ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
«Τρίτος γύρος» δικομματικού καυγά ενόψει των επόμενων εκλογών

Το σκηνικό της αντιπαράθεσης κυβέρνησης και ΝΔ, με στόχο τον εγκλωβισμό των λαϊκών μαζών στη μέγκενη του δικομματισμού, με ορίζοντα τις βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές

Αμέσως μόλις έσβησαν τα φώτα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, άνοιξε και η αυλαία ενός δικομματικού καυγά, που δίνει μια πρώτη γεύση του σκηνικού μέσα από το οποίο θα πορευτεί ο τόπος μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές, έως την άνοιξη του 2004.

Κυβέρνηση και ΝΔ επιδίδονται σε μια αντιπαράθεση για την ερμηνεία των εκλογικών αποτελεσμάτων και την «αποκρυπτογράφηση» του «μηνύματος» που έστειλαν οι ψηφοφόροι, με στόχο τη διατήρηση της συσπείρωσης που πέτυχαν στην παρουσία φάση και τον εγκλωβισμό των λαϊκών μαζών στη μέγκενη του δικομματισμού.

Για το σκοπό αυτό εφεύραν και το σχήμα μέσα στο οποίο θα ξετυλίξουν την τακτική τους, κάνοντας έτσι λόγο για «τρίτο γύρο» δικομματικής αντιπαράθεσης μετά το δεύτερο γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης κυβέρνησης και ΝΔ, στην παρούσα φάση, το ζήτημα της λεγόμενης δυσαρμονίας κυβέρνησης και λαϊκής βούλησης. Εντεχνα και οι δύο πόλοι του δικομματισμού εντοπίζουν τη δυσαρμονία σε επίπεδο κομμάτων που διαχειρίζονται αυτή την πολιτική και όχι σε επίπεδο εφαρμοζόμενης πολιτικής, καθώς στην ουσία της συμφωνούν και οι δύο.

Ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας, αναφερόμενος χτες στο θέμα αυτό, είπε ότι η ΝΔ προσπαθεί να τεκμηριώσει άποψη περί δυσαρμονίας μεταξύ κυβέρνησης και λαού, προφανώς για να ζητήσει εκλογές. Μάλιστα ο ίδιος προσπαθεί να ερμηνεύσει το εκλογικό αποτέλεσμα ως ψήφο υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής.

«Το ίδιο το αποτέλεσμα των εκλογών, είπε ο υπουργός Τύπου, ήρθε να διαψεύσει πανηγυρικά τους σχεδιασμούς της ΝΔ. Με αυτή την έννοια, η ΝΔ απέτυχε παταγωδώς στον πολιτικό στόχο που είχε θέσει. Οι πολίτες έστρεψαν την πλάτη σε αυτές τις επιδιώξεις της ΝΔ. Οι πολίτες θέλουν την ομαλή συνέχιση της διακυβέρνησης της χώρας, την προώθηση του κυβερνητικού έργου. Θέλουν να ανταποκριθούμε θετικά στις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Η ΝΔ είναι σαφές ότι έχει απογοητευτεί, ανεξάρτητα εάν προσπαθεί να εμφανίσει προς τα έξω μια επίπλαστη εικόνα νίκης. Και τούτο διότι - θυμίζω - οι συνδυασμοί που έχει υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ, σε πολλές περιπτώσεις μαζί με το Συνασπισμό, αλλά και με άλλες δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς, έχουν εκλέξει νομάρχες σε περίπου 23 νομαρχίες».

Ο Χρ. Πρωτόπαππας πρόσθεσε: «Είναι σαφές ότι υπάρχει μια απόλυτη σταθερότητα στις δυνάμεις μας. Υπάρχει μια απόλυτη αντιστοίχιση με το προηγούμενο αποτέλεσμα και, βεβαίως, σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει μια διαφορετική εικόνα, όπως αυτή που θέλει να εμφανίσει η ΝΔ. Η ΝΔ ηττήθηκε σε σχέση με τους στόχους που είχε θέσει, που ήταν η δημιουργία κλίματος ανατροπής της κυβέρνησης και πρόκλησης ανωμαλίας στη γενικότερη πορεία του κυβερνητικού έργου».

Σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, ο υπουργός Τύπου απέφυγε να απαντήσει ευθέως, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχουν σχέση οι εκλογές αυτές με τον εκλογικό νόμο». Επισήμανε, όμως, ότι ο εκλογικός νόμος «εάν δεν ψηφιστεί από όλα τα κόμματα και κυρίως από τη ΝΔ, θα ισχύσει για την επόμενη φορά». Αρα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει μονομερώς σε αλλαγή του εκλογικού νόμου, που όμως δε θα τεθεί σε εφαρμογή στις επικείμενες, αλλά στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Επανήλθε» στη συναινετική τακτική

Εξαφανίστηκε κάθε κριτική στην κυβερνητική πολιτική από την ηγεσία της ΝΔ την επομένη των δημοτικών εκλογών, γεγονός που επιχειρείται να διασκεδαστεί πίσω από κοκορομαχίες για το ποιος είναι «ο νικητής των εκλογών»!

Η ηγεσία της ΝΔ, ικανοποιημένη από το εκλογικό αποτέλεσμα, επανήλθε από προχτές στην τακτική της συναίνεσης στην εφαρμοζόμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική, ενώ αναζητεί σημεία διαφοροποίησης από την κυβέρνηση αποκλειστικά στο ύφος και ήθος της άσκησης της εξουσίας.

Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, δίνοντας το σύνθημα, έχει εγκαταλείψει τις προεκλογικές αντικυβερνητικές κορόνες, προφανώς για να μη δυσκολέψει την κυβέρνηση να προχωρήσει στις «αναγκαίες» νεοφιλελεύθερες διαρθρωτικές αλλαγές. Χαρακτηριστική η χτεσινή του δήλωση, όπου ερμήνευσε το εκλογικό αποτέλεσμα ως «δικαίωση της στρατηγικής επιλογής της ΝΔ», η οποία είναι «το άνοιγμά της στην κοινωνία, σε όλους τους πολίτες», καθώς και «οι αντιλήψεις που με συνέπεια εκφράζουμε για έναν νέο πολιτικό πολιτισμό, βασισμένο στις αρχές του διαλόγου, του μέτρου και της συνεννόησης». Αποστειρώνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα των εκλογών από κάθε αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής, εκτίμησε ότι «οι πολίτες έστρεψαν την πλάτη τους σε όσους συνειδητά επιδιώκουν τη μισαλλοδοξία και τον διχασμό. Εκριναν, αξιολόγησαν και επέλεξαν ανθρώπους άξιους, με ήθος». Δεν έλειψαν, βέβαια, τα παχιά λόγια, όπως ότι «η ισχυρή και ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση αποτελεί εγγύηση για μια πραγματικά ισχυρή Ελλάδα, για μια κοινωνία συμμετοχής και συνοχής, για μια κοινωνία αλληλεγγύης και ανθρωπιάς»!

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία της ΝΔ δε φαίνεται να αποφεύγει ένα νέο γύρο εσωστρέφειας, αυτή τη φορά γύρω από την εκλογική τακτική και τις επιλογές προσώπων, παρά τις συστηματικές προσπάθειες που κατέβαλε για να την αποτρέψει επισείοντας την «καθαρή νίκη» στις δημοτικές εκλογές.

Με αφορμή και τις συνεδριάσεις των ανώτερων κομματικών οργάνων το επόμενο δεκαπενθήμερο, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένας άγριος πόλεμος μεταξύ κορυφαίων στελεχών του κόμματος για το ποιος θα φορτωθεί τις αποτυχημένες επιλογές. Το κλίμα που επικρατεί εξέφρασε ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε ευθέως χτες ότι διαφώνησε με την εκλογική τακτική της ηγεσίας, να σταλεί δηλαδή απλά «μήνυμα καταδίκης». Ο ίδιος είχε την άποψη ότι έπρεπε να επαναληφθεί το προηγούμενο της Πορτογαλίας και να αξιοποιηθεί το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών για να ζητηθούν πρόωρες εκλογές.

Το μήνυμα της ΝΔ ήταν «καταψηφίστε μια κυβέρνηση η οποία είναι αποτυχημένη», είπε, και πρόσθεσε: «Το μήνυμά της δεν ήταν ρίχτε την κυβέρνηση». Αλλωστε, όπως σημείωσε, δεν έχει ζητήσει ακόμα εκλογές ο πρόεδρος της ΝΔ. Εγώ, συνέχισε, είχα την αντίθετη άποψη, και επεξήγησε: «Θα έπρεπε, ει δυνατόν, να επαναληφθεί το προηγούμενο της Πορτογαλίας. Να δοθεί ένα τόσο ισχυρό μήνυμα, ώστε η κυβέρνηση να υποχρεωθεί να κάνει εκλογές. Αυτό δεν ήταν πολιτική όμως της ΝΔ, δεν το ζήτησε και τέτοιο μήνυμα δε δόθηκε». Ανέφερε ακόμα ότι οι εθνικές εκλογές πρέπει να γίνουν σε ένα χρόνο ακριβώς, ανεξάρτητα από το αν θα έχουν τελειώσει οι δίκες για τη «17Ν». Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ακόμα ότι δε ρωτήθηκε για την επιλογή Τζαννετάκου, ενώ δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι δε θα έκανε τη δήλωση αποκήρυξης του Καρατζαφέρη, όπως έκανε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, γιατί «δεν υπάρχει ακροδεξιά».

Με «άνωθεν εντολή» Σουφλιάς και Μεϊμαράκης διέψευσαν χτεσινά δημοσιεύματα, τα οποία τους έφεραν να συγκρούονται κατά τη διάρκεια σύσκεψης στη Ρηγίλλης γύρω από την τακτική στην προεκλογική περίοδο.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Εκλογές τέλος, τώρα... αντιπολίτευση

«Ο ΣΥΝ σ' αυτές τις εκλογές πήγε πολύ καλά», αυτή είναι η εκτίμηση της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού όπως τη μετέφερε στους δημοσιογράφους με δηλώσεις του χτες ο Ν. Κωνσταντόπουλος, οι οποίες στο σύνολό τους συνιστούν προσβολή της νοημοσύνης του ελληνικού λαού.

Προσβολή γιατί την ίδια στιγμή που τόνιζε πως «βασική θέση μας είναι ότι το αυτοδιοικητικό επίπεδο δεν είναι ευθεία αντανάκλαση της κεντρικής πολιτικής σκηνής», θριαμβολογούσε πως «είμαστε διακριτή τρίτη δύναμη στην Αυτοδιοίκηση».

Προσβολή γιατί τον εκλογικό καιροσκοπισμό τον βάφτισε «τακτική με πολλές εκφράσεις». Τις ευρύτατες συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ «μη απομονωτισμό και μη ιδεολογικοποίηση της τακτικής μας», ενώ τις αυτόνομες καθόδους σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και υπερνομαρχία ως «πολιτική συσπείρωσης των δυνάμεων της αριστεράς, των οικολογικών κινήσεων και των ενώσεων πολιτών».

Οσο για τη διαπίστωσή του πως η κυβερνητική πολιτική «προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και απαιτείται αλλαγή της», αποπνέει υποκρισία ευθέως ανάλογη του μεγέθους της βοήθειας που προσέφερε ο Συνασπισμός στο ΠΑΣΟΚ στην πρόσφατη μάχη των τοπικών εκλογών για να συνεχίζει να ασκεί την ίδια πολιτική.

Βοήθεια η οποία είναι αναμφισβήτητη ανεξάρτητα από το αν ο πρόεδρος του ΣΥΝ βαφτίζει την τακτική του κόμματός του κατά περίπτωση «αυτοδιοικητικές συνεργασίες» ή «ευρύτερες συμπράξεις», αρνούμενος ότι ο ΣΥΝ προέβη σε «πολιτικές συμμαχίες». Το αποτέλεσμα μετράει. Αλλωστε, η ίδια η πραγματικότητα τα επόμενα χρόνια θα αποδείξει με ποιο τρόπο τόσο ο ΣΥΝ όσο και οι εκλεκτοί του δήμαρχοι και νομάρχες θα αντιπαλέψουν μια κυβερνητική πολιτική που «παράγει αρνητικά κι επιζήμια δεδομένα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ