ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα εισβολή στη Νάμπλους

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις του Αμερικανού διαμεσολαβητή με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους αλλά και οι συνομιλίες ανάμεσα σε «Φατάχ» - «Χαμάς»

Τα τανκ γέμισαν πάλι τους δρόμους της Ναμπλούς

Associated Press

Τα τανκ γέμισαν πάλι τους δρόμους της Ναμπλούς
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΑΜΜΑΝ.--

Ευρεία στρατιωτική επιχείρηση εξαπέλυσε, χτες, ο ισραηλινός στρατός στην πόλη της Νάμπλους, η οποία, ουσιαστικά, τέθηκε, και πάλι, υπό πλήρη κατοχή. Στόχος της νέας εισβολής, με βάση τις ισραηλινές ανακοινώσεις, είναι ο ένοπλος που πραγματοποίησε την αιματηρή επίθεση στο κιμπούτζ Μέρτζερ, την Κυριακή, και τον οποίο οι ισραηλινές αρχές κατονομάζουν ως Σιρχάν Σιρχάν, προερχόμενο από τον καταυλισμό της Τουλκαρέμ. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι συνομιλίες ανάμεσα σε αντιπροσωπείες της «Χαμάς» και της «Φατάχ» στο Κάιρο, ενώ συνεχίζονται και οι διαμεσολαβητικές επαφές του Αμερικανού απεσταλμένου, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, με Ισραηλινούς, με Παλαιστινίους και με Ιορδανούς.

Εκατοντάδες ισραηλινά τεθωρακισμένα, συνοδευόμενα από ερπυστριοφόρα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και υπό την κάλυψη ελικοπτέρων, εισέβαλαν, λίγο πριν τα ξημερώματα χτες, στη Νάμπλους. Ανάγκασαν τους πολίτες να βγουν από τα σπίτια τους και έκαναν έλεγχο από σπίτι σε σπίτι, ενώ λίγη ώρα αργότερα ακούστηκαν αλλεπάλληλες εκρήξεις από το ιστορικό κέντρο της πόλης, όπου πιθανότατα ανατινάχτηκαν πόρτες σπιτιών. Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε, επίσης, στους γειτονικούς καταυλισμούς Ασκάρ και Μπαλάτα, ενώ κατέλαβε κοιτώνα του πανεπιστημίου της Νάμπλους και σχολεία. Ανάλογη εισβολή έγινε και στο Μπιρ Ζάιτ, δίπλα στη Ραμάλα, αλλά μετά από κάποιες ώρες αποχώρησαν.

Σύμφωνα με τη λακωνική ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, στόχος της επιχείρησης είναι η σύλληψη του Σιρχάν Σιρχάν, ο οποίος φέρεται να έλαβε την εντολή πραγματοποίησης της επίθεσης στο κιμπούτζ Μέρτζερ, από την οργάνωση των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» στη Νάμπλους. Μέχρι χτες το απόγευμα, είχαν γίνει 30 συλλήψεις, που σύμφωνα πάντα με την ισραηλινή ανακοίνωση, αφορούσαν κυρίως μέλη και στελέχη της «Χαμάς», ενώ υπογραμμιζόταν ότι «ο στρατός έχει εντολή να συνεχίσει να επιχειρεί στην περιοχή όσο κρίνεται αναγκαίο για να διαλυθεί η τρομοκρατική επιδομή στις συγκεκριμένες περιοχές».

Λίγη ώρα πριν την εισβολή στη Νάμπλους, ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν, για δεύτερη φορά από τη Δευτέρα, με πυραύλους μεταλλουργείο στη Λωρίδα της Γάζας, επειδή, όπως υποστηρίζει το Ισραήλ, είναι εργαστήριο κατασκευής εκρηκτικών.

Διαπραγματεύσεις σε πολλά μέτωπα

Με τον Παλαιστίνιο υπουργό Διεθνούς Σχεδιασμού, Ναμπίλ Σάαθ, στην Ιεριχώ, συναντήθηκε, χτες, ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, ο οποίος, στη συνέχεια, μετέβη στην Ιορδανία, όπου είχε επαφές με την ιορδανική ηγεσία. Σύμφωνα με τις λιγοστές δηλώσεις του ιδίου, στόχος των συνομιλιών είναι η εξέταση των λεπτομερειών του σχεδίου αποκλιμάκωσης που έχει εκπονήσει το Κουαρτέτο ΗΠΑ - ΕΕ - ΟΗΕ - Ρωσία, αλλά και ο «καλύτερος δυνατός σχεδιασμός των παλαιστινιακών μεταρρυθμίσεων έτσι ώστε να γίνουν δίκαιες εκλογές στις αρχές του 2003». Μετά το Αμμάν, ο Σάτερφιλντ επρόκειτο να μεταβεί στο Κάιρο, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους των ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσίας, Νορβηγίας, Ιαπωνίας, ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, προκειμένου να απεργαστούν και ένα γενικό οικονομικό σχέδιο για την περιοχή. Παρ' όλα αυτά, έντονες ήταν οι επικρίσεις από αρκετούς από τους συνομιλητές του Σάτερφιλντ ότι η άσκηση έντονων πιέσεων προς τους Παλαιστινίους, τη στιγμή που δεν υπάρχει συνολική πολιτική προοπτική διευθέτησης, θα φέρει τα εντελώς αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Παράλληλα, στο Κάιρο συνεχίζονται οι συνομιλίες ανάμεσα στη «Φατάχ» και τη «Χαμάς», για τέταρτη συνεχόμενη μέρα, χωρίς, όμως, να υπάρχει, προς το παρόν, καμία συγκεκριμένη απόφαση.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Ξανά ο Μπιν Λάντεν!

ΝΤΟΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ολοένα και πιο δύσκολο γίνεται να αποκρυβεί από τη διεθνή κοινή γνώμη το γεγονός ότι με κάποιο τρόπο ο Οσάμα Μπιν Λάντεν «χτυπά» την κατάλληλη στιγμή που τα σχέδια των ΗΠΑ χρειάζονται μία ώθηση ή την αναγκαία «νομιμοποίηση» στο κοινό αίσθημα ...σ' αυτήν την περίπτωση, ο αναμενόμενος πόλεμος κατά του Ιράκ.

Ο δίαυλος και αυτός γνωστός. Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν με ηχογραφημένο μήνυμά του, που μετέδωσε το «Αλ Τζαζίρα», όπου χαιρετίζει τις πρόσφατες επιθέσεις στο Μπαλί της Ινδονησίας, στην Υεμένη και το Κουβέιτ, καθώς και τη σύλληψη ομήρων στη Μόσχα και απειλεί... «όπως δολοφονείτε, θα δολοφονηθείτε και όπως βομβαρδίζετε θα βομβαρδιστείτε».

Εννοείται ότι οι ΗΠΑ δε θα μπορούσαν να αφήσουν την πρόκληση... έτσι απαντούν... «το νέο μήνυμα είναι μια σαφής προειδοποίηση για τον κόσμο όσον αφορά την απειλή που εγκυμονεί κατά της Αμερικής και των συμμάχων της και χρειάζεται να πάρουμε το μήνυμα σοβαρά, κάτι που ήδη κάνουμε», τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος, μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε: «Κάνουμε μεγάλες προόδους στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, αργές αλλά σοβαρές προόδους, και θα διαλύσουμε όλο το τρομοκρατικό δίκτυο».

Βέβαια, ουδείς γνωρίζει εάν η φωνή στο ηχογραφημένο μήνυμα που μεταδόθηκε είναι του Μπιν Λάντεν. Η κασέτα αναλύεται από τις αμερικανικές υπηρεσίες και τη CIA. Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Σον Μακ Κόρμακ, ανέφερε ότι «συλλέξαμε τις πληροφορίες και θα αναλύσουμε την εγγραφή. Δε γνωρίζουμε εάν είναι αυτός ή όχι».

ΡΩΣΙΑ
Περιορισμοί στα ΜΜΕ

ΜΟΣΧΑ.-

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) της Ρωσικής Ομοσπονδίας ενέκρινε με ψήφους 145 υπέρ, μια κατά και 2 αποχές τις τροποποιήσεις στο νόμο για τα ΜΜΕ που σχετίζονται με την τρομοκρατία. Προβλέπουν αυστηρά μέτρα που θα επιβληθούν στα ΜΜΕ κατά τη διάρκεια αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων, τα οποία θα επιτρέπουν στις αρχές να ασκούν μεγαλύτερο έλεγχο στη δημοσιογραφική κάλυψη κρίσεων, όπως αυτή στις 23-26 Οκτώβρη σε θέατρο της Μόσχας, με τους Τσετσένους αντάρτες. Τα νέα αυτά μέτρα απαγορεύουν τη διάδοση πληροφοριών, που θεωρείται ότι παρεμποδίζουν τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και θέτουν σε κίνδυνο ζωές αθώων ανθρώπων. Επίσης, οι δηλώσεις και οι παρατηρήσεις στα ΜΜΕ κρίνονται ως προπαγάνδα ή ότι δικαιολογούν την αντίσταση στα αντιτρομοκρατικά μέσα. Ακόμα απαγορεύουν στα ΜΜΕ να μεταδίδουν πληροφορίες σχετικά με την τεχνολογία, τα όπλα, τον οπλισμό και τα εκρηκτικά που χρησιμοποιούνται στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Εκτός απ' αυτό, απαγορεύεται να κοινοποιηθούν πληροφορίες που αφορούν προσωπικά στοιχεία των συνεργατών των ειδικών ομάδων και των μελών του επιτελείου για τη διεξαγωγή της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης, καθώς και ατόμων που παρέχουν σ' αυτές βοήθεια, χωρίς τη συγκατάθεση όλων αυτών των ατόμων. Αρμόδιο για να επιβλέπει την εφαρμογή αυτών των μέτρων θα είναι το υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ. Η εκτίμηση όμως της αποτελεσματικότητας των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων των ειδικών υπηρεσιών θα γίνεται μόνο από τις ειδικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τον πρώτο αναπληρωτή της Συνταγματικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βαλέρι Φιόντοροφ, ο νόμος αυτός υπ' ουδενί τρόπο δεν «επιβουλεύεται την ελευθερία του Τύπου», αλλά «καθορίζει απλώς τα σαφή πλαίσια της δουλιάς των δημοσιογράφων» στα ζητήματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και τους «κανόνες δουλιάς των δημοσιογράφων σ' αυτές τις συνθήκες». Τώρα ο νόμος αυτός θα πρέπει να επικυρωθεί και από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Μάχες στους δρόμους του Καράκας

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Σκηνές από την κόλαση του Δάντη ζωντανεύουν στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, όπου πλέον οι ταραχές είναι καθημερινό φαινόμενο, εξαιτίας της επιμονής και της επιθετικότητας των δυνάμεων που στηρίζουν την «αντιπολίτευση» και έχουν εξωθήσει την κατάσταση σε ακραία κατάσταση, παρά το γεγονός ότι οι συνομιλίες για να βρεθεί μία διέξοδος, μεταξύ της κυβέρνησης και της φερόμενης ως «αντιπολίτευσης», διανύουν την τρίτη τους μέρα.

Χθες, οι διαδηλώσεις επικεντρώθηκαν στο Δημαρχείο, όπου και το γραφείο του Αλφρέντο Πένα, δημάρχου του Καράκας και ενός από τα πιο δραστήρια στελέχη των δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Διαδηλωτές που στηρίζουν το πρόγραμμα της «μπολιβαριανής επανάστασης» του Προέδρου Ούγο Τσάβες, συγκεντρώθηκαν χθες έξω από τη δημοτικό μέγαρο όπου επρόκειτο να λάβει χώρα συνάντηση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Η δημοτική αστυνομία επιτέθηκε στους διαδηλωτές, προκειμένου, όπως τόνισε, «να τους απωθήσει» με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες. Ακολούθησαν συγκρούσεις με αποτέλεσμα ένα νεκρό και τουλάχιστον 20 τραυματίες, σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες και το βρετανικό BBC.

Λίγο αργότερα, με διαταγή της κυβέρνησης, έκλεισαν όλα τα κυβερνητικά γραφεία και αναπτύχθηκαν οι δυνάμεις της εθνοφρουράς, προκειμένου να επαναφέρουν την τάξη. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του Ρόιτερς, βόμβα εξερράγη κοντά στο σπίτι του καρδινάλιου Ιγνάσιο Βελάσκο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ