ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Διαγκωνίζονται τα μεγάλα συμφέροντα ενόψει διεύρυνσης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Ξεχείλισε το αλληλοφάγωμα εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για τα συμφέροντα ενόψει διεύρυνσης, και ενώ στο Λουξεμβούργο οι 15 υπουργοί Εξωτερικών δε συμφώνησαν σε τίποτα, εκτός από μια κατ' αρχήν «διακήρυξη» υπέρ των προτάσεων της Κομισιόν, το Εκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών (24/25 Οκτώβρη) συνέρχεται, με παράλυτο τον πάλαι ποτέ «γαλλο-γερμανικό άξονα», με ανοιχτή σύγκρουση Γαλλίας και Βρετανίας για τους «πόρους» του κοινοτικού προϋπολογισμού και με απαίτηση της Γερμανίας να προχωρήσει η διεύρυνση, είτε σε βάρος των αγροτών της Μεσογείου, είτε με στραγγάλισμα των υπό ένταξη χωρών.

Αφού κατάφεραν να εξαναγκάσουν τον ιρλανδικό λαό να ψηφίσει «ναι» εκεί που είχε ψηφίσει «όχι», δηλαδή στη Συνθήκη της Νίκαιας, όπως εξανάγκασαν παλιότερα τους Δανούς με διπλό δημοψήφισμα να επικυρώσουν το Μάαστριχτ, και αφού αυτοϊκανοποιήθηκαν με τους κυριακάτικους προπαγανδιστικούς βαυκαλισμούς, ανακάλυψαν (...) ξαφνικά τη Δευτέρα ότι μπορεί να μην υπάρχει πλέον «τυπικό» κώλυμα για τη διεύρυνση, αλλά δεν τα έχουν βρει ακόμη μεταξύ τους (!!!). Οπως δήλωσε χτες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, «τώρα απομένουν τεχνικά ζητήματα, δύσκολα, όμως, και πολύπλοκα. Συζητάμε για λεφτά και, όπως συμβαίνει πάντα σ' αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν προβλήματα». Στην πραγματικότητα, κάθε άλλο παρά για «τεχνικά» ζητήματα σκυλοφαγώνονται οι ευρωπαϊκές «μεγάλες δυνάμεις». Μεταξύ των δύο Ευρωπαϊκών Συμβουλίων των Βρυξελλών το επόμενο διήμερο και της Κοπεγχάγης (12/13 Δεκέμβρη), οι 15 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα πρέπει να συμφωνήσουν «ενόψει διεύρυνσης» για το σύνολο των εκκρεμών οικονομικών και πολιτικών ζητημάτων της ΕΕ.

Αυτά, ούτε λίγο ούτε πολύ, είναι τα εξής:

1) Συμφωνία μεταξύ των «15» για τις αγροτικές ενισχύσεις και την αναθεώρηση της «Κοινής Αγροτικής Πολιτικής» (ΚΑΠ), η οποία θα γίνει, είτε σε βάρος των μεσογειακών προϊόντων, είτε σε βάρος των υπό ένταξη χωρών. Η Γερμανία, η Βρετανία, η Ολλανδία και η Σουηδία απαιτούν κατάργηση των ενισχύσεων και γενική μείωση των αγροτικών δαπανών, εντός της ΕΕ, ώστε να «εξοικονομηθούν» κονδύλια για τις υπό ένταξη αγροτικές οικονομίες. Η Γαλλία και η Ισπανία αντιδρούν, θεωρώντας ότι η συμφωνία του Βερολίνου το 1999 (Ατζέντα 2000) έχει «προβλέψει» τα σχετικά έξοδα μέχρι το 2006 και, μέχρι τότε, δε θίγεται τίποτε. Η Κομισιόν προτείνει μια «σταδιακή» ενίσχυση των υπό ένταξη αγροτών, που θα ξεκινά το 2004 με το 25% των ενισχύσεων των αγροτών της ΕΕ και θα φθάσει το 100% το μακρινό 2013. Ο,τι και να γίνει, οι Ελληνες και οι άλλοι αγρότες της Μεσογείου θα πληρώσουν για άλλη μια φορά τα ...σπασμένα.

2) Συμφωνία μεταξύ των «15» για το σύνολο της «περιφερειακής πολιτικής», δηλαδή για τα «Διαρθρωτικά Ταμεία» (ΔΤ) και τα «πακέτα» μεγάλων έργων. Οι «μέσα» θα πρέπει και δω να περικόψουν από τη συμφωνία του Βερολίνου για να «ενισχυθούν» οι υπό ένταξη χώρες, το πρώτο «κρίσιμο» τρίχρονο 2004-2006. Αμεσα θιγμένη, η Ελλάδα, αλλά και χώρες και περιοχές που χρηματοδοτούνται από τα ΔΤ. Ηδη, η Γαλλία απειλεί ότι δεν πρόκειται να συζητήσει τ' αγροτικά, αν η Ισπανία δε δεχτεί περικοπές στο «Ταμείο Συνοχής» (ΤΣ) που συμπληρώνει τα ΔΤ στις λεγόμενες «χώρες συνοχής», μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα.

3) Συμφωνία μεταξύ των «15» για τα λεγόμενα «θεσμικά», δηλαδή για την αυταρχική πολιτική αναθεώρηση που έχει ξεκινήσει ως «Διακυβερνητική Διάσκεψη» (ΔΔ) και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2003, «ενόψει διεύρυνσης». Πρόκειται για ανατροπή, τόσο των διαδικασιών λήψης αποφάσεων και της λειτουργίας του Συμβουλίου Υπουργών, όσο και της δομής και λειτουργίας της Κομισιόν.

Αυτά τα κάθε άλλο παρά «τεχνικά» ζητήματα θα πρέπει να συζητηθούν και να επιλυθούν μεταξύ Βρυξελλών και Κοπεγχάγης «ενόψει διεύρυνσης». Διαφορετικά, απειλείται το «χρονοδιάγραμμα» του συνόλου της διεύρυνσης. Και η πολυπαθής συνοχή της ΕΕ. Ηδη, από χτες ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ απείλησε τους πάντες, ενόψει Βρυξελλών: Τους Γερμανούς για τα αγροτικά, τους Βρετανούς για κατάργηση των «επιστροφών» που είχε αποσπάσει η Θάτσερ από το (...) 1984, τους Ισπανούς ότι θα περικοπούν τα Διαρθρωτικά Ταμεία. Ακόμη και την Ελλάδα, ότι θα θέσει θέμα «ευρω-στρατού», ήδη, αύριο από τις Βρυξέλλες. Πρόκειται για έκδηλη νευρικότητα του Παρισιού, που, ενόψει της παρακμής του «γαλλικού» κύρους και επιρροής, απειλεί να τινάξει στον αέρα τα πάντα, ήδη από τη σύνοδο των Βρυξελλών. Αλλά και ακόνισμα των μαχαιριών απ' όλα τα φανερά και κρυφά «ιερατεία» της ΕΕ, που διακυβεύουν τεράστια συμφέροντα, ενόψει διεύρυνσης. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Χανς Πέτερινγκ, ο Γερμανός πρόεδρος του χριστιανο-δημοκρατικού «Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος» (ΡΡΕ) δήλωσε στην πανηγυρική ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) ότι «δε θα είχε γίνει η διεύρυνση προς ανατολάς χωρίς τον πάπα Βοϊτίλα» (!!!) Τα καπιταλιστικά συμφέροντα των Εκκλησιών δεν είναι, βέβαια, αποκλειστικά «ελληνικό» φαινόμενο (...) Ούτε αφίστανται επιχειρηματικών και πολιτικών «διαπλοκών», με ή χωρίς ράσα.

Οσον αφορά την κυβέρνηση Σημίτη, ο ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου έστησε από χτες στο Λουξεμβούργο το «εικονικό σύννεφο», εντός του οποίου πρέπει να κινείται η «καθώς πρέπει» προπαγάνδα αυτής της εβδομάδας. Η σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών «δε» θα ασχοληθεί, σύμφωνα με τα κυβερνητικά επιτελεία, ούτε με το αγροτικό, ούτε με το χρηματοδοτικό, ούτε με το «θεσμικό». Επανέρχονται για τις ανάγκες της (...) κυβέρνησης οι περιβόητες «τουρκικές επιδιώξεις», που η ελληνική φουστανέλα θα «αποκρούσει» και, πάλι, στις Βρυξέλλες. Στην πραγματικότητα, η ελληνική πλευρά θα είναι και πάλι απούσα στην ουσιαστική διαμάχη των Βρυξελλών, γιατί εδώ και ένα χρόνο ασχολείται αποκλειστικά με τα (...) δικά της, δηλαδή τη χρόνια αδυναμία επίλυσης του Κυπριακού, την αμερικάνικη «φάκα» στο ζήτημα του λεγόμενου «ευρω-στρατού» και το «πινγκ-πονγκ» με την Αγκυρα.

Αυτά τα τρία χρόνια ζητήματα συσσωρεύτηκαν και πάλι στα κοινοτικά τραπέζια. Με ανοιχτή τη διαδικασία ένταξης της Κύπρου, όπου κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να ξημερώσει, με βραχνά την άρση των επιφυλάξεων στην επιχειρησιακή δράση του λεγόμενου «ευρω-στρατού» που δυσχεραίνει τις σχέσεις ΕΕ/ΝΑΤΟ και με την Τουρκία να πιέζει εντός της ΕΕ, με μόνους υποστηρικτές το Λονδίνο και (...) την Αθήνα, η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην ουσιαστική ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση. Και θα περιφέρει και πάλι στους διαδρόμους των Βρυξελλών τη «μοναξιά» της υποτέλειας και της εξάρτησης. Σε βάρος των αγροτών, των μισθωτών, των εργαζομένων, της ευημερίας και της προόδου του ελληνικού λαού.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 16.00 ο Βαγγέλης Κούτας φιλοξενεί τη συγγραφέα Ελένη Σαραντίτη με αφορμή το νέο της βιβλίο - ιστορικό μυθιστόρημα «ΠΟΘΗΤΗ - χρόνια σαν τη φωτιά».
  • Στις 19.00 ο Ανδρέας Θερμός συνομιλεί με το νέο δήμαρχο Νίκαιας Στέλιο Μπενετάτο.
  • Στις 22.00 ο Γιάννης Χατζηγεωργίου συνομιλεί με τους καλεσμένους του για τα αποτελέσματα - συμπεράσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ