ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 14 Οχτώβρη 2002 - 2η έκδοση
Σελ. /32
Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα έγιναν οι εκλογές

Στο Δήμο της Αθήνας τα περισσότερα προβλήματα. Χρειάστηκε να μεταφερθούν 32.340 πολίτες στα εκλογικά τμήματα

Με κάποια προβλήματα - ιδιαίτερα στην Αθήνα - αλλά σχετικά ομαλά στην υπόλοιπη Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν χτες οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων δημοτικών και νομαρχιακών αρχών. Στην Αθήνα τα αναμενόμενα από τις προηγούμενες μέρες προβλήματα ελαχιστοποιήθηκαν και - όπως ομολόγησε χτες και ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης - το γεγονός αυτό οφείλεται στη σύνεση και ωριμότητα την οποία επέδειξαν οι ψηφοφόροι αλλά και οι επικεφαλής των συνδυασμών του Δήμου της Αθήνας.

Υπήρξαν αρκετοί πολίτες που «αξιοποίησαν» τελευταία στιγμή τη δυνατότητα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους, ώστε να μπορέσουν να ψηφίσουν, πολλοί έκαναν χρήση των μισθωμένων από το υπουργείο ταξί και πούλμαν, ενώ ορισμένοι δικαστικοί αντιπρόσωποι καθυστέρησαν να φτάσουν στον προορισμό τους εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Με δηλώσεις του, λίγο πριν το κλείσιμο της κάλπης, ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, είπε πως με τη χτεσινή εκλογική διαδικασία έγινε το πρώτο βήμα για το εθνικό δημοτολόγιο, με βάση το οποίο η αστυνομική ταυτότητα θα είναι το μόνο αναγκαίο έγγραφο για τις συναλλαγές του πολίτη με το κράτος. Ο ίδιος έκανε λόγο για άψογη εκλογική διαδικασία, στην οποία, όπως είπε, συνέβαλαν οι πολίτες, αλλά και οι επικεφαλής των συνδυασμών στο Δήμο της Αθήνας. Μέχρι χτες, από τα δημοτολόγια του Δήμου της Αθήνας, δόθηκαν 941 πιστοποιητικά εγγραφής σε πολίτες που είχαν παραλειφθεί από τους εκλογικούς του καταλόγους. Χτες μόνο, σύμφωνα με το Δήμο Αθηναίων, δόθηκαν 241 πιστοποιητικά. Πανελλαδικά, δόθηκαν 2.500 πιστοποιητικά.

Στην Αθήνα, περίπου 32.340 πολίτες μεταφέρθηκαν με τα ταξί και μίνι μπας, που είχε μισθώσει το υπουργείο, στο εκλογικό τμήμα στο οποίο ψήφιζαν. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 9.521 δρομολόγια με ταξί, τα οποία μετέφεραν 28.560 ψηφοφόρους. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν 756 δρομολόγια με μίνι μπας τα οποία μετέφεραν 3.780 πολίτες.

Τα κυριότερα προβλήματα που εμφανίστηκαν στο Δήμο Αθηναίων ήταν τα εξής: Ενας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων - αφορά κυρίως στις μεγάλες ηλικίες - δεν υπήρχαν σε κανένα δημοτολόγιο καθώς δεν είχαν ποτέ εγγραφεί σε κάποιο δήμο και οι οποίοι όλα τα προηγούμενα χρόνια ψήφιζαν στην Αθήνα. Κάτι που αντιμετωπίστηκε με τη σύνταξη ειδικών εκλογικών καταλόγων και την παροχή βεβαίωσης από το δήμο. Επίσης, αρκετοί ήταν αυτοί που ενώ ήταν εγγεγραμμένοι στο Δημοτολόγιο του Δήμου Αθήνας και το υπουργείο Εσωτερικών τούς είχε στις ηλεκτρονικές λίστες των νέων καταλόγων, όταν πήγαν να ψηφίσουν, το όνομά τους δεν υπήρχε στους γραπτούς εκλογικούς καταλόγους. Το πρόβλημα λύθηκε με τη χορήγηση βεβαίωσης από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών, που λειτουργούσε επικουρικά στο Δήμο Αθήνας, και πιστοποιητικού από το Δήμο Αθήνας.

Τέλος, κάποιοι δήμοι είχαν ανοίξει για κάποιους ψηφοφόρους ενδεικτικές οικογενειακές μερίδες, ενώ ήδη είχαν κανονικές στο Δήμο Αθηναίων και το υπουργείο Εσωτερικών, όπως επισήμαναν από το δήμο, θεώρησε ως κανονικές τις ενδεικτικές και διέγραψε τις κανονικές. Τελικά και αυτό λύθηκε με τη χορήγηση βεβαίωσης από το Δήμο Αθήνας.

Χτες πραγματοποιήθηκαν 52.166 κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο 1464 από ψηφοφόρους που ήθελαν να μάθουν ή να επιβεβαιώσουν πού ψηφίζουν. Στο διάστημα από 1 έως 13 του Οκτώβρη, στο ίδιο τηλέφωνο έγιναν 527.080 κλήσεις, ενώ από τις 17 του Απρίλη μέχρι και σήμερα 2.223.352 κλήσεις.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, οι υποψήφιοι νομάρχες είναι 233, εκ των οποίων οι 10 γυναίκες. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι και πρόεδροι κοινοτήτων ανέρχονται στους 3.128, εκ των οποίων οι 134 είναι γυναίκες.

Την Πέμπτη η καταμέτρηση των σταυρών

Ομαλά, σε γενικές γραμμές, διεξήχθησαν οι χτεσινές δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές στην περιφέρεια ευθύνης του Πρωτοδικείου Αθηνών (Δήμος Αθηναίων, δήμοι και κοινότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής). Πριν ακόμη ανοίξουν οι κάλπες στις 7 π.μ., σχεδόν όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι βρίσκονταν στις θέσεις τους και η ψηφοφορία ξεκίνησε κανονικά. Συνολικά είχαν διοριστεί 5.693 τακτικοί δικαστικοί αντιπρόσωποι, από τους οποίους οι 4.767 στα εκλογικά τμήματα του Δήμου Αθηναίων, οι 645 στα εκλογικά τμήματα των δήμων της Ανατολικής Αττικής και οι 281 στα αντίστοιχα της Δυτικής Αττικής. Επίσης, είχαν διοριστεί 900 περίπου αναπληρωματικοί δικαστικοί αντιπρόσωποι, δικαστές κυρίως αλλά και δικηγόροι και γραμματείς δικαστηρίων, για τη συμπλήρωση των όποιων κενών θα παρουσιάζονταν. Σε όλη τη διάρκεια της μέρας, χρειάστηκε να καλυφθούν 30 σχεδόν κενές θέσεις δικαστικών αντιπροσώπων από τους αναπληρωματικούς συναδέλφους τους, οι οποίοι ήταν σε επιφυλακή στο Πρωτοδικείο. Για το σκοπό αυτό είχαν τεθεί στη διάθεσή τους 10 ταξί μισθωμένα από το υπουργείο Εσωτερικών και τρία περιπολικά της αστυνομίας.

Υπήρξαν, ωστόσο, ορισμένα προβλήματα σε σχέση με την προσέλευση μελών των εφορευτικών επιτροπών, ενώ τα σοβαρότερα οφείλονταν στην αλλαγή του τρόπου ψηφοφορίας. Τα τηλέφωνα της Γραμματείας του Πρωτοδικείου είχαν πάρει «φωτιά» από το πρωί, καθώς πολλοί δικαστικοί αντιπρόσωποι δεν ήξεραν τι ακριβώς έπρεπε να κάνουν για τους ψηφοφόρους π.χ. που το όνομά τους δεν υπήρχε στους εκλογικούς καταλόγους. Η σαφής οδηγία, που δινόταν, ήταν να ψηφίσουν οπωσδήποτε αυτοί οι εκλογείς, να αναγραφεί το όνομά τους στο συμπληρωματικό κατάλογο και να υπογράψουν μια δήλωση, ώστε να μην μπορούν να διπλοψηφίσουν.

Από τις 11 το βράδυ επρόκειτο ν' αρχίσουν να παραλαμβάνονται οι σάκοι με το εκλογικό υλικό από τα ειδικά συνεργεία δικαστών και υπαλλήλων του Πρωτοδικείου. Η παραλαβή θα ολοκληρωθεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα και από τις 9 π.μ. - 10 π.μ. αρχίζει η διαλογή των συνδυασμών, η οποία αναμένεται να τελειώσει την Τετάρτη. Την Πέμπτη θα αρχίσει η καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης για την εκλογή των υποψηφίων δημοτικών και νομαρχιακών συμβούλων.

ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ
Εμπόδιζαν ψηφοφόρους

Προβλήματα στην ομαλή διεξαγωγή των εκλογών επιχείρησαν να δημιουργήσουν χτες κάποιοι στην Τσαριτσάνη, εμποδίζοντας τους κατοίκους του χωριού να ψηφίσουν. Με πρόσχημα το αίτημα αυτονόμησης της κοινότητας, που εντάχθηκε στον ευρύτερο Δήμο της Ελασσόνας, δημιούργησαν επεισόδια έξω από τα εκλογικά τμήματα, επιχειρώντας τον εκφοβισμό όσων ήθελαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Είναι τα ίδια γνωστά πρόσωπα που και στις προηγούμενες εκλογές είχαν προχωρήσει στις ίδιες ενέργειες.

Το αίτημα να παραμείνει η Τσαριτσάνη αυτόνομη κοινότητα είναι δίκαιο - για ιστορικούς και κοινωνικούς λόγους - αλλά η μορφή «αγώνα» που επέλεξαν κάποιοι εγκάθετοι των δύο μεγάλων κομμάτων κάθε άλλο παρά αποτελεσματική είναι. Αυτοί οι εγκάθετοι δε δικαιούνται να απαγορεύουν στους κατοίκους της κοινότητας να ψηφίζουν, πολύ περισσότερο που οι ίδιοι στις βουλευτικές εκλογές ψηφίζουν τους εκλεκτούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ