ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2002
Σελ. /40
«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
«Εντός έδρας» στο πλευρό των εργαζομένων

Περιοδεία στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, πραγματοποίησε χτες η υποψήφια νομάρχης Πειραιά Ε. Παντελάκη

Σ' ένα από τα πολλά «πηγαδάκια», που έγιναν χτες στο ναυπηγείο
Σ' ένα από τα πολλά «πηγαδάκια», που έγιναν χτες στο ναυπηγείο
Στο πλάι των εργατών του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά βρέθηκαν χθες η υποψήφια νομάρχης Πειραιά της ΝΑΣ, Ελπίδα Παντελάκη, και ο υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος Γιάννης Μανουσογιαννάκης και συνομίλησαν μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τους υπεύθυνους και τις αιτίες, καλώντας τους να απαντήσουν και με την ψήφο τους την Κυριακή, επιλέγοντας αγωνιστές υποψηφίους.

Με την ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων, που έγινε με τα χειροκροτήματα των συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ (πρώτος στο χορό ο υποψήφιος νομάρχης Πειραιά Γ. Μίχας) χάθηκαν γύρω στις δυο χιλιάδες θέσεις εργασίας, το ναυπηγείο συρρικνώθηκε, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων δουλεύουν πλέον με τρίμηνες συμβάσεις και χαμηλά μεροκάματα, σε καθεστώς ομηρίας. Δικαιολογημένη, λοιπόν, είναι και η αγωνία που εξέφρασαν οι εργαζόμενοι στους εκπροσώπους της ΝΑΣ, για την ίδια την επιβίωσή τους, τη σύνταξή τους, το μέλλον το δικό τους, αλλά και των παιδιών τους, που περιγράφουν με μελανά χρώματα αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική. Μαζί με την αγωνία τους, όμως, εξέφρασαν και την αγανάκτησή τους για όσους παρουσιάζονται ως «σωτήρες» των εργαζομένων, αλλά, στην ουσία, βάζουν πλάτη για την υλοποίηση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.

«Κάποιοι μας είπαν ότι στα ναυπηγεία παίζουμε εκτός έδρας», είπε, ανάμεσα σε άλλα, ο Γ. Μανουσογιαννάκης, εννοώντας ότι πολλοί θεωρούν το χώρο «άνδρο» της ΠΑΣΚΕ, «αλλά εμείς -συνέχισε - δεν έχουμε το σύνδρομο να χάνουμε εκτός έδρας, ήρθαμε για να βάλουμε "γκολ"». Και πράγματι, οι εργαζόμενοι στα μηχανουργεία, στη μηχανοργάνωση, στα σωληνουργεία, σ' όλα τα συνεργεία όπου πήγαν τους αγκάλιασαν θερμά κι έδειξαν ότι μπορούν, παρά τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία, να γυρίσουν την πλάτη σε «ξεπουλημένους γηπεδούχους».

«Την καρδιά της ναυπηγικής βιομηχανίας, που θα μπορούσε να έχει μια τεράστια ανάπτυξη, την ιδιωτικοποίησαν και έδωσαν στους ιδιώτες όλες τις κρατικές παραγγελίες, ενώ χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας, οι εργασιακές σχέσεις γίνονται όλο και πιο σκληρές κι ο τεράστιος πλούτος που βγαίνει εκεί από το μόχθο των εργαζομένων, πάει απευθείας στις τσέπες της αμερικάνικης πολυεθνικής», είπε συμπερασματικά η Ε. Παντελάκη. Επίσης, κάλεσε σε στήριξη των αγωνιστικών συνδυασμών της ΝΑΣ και των αντίστοιχων στους δήμους, γιατί «μόνον η δική μας συμμετοχή σε θέσεις, τόσο διοίκησης, όπως για παράδειγμα στο Πέραμα, όσο και αντιπολίτευσης μπορεί πραγματικά να βάλει φρένο, μαζί με τη δική σας βοήθεια, σε όσες αντιλαϊκές ρυθμίσεις ετοιμάζονται να περάσουν και μέσω της Αυτοδιοίκησης».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Κερδίζουν έδαφος τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια

Να δυναμώσουν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΔΑΣ) και της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ) για να ενισχυθεί ο πόλος αντίστασης στις πολιτικές που έχουν οδηγήσει το λαό της Κοζάνης στην ανεργία, στη φτώχεια και το θάνατο. Αυτό το μήνυμα απηύθυναν μέσα από τη μεγάλη συγκέντρωση που έγινε χθες βράδυ στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, οι υποψήφιοι των αγωνιστικών ψηφοδελτίων που στηρίζονται από ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ, Δημοκρατική Περιφερειακή Ενωση, και κοινωνικές δυνάμεις.

Ο Γιάννης Μητσιάκος, υποψήφιος νομάρχης Κοζάνης και ο Νίκος Μάτσος, υποψήφιος δήμαρχος Κοζάνης, αναφέρθηκαν διεξοδικά στα τρία βασικά προβλήματα του νομού που αποτελούν και τις αρνητικές πρωτιές του: Την ανεργία που είναι πολύ πάνω από το 20% και εντείνεται με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Τη μόλυνση περιβάλλοντος λόγω έλλειψης μέτρων από τη ΔΕΗ. Και την έξαρση που παρατηρείται σε κακοήθεις και πνευμονολογικές ασθένειες λόγω της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Περιφερειακής Ενωσης Σ. Μαυρόπουλος και ο Γ. Βαλαής, εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ.

Αντίστοιχα μεγάλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Καστοριά, στην πλατεία Ομονοίας, όπου μίλησε ο υποψήφιος νομάρχης Χρήστος Ατζέμης. Στη Σιάτιστα, στην πλατεία της Χώρα, με ομιλητή τον υποψήφιο δήμαρχο της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Πορείας Μιχάλη Καραμπατζιά.

Στην Καβάλα, γέμισε από κόσμο η πλατεία Ελευθερίας. Πραγματοποιήθηκε μια συγκέντρωση που όμοιά της έχει να γίνει από τη δεκαετία του '80. Οι πολίτες χειροκρότησαν τον υποψήφιο πρόεδρο της διευρυμένης ΝΑ Κώστα Μόλλα, τον υποψήφιο νομάρχη Καβάλας της ΔΑΣΥ Δήμο Ζαχαριάδη και τον υποψήφιο δήμαρχο Καβάλας Βασίλη Λιόγκα.

Πρωτοπόρα η αγροτιά, έδωσε το «παρών» μαζί με άλλους κατοίκους της Δράμας, στη συγκέντρωση που έγινε στη Χωριστή και μίλησαν ο υποψήφιος νομάρχης της ΔΑΣΥ και ο Σταύρος Μπατζέλας υποψήφιος δήμαρχος της Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας.

Σε μια μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση μετατράπηκε η προεκλογική συγκέντρωση της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Εβρου - Ροδόπης, που έγινε στην Αλεξανδρούπολη. Μίλησαν ο Χρήστος Τρέλλης, υποψήφιος πρόεδρος της διευρυμένης ΝΑ, ο Πασχάλης Χριστοδούλου, υποψήφιος νομάρχης Εβρου και ο Σάββας Δευτεραίος, υποψήφιος δήμαρχος Αλεξανδρούπολης της Δημοτικής Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας. Εκδόθηκε ψήφισμα που καταδικάζει τον προαποφασισμένο πόλεμο εναντίον του Ιράκ και απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση να μην εμπλακεί με κανένα τρόπο.

Ενδεικτική της δυναμικής του συνδυασμού της Δημοκρατικής Συνεργασίας, ήταν η συγκέντρωση στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης, όπου μίλησε η υποψήφια δήμαρχος Λαμπρινή Παυλίδου.

Στο Κιλκίς, ο δημοκρατικός λαός έστειλε μήνυμα ενίσχυσης του συνδυασμού Συνεργασία για το Κιλκίς, με τη μαζική συμμετοχή του στη συγκέντρωση όπου μίλησε ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Φαχουρίδης.

Αντίστοιχα αισιόδοξα μηνύματα έστειλε και ο λαός της Βέροιας με την παρουσία του στη συγκέντρωση στο πάρκο Εληάς, όπου μίλησαν ο υποψήφιος νομάρχης Ημαθίας της ΝΑΣ Πρόδρομος Παπαγιαννόπουλος και ο υποψήφιος δήμαρχος Βέροιας της ΔΑΣΥ Γιώργος Ορφανίδης.

Τους μάθαμε και θα τους μαυρίσουμε!

Σε εκλογικό κέντρο υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών του ΠΑΣΟΚ, έχουν μετατρέψει οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ τα γραφεία του σωματείου «Τρίαινα» μέσα στο ναυπηγείο, με προεκλογικά φυλλάδια, κούτες με ψηφοδέλτια και υπαλλήλους που τα διπλώνουν, τα βάζουν σε φακέλους...

Κι αυτό, όπως μάθαμε από τους εργαζόμενους, δεν είναι μια μεμονωμένη προεκλογική ενέργεια, αλλά αποτελεί συνέχεια μιας τακτικής εκβιασμών, καρφωμάτων και ρουφιανιάς που ακολουθούν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ ανάμεσα στους συναδέλφους τους, «απομονώνοντας» όποιον δεν είναι «δικός τους».

Μάλλον καμαρώνει γι' αυτά ο κ. Μίχας, ο υποψήφιος νομάρχης Πειραιά του ΠΑΣΟΚ κι άλλοτε συνδικαλιστής του χώρου, όπως καμαρώνει για την ιδιωτικοποίηση και συρρίκνωση των ναυπηγείων, μαζί με τους άλλοτε αρχισυνδικαλισταράδες του ΠΑΣΟΚ, που αντάλλαξαν τη συναίνεσή τους στο ξεπούλημα με διευθυντικές θέσεις σήμερα, στην αμερικάνικη επιχείρηση.

Αλλά αγαπάει ο θεός τον κλέφτη, αγαπάει και το νοικοκύρη, «αν πήγαινε καλά το ναυπηγείο θα λέγαμε χαλάλι τους, αλλά αυτοί το διέλυσαν. Τους είδαμε, τους μάθαμε τι απατεώνες είναι, γι' αυτό και τώρα θα προχωρήσουμε μ' ανθρώπους τίμιους, αγωνιστές», είναι μία από τις εκφράσεις που ακούσαμε.

«ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΑΦΝΗΣ»
Μήνυμα αντεπίθεσης

Η ανάγκη οι πολίτες της Δάφνης να συσπειρωθούν γύρω από το ψηφοδέλτιο της «Δημοτικής Συμπαράταξης», για ένα δήμο με προσανατολισμό τις μικρές και μεγάλες ανάγκες του δημότη, ήταν το μήνυμα της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε προχτές, αργά το βράδυ, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Από την πλευρά τους, οι δημότες που παραβρέθηκαν, με τη δυναμική και μαζική παρουσία τους, έστειλαν μήνυμα αντεπίθεσης και συμπόρευσης με το συνδυασμό της «Δημοτικής Συμπαράταξης», διαχωρίζοντας τη θέση τους από τις διαχειριστικές λογικές των υπόλοιπων συνδυασμών.

Ο υποψήφιος δήμαρχος, Κώστας Κονταργύρης, υπογράμμισε ότι η διοίκηση του δήμου που ζητά την ψήφο των Δαφνιωτών, είναι αυτή που εφάρμοσε τη διαχειριστική λογική του «δήμου - επιχείρησης»: «Ολα πληρώνονται δύο και τρεις φορές, με φορολογίες που επιβάλει το κράτος, ο Δήμος, η Δημοτική Επιχείρηση, κι εμείς πρέπει να το βλέπουμε "ρεαλιστικά" για να είμαστε στο πνεύμα της εποχής».

Την ίδια, όμως πολιτική, στήριξαν, την τελευταία οκταετία, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, και οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις, σημείωσε ο Κ. Κονταργύρης. Η καθεμία, βάζοντας τη δική της ξεχωριστή πινελιά, στον ίδιο, όμως, πίνακα. Αυτόν της αντιλαϊκής πολιτικής.

Στην προχτεσινή συγκέντρωση, χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», Γιώργος Μαυρίκος και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Λ. Αυγεροπούλου, Σπ. Γαλιατσάτου, Στ. Κοντεμοίρη και Παρ. Μαγκανά. Τέλος, παρουσιάστηκε το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο του συνδυασμού της «Δημοτικής Συμπαράταξης Δάφνης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ