ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ανακοίνωση για τα αποτελέσματα του α΄ γύρου

Για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές

Στις 15 Οκτωβρίου 2002 συνεδρίασε η ΚΕ του ΚΚΕ προκειμένου να γίνει μια πρώτη εκτίμηση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

Η ΚΕ χαιρετίζει τη μεγάλη προσπάθεια που χιλιάδες μέλη και φίλοι του Κόμματος κατέβαλαν για να βγει σε πέρας ο πρώτος γύρος της εκλογικής μάχης, τη συμβολή τους στην εκλαΐκευση των θέσεων του ΚΚΕ και των συνδυασμών που το Κόμμα στήριξε, δημιούργησαν μια παρακαταθήκη για να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη δύναμη και αποτελεσματικότητα.

Καλεί τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος, τους Κνίτες, τους φίλους και τους οπαδούς να παλέψουν για τη νίκη των ψηφοδελτίων που στήριξε το ΚΚΕ με τις συνεργαζόμενες δυνάμεις, στη μάχη του δεύτερου γύρου.

1. Το ΚΚΕ έγκαιρα και με αποφάσεις της ΚΕ που επικυρώθηκαν από τις συνελεύσεις των ΚΟΒ, καθόρισε ένα διπλό στόχο για τη μάχη των τοπικών εκλογών: Να θέσει στο επίκεντρο της μάχης τα μεγάλα οικονομικά, κοινωνικά, δημοκρατικά και πολιτικά προβλήματα που προκύπτουν από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις γενικά και στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχει εξελιχθεί σε βασικό μοχλό της κεντρικής εξουσίας, για την εφαρμογή της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής. Να δώσει σάρκα και οστά στη διαμόρφωση ενός αγωνιστικού πόλου συσπείρωσης και συμπαράταξης και στο χώρο της ΤΑ που θα δράσει στην πορεία με προοπτική. Στα πλαίσια αυτά καθόρισε την ανάγκη αύξησης των θέσεών του στην ΤΑ.

2. Το ΚΚΕ πρόβαλε πλατιά στο λαό την πολιτική σημασία του απεγκλωβισμού ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, από τη λογική του μονόδρομου.

Το ΚΚΕ ανέδειξε την ουσία της αντιπαράθεσης με επίκεντρο τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα μαζί με τις δυνάμεις που συνεργάστηκε, σε πολλούς δήμους και νομαρχίες, το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση, τη Δημοκρατική Περιφερειακή Ενωση, αλλά και οικολογικές ομάδες, τοπικές κινήσεις και συσπειρώσεις, προσωπικότητες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής.

Προβλήθηκε το νέο στοιχείο που πρέπει να ωριμάσει και να κυριαρχήσει στη ζωή του τόπου, δηλαδή η αναγκαιότητα αντιπαράθεσης και συσπείρωσης στη βάση των πραγματικών διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στην πολιτική που συμφέρει την ολιγαρχία του πλούτου, τις επιλογές της ΟΝΕ και της λεγόμενης νέας τάξης πραγμάτων από τη μια και στην πολιτική που συμφέρει την εργατική τάξη, τα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου. Η επιλογή συνεργασιών του ΚΚΕ συνάντησε την πιο λυσσαλέα αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και των δυνάμεων εκείνων που δουλεύουν με προοπτική την κεντροαριστερά.

Η ΚΕ εκτιμά θετικά τα αποτελέσματα της συσπείρωσης που επιτεύχθηκε. Θα καταβάλλει προσπάθειες ώστε αυτή να συνεχιστεί και να διευρυνθεί με νέες δυνάμεις που αναδεικνύει ο λαϊκός αγώνας και η πολιτική πάλη.

3. Οι συνδυασμοί που στήριξε το ΚΚΕ με τις άλλες συνεργαζόμενες δυνάμεις, έφεραν αυξημένα αποτελέσματα σε 32 νομαρχίες (ανάμεσά τους και οι δύο υπερνομαρχίες Αν. Μακεδονίας και Θράκης), αλλού σε μικρότερο και αλλού σε μεγαλύτερο ποσοστό. Σε 23 δήμους αναδείχτηκαν νικητές τα ψηφοδέλτια που υποστήριξε το ΚΚΕ από τον πρώτο γύρο, ενώ σε 62 δήμους πέρασαν στο δεύτερο γύρο. Τα ψηφοδέλτια που στήριζε το ΚΚΕ είχαν αύξηση σε 29 πρωτεύουσες νομών. Σε δεκάδες δήμους υπάρχει σημαντική άνοδος. Σε δήμους όπου το 1998 είχε διαμορφωθεί ένα υψηλό ποσοστό υπέρ των ψηφοδελτίων που στήριζε το ΚΚΕ - κατά πολύ υπέρτερο του αντίστοιχου πολιτικού ποσοστού των εθνικών εκλογών - σημειώθηκαν απώλειες ψήφων, παραμένουν τα ποσοστά σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με το κομματικό ποσοστό.

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου και στη συνέχεια του δεύτερου με τις διακυμάνσεις που σημειώθηκαν, πρέπει να εξεταστούν υπό το πρίσμα της επίδρασης των συγκεκριμένων συνθηκών που διαμορφώθηκαν, των νέων στοιχείων που εμφανίστηκαν από τη δράση των κυρίαρχων δυνάμεων, σε συνδυασμό και με τη δική μας κομματική και μαζική πολιτική δράση σε όλο το προηγούμενο διάστημα και κατά την προεκλογική περίοδο. Ετσι θα γίνει δυνατό να καταλήξουμε σε ολοκληρωμένα συμπεράσματα και με τη συμβολή του κομματικού δυναμικού, αξιοποιώντας τις γνώμες των φίλων και οπαδών, των δυνάμεων που συνεργαστήκαμε.

4. Η εκλογική μάχη ήταν ασύγκριτα δυσκολότερη και αρκετά διαφορετική από την αντίστοιχη του 1998. Η πολιτική επιλογή του ΚΚΕ πέρασε μέσα από τις συμπληγάδες πέτρες της οξυμένης αποπροσανατολιστικής δικομματικής αντιπαράθεσης, της τεχνητής πόλωσης, της πολιτικής των αναχωμάτων αριστερού τύπου προκειμένου να συγκρατηθούν οι δυσαρεστημένες λαϊκές μάζες από την καθαρή οριοθέτηση με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Λειτούργησαν πιο έντονα από το 1998 τα γνωστά φαινόμενα της ρουσφετολογίας και των εκβιασμών, των υπόγειων συμφωνιών, χρήσης των δημοσκοπήσεων για χειραγώγηση, καταχρηστικής προβολής των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, της προκλητικά πολυέξοδης διαφήμισης των υποψηφίων του δικομματισμού κλπ.

Η πολιτική γραμμή του Συνασπισμού γενικά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η πλατιά συνεργασία του με το ΠΑΣΟΚ σε δήμους και νομαρχίες βοηθάει στον εγκλωβισμό λαϊκών μαζών στην πολιτική του δικομματισμού. Η πολιτική συνεργασίας που προβάλλει με το σύνθημα της «ενότητας της αριστεράς», στηρίζει τη λογική της κεντροαριστερής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.

5. Στα εκλογικά αποτελέσματα καταγράφεται η δυσαρέσκεια απέναντι στην πολιτική του κυβερνητικού κόμματος. Ταυτόχρονα όμως καταγράφεται το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα ότι αυτή η δυσαρέσκεια δεν οδηγεί αυτόματα σε μαζικές ριζοσπαστικές ανακατατάξεις στη συνείδηση των λαϊκών στρωμάτων. Ο απεγκλωβισμός από τη λογική των μονόδρομων παραμένει μείζον πολιτικό πρόβλημα και καθήκον προς επίλυση από την πλευρά των ριζοσπαστικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Η άνοδος της ΝΔ, η διαμόρφωση αναχωμάτων που συσκοτίζουν τη λαϊκή συνείδηση, παραμένει σαν ζήτημα που πρέπει πολύ περισσότερο να μελετηθεί και να αντιμετωπιστεί ενόψει και των νέων αντιλαϊκών μέτρων που θα έρθουν. Ενόψει των εθνικών εκλογών θα επιχειρηθεί ακόμα πιο οξυμένη δικομματική πόλωση και πολιτική αναχωμάτων με στόχο την προώθηση των κεντροαριστερών και κεντροδεξιών πολιτικών σεναρίων, ώστε να συνεχίζεται απρόσκοπτα η σημερινή πολιτική. Να γίνει μάλιστα αυτή ακόμα πιο επώδυνη για τα λαϊκά στρώματα μπροστά και στις συνέπειες της κρίσης που βιώνει το καπιταλιστικό σύστημα.

6. Το ΚΚΕ παραμένει στις θέσεις που πρόβαλλε συστηματικά και ανοιχτά στο λαό όσον αφορά τη στάση του στο δεύτερο γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Η ανάγκη χειραφέτησης και απεγκλωβισμού από τη λογική του δικομματισμού, ή την παραπλανητική και ψευδεπίγραφη λογική του μικρότερου κακού, η ανάγκη απαλλαγής από τις αυταπάτες ότι μπορεί να γίνουν θετικές αλλαγές στη ζωή του λαού χωρίς να αλλάξει η γενική πολιτική, παραμένει σήμερα το ίδιο επίκαιρη και επιτακτική, όπως ήταν και πριν τον πρώτο γύρο. Θα απαιτηθούν ακόμα πιο σκληροί κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες, ακόμα μεγαλύτερη δράση της ριζοσπαστικής πρωτοπορίας, με επίκεντρο τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα και την πολιτική που ακολουθείται στα πλαίσια της διεθνούς ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων.

7. Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με τις δηλώσεις τους επιδιώκουν να βάλουν δίλημμα στις προοδευτικές ριζοσπαστικές δυνάμεις επιλογής του ενός εκ των δύο, να τις μετατρέψουν σε διαιτητές μεταξύ τους για το ποιος θα κερδίσει και θα χάσει στο δεύτερο γύρο. Η επίκληση από το ΠΑΣΟΚ του ακροδεξιού κινδύνου γίνεται με μοναδικό σκοπό να αναζωογονήσει σε νέα βάση το τεχνητό δίλημμα «δεξιά-αντιδεξιά».

Η πάλη κατά των εθνικιστικών, ρατσιστικών, συμβιβαστικών και συναινετικών απόψεων, κατά της μοιρολατρίας και της ηττοπάθειας που γεννά η νεοφιλελεύθερη πολιτική, μπορεί να γίνει αποτελεσματική μόνο στις συνθήκες συσπείρωσης των αντιμονοπωλιακών αντιιμπεριαλιστικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, με τη σταθερότητα και τη συνέπεια της πάλης κατά των επιλογών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κατά των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και των συνεπειών τους, με προοπτική ριζικές αλλαγές στον τόπο προς όφελος του λαού. Θα χρειαστεί επιμονή, αποφασιστικότητα και υπομονή.

Εκεί που στο δεύτερο γύρο δε βρίσκονται τα ψηφοδέλτια που είχε στηρίξει το ΚΚΕ, η ΚΕ καλεί να καταψηφιστούν με τον όποιο πρόσφορο τρόπο οι υποψήφιοι που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ-ΝΔ. Να απορρίψουν την παραπλανητική λογική του μικρότερου κακού. Θα αποτελέσει μια επένδυση για το αύριο γενικά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ειδικά.

Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, τους κνίτες και τις κνίτισσες, τις ριζοσπαστικές λαϊκές δυνάμεις, να αξιοποιήσουν τα συμπεράσματα που θα αναδείξει η μάχη αυτή, να αναπτύξουν και σ' αυτή τη φάση πλούσιους και στενούς δεσμούς επικοινωνίας και κοινής δράσης με τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν και τη νεολαία, να συνεχίσουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ικανότητα τον αγώνα κατά της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, για τη συσπείρωση και συμπαράταξη των αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δημοκρατικών δυνάμεων.

Η ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2002



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ