ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ
Μετά την Κοπεγχάγη η πιθανή συμφωνία

Ο Πρόεδρος Κληρίδης συναντήθηκε χτες το πρωί με τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Αθήνα, για συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Κληρίδης ζήτησε διευκρινίσεις από τον Αλβαρο ντε Σότο για τη νέα επιστολή Ανάν, με την οποία οι δύο πλευρές καλούνται να υποβάλουν έως σήμερα σημεία του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα, που επιθυμούν να τύχουν διαπραγμάτευσης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό το φως της προχτεσινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία επικράτησε ομοφωνία πως η προτεραιότητα τώρα για την ελληνική πλευρά είναι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς δε φαίνεται να υπάρχουν χρονικά περιθώρια για ουσιαστική διαπραγμάτευση επί του Κυπριακού μέχρι τις 12 του Δεκέμβρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Εθνικό Συμβούλιο διαμορφώνεται η άποψη πως η ελληνική πλευρά δε θα είναι σκόπιμο να δώσει απάντηση στην επιστολή Ανάν, με την οποία ζητείται από την κάθε πλευρά να καθορίσει τα σημεία στα οποία θέλει διευκρινίσεις και εκείνα στα οποία επιθυμεί διαπραγμάτευση.

Και αυτό, γιατί ο Ραούφ Ντενκτάς δεν έχει δώσει ξεκάθαρη απάντηση αν αποδέχεται το «σχέδιο Ανάν» ως έχει για έναρξη διαπραγματεύσεων.

Ο γενικός εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, δήλωσε χτες το πρωί ότι ο Ραούφ Ντενκτάς δεν είπε «ναι» στο «σχέδιο Ανάν» ως βάση για διαπραγμάτευση, αλλά ότι θα διαπραγματευτεί κάποιες αλλαγές και αν ικανοποιηθεί, τότε θα αποφασίσει κατά πόσο μπορεί να το θεωρήσει ως βάση για διαπραγμάτευση.

Ο γενικός εισαγγελέας πρόσθεσε ότι με τη θέση που έχει διατυπώσει ο Ραούφ Ντενκτάς έχει εξανεμίσει κάθε ελπίδα για έναρξη διαπραγματεύσεων έως την Κοπεγχάγη.

Ουσιαστικά, είπε ο Αλ. Μαρκίδης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης οδηγεί το Κυπριακό σε έναν φαύλο κύκλο και σε βήματα προς τα πίσω, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια για διαπραγματεύσεις πριν από την Κοπεγχάγη.

Ο γενικός εισαγγελέας χαρακτήρισε ρεαλιστική και διάγνωση πραγματικότητας την προχτεσινή δήλωση του Προέδρου Κληρίδη ότι πάμε για την ένταξη.

Επιμένει ο ντε Σότο

Ο ειδικός σύμβουλος του Κόφι Ανάν, Αλβαρο ντε Σότο, δήλωσε ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο συμφωνίας έως τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης στις 12 του Δεκέμβρη. Μιλώντας στους δημοσιογράφους χτες, μετά από την πρωινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο Α. ντε Σότο πρόσθεσε ότι εκτιμά πως ο Ραούφ Ντενκτάς είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί στη βάση του εγγράφου του Γενικού Γραμματέα. Αυτό, είπε, το έκανε ξεκάθαρο ο Ραούφ Ντενκτάς και το ανέφεραν και τα Ηνωμένα Εθνη σε ανακοινωθέν που εξέδωσαν πριν από δύο μέρες στη Νέα Υόρκη. Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τού έδωσε οποιοδήποτε μήνυμα ή επιστολή, ο Αλβαρο ντε Σότο απάντησε αρνητικά.

Βλέπει επαρκή το χρόνο και ο Ελληνας πρέσβης

Ο πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία, Χρήστος Παναγόπουλος, δήλωσε πως συμμερίζεται την άποψη που εξέφρασε χτες το πρωί ο Αλβαρο ντε Σότο ότι μπορεί να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό μέχρι τις 12 του Δεκέμβρη.

Ωστόσο, ο Ελληνας πρέσβης παραδέχτηκε ότι όσο περνά ο καιρός στενεύουν τα χρονικά περιθώρια εξεύρεσης λύσης μέχρι τη σύνοδο της Κοπεγχάγης. Ο Χρ. Παναγόπουλος πρόσθεσε, ότι υπάρχει βούληση από Αθήνα και Λευκωσία να προχωρήσουν σε λύση με βάση το «σχέδιο Ανάν».

Ο Ν. Αναστασιάδης

Για δραματική σύντμηση του χρόνου λόγω της στάσης που τήρησε και τηρεί ο Ραούφ Ντενκτάς μίλησε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Ν. Αναστασιάδης δήλωσε ότι ουσιαστικά ο Ντενκτάς θέλει να διαμορφώσει το «σχέδιο Ανάν» και μετά να αποφασίσει αν το δέχεται ως βάση για διαπραγμάτευση. Είναι αμφίβολο, είπε ο Ν. Αναστασιάδης, αν έως την Κοπεγχάγη ο Ντενκτάς απαντήσει αν δέχεται το σχέδιο ως βάση για διαπραγμάτευση. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ συνέστησε υπομονή, νηφαλιότητα και συλλογικότητα στη λήψη αποφάσεων, γεγονός, όπως είπε, που διαφάνηκε και στη (προχτεσινή) συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Απαντώντας σε ερώτηση ο Ν. Αναστασιάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο παρόν στάδιο δε θα ωφελούσε η συζήτηση του «σχεδίου Ανάν» στη Βουλή.

Ομοφωνούν τα ελληνοκυπριακά κόμματα

Ομοφωνούν τα κυπριακά κόμματα ότι τα περιθώρια έως τη σύνοδο της Κοπεγχάγης έχουν εξαντληθεί για διαπραγμάτευση του Κυπριακού και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να προχωρήσει με στόχο την απρόσκοπτη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ύστερα από την προχτεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ότι τα περιθώρια για ουσιαστική διαπραγμάτευση στο Κυπριακό πριν από τη σύνοδο της Κοπεγχάγης περιορίζονται ασφυκτικά και ως εκ τούτου οι ημερομηνίες δεν πρέπει να θεωρούνται δεσμευτικές.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Χρίστου, δήλωσε ότι ο χρόνος δεν αρκεί για μια ουσιαστική διαπραγμάτευση και αυτό που τώρα προσδοκά η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι στις 12 του Δεκέμβρη η απόφαση που θα ληφθεί για την Κύπρο να είναι με βάση τις δεσμεύσεις του Ελσίνκι.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Παναγιώτης Δημητρίου, δήλωσε ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει και όποιος συνδέει τη λύση του Κυπριακού με την απόφαση για ένταξη δεν μπορεί πλέον να ελπίζει.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Τάσος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι εκ των πραγμάτων τα χρονοδιαγράμματα έχουν εξαντληθεί πλήρως και επέκρινε όσους στην Κύπρο προσπαθούσαν να συνδέσουν τη λύση με την ένταξη, γιατί, είπε, θέτουν την ελληνοκυπριακή πλευρά σε διλήμματα απαράδεκτα.

Ο πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ, Γιαννάκης Ομήρου, είπε ότι η Κύπρος είναι πανέτοιμη για ένταξη και δεν επιτρέπεται αλλά ούτε και νοείται η παρεμβολή οποιουδήποτε προσκόμματος.

Η Τουρκία στηρίζει τη στάση του Ρ. Ντενκτάς

Η Τουρκία υποστηρίζει τη στάση που υιοθέτησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στο θέμα των συνομιλιών για το Κυπριακό. Αυτό αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ). Η συνεδρίαση είχε διάρκεια 4,5 ωρών.

Στη συνεδρίαση πήραν μέρος ο πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, ο πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιουλ, οι τρεις αντιπρόεδροι της κυβέρνησης Αμπντουλατίφ Σενέρ, Μεχμέτ Αλί Γιλμάζ και Ερτουγρούλ Γιαλτσίνμπαγιρ, οι υπουργοί Αμυνας Βετζντί Γκιονούλ, Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς, Εσωτερικών Αμπντουλκαντίρ Ακσου και Δικαιοσύνης Τζεμίλ Τσιστέκ, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ και οι αρχηγοί του Στρατού στρατηγός Αϊτάτς Γιαλμάν, του Ναυτικού ναύαρχος Μπουλέντ Αλπκαγια, της Αεροπορίας πτέραρχος Τζουμχούρ Ασπαρούκ και της Στρατιωτικής Χωροφυλακής στρατηγός Σενέρ Ερουιγκούρ. Πήραν επίσης μέρος - υπηρεσιακά -, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ, ο αρχηγός της Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ) Σενκάλ Ατάσαγκουν και ο γενικός γραμματέας του ΣΕΑ στρατηγός Τουντζέρ Κιλίντς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», οι στρατηγοί δεν αποδέχονται επιστροφή της Μόρφου, γιατί είναι η υδάτινη πηγή του ψευδοκράτους, και της Καρπασίας γιατί θα προκαλέσει στρατηγικά προβλήματα.

Οι χάρτες που παρουσιάζονται στο «σχέδιο Ανάν», προστίθεται, επιτρέπουν την επιστροφή στα δήθεν σύνορα της πρώτης εισβολής της εικοστής Ιούλη του 1974, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα ασφάλειας στους Τουρκοκυπρίους. Αντίθεση εκφράζεται και στις εγγυήσεις, καθώς όπως ισχυρίζονται οι στρατιωτικοί, με το «σχέδιο Ανάν» αποδυναμώνεται ο εγγυητικός ρόλος της Τουρκίας, που χαρακτηρίζεται ζωτικής σημασίας.

Οι Τούρκοι στρατιωτικοί διαφωνούν επίσης με τη μείωση του στρατού κατοχής σε λιγότερους από δέκα χιλιάδες άνδρες εγείροντας και πάλι θέμα ασφάλειας. Τέλος ισχυρίζονται ότι η επανεγκατάσταση Ελληνοκυπρίων στα Κατεχόμενα θα οδηγήσει σε σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και σε συγκρούσεις.

Δήλωση Χριστόφια με πολλούς αποδέκτες

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, επανέλαβε πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν και πολύ περισσότερο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης. Εκτός, είπε, κι αν υπάρχουν μυστικές δεσμεύσεις, που δε γνωρίζει.

Ο κύριος Χριστόφιας, ο οποίος σχολίασε τη δήλωση Ντε Σότο ότι υπάρχει περιθώριο συμφωνίας έως την Κοπεγχάγη, είπε πως δεν μπορεί να γνωρίζει πού βασίζεται η άποψη αυτή και ότι αναμένει ενημέρωση από τον Πρόεδρο Κληρίδη. Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως καταγγέλλει ότι κάποιοι φοβούμενοι πως θα χάσουν την εξουσία, τα έκαμαν πακέτο και πήραν και την Κύπρο μαζί τους. Η δική μας πλευρά, είπε, ενθάρρυνε τον Κόφι Ανάν να καταθέσει σχέδιο λύσης σε αυτό το χρονικό διάστημα, για να λυθεί το Κυπριακό έως τις 12 του Δεκέμβρη και να ματαιωθούν οι προεδρικές εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ