ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
29η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Επίκαιρο το μήνυμά του
  • Συνεδρίασε χτες η επιτροπή φορέων για το φετινό γιορτασμό
  • Με τη μεγάλη πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία θα κορυφωθούν κι φέτος οι εκδηλώσεις

Από τις περσινές εκδηλώσεις του γιορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου
Από τις περσινές εκδηλώσεις του γιορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου
Συνεδρίασε χτες η Επιτροπή Φορέων για το γιορτασμό της 29ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, προκειμένου να καθορίσει τη μορφή και το περιεχόμενο του φετινού γιορτασμού. Στην Επιτροπή συμμετέχουν όπως κάθε χρόνο, η Πρυτανεία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο Σύλλογος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών της περιόδου 1967 - '74, η Προοδευτική Ενωση Μητέρων Ελλάδας, οι φοιτητικές παρατάξεις της ΕΦΕΕ και εκπρόσωποι εργατικών σωματείων.

Κατά τη χτεσινή πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο πρύτανης του ΕΜΠ, Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, αναφέρθηκε στην επικαιρότητα του μηνύματος του Πολυτεχνείου, ενώ ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ, Μιχάλης Βαρδάνης, εισηγήθηκε στην ίδια κατεύθυνση το βασικό σκελετό για τη διακήρυξη του φετινού γιορτασμού. Αν και το τελικό κείμενο της διακήρυξης δεν οριστικοποιήθηκε από τη χτεσινή συνάντηση, οριοθετήθηκαν οι βασικές του αρχές, σε αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση, που θα εκφραστεί και από τη μορφή του, τσον τριήμερο γιορτασμό στον ιστορικό χώρο του ΕΜΠ που θα κορυφωθεί με τη μεγάλη πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία.

Αγωνιστικά στη Θεσσαλονίκη

Σε μαζική συμμετοχή στον αγωνιστικό ταξικό γιορτασμό της 29ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία που θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα από την πλατεία Αριστοτέλους και θα κατευθυνθεί στο αμερικανικό προξενείο και το Πολυτεχνείο, καλούν καθημερινά ολοένα και περισσότεροι φορείς της Θεσσαλονίκης. Το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του καλεί τον εργαζόμενο λαό να μετατρέψει κάθε χώρο δουλιάς σε ένα Πολυτεχνείο, στον αγώνα για δουλιά, εισόδημα, ασφάλιση, υγεία, παιδεία, δημοκρατία - ανεξαρτησία - ειρήνη. Και καλεί σε προσυγκέντρωση στις 5.30 μ.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Προσυγκεντρώσεις επίσης έχουν προγραμματίσει η κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» στις 5.30 μ.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου και η Φοιτητική Ενωση ΑΠΘ (ΦΕΑΠΘ) στις 4.30 μ.μ. στην πλατεία Χημείου του ΑΠΘ. Αποφάσεις για συμμετοχή στον αγωνιστικό γιορτασμό και στην προσυγκέντρωση της ΦΕΑΠΘ έχουν πάρει ήδη οι Σύλλογοι Φοιτητών Ιατρικής, Μαθηματικού, Ψυχολογικού, Γαλλικού, Κτηνιατρικής, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία Γενικών Συνελεύσεων και στις υπόλοιπες σχολές σε ΑΠΘ και ΠΑΚΑΜ.

Νοέμβρης 2002: Προχωράμε

«Δεν τα κατάφεραν να μας κάνουν να ξεχάσουμε ότι τότε μια εξέγερση, μια πράξη αντίστασης, νίκησε το μονόδρομο της σιωπής και της σκλαβιάς που έστρωσαν οι ερπύστριες των τανκς. Δεν τα κατάφεραν με "Λάμπρους", "Λουκάδες" και άλλες μαριονέτες της αντι-τρομοκρατικής υστερίας τους να πλαστογραφήσουν την Ιστορία, να αμαυρώσουν τα συνθήματα του αγώνα, που η πολιτική τους διατηρεί ζωντανά», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

Τονίζει ότι ο αγώνας, όπως τότε έτσι και σήμερα, συνεχίζεται για:

«ΨΩΜΙ, σταθερή δουλιά και εισόδημα σε χιλιάδες άνεργους, στο 25% του λαού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, στο 75% που μόλις και τα φέρνει βόλτα. Ελεγχο της ακρίβειας, μείωση της λαϊκής φορολογίας.

ΠΑΙΔΕΙΑ δημόσια, σύγχρονη, δημοκρατική, για μας και τα παιδιά μας. Δημόσια ανθρώπινη υγεία, κοινωνική πρόνοια. Για δημόσια κοινωνική ασφάλιση.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ στο χώρο δουλιάς και την κοινωνία, χωρίς την απειλή της απόλυσης αν σηκώσεις κεφάλι. Με πλήρη εργασιακά δικαιώματα κόντρα στον εργασιακό μεσαίωνα που αναβιώνουν εργοδότες - κυβέρνηση - ΕΕ.

ΕΙΡΗΝΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, που μπήκαν στο στόχαστρο των μεγάλων τρομοκρατών: των ιμπεριαλιστών, Αμερικάνων και Ευρωπαίων».

Επίσης το ΠΑΜΕ θυμίζει πως, όπως τότε, πολλοί ήθελαν τη φλόγα σβηστή, έτσι και σήμερα άλλοι τόσοι «θέλουν «κοινωνικούς διαλόγους», υποταγή, συμβιβασμό. Στήνουν το σκιάχτρο της ακροδεξιάς για να μαζευτούμε όλοι φοβισμένοι στο «μαντρί» της δεξιάς.

Πως τότε ο οδοστρωτήρας που άνοιγε το δρόμο της σιωπής στην τυραννία ήταν οι κάννες των τανκς. Σήμερα ο οδοστρωτήρας που ανοίγει το μονόδρομο της κοινωνικής βαρβαρότητας «είναι οι «κάννες» των τηλεοράσεων, τα μικρόφωνα του συμβιβασμένου συνδικαλισμού, η υποταγή στην ΟΝΕ και τη Νέα Τάξη του ιμπεριαλισμού. Ομως, καταλήγει, πως όπως τότε λαός και νεολαία φάνηκαν άξιοι μιας ελεύθερης ζωής, νίκησαν το φασισμό έτσι και σήμερα ο ίδιος λαός, η ίδια νεολαία πρέπει να φανούν άξιοι να ζήσουν μια ζωή ανθρώπινη, έξω από το μονόδρομο της κοινωνίας του κέρδους και του κεφαλαίου.

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Να ασχοληθούμε με τα πραγματικά ζητήματα

Ανακοίνωση για την προσπάθεια δημιουργίας έντασης στο ΑΠΘ

«Ο καθένας ας πάρει τη θέση του στον αγώνα για μόρφωση, δουλιά με δικαιώματα, ειρήνη στην περιοχή! Μπορεί να είναι με τον αγώνα, μπορεί και όχι. Είναι στην ευθύνη του καθένα! (πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι κλπ.). Οφείλουν να ενημερώνουν όμως για πραγματικά γεγονότα και όχι για ανύπαρκτα!». Τα παραπάνω σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας με αφορμή τη νέα επιχείρηση καλλιέργειας κλίματος έντασης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) ενόψει του γιορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου και την επανακίνηση του θέματος του πανεπιστημιακού ασύλου.

«Δεν είναι η πρώτη χρονιά, που μόλις μπαίνει ο Νοέμβρης, ξεκινά είτε με έργα είτε με λόγια και δηλώσεις στον Τύπο το γνωστό τροπάριο: Κλίμα έντασης στο ΑΠΘ, παρανομίες, εγκλήματα, τι γίνεται με τη φύλαξη και το άσυλο κλπ.», επισημαίνει η ΠΚΣ και εκφράζει επιφυλάξεις για το κατά πόσο «αθώες» είναι οι φωνές που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες για «παρατράγουδα» στο ΑΠΘ, με αφορμή τις τριήμερες εκδηλώσεις που έγιναν από ομάδες αναρχικών και οι οποίες έδωσαν το πρόσχημα σε αυτούς που στη συνέχεια μίλησαν για κατάληψη στη Φυσικομαθηματική Σχολή (ΦΜΣ) και ζημιές εκατομμυρίων, για πάρτι-στέκια διακίνησης ναρκωτικών κλπ.

Ιδιαίτερα μάλιστα που αυτές εκδηλώνονται σε περίοδο κατά την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη Γενικές Συνελεύσεις στις σχολές και αγωνιστικές διεργασίες.

Επικαλούμενη την εμπειρία προηγούμενων χρόνων, καθώς και τη διατυπωμένη επίσημα επιθυμία της κυβέρνησης και άλλων ευρωατλαντικών κύκλων για τη στρέβλωση του μηνύματος του Πολυτεχνείου και τη μετατροπή του σε «εκδήλωση κατά της τρομοκρατίας», αλλά και την από καιρό επιδίωξη να χτυπηθεί ο θεσμός του φοιτητικού ασύλου, η ΠΚΣ δηλώνει ότι οι φοιτητές δικαιούνται να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες για το ΑΠΘ. Και καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους (πανεπιστημιακούς, ΜΜΕ κλπ.) να ασχοληθούν με αυτό που πραγματικά συμβαίνει στο ΑΠΘ. «Και αυτό δεν είναι άλλο από την υποβάθμιση των σπουδών, των σχολών, των πτυχίων μας με τις αποφάσεις στην Μπολόνια και στην Πράγα, με την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ, δεν είναι άλλο από τη διαρκή χειροτέρευση των όρων μόρφωσης της πλειοψηφίας των φοιτητών. Και αυτό που πραγματικά γίνεται είναι, με την καθοριστική παρέμβαση της ΠΚΣ, η ουσιαστική συζήτηση των φοιτητών για όλα αυτά, οι Γενικές Συνελεύσεις και η αποφασιστικότητα του φοιτητόκοσμου να κάνει κάτι γι' αυτά».

Αύριο το παμφοιτητικό συλλαλητήριο

Αύριο, Πέμπτη 7 του Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Χημείου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) θα γίνει το παμφοιτητικό συλλαλητήριο ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Απόφαση συμμετοχής έχουν πάρει μέχρι στιγμής οι Σύλλογοι Φοιτητών Ιατρικής, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων, Νομικής, Πολιτικών Μηχανικών, Ψυχολογικού και Μαθηματικού, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία Γενικών Συνελεύσεων σε πολλές ακόμη σχολές.

Οι φοιτητές αντιδρούν στο νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, λένε όχι στην αξιολόγηση, στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, στο νομοσχέδιο για την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια. Απαιτούν δημόσια και δωρεάν ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, καμία εφαρμογή των Συνθηκών της Μπολόνια και της Πράγας, 15% για την Παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΑΓΡΙΝΙΟ
Μαθητική κινητοποίηση

Αποχή τις τελευταίες ώρες (τις δύο τελευταίες για όσους έχουν 6ωρο και τρεις τελευταίες για όσους έχουν 7ωρο) και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην Πλ. Δημοκρατίας, αύριο Πέμπτη έχουν αποφασίσει τα δεκαπενταμελή του 2ου, 3ου και 5ου Ενιαίου Λυκείου. Οι μαθητές απαιτούν απόσυρση των νόμων 2525/97 και 2640/97, να μην εφαρμοστεί ο νέος σχολικός κανονισμός, σχολείο που θα διαπαιδαγωγεί και δε θα παίζει το ρόλο αστυνόμου, διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο. Επίσης, διαδηλώνουν ενάντια στο σχεδιαζόμενο από ιμπεριαλιστές πόλεμο κατά του Ιράκ, απαιτούν να μην έχει καμία εμπλοκή στον πόλεμο η χώρα μας αλλά και για την απελευθέρωση του αγωνιζόμενου παλαιστινιακού λαού. Τη συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα των μαθητών εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ