ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ - ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
Για μια ακόμα φορά αποδείχτηκαν ... ΠΑΣΟΚ!

Οι «διαφωνούντες» κρύφτηκαν πίσω από το δάχτυλό τους και ο Κ.Σημίτης απέσπασε ψήφισμα ομόθυμης στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής στο Κυπριακό...

Οι «διαφωνίες», που εκφράστηκαν κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών της ΚΕ και της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για το Κυπριακό ήταν το «κερασάκι στην τούτρα» μιας παράστασης υποκρισίας, που αυτή τη φορά ξεπέρασε τα συνηθισμένα μέτρα ακόμα και για το ΠΑΣΟΚ!

Οι κύριοι του κυβερνώντος κόμματος, που παρίσταντο στη συνεδρίαση, τελικά αποφάσισαν - ομόφωνα- ότι στηρίζουν την κυβέρνηση στην πολιτική της γύρω από το «σχέδιο Ανάν» και μάλιστα επικύρωσαν αυτή τους τη συμφωνία μέσω της υπερψήφισης σχετικού ψηφίσματος, το οποίο υποτίθεται ότι ήταν «συνθετικό» (!) και ότι εξέφρασε τόσο τις απόψεις όσων διαφωνούν με το «σχέδιο Ανάν», όσο και τις απόψεις όσων συμφωνούν με το «σχέδιο Ανάν»! Πράγματα που μόνο στο ΠΑΣΟΚ μπορούν να συμβούν, ειδικά σε εποχές κατοχής της κουτάλας της εξουσίας...

Από τη χτεσινή συνεδρίαση δεν έλειψαν, φυσικά, οι παρουσίες των διαφωνούντων, όπως των Θ. Πάγκαλου και Γ. Αρσένη (ο δεύτερος αν και ρωτήθηκε αν στηρίζει το τελικό ψήφισμα... δεν απάντησε). Ο πρώτος, μάλιστα, κατέθεσε και την πρόταση ψηφίσματος που αποτέλεσε και τη βάση, ώστε αργότερα να συμφωνήσουν όλοι στο τελικό ψήφισμα, αφού φτιάχτηκαν οι αναγκαίες διατυπώσεις και καλλωπίστηκαν οι όποιες «γωνίες» δεν άρεσαν στον Κ.Σημίτη...

Ο Θ. Πάγκαλος

Η τελική συνηγορία του Θ.Πάγκαλου δεν τον εμπόδισε νωρίτερα να μιλήσει για αναλυτές και δημοσιολογούντες, οι οποίοι, όπως είπε, το τελευταίο διάστημα, έχουν επιδοθεί σε μια προσπάθεια «αυτομαστίγωσης», παρουσιάζοντας μονόπλευρα τους Ελληνοκύπριους ως «σφαγείς» στις διακοινοτικές συγκρούσεις της δεκαετίας του '60 στην Κύπρο, αποσιωπώντας, όχι μόνον τις αντίστοιχες αγριότητες από τουρκοκυπριακής πλευράς, αλλά και το ρόλο του ξένου παράγοντα. Κατά τον Θεόδωρο Πάγκαλο, στην παρούσα φάση, δε χρειάζεται, «ούτε πατριωτισμός, ούτε υποτέλεια, ούτε αυτοταπείνωση». Αναγκαίο, όμως, είναι, «να σπάσει αυτό το ρεύμα ιδεών και απόψεων που προσπαθεί να ταπεινώσει τον ελληνικό λαό»... Δεν απέφυγε, βέβαια, να εκφράσει τη ...δυσφορία του για το «σχέδιο Ανάν», λέγοντας ότι «αυτή η ευκαιρία δεν είναι η τελευταία για την Κύπρο, ο καιρός δε δουλεύει για τη βία, την αυθαιρεσία, τη στρατοκρατία στην περιοχή»... Δεν παρέλειψε, δε, να προτείνει να στηριχτεί η κυβέρνηση, χωρίς όμως το άγχος των απόψεων περί «τελευταίας ευκαιρίας»... Τέλος και με αφορμή την περιορισμένη προσέλευση στη συζήτηση για ένα τόσο κρίσιμο θέμα όπως το Κυπριακό, ο Θ. Πάγκαλος, εκτίμησε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «αναισθητοποιημένο» και επισήμανε ότι «χωρίς κόμμα πάμε για ήττα - και το επιχείρημα ότι οι άλλοι είναι χειρότεροι, είναι επισφαλές».

Γερ. Αρσένης: Απέφυγε να απαντήσει...

Από την πλευρά του ο Γερ. Αρσένης, ζήτησε στην ομιλία του την απόρριψη του «σχεδίου Ανάν», χαρακτηρίζοντας την κατάθεσή του ως «εσκεμμένη ενέργεια» του ΓΓ του ΟΗΕ, προκειμένου να πετύχει την επανασύνδεση της ένταξης της Κύπρου με την επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Η λύση, είπε, είναι να μη δοθεί συνέχεια στο «σχέδιο Ανάν» πριν την Κοπεγχάγη, αλλά να δοθεί λύση μετά την ένταξη με διάλογο, που θα διεξαχθεί στην ΕΕ και θα είναι αντάξια ενός ευρωπαϊκού κράτους.

Ολα αυτά μέχρι τη δευτερολογία του Κ.Σημίτη, ο οποίος απάντησε ορθά κοφτά ότι «δε θα γκρεμίσουμε ό,τι φτιάξαμε»... Κατόπιν, στην ψηφοφορία που ακολούθησε, το αίτημα του Γερ. Αρσένη να μην παραπέμπει το ψήφισμα στο «σχέδιο Ανάν» δεν έγινε δεκτή με το ερώτημα, που του τέθηκε από το προεδρείο, αν τελικά καταψηφίζει το ψήφισμα, να παραμείνει αναπάντητο...

Ο Π. Κρητικός

Απών από τη συνεδρίαση ήταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Κρητικός. Με επιστολή του προς το προεδρείο ανέφερε ότι «ψηφίζω άνευ όρων την ένταξη» της Κύπρου στην ΕΕ και «καταψηφίζω το γνωστό σχέδιο Αμερικανο-βρετανικής έμπνευσης του ΓΓ του ΟΗΕ κ.Κ. Ανάν, το οποίο θεωρώ ως μη βιώσιμο και μη λειτουργικό, αλλά και επικίνδυνο για το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσανατολισμός για τη μετά την Κοπεγχάγη εποχή

Συναντήθηκαν χτες Παπανδρέου - Ντε Σότο

Οσο πλησιάζει η Σύνοδος Κορυφής της Κοπεγχάγης τόσο η Αθήνα και η Αγκυρα αποστρέφουν την προσοχή τους από το σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού και επικεντρώνονται σε περισσότερο ρεαλιστικούς στόχους.

Βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς, φαίνεται πως είναι πια η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, «ακόμη και ως έχει», σύμφωνα με την πρόσφατη δήλωση του Γ. Παπανδρέου. Από την άλλη πλευρά βασική επιδίωξη της Αγκυρας είναι η εξασφάλιση ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

Ταυτόχρονα με αυτούς τους στόχους, οι δύο πλευρές είναι υποχρεωμένες να διαχειριστούν και τις προτάσεις Ανάν για την επίλυση και μάλιστα μέσα σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

Χτες ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και συζήτησαν για τις επαφές που είχε ο υπουργός στην Ουάσιγκτον, καθώς και για το ταξίδι που προγραμματίζει να πραγματοποιήσει στην Αγκυρα την ερχόμενη Τετάρτη.

Αργότερα χτες το απόγευμα ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Αλβάρο Ντε Σότο, απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Αγκυρα, τη Λευκωσία και την Αθήνα. Μετά τη συνάντηση, στις δηλώσεις του ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε την ανάγκη να δημιουργηθούν οι συσθήκες που δε θα απαγορεύσουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, με βάση το σχέδιο Ανάν, και μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης. «Ολοι μας, είπε ο Γ. Παπανδρέου, θεωρούμε ότι θα ήταν προτιμητέο να έχουμε μια λύση μέχρι την Κοπεγχάγη. Γίνονται προσπάθειες προς την πλευρά αυτή, προς το στόχο αυτό και βεβαίως αναμένεται να μπορούν να υπάρξουν οι απαραίτητες διαπραγματεύσεις, οι θέσεις των δύο πλευρών, για να μπορεί να προχωρήσει η βελτίωση αυτού του σχεδίου». Στη συνέχεια των δηλώσεών του ο Γ. Παπανδρέου, αφού αναφέρθηκε στο επικείμενο ταξίδι του στην Αγκυρα, σημείωσε πως «η Ελλάδα, βεβαίως, θέλει να διατηρηθεί η δυναμική για τη λύση του Κυπριακού και μετά την Κοπεγχάγη, εάν δεν έχει επιτευχθεί μέχρι τότε η λύση».

Από την πλευρά του ο Ντε Σότο στις δηλώσεις του παραδέχτηκε ότι «ο χρόνος είναι πάρα πολύ λίγος. Ωστόσο είμαστε πεπεισμένοι ότι θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε μια ρύθμιση στα βασικά θέματα έως το Συμβούλιο Κορυφής της Κοπεγχάγης. Βεβαίως θα υπάρξει χρόνος και μετά την Κοπεγχάγη και έως το Μάρτη, που θα διεξαχθούν τα δημοψηφίσματα, να διευθετηθούν άλλα θέματα».

Μνημείο υποκρισίας!

Η ΚΕ και η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσαν στο πλούσιο ιστορικό της υποκρισίας αυτού του κόμματος, μία ακόμα: Πρόκειται για την απόφαση (σ.σ.: ομόφωνη απόφαση!) της χτεσινής τους συνεδρίασης για το Κυπριακό. Μόνο που αυτή τη φορά τα πράγματα δεν είναι απλά. Τούτη τη φορά μιλάμε για «μνημείο υποκρισίας».

Ιδού τι αποφάσισαν και τι υπερψήφισαν όλοι τους, από τον Κ. Σημίτη μέχρι τον... διαφωνούντα Πάγκαλο:

Α) Η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ «αποδίδει τώρα καρπούς και φτάνει στην ολοκλήρωσή της», αναφέρει το ψήφισμά τους στην πρώτη κιόλας παράγραφο...

Κι όμως: Ο μόνος «καρπός» δέκα χρόνια μετά την αίτηση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ είναι η αξιοποίηση αυτής ακριβώς της ένταξης ως επιπλέον μοχλού πίεσης από «εταίρους» και «συμμάχους» για την αποδοχή των τετελεσμένων της διχοτόμησης. Το «σχέδιο Ανάν» συνιστά τελεσιγραφικό εκβιασμό λόγω ακριβώς της ημερομηνίας της 12ης Δεκέμβρη. Ημερομηνία που συνδέεται άμεσα με την απόφαση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

Β) Η αποδοχή από την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα του «σχεδίου Ανάν» ως βάση διαπραγμάτευσης «είναι προφανές ότι ενίσχυσε την πολιτική και διαπραγματευτική μας θέση», υποστηρίζεται στο ίδιο ψήφισμα...

Κι όμως: Ορισμένοι από όσους ψήφισαν αυτή την παράγραφο είναι οι ίδιοι που εδώ και μερικές βδομάδες υποστήριζαν ότι ο κ. Σημίτης, λέγοντας «σαν έτοιμος από καιρό» το «ναι» στο «σχέδιο Ανάν», ουσιαστικά έστειλε το μήνυμα της αποδοχής των εκτρωματικών του προβλέψεων. Είναι οι ίδιοι που τον μέμφονταν διότι αποκάλεσε το «σχέδιο Ανάν» σαν «ιστορική ευκαιρία» (!), και τόνιζαν - σωστά - ότι η αποδοχή του άδικου σχεδίου θέτει το ίδιο το Κυπριακό εκτός κάθε πλαισίου Διεθνούς Δικαίου. Τώρα ανακάλυψαν «ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης» (!), ενώ γίνεται σαφές ότι η τακτική της κυβέρνησης συνιστά μια εφ' όλης της ύλης αποδοχή του «σχεδίου Ανάν» και καθιστά τα περί «διαπραγμάτευσης» προπέτασμα καπνού.

Γ)«Εχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση και υποστηρίζουμε την προσπάθειά της να επιτευχθεί η ευνοϊκότερη δυνατή έκβαση ως λύση του Κυπριακού», συνεχίζει το ψήφισμα...

Κι όμως: Μέχρι τώρα μιλούσαν για «δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση». Αλλά τώρα ο «ρεαλισμός» της υποταγής οδηγεί σε άλλες προσεγγίσεις. Τώρα το μόνο που ζητούν οι άνθρωποι είναι η... «ευνοϊκότερη δυνατή λύση». Να πάρουμε ό,τι μας δώσουν οι Αμερικανο-βρετανοί συντάκτες του σχεδίου, δηλαδή! Αυτή την μπακαλίστικη προσέγγιση ακολουθούν οι κύριοι του ΠΑΣΟΚ! Και την ακολουθούν όχι όπου κι όπου, αλλά σε ένα θέμα κατοχής και εισβολής!

Δ)«Να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση η είσοδος της Κύπρου στην ΕΕ με γνώμονα το σεβασμό του κοινοτικού κεκτημένου», λέει το ψήφισμά τους....

Κι όμως: Το ίδιο το «σχέδιο Ανάν» αναφέρει ότι πρέπει να κάνουμε τα στραβά μάτια για τη μη εφαρμογή αυτού του περιλάλητου «κοινοτικού κεκτημένου» και πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, όταν στο κρατικό μόρφωμα που μεθοδεύεται θα είναι αδύνατη η διακίνηση, η εγκατάσταση, η οικονομική δραστηριότητα από τη μια μεριά του νησιού στην άλλη και πρακτικά αδύνατη η επιστροφή των προσφύγων.

Ε)«Επιβεβαιώνουμε ότι σταθερό σημείο αναφοράς για τη διεξαγωγή της διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν παραμένουν οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ», προστίθεται στο ψήφισμα του ΠΑΣΟΚ...

Εδώ πια «μωραίνει Κύριος»! Μιλούν για αποφάσεις του ΟΗΕ, όταν δεν υπάρχει άνθρωπος που στοιχειωδώς έχει διαβάσει το «σχέδιο Ανάν» και να μην αντιλαμβάνεται ότι με το συγκεκριμένο σχέδιο αυτά ακριβώς τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις είναι που πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων!

***

Η συμπεριφορά των κυρίων του ΠΑΣΟΚ δε συνιστά ένα σύνηθες - γι' αυτούς - δείγμα πολιτικού στρουθοκαμηλισμού. Πρόκειται για συνειδητή εξαπάτηση του λαού και στίγμα που κάθε φορά θα «συντροφεύει» τις φανφάρες τους περί «πατριωτισμού» και «εθνικής ανεξαρτησίας».


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

«Ειρηνικό» παζάρι

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) διοργανώνει για τις γιορτές των Χριστουγέννων παζάρι με μεγάλη συλλογή εκλεκτών δώρων. Τιμές πολύ προσιτές.

Τα εγκαίνια του παζαριού θα γίνουν την Τετάρτη 4 του Δεκέμβρη και ώρα 7 μ.μ. στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, 1ος όροφος). Το παζάρι θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 15 του Γενάρη 2003. Ωρες λειτουργίας 9-2 π.μ. και 6-8 π.μ.

ΒΟΥΛΗ
Αρνούνται συζήτηση πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Αρνείται η κυβέρνηση να πραγματοποιηθεί η συζήτηση για το Κυπριακό πριν τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης όπως έχει ζητήσει το ΚΚΕ με σχετική επιστολή της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα από τις 7 Νοέμβρη.

Παρά το ότι ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι η σχετική συζήτηση πρέπει υποχρεωτικά να γίνει το πολύ ένα μήνα μετά την υποβολή του σχετικού αιτήματος, χτες ο Απ. Κακλαμάνης μετά από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ανακοίνωσε ότι η συζήτηση θα γίνει την Τρίτη 17 του Δεκέμβρη. Οπως αναφέρει σε σχετικό δελτίο Τύπου, ο Απ. Κακλαμάνης μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ενημέρωσε και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

Ψήφισμα των φοιτητών του Μαθηματικού Θεσσαλονίκης

«Το "σχέδιο Ανάν" δεν πρέπει να αποτελέσει βάση για διαπραγμάτευση», σημειώνει σε απόφασή του ο Σύλλογος Φοιτητών Μαθηματικού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διότι, όπως αναφέρει, αποτελεί «σχέδιο - παγίδα για τα δικαιώματα του κυπριακού λαού, για τα συμφέροντα των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας, για την ευρύτερη περιοχή».

Μεταξύ άλλων στο ψήφισμα των φοιτητών του Μαθηματικού, αναφέρεται, ότι με το «σχέδιο Ανάν», «καθιερώνεται ένα ιδιόμορφο καθεστώς κράτους που αποτελεί μια συγκαλυμμένη μορφή Συνομοσπονδίας και μια συγκαλυμμένη διχοτόμηση. Ενα κράτος που θα βρίσκεται κάτω από μια διαρκή εποπτεία του ΟΗΕ, της ΕΕ, των Αγγλοαμερικάνων. Το πόσο ανεξάρτητο θα είναι το νέο κράτος της Κύπρου φαίνεται πιο έντονα από την ύπαρξη Ανώτατου Δικαστηρίου που θα αποτελείται και από τρεις «μη Κύπριους» δικαστές, που θα μπορούν να καθορίζουν τις τύχες του κυπριακού λαού». Ο Σύλλογος Φοιτητών Μαθηματικού του ΑΠΘ, καταγγέλλει πως οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι ιστορικές εάν υπάρξει τελικά αυτή η εξέλιξη και σημειώνει πως αντίστοιχα μεγάλες είναι και οι ευθύνες και «όσων πολιτικών δυνάμεων της χώρας μας συνέβαλαν στη δημιουργία κλίματος εφησυχασμού του λαού, αποκρύβοντας τους πραγματικούς κινδύνους που αντιμετώπιζε η Κύπρος και όλος ο λαός της από την επέλαση της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων στην περιοχή».

Εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ για το ΝΑΤΟ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση, σήμερα Σάββατο, στις 9.30 π.μ., με θέμα: «Διεύρυνση του ΝΑΤΟ - Επιπτώσεις στη χώρα μας, στην ευρύτερη περιοχή και στην Παγκόσμια Ειρήνη». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αθηνών «Ι. Δρακόπουλος».

Νέες προσφυγές κατά της Τουρκίας

Οκτώ νέες προσφυγές καταχωρήθηκαν χτες εναντίον της Τουρκίας στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, για αποζημιώσεις για περιουσίες στα Κατεχόμενα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, τις προσφυγές καταχώρησε ο δικηγόρος Αντης Παντελίδης εκ μέρους Μορφιτών και άλλων προσώπων που έχουν περιουσίες στη Μόρφου, στον Αγιο Επίκτητο, στην Κερήνεια, στα Πάναγρα, στο Κεφαλόβρυσο του Διορίου και σε άλλες περιοχές της επαρχίας Κερήνειας.

Οι αιτούντες έχουν μεγάλες εκτάσεις εσπεριδοειδών στη Μόρφου και παραθαλάσσιες εκτάσεις στο Διόριος, στα Πάναγρα, στη Μύρτου και τον Αγιο Επίκτητο και πριν από την εισβολή είχαν και μεγάλο χοιροστάσιο στη Μόρφου.

Οπως αναφέρεται, οι προσφυγές παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί, μεταξύ των κτημάτων των αιτούντων, είναι και κτήμα στον Αγιο Επίκτητο, το οποίο πριν από την εισβολή χρησιμοποιούνταν από το υπουργείο Γεωργίας της Δημοκρατίας για προσγειώσεις μικρών αεροσκαφών που έκαναν αεροψεκασμούς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις κατασκεύασαν εκεί μεγάλη στρατιωτική βάση και ελικοδρόμιο για την προσγείωση στρατιωτικών ελικοπτέρων και στρατιωτικών αεροπλάνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ