ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
Πώς στήνονται οι «εθνικές επιτυχίες»...

Εστω, λοιπόν, ότι οι πιέσεις των ισχυρών εταίρων είναι υπαρκτές, πού θα στηριχτεί η κυβέρνηση για να τις αποκρούσει; Οχι, πάντως, στον μεθοδικά «αποκοιμισμένο» λαό

Του ΣΤΑΘΗ απο την «Ελευθεροτυπία»
Του ΣΤΑΘΗ απο την «Ελευθεροτυπία»
Νάτο πάλι το γνωστό «σκηνικό πιέσεων» που ασκούνται, δήθεν, στην ελληνική κυβέρνηση ενόψει της Συνόδου Κορυφής στην Κοπεγχάγη. Η συνταγή είναι, πλέον, γνωστή. Προηγείται ο φιλοκυβερνητικός Τύπος που πρωτοστατεί στην προβολή έντονων πιέσεων από τους εταίρους και «εφιαλτικών» σεναρίων για τα ελληνικά συμφέροντα. Ακολουθεί η κυβέρνηση, που «κρατάει αποστάσεις» από τις ...δικές της «διαρροές» και εμφανίζεται επίσημα «ψύχραιμη» και «αισιόδοξη». Μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και επειδή τα «εφιαλτικά» σενάρια δεν έχουν επαληθευτεί, η κυβέρνηση Σημίτη πανηγυρίζει για τη νέα εθνική επιτυχία!

Οι εκσυγχρονιστές έχουν γίνει μαέστροι, είναι αλήθεια, στην προπαγάνδα, αλλά το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Ποιος και γιατί, λοιπόν, από τους εταίρους να ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση; Δεν πανηγύρισε η κυβέρνηση ότι με τις αποφάσεις του Ελσίνκι διασφαλίστηκε η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ; Δε διαβεβαίωνε ότι η ένταξη δε συνδέεται με τη λύση του Κυπριακού, περιφρονώντας την «ουρά» του Ελσίνκι; Δε διαρρήγνυε τα ιμάτιά της ότι δεν υφίσταται θέμα «πακετοποίηση» της ένταξης με τη λύση ή με την ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία;

Καθησύχαζε, λοιπόν, όλο αυτό τον καιρό η κυβέρνηση Σημίτη ότι «όλα βαίνουν καλώς» και ότι είναι περίπου εξασφαλισμένος ένας νέος «εθνικός θρίαμβος» στην Κοπεγχάγη. Εστω, λοιπόν, ότι οι πιέσεις των ισχυρών εταίρων είναι υπαρκτές, πού θα στηριχτεί η κυβέρνηση για να τις αποκρούσει; Οχι, πάντως, στον μεθοδικά «αποκοιμισμένο» λαό. Ακριβώς γι' αυτό δεν πρόκειται να βάλει «βέτο» η κυβέρνηση, ακόμα και αν οι αποφάσεις των "15" δεν είναι "εθνικά συμφέρουσες". Δεν ταιριάζει με τη γενικότερη στάση της υποτέλειας. Εξάλλου, έχει βεβαρημένο παρελθόν. Πανηγυρίζει πάντα για τις αποφάσεις που αποτελούν ξεκάθαρη νίκη των συμφερόντων των ΗΠΑ και της ΕΕ.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΣΚΗΝΙΚΟ ΠΙΕΣΕΩΝ...

ΕΓΓΡΑΦΑ - ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ; «Εγγραφο - βόμβα, στο οποίο δεν προβλέπεται η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ εάν προηγουμένως δεν έχει επιλυθεί το Κυπριακό, κυκλοφόρησε στις αντιπροσωπείες των χωρών - μελών των "15" στις Βρυξέλλες. Το έγγραφο που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην Αθήνα και τη Λευκωσία διότι επί της ουσίας αγνοεί τις προειδοποιήσεις των κ.κ. Σημίτη και Παπανδρέου για μπλόκο στη διεύρυνση εφόσον δεν ενταχθεί τον Δεκέμβριο η Κύπρος, συνετάχθη ενόψει των αποφάσεων της Κοπεγχάγης για τη διεύρυνση και περιλαμβάνει τέσσερα "εναλλακτικά σενάρια" - δύο για την Κύπρο και δύο για την Τουρκία» (Ειρήνη Καρανασοπούλου - «ΝΕΑ»).

ΠΟΙΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ; «Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασκούν έντονες πιέσεις σε Αθήνα, Αγκυρα και Λευκωσία, προκειμένου να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης της 12ης Δεκεμβρίου, η οποία αναμένεται να αποφασίσει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ» (Γ. Καρελιάς - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ: «Αυτό που ζήτησα από τον κ. Παπανδρέου είναι να σκεφθεί το εξής σενάριο: "Ποια θα είναι η θέση της κυβέρνησής μου, αν η Τουρκία πει "ναι" στη λύση και δεν έχουμε εξασφαλίσει ημερομηνία για την έναρξη συνομιλιών; Μπορείτε, του είπα, να καταλάβετε το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε στην τουρκική κοινή γνώμη;". Ελαβα την απάντηση: "Ναι, μπορούμε να το καταλάβουμε" και πρότεινε να επισκεφθεί την Αγκυρα για να συζητηθούν αυτά και όλα τα άλλα θέματα» (Γιασάρ Γιακίς -υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας - «ΒΗΜΑ»).

ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ: «Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών (Α2 Διεύθυνση Κύπρου) με θέμα "Τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν", τα σημεία που χρήζουν διαπραγμάτευσης είναι ουσιαστικά δύο και, αν συνυπολογιστεί το όλο πλαίσιο που θέτει το σχέδιο για τη συνολική λύση, είναι μάλλον περιφερειακά. Πρόκειται για το θέμα των εποίκων και των περιουσιών...» (Χρύσα Ταβουλάρη - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΔΙΚΟ «ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «ΚΛΕΙΔΩΣΕ» ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΣ (Ξ)ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΠΟΥ ΕΙΔΑΝ ΤΗ 17Ν.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ.

ΑΥΓΗ: ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΕΩΣ ΤΟ 2006 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΜΑΦΙΟΖΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ.

ΧΩΡΑ: ΑΓΡΙΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΜΕ ΑΡΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΡΕΓΑΤΕΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΘΗΤΕΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 12 ΜΗΝΕΣ!

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΚΙΩΔΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΡΗΓΙΛΛΗΣ.

ΕΣΤΙΑ: ΚΗΛΙΔΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - Οσοι λαμβάνουν «μικράς αποφάσεις».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ - ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΓΙΑ 2.693 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ.

ΕΘΝΟΣ: ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ 1.167 ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΔΕΚΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΘΗΤΕΙΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): «ΡΑΜΠΟ» ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΑΝΤΙ ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ, ΤΩΡΑ, ΘΑ ΧΟΡΕΨΕΙ ΤΣΙΦΤΕΤΕΛΙ!

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αεροδρόμιο «Μακεδονία»: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Προπαγανδιστικά κατασκευάσματα: «Αυτές τις μέρες τεχνηέντως διοχετεύονται στα μέσα ενημέρωσης "φόβοι" και "ανησυχίες" για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και τους "κινδύνους" για "άνωθεν" επεμβάσεις, προκειμένου αυτή να συνδεθεί με την υιοθέτηση του σχεδίου Ανάν. Ο επικοινωνιακός σκοπός είναι ολοφάνερος: Να "ενημερωθεί" η κοινή γνώμη διά της μεθόδου της επικοινωνιακής διαμεσολάβησης περί τους υποτιθέμενους "κινδύνους", να κατακλυσθεί το μυαλό των ανθρώπων με άφθονη και κατασκευασμένη καταστροφολογία, ώστε να παρουσιαστεί το αποτέλεσμα της Κοπεγχάγης ως "μεγάλη νίκη" της κυβέρνησης» (Σοφία Βούλτεψη - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).

Βάσει προγράμματος: «Κορυφώνεται η αγωνία; Μπα... όλα μέχρι στιγμής εξελίσσονται σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Τον προ 45ετίας. Αυτόν που στη δεκαετία του '50 σκαρφίστηκε η βρετανική διπλωματία και στη δεκαετία του '70 έβαλε στην τελική του φάση ο Κίσινγκερ. Αυτή τη διπλωματία ακολουθεί κατά πόδας τώρα (όπως και τότε) η Αθήνα. Και επιχειρεί να βρει το κατάλληλο για τον ελληνικό πληθυσμό σε Ελλάδα και Κύπρο καταπότι». (Γρ. Ρουμπάνης - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»)

Με τη «βούλα» ΕΕ και ΟΗΕ: «Στο παρασκήνιο κυκλοφορεί η άποψη: "Να φτάσουμε σε μία λύση, από την οποία η ελληνοκυπριακή πλευρά θα κερδίσει κάποια πράγματα, όπως π.χ. στο εδαφικό. Αν στην πορεία αποδειχθεί ότι η λύση δεν είναι βιώσιμη και λειτουργική, θα διαλυθεί το "κοινό κράτος" και θα μείνουν ανεξάρτητα τα δύο "συστατικά κράτη". Σε αυτήν την περίπτωση θα μείνουν αυτά που θα έχει κερδίσει η ελληνοκυπριακή πλευρά". Βεβαίως, με αυτό το σενάριο θα κερδίσει περισσότερα ή μάλλον όλα όσα επεδίωκε, η τουρκική πλευρά και μάλιστα με πλήρη νομιμοποίηση από τον ΟΗΕ και την ΕΕ». (Βίκτωρας Νέτας -«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ