ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ
Κλούβες και υποκρισία στις διεκδικήσεις

Με παρατεταγμένες κλούβες και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, σάν να επρόκειτο για επικίνδυνους κακοποιούς, «υποδέχτηκε» χτες το βράδυ η κυβέρνηση στη Βουλή τους αγωνιζόμενους ανάπηρους, ενώ το πρωί συναινούσε σε γλυκανάλατες συμφωνίες του προέδρου της Βουλής με τη φιλοκυβερνητική ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες

Χτες το πρωί, όπως επέβαλε το πρωτόκολλο της συναινετικής πολιτικής, ο πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, δέχτηκε την αντιπροσωπεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΣΑΕΑ) και συμφώνησαν για τη συγκρότηση μιας ακόμα επιτροπής. Ομως, χτες το βράδυ, που έφτασαν στη Βουλή οι ανάπηροι οι οποίοι διεκδικούν με αγωνιστικό τρόπο τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες - όπως τελευταία πολιτογραφήθηκαν - βρέθηκαν μπροστά στην ίδια αντιδραστική νοοτροπία απέναντι στις κινητοποιήσεις: Τους υποδέχτηκαν παρατεταγμένες κλούβες και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις σαν να ήταν επικίνδυνοι κακοποιοί.

Αυτό ήταν χτες το σκηνικό της Εθνικής Ημέρας των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στη χώρα μας, που θεσμοθετήθηκε με το νόμο 2430/1996.

Η συγκέντρωση

Τα δικαιώματά τους στη μόρφωση, στη δουλιά, σε ζωή με αξιοπρέπεια, στην επίλυση των προβλημάτων τους, που οξύνονται καθημερινά εξαιτίας της αντιλαϊκής - αντιαναπηρικής πολιτικής της κυβέρνησης, διεκδίκησαν οι ανάπηροι, οι γονείς και κηδεμόνες τους, εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή, με τη μαζική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χθες, Εθνική Ημέρα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, στην πλατεία Κάνιγγος και την πορεία που ακολούθησε στη Βουλή.

Στις 5 χθες το απόγευμα, οι ανάπηροι, οι γονείς και κηδεμόνες, οι εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή και τα ιδρύματα Πρόνοιας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Οργανωτικής Επιτροπής για τον Αγωνιστικό Γιορτασμό της 3ης Δεκέμβρη 2002, συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα των εκδηλώσεων του Συνδικάτου Οικοδόμων και διαδήλωσαν τα αιτήματά τους για ενιαίο δημόσιο σύστημα υπηρεσιών για τους ανάπηρους, ενταγμένο στα πλαίσια μιας ενιαίας δημόσιας καθολικής και υποχρεωτικής Κοινωνικής Ασφάλισης με 100% χρηματοδότηση από το κράτος και τους εργοδότες, δημόσια κέντρα αποκατάστασης, δωρεάν ειδική αγωγή, το δικαίωμά τους στη δουλιά. Διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Παιδεία, στην απασχόληση, διογκώνοντας καθημερινά τα προβλήματα των αναπήρων, συνολικά του ελληνικού λαού. Καυτηρίασαν τη στάση της πλειοψηφίας της ηγεσίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΣΑΕΑ), που όλο το χρόνο παίζει το ρόλο του εταίρου της κυβέρνησης στις αντιλαϊκές επιλογές της και που διάλεξε να γιορτάσει τη χθεσινή μέρα, διοργανώνοντας δεξίωση σε πολυτελές ξενοδοχείο της Αθήνας.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Α. Τζέκης και Ν. Γκατζής. Ο Ν. Γκατζής, χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση, εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των αναπήρων και υπογράμμισε ότι η ικανοποίηση των αναγκών των αναπήρων, συνολικά των εργαζομένων, μπορεί να γίνει μέσα από τον ενιαίο συντονισμένο αγώνα τους για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.

Στη συνέχεια, οι ανάπηροι, φωνάζοντας συνθήματα: «Οι ανάπηροι δε σκύβουν το κεφάλι, μαζί με το λαό αντίσταση και πάλη», «Δώστε λεφτά για Πρόνοια - Παιδεία κι όχι για φιέστες στα ξενοδοχεία», πορεύτηκαν στη Βουλή.

Η κυβέρνηση, που με την πολιτική της οδηγεί τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους όλο το χρόνο στην περιθωριοποίηση και την εξαθλίωση, τους έδειξε και χθες το «ευαίσθητο κοινωνικό της πρόσωπο», καθώς τους ανάπηρους «υποδέχτηκαν» στη Βουλή τρεις παρατεταγμένες αστυνομικές κλούβες και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, εμποδίζοντάς τους να πλησιάσουν την είσοδο της Βουλής.

Με τον τρόπο αυτό, εξανάγκασαν τους ανάπηρους, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, που με δυναμισμό επέμειναν στο δικαίωμά τους να διαδηλώσουν μπροστά στη Βουλή, να παραμείνουν για μια ώρα όρθιοι, προκαλώντας την αγανάκτησή τους και τα συνθήματα: «Η τρομοκρατία δε θα περάσει», «Οι ανάπηροι δεν είναι τρομοκράτες».

Τελικά, με την επιμονή τους και την παρέμβαση του Ν. Γκατζή, οι κλούβες αποχώρησαν και οι ανάπηροι διαδήλωσαν για αρκετή ώρα μπροστά στη Βουλή, ενώ αντιπροσωπεία τους παρέδωσε το ψήφισμά τους στα κόμματα. Στη συγκέντρωση των αναπήρων μπροστά στη Βουλή, βρέθηκε και ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Τ. Μαντέλης.

Μια ακόμα επιτροπή

Συζήτηση για τα προβλήματα και τις διακρίσεις των ατόμων με ειδικές ανάγκες θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, μετά την αποδοχή της σχετικής πρότασης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΣΑΕΑ), που αποδέχτηκε χθες ο Απ. Κακλαμάνης. Ο πρόεδρος της Βουλής είχε χθες συνάντηση με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με αναπηρίες που έχει αυτοαναγορευτεί σε επίσημο κοινωνικό εταίρο της πολιτείας.

Ο Απ. Κακλαμάνης αποδέχτηκε και την πρόταση για τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής, προκειμένου να συζητηθούν «υλοποιήσιμες προτάσεις».

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε την ανάγκη λήψης μέτρων «θετικής διάκρισης» για τους ανθρώπους με αναπηρία «ιδιαίτερα στον τομέα της Παιδείας».

Από την πλευρά της ΕΣΑΕΑ, ο πρόεδρός της Γιάννης Βαρδακαστάνης σημείωσε πως «πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων», δηλώνοντας ικανοποιημένος από την αποδοχή των προτάσεων της συνομοσπονδίας για το Κοινοβούλιο.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ»
Αναβάθμιση του δημόσιου τομέα Υγείας

Η υπεροχή υπέρ των χρηστών και των λειτουργών των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα Υγείας συμπυκνώνεται στις προτάσεις της «Πανεπιστημονικής» ενόψει των εκλογών της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ)

Στην υπεράσπιση του δημόσιου τομέα Υγείας με σαφείς και καθαρές προτάσεις για το μισθολόγιο των γιατρών, σε αντίθεση με τις άλλες παρατάξεις, επικεντρώθηκε χτες η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» (ΔΠΔ) στη διάρκεια παρουσίασης των προγραμμάτων των παρατάξεων ενόψει των εκλογών της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) που θα γίνουν στις 10.12.200.

Οι προτάσεις των άλλων παρατάξεων υπολείπονται κατά πολύ στην ολοκληρωμένη πρόταση της ΔΠΚ, καθώς δεν επικεντρώνουν στις συγκεκριμένες πολιτικές που παράγουν και αναπαράγουν τα προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία. Οι διαφορές φάνηκαν στην κοινή παρουσίαση των προγραμμάτων των παρατάξεων, που έγινε χτες στα γραφεία της ΕΙΝΑΠ.

Η ΔΠΚ υποστηρίζει μαζί με γιατρούς από το ΔΗΚΚΙ και άλλους αγωνιστές, ψηφοδέλτιο ευρύτερης αποδοχής. «Ο Δημόσιος Τομέας πάσχει, ο ιδιωτικός είναι ανεξέλεγκτος, τονίστηκε στη χτεσινή παρουσίαση. Χωρίς αμφιβολία, ο δημόσιος τομέας λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια με τον έλεγχο ενός ταξικού κράτους, άλλοτε παλιομοδίτικου και συντηρητικού και άλλοτε με τη μάσκα του εκσυγχρονισμού, πάντα όμως στην αγκαλιά της καπιταλιστικής διάρθρωσης της ελεύθερης αγοράς. Ετσι κι αλλιώς οι λειτουργίες του Δημόσιου Τομέα εξαρτώνται από συνιστώσες ερμαφρόδιτου χαρακτήρα ιδιωτικών κριτηρίων. Αυτή η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρη μέσα στο δημόσιο νοσοκομείο, χώρος στερεωμένος γερά και ανάγλυφα στο χάρτη της Υγείας, κορυφαίος φορέας του ΕΣΥ, χώρος που δυναμικά αντανακλά τις πτωτικές τάσεις των ανθρώπινων αξιών. Χώρος ευαίσθητος, όπου μπορούν και γλιστρούν από πόρτες, παράθυρα αλλά και τις πιο ανεπαίσθητες χαραμάδες, επιχειρηματικές δραστηριότητες εκποιώντας τις δημόσιες δομές στα ιδιωτικά συμφέροντα».

«Ο μισθός του νοσοκομειακού γιατρού, τονίστηκε, σέρνεται σε επίπεδα φτώχειας και το φακελάκι, προϊόν διαφήμισης της τηλεοπτικής ευτέλειας, προϊόν προσωπικής επιλογής του γιατρού που πιθανόν τον καθιστά δυνατό στο πορτοφόλι, αδύναμο όμως να απαιτήσει αξιοπρεπή μισθό και χώρο εργασίας, αδύναμο να επιβάλει αξιοκρατικές διαδικασίες αξιολόγησης, αδύναμο να αναπτύξει συναδελφικούς δεσμούς και δημοκρατική λειτουργία. Εν τέλει, τον καθιστά διαρκώς υπόλογο για άνομες και ανήθικες πράξεις»

Εκτός απ' τη ΔΗΠΑΚ την ψήφο των γιατρών διεκδικούν: Οι ΔΗΚΝΙ, ΠΑΣΚ, ΑΕΓ, ΑΡΣΙ, Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση Ειδικευομένων Γιατρών και «Νυστέρι» - Νοσοκομειακοί γιατροί της «Πρωτοβουλίας Γένοβα 2001».

Φέτος, οι εκλογές θα γίνουν, για πρώτη φορά, σε όλα τα νοσοκομεία. Δηλαδή, κάθε νοσοκομείο θα είναι και ένα εκλογικό κέντρο και σε αυτό θα ψηφίζουν οι γιατροί του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας που ανήκουν σε αυτό.

Αμείλικτα ερωτήματα

Το «σχέδιο μεταρρύθμισης "Υγεία για τον πολίτη"» που παρουσίασε στις 28.7.2002 ο τέως υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος εκπονήθηκε, όπως ανακοίνωσε τότε ο ίδιος ο τέως υπουργός, αφού, μεταξύ των άλλων, «λήφθηκαν υπόψη το πόρισμα της άτυπης επιτροπής και των υποεπιτροπών, καθώς και οι μελέτες για την "Υγεία και τις υπηρεσίες Υγείας στην Ελλάδα", που εκπονήθηκαν υπό το συντονισμό του επίκουρου καθηγητή Ι. Τούντα».

Χτες η Ελληνική Εταιρία Προαγωγής και Αγωγής της Υγείας, που προϊσταται ο Ι. Τούντας, ανακοίνωσε ότι σήμερα ο επίκουρος καθηγητής θα υποστηρίξει σε επιστημονικό συνέδριο ότι παρουσιάζονται «αρνητικές τάσεις στην εξέλιξη των δεικτών υγείας του ελληνικού πληθυσμού κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990».

***

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις ανακοινώσεις που θα κάνει ο επίκουρος καθηγητής, ενώ το προσδώκιμο ζωής των Ελλήνων το 1990 ήταν 2ο ανάμεσα στις χώρες της ΕΟΚ (77 χρόνια), το 2001 ήταν 7ο με 78,1 χρόνια, παρουσιάζοντας τη μικρότερη βελτίωση (1,1 χρόνια). «Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι η Ελλάδα υπήρξε η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου οι θάνατοι από καρδιαγγειακά, καρκίνους και ατυχήματα αυξήθηκαν κατά τη δεκαετία 1990. Η μείωση που παρατηρείται τα τελευταία 2-3 χρόνια στους θανάτους από καρδιαγγειακά, οφείλεται περισσότερο στη βελτίωση των θεραπευτικών παρεμβάσεων και λιγότερο στη μείωση της νοσηρότητας. Γι' αυτό, εξάλλου, και η Ελλάδα κατέχει μόλις την 7η θέση στο Προσδώκιμο Υγιούς Επιβίωσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

***

Οπα! Πού είχε αυτές τις διαπιστώσεις ο κύριος καθηγητής, όταν έκανε -όπως προκύπτει απ' το σχέδιο για την "υγεία του πολίτη"- τις εισηγήσεις για παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας, όπως θεσμοθετήθηκαν απ' τον τέως υπουργό Υγείας;

Αν ήταν αυτές οι διαπιστώσεις για τη δεκαετία του 1990, τότε έπρεπε να γίνει η περαιτέρω διατίμηση των υπηρεσιών Υγείας ή έπρεπε να προταθεί η ενίσχυση ενός αναβαθμισμένου και δημόσιου συστήματος Υγείας;

Τι λέει -επί της ουσίας- ο κύριος καθηγητής, πέραν των «διαπιστώσεων» που εξυπηρετούν τα βήματα -και όχι μόνο- των διάφορων συνεδρίων;


Γ.Μ.

Σήμερα η συνέλευση του σωματείου ιδιωτικών κλινικών

Η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων γίνεται σήμερα στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ώρα 4μ.μ.

Θέματα της Γενικής Συνέλευσης είναι ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός, η αλλαγή άρθρων του καταστατικού του σωματείου και η εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών στις 16, 17, 18 Δεκέμβρη 2002. «Η ενεργή συμμετοχή είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα, για να παλέψουμε με περισσότερες δυνάμεις και από καλύτερες θέσεις για τα συλλογικά μας συμφέροντα», τονίζει στην προσκλητήρια ανακοίνωσή της η απερχόμενη διοίκηση του σωματείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ