ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Απαράδεκτη παρέμβαση κατά του «Ριζοσπάστη»

Απαράδεκτη παρέμβαση με σκοπό τη χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης σημειώθηκε από την πρεσβεία του Ισραήλ εναντίον του «Ριζοσπάστη». Φυσικά, η παρέμβαση δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι το ΚΚΕ και ο «Ρ» πρωτοστατούν αυτήν την περίοδο στην αποκάλυψη των σχεδίων της ισραηλινής ηγεσίας εναντίον του παλαιστινιακού λαού, όπως και στην ανάπτυξη του κινήματος για την υπεράσπιση του δικαιώματος των Παλαιστινίων για μια ανεξάρτητη, αυτόνομη πατρίδα.

Την Παρασκευή, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα Νταβίντ Σασόν, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, ζήτησε, ούτε λίγο - ούτε πολύ, την παρέμβαση της Ενωσης για τη φίμωση της εφημερίδας μας - όπως και άλλων εφημερίδων - επειδή τόλμησε να κατηγορήσει την ισραηλινή πρεσβεία για προσπάθεια λογοκρισίας σε βάρος του ελληνικού Τύπου.

Η υπόθεση ξεκίνησε από τις αντιδράσεις του ισραηλινού λόμπι για ένα σκίτσο του Στάθη στην «Ελευθεροτυπία», το οποίο χαρακτηρίστηκε «αντισημιτικό». Οπως έγινε γνωστό, δέκτης αυτών των διαμαρτυριών ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, απ' τον οποίο ζητήθηκε παρέμβαση.

Η συνέχεια δόθηκε από τις στήλες της «Ελευθεροτυπίας», μετά από επιστολή της γραμματέα της ισραηλινής πρεσβείας στην εφημερίδα και την απάντηση του γνωστού γελοιογράφου.

Ο «Ριζοσπάστης» θεώρησε δικαίωμα και υποχρέωσή του να αναφερθεί στο θέμα, με σχόλιο υπό τον τίτλο «Φίμωση του Τύπου απαιτεί η πρεσβεία του Ισραήλ». Οπως φαίνεται, το σχόλιο της εφημερίδας μας ενόχλησε την πρεσβεία του Ισραήλ. Ο πρέσβης κ. Σασόν, στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, τονίζει: «Καλούμε την ΕΣΗΕΑ να πάρει άμεσα μέτρα για να σταματήσει αυτή η ανήθικη εκστρατεία κατασυκοφάντησης της πρεσβείας μας»!!!

ΟΧΙ στον πόλεμο, καμιά εμπλοκή της χώρας

ICON

Μεγάλες και μαχητικές ήταν οι διαδηλώσεις της περασμένης Πέμπτης, στην Αθήνα και σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας, κατά της σχεδιαζόμενης νέας ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο Ιράκ και με αίτημα να μην εμπλακεί καθ' οιονδήποτε τρόπο η χώρα σ' αυτήν.

Οι μεγάλες αντιιμπεριαλιστικές, αντιπολεμικές διαδηλώσεις, με κορυφαία την πορεία προς την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών, έδωσαν το μέτρο της συμμετοχής των Ελλήνων εργαζομένων στο κίνημα αυτό που αναπτύσσεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Οπως είναι γνωστό, διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Ιράκ διεξάγονται αυτήν την περίοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στη Βρετανία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το χρώμα και τον τόνο στις διαδηλώσεις της Πέμπτης έδωσαν οι δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, που αποτελούσαν, εξάλλου, και τον κύριο όγκο των διαδηλωτών.

Οσον αφορά στις πολεμικές προετοιμασίες των ΗΠΑ, θα πρέπει να σημειωθεί η δήλωση υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματικών για τη μεταφορά βομβαρδιστικών τύπου Β- 2 στη βρετανική βάση Σαν Ντιέγκο στον Ινδικό Ωκεανό, για την ανάληψη δράσης στην επίθεση εναντίον του Ιράκ. Τα βομβαρδιστικά αυτού του τύπου είναι από τα ισχυρότερα όπλα της αμερικανικής αεροπορίας και χρησιμοποιήθηκαν και στις επιδρομές κατά του Αφγανιστάν.

Ερμηνείες του εκλογικού αποτελέσματος στους νομούς και τους δήμους από τα κόμματα του κατεστημένου, αλλά και τα διάφορα επιτελεία της άρχουσας τάξης, έτσι που να εξυπηρετεί, αφ' ενός τις ιδιαίτερες πολιτικές τους επιδιώξεις και, αφ' ετέρου, την κοινή επιδίωξη ενίσχυσης του αστικού πολιτικού συστήματος (σελίδες 10-11)

Παρουσίαση εκλογικών αποτελεσμάτων στους νομούς και σε δήμους σε πανελλαδικό επίπεδο, που μπορούν να βοηθήσουν στη συζήτηση, ώστε να βγουν συμπεράσματα έτσι που να ενισχύσουν την από δώ και πέρα προσπάθειά μας: Να ανταποκριθούμε όσο γίνεται αποτελεσματικά στην οργάνωση της αντίστασης του λαού στα σχέδια της άρχουσας τάξης και της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων, αλλά και στη δράση για το λαϊκό κοινωνικοπολιτικό μέτωπο (σελίδες 12-13)

Η νίκη του Λουίς Ιγνάθιο Λούλα ντα Σίλβα στις προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα πρώτα για τους εργαζόμενους και τους ακτήμονες αγρότες αυτής της μεγάλης λατινοαμερικάνικης χώρας. Αλλά από τη στάση του στο θέμα του εξωτερικού χρέους θα κριθούν πολλά, με δεδομένο ότι είναι το κρίσιμο ζήτημα πίεσης των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών, προκειμένου να μη θιγούν τα προνόμια του μεγάλου κεφαλαίου (σελίδα 14)

Κομψές, αεράτες, πάντα χαμογελαστές, σέξι, φίνες, βολικές, ομοιόμορφες, τελικά «κούκλες», εργαζόμενες για την αναπαραγωγή, όχι μόνον ανθρώπων, αλλά και του ίδιου του συστήματος! Ετσι θέλει η άρχουσα τάξη τις νέες εργαζόμενες, «άσχετες», απολίτικες, «χρήσιμες» για λίγο μόνο χρόνο - ωσότου, τελείως αλλοτριωμένες πια, να πεταχτούν στα σκουπίδια, για να έρθει να τις αντικαταστήσει η νέα φουρνιά του «φρέσκου» εργατικού δυναμικού, που θα περάσει αδιαμαρτύρητα στις «νέες μορφές εργασίας» (σελίδες 16-17)

Το ενδιαφέρον, σχετικά με τον προϋπολογισμό μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, επικεντρώνεται στην εξαγγελία για εφαρμογή από το 2003 των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, κάτι που, αν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει σε νέες οδυνηρές περικοπές κοινωνικών δαπανών, ενώ το δεύτερο θέμα αφορά στις λογιστικές αλχημείες που εφάρμοσε η κυβέρνηση, προκειμένου να εμφανίσει «πλεονασματικούς» προϋπολογισμούς (σελίδες 18-19)

Η συμφωνία της ετεροδικίας και της υποτέλειας

Την αποικιοκρατικού χαρακτήρα «Συνολική Τεχνική Συμφωνία μεταξύ Ελληνικής Δημοκρατίας και ΗΠΑ» που υπογράφηκε στις 13 Ιουνίου 2001 στις Βρυξέλλες από τους υπουργούς Εξωτερικών, Ελλάδας και ΗΠΑ, Γ. Παπανδρέου και Κ. Πάουελ, έφερε προς κύρωση στη Βουλή η κυβέρνηση. Πρόκειται για τη συμφωνία που καθιερώνει καθεστώς γενικευμένης ετεροδικίας για όλους τους Αμερικανούς, στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό, που βρίσκονται με κρατική αποστολή στην Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι βάση για την παρούσα συμφωνία, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, είναι εκτός από τη συμφωνία του 1990 η «Σύμβαση μεταξύ των κρατών μελών της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού για το Νομικό Καθεστώς των Δυνάμεων αυτών» του 1951.

Ειδικότερα στο άρθρο 2 ορίζεται «το πεδίο εφαρμογής της Συμβάσεως, το οποίο περιλαμβάνει τις δυνάμεις των ΗΠΑ, τα μέλη της δυνάμεως και το πολιτικό προσωπικό που υπηρετούν στις ευκολίες των ΗΠΑ στην Ελλάδα ή βρίσκονται σε εκτέλεση υπηρεσίας στην Ελλάδα, καθώς και στα εξαρτώμενα από αυτούς μέλη». Ουσιαστικά από την ετεροδικία που παρέχεται μόνο οι Αμερικανοί... τουρίστες θα εξαιρούνται.

Τα μέλη οποιουδήποτε είδους κρατικής αποστολής των ΗΠΑ, θα μπορούν να παραβιάζουν τους ελληνικούς νόμους και να διαπράττουν εγκλήματα επί του ελληνικού εδάφους, χωρίς το φόβο της τιμωρίας από τον ελληνικό νόμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ