ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΠΑΤΡΑ
Ηρθε η ώρα να μιλήσει ο λαός

Με την ψήφο του μπορεί να βάλει τέλος στο καταστροφικό έργο του δικομματισμού και να αλλάξει σελίδα, με δήμαρχο αγωνιστή, με τον Παναγιώτη Κοσιώνη

ICON

Η κρίσιμη στιγμή έφτασε! Ο λαός της Πάτρας αύριο καλείται να πάρει ξεκάθαρη θέση στο μοναδικό πραγματικό δίλημμα που υπάρχει: «Θα δώσει το δικαίωμα στους εκλεκτούς του δικομματισμού να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο ή θα αλλάξει σελίδα, εκλέγοντας δήμαρχο αγωνιστή;».

Το ενωτικό, αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της δημοτικής κίνησης «Πάτρα Μπροστά - Ενωμένοι», με επικεφαλής τον Παναγιώτη Κοσιώνη, παρουσιάζει πλατιά απήχηση στο λαό της Πάτρας, με μια ευρύτερη συσπείρωση αριστερών, προοδευτικών και ριζοσπαστικών ανθρώπων, κάποιοι από τους οποίους - όπως χαρακτηριστικά είπε ο Παναγιώτης Κοσιώνης - «χρειάστηκε να σπάσουν πραγματικά αλυσίδες και να έρθουν μαζί μας σε αυτή τη σκληρή μάχη». Ο λαός της Πάτρας μπορεί, με όπλο την ψήφο του, να στείλει το μήνυμα, σε όλη την Ελλάδα, ότι όταν ο λαός θέλει, μπορεί. Και θα το πράξει στην κάλπη αύριο, 13 του Οκτώβρη, στέλνοντας τον Παναγιώτη Κοσιώνη στο β΄ γύρο. Και θα το πράξει ο πατραϊκός λαός και στις 20 του Οκτώβρη, εκλέγοντας κομμουνιστή δήμαρχο στην πρωτεύουσα της Αχαΐας!

Στην αντίπερα όχθη, τις τελευταίες μέρες, οι εκπρόσωποι του δικομματισμού, Ανδρέας Καράβολας (ΠΑΣΟΚ) και Ευάγγελος Φλωράτος (ΝΔ), πέρα από τις κλασικές μεθόδους που χρησιμοποιούν (ρουσφετολογικές υποσχέσεις, εκβιασμούς, εκφοβισμούς) και υποσχόμενοι παράλληλα μετρό, τραμ, συνεδριακά κέντρα, παγοδρόμια, Μέγαρο Μουσικής κ.ά., στις προχτεσινές τους συγκεντρώσεις - που έγιναν ταυτόχρονα - πλειοδότησαν... και για τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσουν σε περίπτωση που αναλάβουν το δήμο.

Η μεγάλη κεντρική προεκλογική συγκέντρωση απέδειξε ότι ο πατραϊκός λαός είναι αποφασισμένος να βάλει τη σφραγίδα του στο δήμο

ICON

Η μεγάλη κεντρική προεκλογική συγκέντρωση απέδειξε ότι ο πατραϊκός λαός είναι αποφασισμένος να βάλει τη σφραγίδα του στο δήμο
Νικητής αναδείχτηκε ο Ανδρέας Καράβολας - επί των ημερών του στην Πάτρα συρρικνώθηκε η παραγωγική βάση και η ανεργία εκτοξεύτηκε στα ύψη, ενώ ο ίδιος παρέμεινε ένας απλός θεατής - που υποσχέθηκε 6.000 θέσεις εργασίας μπροστά στους οπαδούς του στην πλατεία Γεωργίου, πολλοί εκ των οποίων «επιστρατεύτηκαν» και ήρθαν με πούλμαν από γύρω περιοχές. Ο έτερος του δικομματισμού, Ε. Φλωράτος, πραγματοποιώντας συγκέντρωση στα Παλαιά Σφαγεία της πόλης, παρά τα μπαλόνια που έφεραν το όνομά του, τις σημαίες, τα λέιζερ και τα video wall που στήθηκαν για τις ανάγκες του σόου, μειοδότησε με... 3.000 θέσεις εργασίας.

Επίσης, να σημειώσουμε ότι στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της δημοτικής κίνησης «Πάτρα Μπροστά - Ενωμένοι», ο εκπρόσωπος Τύπου της παράταξης, Ορέστης Σκαλτσάς, παρουσίασε τη δημοσκόπηση της εταιρίας DATA RC που έγινε πριν μια βδομάδα για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού MAX FM, σημειώνοντας επί της ουσίας: Στην πρόθεση ψήφου στο β΄ γύρο σε περίπτωση που περνούσαν Φλωράτος - Καράβολας, υπερτερεί ο Φλωράτος με 46,26 έναντι 45,61 του Καράβολα και στην περίπτωση που περνούσαν Φλωράτος - Κοσιώνης, υπερτερεί ο Κοσιώνης με 48,1 έναντι 47,7 του Φλωράτου. «Ο λόγος που προβαίνουμε σε αυτή τη δημοσιοποίηση - εξήγησε ο Ορ. Σκαλτσάς - είναι πως όχι μόνον άρχισαν να διαρρέουν επιλεκτικά στοιχεία της δημοσκόπησης όπως τον συνέφερε τον καθένα αλλά στην πορεία ορισμένα από αυτά ήταν αλλοιωμένα για προφανείς λόγους».

Ούτε μία ψήφος χαμένη

Εστω και την τελευταία στιγμή, όσοι δεν έχουν επιβεβαιώσει ότι είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, ή δεν έχουν εξακριβώσει πού ακριβώς ψηφίζουν, πρέπει να το κάνουν. Μπορούν να απευθυνθούν στο δήμο τους ή στο τηλέφωνο 1464 και στο 195 για τους δημότες της Αθήνας.

Οσοι έχουν παραλειφθεί από τους εκλογικούς καταλόγους, μπορούν να ψηφίσουν! Αρκεί να απευθυνθούν στο δήμο, στα δημοτολόγια ή μητρώα του οποίου είναι γραμμένοι και να προμηθευτούν πιστοποιητικό εγγραφής, με το οποίο και θα ψηφίσουν. Στο Δήμο Αθηναίων, τα δημοτολόγια θα είναι ανοιχτά σήμερα από τις 8 π.μ., έως τις 8 μ.μ. και αύριο, μέρα των εκλογών, από τις 7 π.μ., έως τις 7 μ.μ.

Κατά την είσοδό μας στο εκλογικό τμήμα παραλαμβάνουμε 2 φακέλους, έναν γαλάζιας απόχρωσης για τις νομαρχιακές εκλογές και έναν λευκού για τις δημοτικές, καθώς και τα αντίστοιχα ψηφοδέλτια. Πρέπει να προσέξουμε σε ποιο φάκελο θα βάλουμε το κάθε ψηφοδέλτιο, αλλά και τον αριθμό των σταυρών προτίμησης. Ψηφοδέλτιο με περισσότερους σταυρούς, θεωρείται έγκυρο, ωστόσο αυτοί δε λαμβάνονται υπόψη.

Οι σταυροί στα δημοτικά ψηφοδέλτια

Στους Δήμους Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης καθώς και στα δημοτικά διαμερίσματα αυτών, ψηφίζουμε μέχρι 3 δημοτικούς συμβούλους και διαμερισματικούς συμβούλους αντίστοιχα. Στους υπόλοιπους δήμους της χώρας, ψηφίζουμε μέχρι 2 συμβούλους. Ενα σταυρό προτίμησης βάζουμε στους υποψήφιους τοπικών συμβουλίων.

Στο Δήμο της Αθήνας υπάρχουν 7 Δημοτικά Διαμερίσματα. Οι υποψήφιοι διαμερισματικοί σύμβουλοι είναι διαφορετικοί, ανάλογα με το Δημοτικό Διαμέρισμα στο οποίο ψηφίζουμε. Στην πραγματικότητα, για το Δήμο Αθήνας υπάρχουν επτά ψηφοδέλτια της «Συμπαράταξης», όπως και των άλλων συνδυασμών (διαφέρουν στο ότι κάτω από τη λίστα των δημοτικών συμβούλων, υπάρχει η λίστα των υποψηφίων διαμερισματικών συμβούλων). Αν ρίξουμε στην κάλπη ψηφοδέλτιο άλλου Δημοτικού Διαμερίσματος από αυτό στο οποίο ανήκουμε, αυτό υπολογίζεται υπέρ της παράταξης. Υπολογίζονται και οι σταυροί υπέρ των δημοτικών συμβούλων, όχι όμως οι σταυροί για τους διαμερισματικούς.

Στους «καποδιστριακούς» δήμους υπάρχουν επίσης Δημοτικά Διαμερίσματα (πρώην κοινότητες ή δήμοι που συνενώθηκαν σε έναν ΟΤΑ) στα οποία εκλέγονται Τοπικά Συμβούλια. Ψηφίζουμε για το Δημοτικό Συμβούλιο και για το Τοπικό Συμβούλιο του Δημοτικού Διαμερίσματος στο οποίο είμαστε γραμμένοι.

Οι σταυροί στα νομαρχιακά ψηφοδέλτια

Στο γαλάζιο φάκελο που θα μας δοθεί, βάζουμε το ψηφοδέλτιο για τις νομαρχιακές εκλογές. Για την εκλογή του Νομαρχιακού Συμβουλίου πρέπει να γνωρίζουμε ότι εκφράζουμε την προτίμησή μας ως εξής:

Μέχρι 4 σταυρούς βάζουμε στις Νομαρχίες:

Αθηνών, Πειραιά, Εβρου, Ροδόπης, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Σερρών, Μαγνησίας, Εύβοιας, Αιτωλοακαρνανίας, Λαρίσης, Ηρακλείου, Αχαΐας, Ανατ. Αττικής, Θεσσαλονίκης, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

Μέχρι 3 σταυρούς βάζουμε στις Νομαρχίες:

Χανίων, Δυτ. Αττικής, Κορινθίας, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Μεσσηνίας, Φθιώτιδας και Ηλείας.

Μέχρι 2 σταυρούς βάζουμε στις Νομαρχίες: Λευκάδας, Ευρυτανίας, Γρεβενών, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Σάμου, Θεσπρωτίας, Φωκίδας, Χίου, Καστοριάς, Φλώρινας, Πρέβεζας, Λασιθίου, Αρτας, Ρεθύμνου, Κιλκίς, Λακωνίας, Αρκαδίας, Χαλκιδικής, Αργολίδας, Λέσβου, Καρδίτσας, Πιερίας, Βοιωτίας, Τρικάλων, Ημαθίας, Πέλλης και Κέρκυρας.

Ο υποψήφιος υπερνομάρχης και νομάρχης δεν σταυροδοτούνται.

Πήραν ραβασάκι από τον ίδιο «δάσκαλο»

`Η είναι ο ίδιος συντάκτης ή πήραν γραμμή από το ίδιο «κέντρο». Ο λόγος για τους συντάκτες που υπογράφουν με τα αρχικά Θ. Δ. και Κ. Που. στις εφημερίδες «Ελευθεροτυπία» και «Αυγή», αντίστοιχα. Και οι δύο παρέφρασαν και σχολίασαν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο (ούτε κόμμα δεν άλλαξαν) κομμάτι της ομιλίας του Δ. Αγκαβανάκη, μέλους της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ και υποψήφιου νομαρχιακού συμβούλου της ΝΑΣ, σε συγκέντρωση στο Ανω Καλαμάκι, εμφανίζοντάς τον να λέει ότι δεν έχει καμία σημασία αν ο Μ. Γλέζος κατέβασε τη σβάστικα από την Ακρόπολη.

Ο Δ. Αγκαβανάκης σε επιστολή του προς τις δύο εφημερίδες μεταξύ άλλων τονίζει ότι και οι δύο συντάκτες με απαράδεκτο τρόπο διαστρεβλώνουν «τα όσα είπα σε προεκλογική συγκέντρωση, βάζοντας μάλιστα σε εισαγωγικά ως τάχα αυτούσια λεχθέντα από μένα για το Μανώλη Γλέζο». Και συνεχίζει: «Τα ακριβή λεχθέντα από μένα είναι: "Εμείς τιμούμε την ηρωική πράξη, το κατέβασμα της μισητής σβάστικας από την Ακρόπολη που έγινε από το Μανώλη Γλέζο. Ομως, αυτή η γενναία πράξη μπορεί να δίνει εισιτήριο αγωνιστικότητας εφ' όρου ζωής; Ο λαός μας πολύ σοφά λέει: "Τα στερνά τιμούν τα πρώτα". Και τα στερνά του Μ. Γλέζου, δηλαδή η βουλευτική του έδρα με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, έδωσαν νομιμοποίηση και άλλοθι στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Μα και τώρα η υποψηφιότητά του ως υποψηφίου του ΣΥΝ, ενός κόμματος που στήριξε στη Βουλή τους αντιλαϊκούς κυβερνητικούς νόμους για την Τοπική-Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και που τώρα συνεργάζεται σε κοινά ψηφοδέλτια με το ΠΑΣΟΚ στο 30% των νομαρχιών και δήμων, πάλι νομιμοποιεί την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Αρα, τα στερνά του κ. Γλέζου ατιμάζουν τα πρώτα. Και για το σε βάρος μου πικρόχολο και εμπαθές τίτλο (η "Ελευθεροτυπία" έφερε τον τίτλο "Αυτά διδάσκει;" και η "Αυγή" τον τίτλο "Δάσκαλε που δίδασκες") να πω ότι ως εκπαιδευτικός έμαθα να διδάσκω τη σταθερότητα στις αξίες και στις αρχές που προάγουν τον άνθρωπο της δουλιάς και της δημιουργίας της χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο κοινωνίας. Εμαθα να διδάσκω την αναγκαιότητα για επιβεβαίωση με την καθημερινή στάση και πράξη αυτών των αξιών και αρχών και όχι τον αμοραλισμό των μεταλλαγών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ