ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
«Ναι» της Βαγδάτης και στο νέο ψήφισμα

Με πολυσέλιδη επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, η ιρακινή ηγεσία γνωστοποίησε ότι αποδέχεται το ψήφισμα 1441 του ΟΗΕ

Τη Δευτέρα αναμένονται στη Βαγδάτη οι πρώτες ομάδες των επιθεωρητών

Associated Press

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αποδέχτηκε η ιρακινή ηγεσία το νέο σκληρό ψήφισμα του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ, μια μέρα μετά την ομόφωνη απόρριψή του από το ιρακινό Κοινοβούλιο. Η απόφαση της Βαγδάτης κοινοποιήθηκε με επιστολή που παρέδωσε στο γραφείο του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο Ιρακινός πρέσβης στον Οργανισμό, Μοχάμεντ αλ Ντούρι. Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον σφίγγει τον κλοιό γύρω από το Ιράκ εκτοξεύοντας απειλές, ενώ τη μήνι της, τώρα, προκάλεσε η εισαγωγή από το Ιράκ μεγάλων ποσοτήτων ατροπίνης, που είναι το βασικό αντίδοτο των αερίων νεύρων.

«Παρά τους σκληρούς όρους και την πάγια θέση μας ότι δε διαθέτουμε όπλα μαζικής καταστροφής, αποδεχόμαστε να συνεργαστούμε με το ψήφισμα 1441 του ΟΗΕ και περιμένουμε την άφιξη των επιθεωρητών μέσα στο προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα», δήλωνε ο αλ Ντούρι, εξερχόμενος από τα γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ο Ιρακινός πρέσβης επανέλαβε ότι η απόφαση αυτή καταλήχθηκε ακριβώς επειδή η ιρακινή ηγεσία επιμένει στο δρόμο της ειρήνης και επιδιώκει να αποφευχθεί κάθε σύγκρουση.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος μετέβη, χθες, στην Ουάσιγκτον προκειμένου να συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο, δήλωνε, με κατηγορηματικό τόνο, ότι δε θεωρεί επίσημη απάντηση την απόρριψη του ιρακινού Κοινοβουλίου. Αν όλα ακολουθήσουν το χρονοδιάγραμμα του ψηφίσματος 1441, η πρώτη ομάδα των επιθεωρητών, τόσο του ΟΗΕ όσο και της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, με επικεφαλής τους Χανς Μπλιξ και Μοχάμαντ αλ Μπαραντάι, αντιστοίχως, θα μεταβεί στη Βαγδάτη, τη Δευτέρα. Μάλιστα, απαντώντας στο ιρακινό αίτημα για συμμετοχή και Αράβων επιθεωρητών στη διαδικασία των ελέγχων, από το γραφείο του Μπλιξ εκδόθηκε ανακοίνωση όπου αναφέρεται ότι, ήδη, στις ομάδες επιθεωρήσεων συμμετέχουν 6 Ιορδανοί, 1 Μαροκινός και 5 Τούρκοι ειδικοί και ότι είναι ευπρόσδεκτη η οποιαδήποτε νέα αίτηση.

«Δεν υπάρχει πια χρόνος, υπάρχει μηδενική ανοχή απέναντι στην απαίτηση του αφοπλισμού του Ιράκ», προειδοποιούσε λίγες ώρες πριν την παράδοση της 6σέλιδης επιστολής αλ Ντούρι, ο Αμερικανός Πρόεδρος. Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να «προληφθεί» ακόμη και μια θετική ιρακινή απάντηση, ο σύμβουλος του Πενταγώνου, Ρίτσαρντ Περλ, δήλωνε ότι ακόμη και αν επιστρέψουν οι επιθεωρητές «κανείς δεν μπορεί να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση αποκλειστικά και μόνο του επικεφαλής τους, του Χανς Μπλιξ», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον δε θα διστάσει, ακόμη και αν οι επιθεωρητές δεν της προσφέρουν το πρόσχημα, απλώς να τους υποβαθμίσει και να προχωρήσει στα σχέδιά της.

Ως ειλημμένη απόφαση παρουσιάζει και η πλειοψηφία του αραβικού Τύπου την εξαπόλυση στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράκ, αν και απευθύνει έκκληση προς την ιρακινή ηγεσία να συνεργαστεί και να μην δώσει προσχήματα στις ΗΠΑ. Τη θετική απάντηση της ιρακινής ηγεσίας προοιωνίζεται, χθες, ο ιρακινός Τύπος που δεν αναφερόταν σχεδόν καθόλου στην απόφαση του ιρακινού Κοινοβουλίου, το οποίο ζητούσε από τον Σαντάμ Χουσεΐν να απορρίψει το ψήφισμα.

Στο θέμα παρενέβη και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιούρι Φεντότοφ, ο οποίος κάλεσε την ιρακινή ηγεσία να φανεί «πραγματιστική» και να πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί η χρήση βίας, αν και παραδέχτηκε ότι «η γλώσσα του ψηφίσματος είναι πολύ σκληρή και είναι κατανοητό να προκαλεί την οργή της ιρακινής κοινής γνώμης». Δηλώσεις έκανε, χθες, και ο Σύρος ΥΠΕΞ, Φαρούκ αλ Σάραα, ο οποίος διευκρίνισε ότι η Συρία δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία επίθεση κατά του Ιράκ, όπως και αν αυτή γίνει, συμπληρώνοντας ότι η χώρα του ψήφισε υπέρ του ψηφίσματος 1441 υπό την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρξει στρατιωτική δράση.

Ενοχλείται και από την ατροπίνη η Ουάσιγκτον

Περισσότερες από 1,15 εκατομμύρια δόσεις ατροπίνης φέρεται να παρήγγειλε από την Τουρκία, τον τελευταίο μήνα, η Βαγδάτη, γεγονός που προκάλεσε έντονες ανησυχίες στο Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η ιρακινή ηγεσία αποθηκεύει, την τελευταία διετία, μεγάλες ποσότητες του συγκεκριμένου φαρμάκου, αλλά το θέμα έλαβε διαστάσεις επειδή η μεγάλη εμβέλεια της πλέον πρόσφατης παραγγελίες κίνησε τις υποψίες Τούρκων αξιωματούχων, που ενημέρωσαν, σχετικά, τον ΟΗΕ και φυσικά και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, δήλωνε ότι μπορεί η συγκεκριμένη κίνηση να αποτελεί προσπάθεια εκφοβισμού των ΗΠΑ ή απλώς μια προσπάθεια παραπλάνησης της διεθνούς κοινής γνώμης, αν και παραδέχτηκε ότι δε γνωρίζει την ακριβή ποσότητα ατροπίνης που διαθέτει το Ιράκ. Κατά τους Αμερικανούς αξιωματούχους, η προμήθεια ατροπίνης αποδεικνύει ότι το Ιράκ προτίθεται, σε περίπτωση σύρραξης, να χρησιμοποιήσει παραλυτικά αέρια ή αέρια νεύρων και θέλει να προστατεύσει τους πολίτες και τα στρατεύματά του κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Νέα γερμανο-αμερικανική «κόντρα»

Ενάντια σε μια γερμανική συμμετοχή στην όποια στρατιωτική επίθεση στο Ιράκ τάσσεται, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Φόρσα που δημοσιεύεται στο «Στερντ», το 80% των Γερμανών. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών εναντιώνεται γενικώς στην έναρξη της όποιας επίθεσης κατά του Ιράκ. Αμεσο και καυστικό ήταν το σχόλιο του Ρίτσαρντ Περλ, συμβούλου του αμερικανικού Πενταγώνου. Ο Περλ κατηγόρησε για «ηθική αδυναμία» στο θέμα του Ιράκ τον Καγκελάριο Σρέντερ, και σχολιάζοντας τη συνολική στάση της Ευρώπης απέναντι στο Ιράκ εξέφρασε την άποψη ότι «η Ευρώπη έχει χάσει την ηθική της πυξίδα και ειδικότερα η Γερμανία έχει πέσει σε έναν ηθικό παραλυτικό πασιφισμό».

Στο μεταξύ, δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε, χθες, στη Βρετανία, δείχνει ότι το 1/3 των Βρετανών θεωρεί πιο επικίνδυνο τον Μπους από τον Σαντάμ, το 66% εκτιμά ότι ο Τόνι Μπλερ συμπεριφέρεται σαν «σκυλάκι» του Μπους και μόλις το 13% τάσσεται υπέρ μιας στρατιωτικής επέμβασης.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εργαζόμενοι, θύματα ραδιενεργού μόλυνσης

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Περισσότεροι από 20 εργαζόμενοι που απασχολούνται σε εργοστάσιο απόσυρσης και επεξεργασίας πυρηνικών καυσίμων Νταουνρέι στο Κέιθνες, της βορείου Σκοτίας, μολύνθηκαν από ραδιενεργά σωματίδια, όπως ανακοίνωσε, η βρετανική Αρχή Ατομικής Ενέργειας (UKAEA).

Σύμφωνα με την Επιτροπή, σήμανε συναγερμός αμέσως μόλις εντοπίστηκε ραδιενέργεια στα υποδήματα ενός εργαζομένου, και το εργοστάσιο έκλεισε για να ξεκινήσουν έρευνες. Στη συνέχεια, εντοπίστηκε ραδιενεργός σκόνη και στα χέρια δύο άλλων μελών του προσωπικού, ο ένας εκ των οποίων είχε σκόνη ακόμη και στο πρόσωπό του, ενώ ίδια σκόνη εντοπίστηκε και στα υποδήματα άλλων 18 εργαζομένων, τόνισε η UKAEA.

Ετσι, σήμανε συναγερμός και το εργοστάσιο έκλεισε, ενώ ξεκίνησαν αμέσως έρευνες. «Είναι δύσκολο να κάνουμε τώρα αμέσως μια ποσοτική εκτίμηση, όμως πιστεύουμε πως οι κίνδυνοι που διατρέχουν είναι ισχνοί», εκτιμά εκπρόσωπος της UΚΑΕΑ, αλλά υπήρξε καθησυχαστικός για τους κατοίκους της περιοχής, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε καμία εκπομπή στο περιβάλλον και ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι εργαζόμενοι εκτέθηκαν σε ακτινοβολία.

ΙΡΑΝ
Διογκώνεται το κύμα διαδηλώσεων

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, χτες, δεκάδες χιλιάδες Ιρανοί φοιτητές κατέκλυσαν τους δρόμους της πρωτεύουσας και πολλών μεγάλων πόλεων ζητώντας την αναστολή της θανατικής ποινής που επιβλήθηκε, την περασμένη εβδομάδα, στον ακαδημαϊκό και συγγραφέα Χασέμ Αγατζαρί για «βλασφημία», επειδή υποστήριξε ότι «δεν πρέπει οι μουσουλμάνοι να ακολουθούν πιστά τον κάθε θρησκευτικό ηγέτη». Τα αιτήματα των διαδηλωτών έχουν επεκταθεί και ζητούν την άμεση εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ελευθερία έκφρασης και απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων. Χαρακτηριστικά ένας από τους διοργανωτές των διαδηλώσεων δήλωνε, χτες, ότι «εάν ο ισλαμικός νόμος χρησιμοποιείται για να απαγχονίζεται κάποιος για τις απόψεις του, δε θέλουμε αυτό το Ισλάμ».

Ενώ οι διαδηλώσεις λαμβάνουν διαστάσεις χιονοστιβάδας, στο θέμα παρενέβη, χτες, και ο Ιρανός Πρόεδρος, του οποίου ο Αγατζαρί είναι στενός συνεργάτης και πολιτικός υποστηρικτής. Ο Χαταμί χαρακτήρισε την απόφαση «ανάρμοστη» και δήλωσε ότι «στο βαθμό που είναι ανάρμοστη και δε θα έπρεπε καν να έχει επιβληθεί τέτοια ποινή, περιμένω από τη δικαστική εξουσία να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα». Λάδι στη φωτιά, χτες, έριξε και ο ίδιος ο Αγατζαρί, ο οποίος διά στόματος του δικηγόρου του κατέστησε σαφές ότι δε θα κάνει έφεση στην απόφαση και εφόσον κρίνεται δίκαιη θα την αποδεχτεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ