ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 14 Οχτώβρη 2002 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Πολύνεκρη επίθεση ρίχνει λάδι στη φωτιά της «αντιτρομοκρατίας»...

Δεκάδες τα θύματα των βομβιστικών επιθέσεων

Associated Press

Δεκάδες τα θύματα των βομβιστικών επιθέσεων
ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

Βομβαρδισμένο τοπίο θύμιζε χτες το πολυσύχναστο προάστιο Κούτα του ινδονησιακού τουριστικού θερέτρου της νήσου Μπαλί. Ο απολογισμός του εφιάλτη, που ξεκίνησε αργά το βράδυ του Σαββάτου έξω απ' τις ντισκοτέκ «Σάρι» και «Πάντις», όπου εξερράγησαν πρώτα μία αυτοσχέδια βόμβα και έπειτα ένα αυτοκίνητο τύπου τζιπ, παγιδευμένο με εκρηκτικά, μετρούσε (έως χτες το απόγευμα) 189 έως 200 νεκρούς (αλλοδαποί, Αυστραλοί τουρίστες και ποδοσφαιριστές ως επί το πλείστον) και τον τραυματισμό τουλάχιστον 309 άλλων (ανάμεσά τους ο Ελληνας Ιωάννης Καλλιγάς απ' την Κρήτη, που νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, και ένας ακόμη αγνώστων στοιχείων του οποίου η τύχη αγνοείται). Η, σχεδόν παράλληλη με τις άλλες εκρήξεις, πυροδότηση μίας αυτοσχέδιας βόμβας έξω απ' το προξενείο των ΗΠΑ δεν προκάλεσε τραυματισμούς...

Οι εκρήξεις στο Μπαλί έφεραν σε ακόμη δυσχερέστερη θέση την - ήδη από καιρό πιεζόμενη απ' τις ΗΠΑ... για «ενεργότερη αντιτρομοκρατική συμβολή» - κυβέρνηση της Προέδρου της Ινδονησίας, Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι, και έδωσαν νέο κίνητρο σε ηγέτες χωρών Ανατολής και Δύσης για εγρήγορση και εντατικοποίηση των προσπαθειών για την πάταξη της τρομοκρατίας...

«Αν δείτε τον αριθμό και την ταυτότητα των θυμάτων, θα διαπιστώσετε πως αυτή η επίθεση έγινε αδιακρίτως και είναι πράγματι πιθανόν να πρόκειται για τρομοκρατία», δήλωσε, απ' την πλευρά του ο αρχηγός της Ινδονησιακής Αστυνομίας, Ντάι Μπαχτιάρ. Ο ίδιος αργότερα χτες το βράδυ, φθάνοντας στο Μπαλί απ' την Τζακάρτα, χαρακτήρισε τις εκρήξεις στο Μπαλί την πιο αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της Ινδονησίας...

«Τζεμάα Ισλαμίγια»;

Μολονότι καμία οργάνωση δεν ανέλαβε άμεσα την ευθύνη της πολύνεκρης έκρηξης στην Κούτα της νήσου Μπαλί, κάποιοι απ' τους γείτονες της Τζακάρτα (Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Μαλαισία) σιγοψιθύριζαν το όνομα της γνωστής ινδονησιακής ισλαμικής οργάνωσης «Τζεμάα Ισλαμίγια» του διαβόητου αρχηγού της, Αμπού Μπακάρ Μπασίρ, συνδέοντάς τη με την «Αλ Κάιντα» του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ενας απ' αυτούς που έσπευσε να συνδέσει, εμμέσως πλην σαφώς, την «Τζεμάα Ισλαμίγια» με την «Αλ Κάιντα» ήταν ο Νεοζηλανδός υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου, Φιλ Γκοφ, που δήλωσε: «Κανείς δεν έχει ακόμη αναλάβει την ευθύνη και μολονότι δεν έχει προχωρήσει η δουλιά των ιατροδικαστών φαίνεται σαφώς πως είναι μέρος μίας τρομοκρατικής επίθεσης και πως οι πρώτοι ύποπτοι θα πρέπει να αναζητηθούν στην ισλαμική παραστρατιωτική οργάνωση που απειλούσε εδώ και καιρό με παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα...».

Οι «υποψίες» των ΗΠΑ...

Ανακοινώσεις με τις οποίες καταδίκασαν τις προχτεσινές εκρήξεις στην Ινδονησία εξέδωσαν οι ηγέτες χωρών της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν (που επέλεξε να μιλήσει για εντατικοποίηση της μάχης έναντι της τρομοκρατίας), η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, που έσπευσε, εκτός των άλλων, να προσφέρει στην Τζακάρτα «κάθε βοήθεια για τον εντοπισμό και σύλληψη των δραστών», υπαινισσόμενη παράλληλα τη μείωση του διπλωματικού και άλλου προσωπικού στην αμερικανική πρεσβεία στην Τζακάρτα και στα προξενεία που διατηρεί σε άλλα μέρη της Ινδονησίας...

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η δήλωση του λαλίστατου πρέσβη των ΗΠΑ στην Ινδονησία, Ραλφ Μπόις, με την οποία χαρακτήρισε τις εκρήξεις στο Μπαλί «επιβεβαίωση των υποψιών» που είχε «μερικές βδομάδες νωρίτερα» η Ουάσιγκτον σχετικά με την «ενεργό δράση παρακλαδιού της "Αλ Κάιντα" στην Ινδονησία»... Ο Αμερικανός πρεσβευτής μάλιστα εξέφρασε την προσδοκία πως η Τζακάρτα «θα διπλασιάσει» μετά απ' αυτά τα γεγονότα «τις προσπάθειές της για την πάταξη της τρομοκρατίας».

Η προσδοκία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ινδονησία κατά πολλούς ερμηνεύτηκε ως πραγμάτωση του διόλου κρυφού πόθου των ΗΠΑ για τη δημιουργία (και στην Ινδονησία) αμερικανικής βάσης και την εκεί εξαπόλυση «δράσης» με πρόσχημα την αντιτρομοκρατία...


ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Πικρό χάπι»

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ και ΛΟΝΔΙΝΟ.- Η απερχόμενη χούντα του Πακιστάν απέρριψε την κριτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με τις εκλογές της περασμένης βδομάδας. Η διαδικασία, είπε ο στρατηγός - πρόεδρος για τους φίλους - Περβέζ Μουσάραφ, ήταν «ελεύθερη και δίκαιη». Οι Βρυξέλλες έκαναν λόγο για «χρήση κρατικών πόρων» από πλευράς Ισλαμαμπάντ για να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα υπέρ των κομμάτων τα οποία στήριζε η χούντα, σύμφωνα με το προκαταρκτικό πόρισμα των παρατηρητών τους το οποίο επικαλούνταν χθες το BBC. Από την άλλη, όμως, η Ουάσιγκτον επέμενε να «καλωσορίζει» το εκλογικό αποτέλεσμα ως «ένα βήμα προς τη δημοκρατία», αφήνοντας να εννοηθεί ότι εγκρίνουν το αποτέλεσμα.

Τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Πέμπτης δίνουν στο κόμμα που θεωρείται σύμμαχο του Μουσάραφ, τις περισσότερες έδρες, χωρίς ωστόσο αυτό ούτε καν να πλησιάζει την απόλυτη πλειοψηφία. Ο Μουσουλμανικός Σύνδεσμος του Πακιστάν/Καΐντ-ε-Αζάμ (ή PML(Q)), κατέλαβε 77 έδρες, το Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν (ΡΡΡ) της Μπεναζίρ Μπούτο κατέλαβε 63 έδρες, ο συνασπισμός έξι ισλαμικών κομμάτων Μουταχίντα Μαζλίς-ε-Αμάλ (ΜΜΜ) έλαβε 45 έδρες, και ο Μουσουλμανικός Σύνδεσμος του Πακιστάν-Ναουάζ (PML-N), του Ναουάζ Σαρίφ, περιορίστηκε στις 14 έδρες, ενώ τα υπόλοιπα μικρά κόμματα έλαβαν συνολικά 68 έδρες. Σε τρεις εκλογικές περιφέρειες θα επαναληφθεί η διαδικασία.

Ο επικεφαλής των παρατηρητών της ΕΕ, Τζον Κούσναχαν, δήλωσε ότι οι στρατιωτικές αρχές του Πακιστάν προέβησαν σε «αδικαιολόγητη ανάμειξη με τις εκλογικές ρυθμίσεις και τη δημοκρατική διαδικασία». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «κατά τρόπο λυπηρό, οι αρχές υιοθέτησαν μια πορεία δράσης που απέβη σε σοβαρές αλλοιώσεις της εκλογικής διαδικασίας». Οι Ευρωπαίοι παρατηρητές κατηγόρησαν το στρατηγό Μουσάραφ για τον περιορισμό των προεκλογικών συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων. Και, ακόμη, άσκησαν κριτική στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που πέρασε ο στρατηγός νωρίτερα φέτος, οι οποίες δίνουν στον πρόεδρο τη διακριτική ευχέρεια να διαλύει τη Βουλή.

Ο συνασπισμός των θρησκευτικών κομμάτων απέσπασε τόσο μεγάλο ποσοστό των εδρών κι ανήλθε στην τρίτη θέση μετά το κόμμα της Μπούτο, σύμφωνα με σχεδόν το σύνολο των αναλυτών, επειδή συγκέντρωσε την ψήφο διαμαρτυρίας για τη στήριξη του Μουσάραφ στον πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Αφγανιστάν αλλά και την ανοχή του στις ανοιχτές στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός Πακιστάν από την «αντιτρομοκρατική συμμαχία». Το λεγόμενο «αντιαμερικανικό» αίσθημα που προσπάθησαν να κεφαλαιοποιήσουν τα κόμματα που συμμετείχαν στον ΜΜΑ, εκφράστηκε σχεδόν σε καθολικό βαθμό ειδικά στις περιοχές κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

«Πικρό μάθημα»

Σύμφωνα με τη χθεσινή έκδοση της βρετανικής εφημερίδας Γκάρντιαν, το αποτέλεσμα σηματοδοτεί ένα «πλήγμα» για τις αμερικανικές προσπάθειες καταπολέμησης των «εξτρεμιστικών ομάδων» στο Πακιστάν. Ο Καζί Χουσαΐν Αχμέντ, ηγέτης του ΜΜΑ, σε ομιλία του στην Πεσαβάρ, έκανε λόγο για «επανάσταση»: «δε θα αποδεχτούμε τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, ούτε την επιβολή της δυτικής κουλτούρας που επιχειρείται». Ο Μιάν Ασλάμ, γενικός γραμματέας του ΜΜΑ και νέος βουλευτής του Ισλαμαμπάντ, έκανε δηλώσεις που σήμαναν συναγερμό στην Ουάσιγκτον: «οι Ταλιμπάν είναι αδελφοί μας. Είναι καλοί άνθρωποι. Η ιδέα ότι είναι διαβολικοί, είναι μια παρεξήγηση της Δύσης - ο Τζορτζ Μπους πρέπει να προσπαθήσει να κερδίσει φίλους, όχι να κάνει εχθρούς». Πρόσθεσε: «τα στρατεύματα των ΗΠΑ πρέπει να εγκαταλείψουν το Πακιστάν αμέσως». Αμερικανικά πρακτορεία έκαναν λόγο για «πικρό μάθημα» για την Ουάσιγκτον.

Ωστόσο η νέα κυβέρνηση του Πακιστάν - όποια κι αν είναι αυτή, αφού οι συζητήσεις για τη συγκρότηση συμμαχίας, μολονότι δεν έχουν αρχίσει ακόμη επίσημα, γίνονται ήδη στο παρασκήνιο - θα παραμείνει «στενή σύμμαχος» των ΗΠΑ, δεσμεύτηκε χθες ο Μουσάραφ. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έχει σχηματιστεί και ο νέος πρωθυπουργός να ορκιστεί ως την 1η του Νοέμβρη.

Από πλευράς ινδικής κυβέρνησης εκφραζόταν «ανησυχία» για την άνοδο των ισλαμικών κομμάτων, αφού ενδέχεται - όπως είπαν τόσο ο πρωθυπουργός της χώρας Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ όσο και ο υπουργός του των Εξωτερικών Γιασουάντ Σινχ, που επισκεπτόταν τη Βρετανία - να σηματοδοτήσει την περαιτέρω επιδείνωση του «προβλήματος της τρομοκρατίας στην περιοχή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ