ερμηνεία του «Συμφώνου Σταθερότητας», με το οποίο έμπαιναν κοινοί κανόνες και δείκτες για την οικονομία των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ομως, την ουσιαστική πλευρά του ζητήματος, έθιξε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Φρανσίς Μερ, ο οποίος δήλωσε από το Παρίσι: «Στην Ευρώπη σήμερα, η οικονομική πολιτική και, γενικότερα, η πολιτική κάθε κράτους, βρίσκεται ακόμη στα δικά του χέρια»...

Η δήλωση του Γάλλου υπουργού συνιστά ομολογία της αποτυχίας του μοντέλου της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με την έννοια ότι τα συμφέροντα των καπιταλιστών κάθε εθνικού κράτους από τα ισχυρά της ΕΕ είναι αυτά που πρέπει να υπηρετούνται πάνω απ' όλα. Ετσι η πολυδιαφημισμένη Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ), «περπατάει» έτσι όπως αποφασίστηκε μόνο στο βαθμό που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ισχυρών. Και πρόκειται για μια πολιτική που στοίχισε και στοιχίζει πολύ ακριβά στα εκατομμύρια των εργαζομένων στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Το «Σύμφωνο Σταθερότητας» ήρθε ως συνέχεια μετά το «Πρόγραμμα Σύγκλισης» στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στο Σύμφωνο καθορίζονταν το ύψος που θα τεθεί ο πήχης για την αξιολόγηση των οικονομικών επιδόσεων των κρατών - μελών της ΕΕ και ειδικότερα των κρατών - μελών της «Ευρωζώνης». Το σημαντικότερο στοιχείο του «Συμφώνου» είναι αυτό που αφορά στο έλλειμμα και ορίζει ότι το έλλειμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Το «Σύμφωνο Σταθερότητας» το οποίο ενσωματώθηκε στη Συνθήκη του Αμστερνταμ ορίζει ότι αν ένα κράτος παραβιάζει ένα από τα κριτήρια θα υφίσταται ποινές ακόμη και βαριές οικονομικές κυρώσεις.

Λόγω της οικονομικής κρίσης, οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας είδαν τα ελλείμματα τους να εκτινάσσονται στα ύψη, αρκετά πάνω από το 3%. Κανονικά, θα έπρεπε να επιβληθούν στις τρεις χώρες οι προβλεπόμενες ποινές. Ομως οι υπουργοί Οικονομικών προτίμησαν, αντί να επιβάλουν ποινές στους τρεις «μεγάλους» της ΕΕ, να καταργήσουν το «Σύμφωνο Σταθερότητας»..!

Η εξέλιξη αυτή δείχνει τις μεγάλες αντιθέσεις μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αντιθέσεις που οξύνονται στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης. Δείχνει ακόμη ότι απουσιάζει κάθε έννοια ισοτιμίας μεταξύ των κρατών - μελών. Πριν ένα χρόνο, η Ιρλανδία είχε «τιμωρηθεί» για την παραβίαση του «Συμφώνου Σταθερότητας», όμως όταν πρόκειται για τη Γερμανία ή τη Γαλλία, τα δεδομένα «αλλάζουν»...

Η κατάργηση του «Συμφώνου Σταθερότητας» επιβεβαιώνει και την εκτίμηση την οποία εξαρχής είχε διατυπώσει το ΚΚΕ, όταν τόνιζε από το 1991 ότι εξαιτίας του νόμου της ανισόμετρης ανάπτυξης των καπιταλιστικών χωρών στο στάδια του ιμπεριαλισμού δεν μπορεί να επιτευχθεί πραγματική σύγκλιση των οικονομιών.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

«Γραφεία απασχόλησης» για συντονισμό ... απολύσεων

Στη Γερμανία, όπου το πρόβλημα της ανεργίας είναι ιδιαίτερα οξύ και ενόψει ενός νέου κύματος ομαδικών απολύσεων, οι επιχειρήσεις και η κυβέρνηση προχωρούν σε διάφορες μεθοδεύσεις, προκειμένου να μειώσουν τις αντιδράσεις των συνδικάτων και να παρακάμψουν τα όποια εμπόδια από τη νομοθεσία. Σ' αυτό το πλαίσιο, την περασμένη Τετάρτη, δύο μεγάλες γερμανικές εταιρίες, η «Deutshe Telekom» και η «Siemens», αποφάσισαν να συστήσουν «γραφεία απασχόλησης», σε μία προσπάθεια να συντονίσουν αποτελεσματικότερα τις απολύσεις του εργατικού δυναμικού τους και τα έξοδα των προϋπολογισμών τους, καθώς οι απολύσεις προσωπικού θεωρούνται δύσκολες, με βάση την αυστηρή εργασιακή νομοθεσία της χώρας!

Πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας απ' όσες είχε ανακοινώσει αρχικά ετοιμάζεται να περικόψει ο γερμανικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός «Deutshe Telekom» την ερχόμενη τριετία, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για μείωση του τεράστιου χρέους του. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρίας, υπάρχει «ρεαλιστική» πιθανότητα να περικοπούν έως και 46.000 θέσεις, δηλαδή το ένα πέμπτο του εργατικού της δυναμικού. Εξ αυτών, οι 35.000 θέσεις στη Γερμανία και οι 11.000 στο εξωτερικό.

Ομαδικές απολύσεις γίνονται, όμως, και στον κλάδο της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας. Την περασμένη Τρίτη, έγινε γνωστό ότι μεγάλο πρόγραμμα περικοπών προετοιμάζει η «Fiat». Σε ανακοίνωση του υπουργείου Βιομηχανίας της Ιταλίας, επισημαίνεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας Γκαμπριέλε ντι Τζένολα είχε επαφές με τον υπουργό Βιομηχανίας Αντόνιο Μαρτζάνο, στον οποίο και παρουσίασε τα σχέδια της «Fiat» για την αντιμετώπιση των οικονομικών της προβλημάτων. Το πρόγραμμά της εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει - μεταξύ άλλων - περικοπές προσωπικού, ενώ τα συνδικάτα των εργαζομένων προειδοποιούν ότι 5.000 θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο. Ωστόσο, επισήμως το υπουργείο δεν αναφέρθηκε σε περικοπές, τονίζοντας ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα ασχοληθεί με αυτές αργότερα.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς οι δραστικές περικοπές θέσεων εργασίας και στο διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα. Ειδικότερα, η επενδυτική τράπεζα Credit Suisse First Boston(CSFB) θα ελαττώσει περαιτέρω το προσωπικό της κατά 7%, ήτοι κατά 1.750 θέσεις εργασίας. Να σημειωθεί ότι είχαν προηγηθεί άλλες 4.800 απολύσεις. «Δυστυχώς, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν έχουμε άλλη εναλλακτική για να μπορέσουμε να προασπίσουμε την ανταγωνιστικότητά μας, κι αυτό το οφείλουμε στους μετόχους μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της CSFB Τζον Μακ,σε ηλεκτρονική του επιστολή προς τους 25.000 εργαζόμενους της CSFB.

Βαρύ το κόστος από την καταστροφή του περιβάλλοντος

Μέσα στην επόμενη δεκαετία το κόστος συχνότερων και πιο καταστροφικών καιρικών φαινομένων θα ανέλθει στα 150 δισ. δολάρια, ετησίως, με κίνδυνο να οδηγηθούν σε χρεοκοπία πολλές εταιρίες του χρηματοοικονομικού κλάδου. Αυτό αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οικονομικές απώλειες από φυσικές καταστροφές φαίνεται να διπλασιάζονται κάθε δέκα χρόνια, αναφέρεται στην εν λόγω έκθεση, βάσει της οποίας είναι άμεση η ανάγκη συλλογικής αντίδρασης για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων, ιδιαίτερα του διοξειδίου του άνθρακα.

Κατά την άποψη του οικονομικού τμήματος της περιβαλλοντολογικής μονάδας του OHE, είναι απαραίτητη η υιοθέτηση ενός πολιτικού πλαισίου δράσης για τη διαφύλαξη της κλιματολογικής σταθερότητας.

Το Πρωτόκολλο του Κιότο «υπό τους όρους του οποίου πολλά βιομηχανικά κράτη έχουν δεσμευτεί στη μείωση των εκπομπών ζημιογόνων για το περιβάλλον αερίων, μέχρι το 2012, με μοναδική εξαίρεση τις HΠA», δεν καλύπτει το εύρος του προβλήματος που προκαλείται από το φαινόμενο του Θερμοκηπίου.

Παράλληλα, τονίζεται στην εν λόγω έκθεση ότι η αντίδραση των ασφαλιστικών, αντασφαλιστικών και τραπεζών στο πρόβλημα της αλλαγής των απότομων κλιματολογικών συνθηκών είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Μια από τις προτάσεις του OHE είναι η προσφορά χαμηλότερου κόστους ασφαλιστικής κάλυψης στις πιο ευαισθητοποιημένες ως προς το περιβάλλον εταιρίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ