ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
Με το πιστόλι στον κρόταφο...

Η καλύτερη απόδειξη ότι η κυβέρνηση Σημίτη συνεργάζεται αρμονικά για την επιβολή της made USA λύσης στο Κυπριακό είναι ότι κρατάει στο σκοτάδι και στο περιθώριο τον ελληνικό λαό...

Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
Μόνον ταξίδι αναψυχής δεν έκανε στην Αθήνα ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Ο Μ. Γκρόσμαν μετέφερε σαφέστατο μήνυμα: Το Κυπριακό πρέπει να έχει λυθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης στη βάση του σχεδίου Ανάν, ώστε να ανοίξει και ο δρόμος της Τουρκίας στην ΕΕ. Αποδεικνύεται περίτρανα, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι αυτή που κινεί τα νήματα, προετοιμάζει τις «λύσεις» και θέτει τελεσίγραφα και προθεσμίες εκβιάζοντας για την αποδοχή τους. Με δυο λόγια, χρησιμοποιεί την προσφιλή γκανγκστερική τακτική της βάζοντας το πιστόλι στον κρόταφο.

Η κυβέρνηση Σημίτη δεν είναι διατεθειμένη να αντισταθεί στη λύση που έχει βάλει στο τραπέζι το μεγάλο αφεντικό της «νέας τάξης». Παρόλο που γνωρίζει πολύ καλά ότι η λύση αυτή εξυπηρετεί πρωτίστως τα συμφέροντα της «νέας τάξης» στην περιοχή και ουσιαστικά «νομιμοποιεί» τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο, έχει μπει στη λογική των παζαριών, από την οποία είναι «από χέρι» χαμένη. Αν υπήρχαν κάποιες αμφιβολίες για το περιεχόμενο της νεοταξικής λύσης στο Κυπριακό, αρκεί να δει κανείς προς τα πού στρέφονται οι πιέσεις των Αμερικανών...

Ακριβώς γιατί η κυβέρνηση δεν έχει το σθένος να πει ένα «όχι» στους Αμερικανούς, ρίχνει όλο το βάρος της στην προετοιμασία της «κοινής γνώμης», ώστε να μην αντιδράσει στη «λύση» που επιβάλλεται. Προς τούτο επανέρχονται στο προσκήνιο τα περί «ρεαλιστικών λύσεων», «το 2002 δεν είναι 1974» ή, το κυριότερο, ότι «η Κύπρος θα μπει στην ΕΕ» και άρα «όλα καλά»... Η καλύτερη απόδειξη όμως ότι η κυβέρνηση Σημίτη συνεργάζεται αρμονικά για την επιβολή της made USA λύσης είναι ότι κρατάει στο σκοτάδι και στο περιθώριο τον ελληνικό λαό για τα τεκταινόμενα πίσω από τις βαριές πόρτες της διπλωματίας.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ - ΗΠΑ

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΝ... «Το σχέδιο Ανάν για την Κύπρο αναμένεται να κατατεθεί ως τις 15 Νοεμβρίου, όπως δήλωσε χθες στην Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Γκρόσμαν... Ο διαπραγματευτής της Κύπρου Αλ. Μαρκίδης, σε συνέντευξή του στην "Ε", τονίζει ότι η λύση "από μόνη της θα είναι μεγάλος συμβιβασμός". Ο Ρετζέπ Ερντογάν δηλώνει ότι προτιμά λύση του Κυπριακού κατά το πρότυπο του Βελγίου. Η κινητικότητα είναι εμφανής, φτάνει φαίνεται η ώρα των αποφάσεων» (Από το βασικό θέμα της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»).

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ: «Η επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Γκρόσμαν στην Αθήνα επιβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί και επιδιώκει την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στην Κοπεγχάγη στις 12 Δεκεμβρίου» («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

«ΠΑΚΕΤΟ»: «Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα δηλώνουν ότι το επαναλαμβανόμενο "μήνυμα" από την Ουάσιγκτον είναι ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν οριστική λύση του προβλήματος (σ.σ. Κυπριακού) εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος, ώστε η συμφωνία να ενταχθεί στο "πακέτο" της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά και της περαιτέρω αναβάθμισης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας (Χρ. Οικονόμου - «ΕΘΝΟΣ»).

ΛΥΣΗ «ΠΑΡΕ - ΔΩΣΕ»: «Το κίνητρο για την ελληνική πλευρά είναι η απρόσκοπτη ολοκλήρωση της ένταξης όλης της Κύπρου στην ΕΕ και η αποφυγή "ακραίων" αντιδράσεων εκ μέρους της Αγκυρας... Υπάρχουν, όμως, και κίνδυνοι. Η λύση, η οποία θα βασίζεται στην αρχή του "πάρε - δώσε", θα περιλαμβάνει και δυσάρεστες ρυθμίσεις» (Αθ. Ελλις - «ΝΕΑ»).

ΛΕΟΝΤΑΡΙΣΜΟΙ: «Αν και είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για μια νέα εξέλιξη στο εθνικό θέμα, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως η ελληνική κυβέρνηση δεν υιοθετεί τη σπουδή του ξένου παράγοντα να υπάρξει άμεσα λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου» (Γ. Παπαχρήστος -«ΝΕΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κυπριακό: ΩΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΑΘΗΝΑ ΚΑΛΕΙ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - Προσδοκία για συνεργασία σε Κύπρο - ΕΕ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - Την Παρασκευή παραδίδεται το σχέδιο του κ. Ανάν.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: (Αβραμόπουλος) Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ.

ΑΥΓΗ: Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΕΛΝΕΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΣΜΟΥ ΚΑΙ ΗΠΙΟΤΗΤΑΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΦΑΚΙΟΛΙ, ΠΑΡΑ ΚΟΜΜΑ ΚΟΣΜΙΚΟ!..

ΕΣΤΙΑ: ΕΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ - Τα καθεστώτα καταψηφίζονται.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Οι απόψεις του ΚΚΕ όπως τις παρουσίασε η ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα - ΠΟΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ; - Σε ποια κατεύθυνση; Ποια προοπτική θα δίνει στο λαό;

ΤΑ ΝΕΑ: ΜΕ 30 ΔΟΣΕΙΣ ΚΛΗΣΕΙΣ, ΠΡΟΣΤΙΜΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΟΤΕ: 12 ΔΙΣ. ΣΕ ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ!

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΞΥΠΝΑΕΙ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ.

ΕΘΝΟΣ: 1.370 ΘΕΣΕΙΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ- ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ: 3.576 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΖΕΥΓΜΕΝΕΣ.

ΧΩΡΑ: ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ 17Ν.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΥΜΜΟΡΙΩΝ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΠΙΡΡΕΠΗ ΣΕ ΣΕΙΣΜΟ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Διαπιστευτήρια»: «Πάντως τα μετεκλογικά "διαπιστευτήρια" του Ερντογάν είναι δυτικόφιλα: δεσμεύτηκε να σεβαστεί τον χαρακτήρα του κοσμικού κράτους και τις συμφωνίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έθεσε πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνησή του την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ» (Από το βασικό θέμα του ΒΗΜΑΤΟΣ).

Η ισχύς ως μέσον: «Η πολιτική ισχύς του Ερντογάν είναι απαραίτητη για τη συνέχιση και νομιμοποίηση της σκληρής οικονομικής πολιτικής, με τις συνταγές του ΔΝΤ να είναι μονόδρομος. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το θέμα αυτό απουσίαζε από την προεκλογική εκστρατεία, στην οποία κυριαρχούσαν αλληλοκαταγγελίες για διαφθορά» (Γ. Καπόπουλος - ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Εκπλήξεις: «Είναι προφανές πως η πολιτική κρίση είναι βαθύτατη, αλλά οπωσδήποτε εντυπωσιάζει το γεγονός ότι οι "άβουλες μάζες" των Τούρκων ψηφοφόρων κατάφεραν ένα τόσο συντριπτικό πλήγμα εναντίον του συνόλου της πολιτικής ελίτ τους, υποχρεώνοντάς την να προχωρήσει εκούσα-άκουσα σε ριζική αναδιάταξη όλου του πολιτικού σκηνικού και μάλιστα υπό όρους που δεν έχει επιλέξει η ίδια» (Από το άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ).

Κατόπιν παρεμβάσεων: «Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου αναμένεται να έχει υποβάλει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν το σχέδιο πολιτικής λύσης του Κυπριακού, ύστερα από τις προσωπικές παρεμβάσεις του προέδρου Μπους, του Τ. Μπλερ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρ. Πρόντι να υποβάλει το σχέδιό του» (Κύρα Αδάμ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ