ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
«Χέρι - χέρι» εκκλησία - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Ευθεία παρέμβαση Χριστόδουλου στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει του δεύτερου γύρου των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών

Απόρροια της χρόνιας σύμφυσης εκκλησίας - κομμάτων εξουσίας αποτελεί η ευθεία ανάμειξη του Χριστόδουλου στην προεκλογική εκστρατεία, ενώ ευλόγησε και το κόμμα Καρατζαφέρη.

Οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν να εξασφαλίσουν την ευλογία της εκκλησίας και μπροστά στο δεύτερο γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, δε διστάζουν να της αναγνωρίζουν ρόλο, έστω άτυπα και σιωπηρά, στο πολιτικό παιχνίδι. Από την άλλη πλευρά η ιεραρχία επιχειρεί να επωφεληθεί για να προωθήσει τις θέσεις της και να αποκομίσει ποικίλα οφέλη.

Την αφορμή για τη νέα διαμάχη έδωσε ο Χριστόδουλος, ο οποίος μιλώντας σε «κλειστό» σεμινάριο του ραδιοφωνικού σταθμού της εκκλησίας στη Μονή Πετράκη, προσπάθησε να καθαγιάσει τους ψηφοφόρους του ΛΑΟΣ, υποδεικνύοντάς τους ταυτόχρονα την «επιστροφή» στη ΝΔ την ερχόμενη Κυριακή. «Οι ψηφοφόροι του κ. Καρατζαφέρη δεν είναι ακροδεξιοί, είναι καλοί χριστιανοί», είπε, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ψηφοφόρους της ΝΔ, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την επιλογή της Ρηγίλλης στο πρόσωπο του Γ. Τζαννετάκου. «Αν η ΝΔ έβαζε υποψήφιο για την υπερνομαρχία κάποιον άλλο, ο κ. Καρατζαφέρης δε θα έπαιρνε ούτε 1%. Ο λαός όμως αντέδρασε κατά του Τζαννετάκου για τον πόλεμο που έκανε στην εκκλησία», φέρεται να είπε.

Μετά το θόρυβο και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν ύστερα από τη «διαρροή» των δηλώσεών του, ο αρχιεπίσκοπος προσπάθησε χτες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, χωρίς όμως να διαψεύσει τις παραπάνω δηλώσεις. «H εκκλησία δεν αναμειγνύεται στην πολιτική ζωή της χώρας και ιδιαίτερα τώρα στην προεκλογική περίοδο και όσοι επιθυμούν να την εμπλέξουν δείχνουν ότι δεν τη σέβονται», δήλωσε χτες.

Η εξέλιξη αυτή «συνέπεσε» με κίνηση προερχόμενη από τη Ρηγίλλης, η οποία είχε αποφασίσει και είχε αποστείλει στον αρχιεπίσκοπο τους δύο υποψηφίους νομάρχες της για Αθήνα και Πειραιά (Βεζυργιάννης - Τσανάκη), σε μια προσπάθεια εξευμενισμού και προσέλκυσης των ψηφοφόρων της ΝΔ που αντέδρασαν στην επιλογή Τζαννετάκου. Η επίσκεψη στην αρχιεπισκοπή έγινε μετά από απόφαση που πάρθηκε σε σύσκεψη υπό τον Γ. Σουφλιά, ενώ διιστάμενες είναι οι πληροφορίες αν το γνώριζε ο ίδιος ο Γ. Τζαννετάκος. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την παρασκηνιακή αντίδραση άλλων στελεχών της ΝΔ, τα οποία εκτιμούν ότι έτσι υπονομεύεται η πορεία στο «μεσαίο χώρο» και το άνοιγμα στους αριστερούς.

Η παρέμβαση Χριστόδουλου προκάλεσε αμηχανία στη ΝΔ, η οποία απέφυγε να κάνει επίσημα οποιοδήποτε σχόλιο, για να μην προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Πρ. Παυλόπουλος περιορίστηκε να δηλώσει ότι «την καλύτερη υπηρεσία που μπορούμε να προσφέρουμε και στην εκκλησία, αλλά και στον τόπο, ιδίως μάλιστα κατά τη σημερινή συγκυρία, είναι να αφήσουμε την εκκλησία να επιτελέσει την αποστολή της, μακριά από οποιαδήποτε πολιτική διαμάχη». Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος εκτίμησε (στη ΝΕΤ) ότι «με τις δηλώσεις του ο αρχιεπίσκοπος παρεμβαίνει στα εσωκομματικά μας και όχι στα πολιτικά πράγματα της χώρας».

Στο θέμα παρέμβηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Σχολιάζοντας τη χτεσινή συνάντηση στην αρχιεπισκοπή ο Κ. Λαλιώτης είπε ότι «ο κ. Βεζυργιάννης και η κυρία Τσανάκη εγκατέλειψαν το φυσικό αρχηγό τους, τον κ. Τζαννετάκο, και βεβαίως πανικόβλητοι πηγαίνουν να λάβουν την ευχή του Αρχιεπισκόπου». Ουσιαστικά, πρόσθεσε, ο πανικός βρίσκεται στο επιτελείο της Ρηγίλλης, στην ηγεσία της ΝΔ.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις Χριστόδουλου, σημειώνοντας ότι «αφού έκανε ανασκευή δεν αποτελούν πολιτική παρέμβαση». «Αν ο Αρχιεπίσκοπος έκανε ένα ελεύθερο διάλογο με κάποιους δημοσιογράφους, ως πολίτης αυτής της χώρας, δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος να το σχολιάσω», κατέληξε.

ΠΑΣΟΚ
Αρχίζει η αντιΚΚΕ αθλιότητα

Στη χτεσινοβραδινή σύσκεψη του Κ. Λαλιώτη με τους βουλευτές και τους γραμματείς των Νομαρχιακών του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα, επικυρώθηκε η προπαγάνδα της αθλιότητας εναντίον του ΚΚΕ, η οποία θα αρχίσει να εκπορεύεται από σήμερα από τη Χαρ. Τρικούπη. Σύμφωνα, λοιπόν, με το «σχεδιασμό», τα φιλικά ΜΜΕ προς το ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές του και, φυσικά, οι κατά τόπους υποψήφιοί του, θα ξεκινήσουν πόλεμο λάσπης κατά του Κόμματος, διακινώντας σενάρια περί «υπόγειων συναλλαγών του ΚΚΕ με τη ΝΔ»! Στο πλαίσιο αυτό, οι διακινητές της πολιτικής αγυρτείας ετοιμάζουν τη λάσπη που συνίσταται σε ...«πληροφορίες τους» ότι «το ΚΚΕ χαρίζει στη ΝΔ τη Γλυφάδα για να πάρει το Ελληνικό, και το Περιστέρι και τους Α. Αναργύρους για να πάρει την Πετρούπολη»... Η ιστορία του «λαλιωτισμού» επαναλαμβάνεται.

Οσον αφορά τη στάση του ΣΥΝ, εκτιμήθηκε ότι η αναμενόμενη δήλωση Κωνσταντόπουλου για «κατά συνείδηση ψήφο» των ψηφοφόρων του κόμματός του διευκολύνει τη στήριξη των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, ενώ σχετικά με τους λεγόμενους «αντάρτες» του ΠΑΣΟΚ σήμερα αναμένεται αρκετοί από αυτούς να δηλώσουν τη στήριξή τους προς τους επίσημους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, που πέρασαν στο β` γύρο, αν και βουλευτές μίλησαν για «ανακοινώσεις - κουρελόχαρτα», αφού κατά τόπους υπάρχει «μίσος» μεταξύ των οπαδών των μεν και των δε.

Στη σύσκεψη, τέλος, δεν έλειψαν και οι εντάσεις, καθώς πληροφορίες φέρουν τον Απ. Κακλαμάνη να «καυγάδισε» με κομματικά στελέχη που ζήτησαν να στηριχτεί ο «αντάρτης» στο Γαλάτσι έναντι του επίσημου υποψηφίου.

Σε ό,τι αφορά τις επίσημες αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ, χτες, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι ο Κ. Σημίτης είναι «ικανοποιημένος» από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Από την πλευρά του, ο Κ. Λαλιώτης που συναντήθηκε κι αυτός με τον πρωθυπουργό μίλησε για «αντίστροφη μέτρηση», επαναλαμβάνοντας ότι «θέλουμε και μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο, προοδευτικό και δημοκρατικό ρεύμα πλειοψηφίας»...

Λίγο αργότερα, ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την ήττα του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, απάντησε ότι «θα αξιολογηθούν από τη Δευτέρα και μετά»... Οσο για το β` γύρο, ανέφερε ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ θα κληθούν «να ψηφίσουν ανοιχτά και καθαρά τους προοδευτικούς υποψήφιους, από όπου κι αν προέρχονται».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δεν αλλάζει τακτική

Στην τακτική του «στείλτε μήνυμα» επιμένει η ηγεσία της ΝΔ, επιδιώκοντας να εκφράσει στην κάλπη της δεύτερης Κυριακής τη δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική. Παράλληλα, ρίχνει το βάρος στις νομαρχίες, από όπου θα σταλεί κυρίως το πολιτικό μήνυμα των εκλογών, ενώ αδυνατεί να βρει τρόπους αντεπίθεσης στην υπερνομαρχία Αθηνών όπου παίζεται το παιχνίδι των εντυπώσεων.

Οι επόμενες κινήσεις συζητήθηκαν χτες σε σύσκεψη του Κ. Καραμανλή με στενούς συνεργάτες του. Η ηγεσία της ΝΔ, παρά την κριτική που δέχεται από το εσωτερικό της ότι η τακτική της «πόλωσης» και της «μετωπικής σύγκρουσης» με την κυβέρνηση δε βοηθά στα ανοίγματα προς τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, εμμένει στην τακτική του «αντικυβερνητικού μετώπου», προσβλέποντας κυρίως στις ψήφους «από τα αριστερά». Την ίδια στιγμή, εξετάζεται η κάθε νομαρχία ξεχωριστά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν και προβλήματα με τους «αντάρτες», ενώ διακηρυγμένος περίπου στόχος είναι να κερδίσει τουλάχιστον 30 νομαρχίες, ώστε να κυριαρχήσει και στον πόλεμο των εντυπώσεων. Επιτελικά στελέχη της ΝΔ θεωρούν σίγουρες 26 νομαρχίες, ενώ παλεύουν για ακόμα 10. Το βέβαιο είναι ότι αν το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου δεν είναι σαρωτικά υπέρ της ΝΔ, από την ερχόμενη Δευτέρα αρκετοί βουλευτές εμφανίζονται έτοιμοι να «ανοίξουν το στόμα τους» για την προεκλογική τακτική και την επιλογή Τζαννετάκου, δημιουργώντας νέα κρίση εσωστρέφειας και γκρίνιας. Προάγγελος θεωρείται η χτεσινή δήλωση του Βυρ. Πολύδωρα, ο οποίος αμφισβήτησε την επικοινωνιακή τακτική του κόμματος, ενώ εκτίμησε ότι το μήνυμα από τον πρώτο γύρο είναι πως το ΠΑΣΟΚ αντέχει και γι' αυτό «όσοι υποστηρίζουν τη θεωρία του ώριμου φρούτου έχουν νυχτώσει μακριά».

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 19.00 σε επανάληψη, τη συζήτηση του Γιάννη Ευσταθίου με τον Θανάση Παφίλη, επικεφαλής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», για τα αποτελέσματα των εκλογών.
  • Στις 22.00 ο Γιάννης Χατζηγεωργίου συζητά για τα αποτελέσματα των εκλογών με τους Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Παναγιώτη Μαντά, μέλος της ΠΓ του ΔΗΚΚΙ και με εκπρόσωπο της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ