ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
Και «φύλακτρα» θα παίρνουν οι τράπεζες

Οι τράπεζες «αγοράζουν» σχεδόν τζάμπα τις αποταμιεύσεις και τις πουλάνε (με τη μορφή διαφόρων δανείων) με τοκογλυφικό επιτόκιο, που φτάνει μέχρι και 16%

Σε συντεταγμένη πορεία καταλήστευσης των μικροκαταθετών και των οικονομικά ανίσχυρων δανειοληπτών προχωρούν οι εμπορικές τράπεζες, με την πλήρη κάλυψη και παρότρυνση της κυβέρνησης και των λεγόμενων νομισματικών αρχών. Με αφορμή τη μείωση των ευρωεπιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι εμπορικές τράπεζες στην Ελλάδα προχωρούν, από τη μια, στη γενναία μείωση των επιτοκίων των λαϊκών αποταμιεύσεων και, από την άλλη, σε «τσιγκούνικη» μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων καθώς δανείζουν το προϊόν της λείας τους στα εργαζόμενα νοικοκυριά με ληστρικά επιτόκια, που φτάνουν μέχρι και 16%!

Στο πλαίσιο αυτό προσχώρησε χτες και η Alpha Bank (όμιλος Κωστόπουλου), και όλοι μαζί οι ...«ανταγωνιστές» επί της ουσίας ζητούν και φύλακτρα από τους καταθέτες. Η συγκεκριμένη τράπεζα, όπως και η Γιούρομπανκ (όμιλος Λάτση), πέρασε ολόκληρη τη μείωση της μισής μονάδας, που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στις καταθέσεις. Η Alpha στην επίσημη ανακοίνωσή της απαξίωσε να αναφέρει τα νέα επίπεδα επιτοκίων και τα νέα άτοκα ποσά καταθέσεων που θα ισχύσουν, γεγονός που δείχνει με τρόπο ανάγλυφο ότι ακόμα και ο «κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών» (για τα «ψιλά γράμματα), που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας και που υποτίθεται ότι θα ισχύσει από την 1η του Γενάρη 2003, είναι ένα απλό κουρελόχαρτο. Μέχρι σήμερα τόκιζαν μόλις με 0,25% τα ποσά μέχρι τα 1.000 ευρώ. Ετσι, μετά και τη νέα μείωση της μισής μονάδας προκύπτει ότι όλες οι καταθέσεις μέχρι τα 1.000 ευρώ όχι μόνο θα γίνουν άτοκες αλλά θα επιβαρύνονται και με τα διάφορα άλλα χαράτσια που ισχύουν ήδη και που θα εφαρμοστούν από την ερχόμενη Δευτέρα 9 του Δεκέμβρη.

Η συγκεκριμένη τράπεζα άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια των δανείων. Μοναδική εξαίρεση είναι η μείωση κατά μισή μονάδα στα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, που είναι συνδεδεμένα με το διατραπεζικό επιτόκιο Euribor.

Στην ασυδοσία των εμπορικών τραπεζών ισχυρές πλάτες έβαλε και η ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), που υποτίθεται ότι εποπτεύει το πιστωτικό σύστημα. Μάλιστα, υπό τις οδηγίες του πρώην διοικητή και σημερινού αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λ. Παπαδήμου, με μια απλή γνωμοδότηση οι υφιστάμενοί του στο νομικό συμβούλιο της ΤτΕ κατάφεραν να «ερμηνεύσουν» κατά το δοκούν την απόφαση του Αρείου Πάγου που προέβλεπε ανώτατο δανειστικό επιτόκιο 9,25%. Υπό κανονικές συνθήκες μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις θα έπρεπε να μειωθεί ακόμη περισσότερο το λεγόμενο δικαιοπρακτικό επιτόκιο του 9,25%, επομένως και το ανώτατο δανειστικό επιτόκιο των τραπεζών να πέσει κάτω από 9%.

Στο μεταξύ, μόλις χτες «ξύπνησε» και η συνδικαλιστική ηγεσία της ΟΤΟΕ, η οποία με ανακοίνωσή της καλεί τις διοικήσεις των τραπεζών να ...«μην προχωρήσουν σε περαιτέρω μείωση των καταθέσεων ταμιευτηρίου»!

ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ
Ψηλά και το Σεπτέμβρη

Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις (τζίρος) και το μήνα Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) ο δείκτης λιανικών πωλήσεων στο σύνολο της χώρας το μήνα Σεπτέμβρη του 2002 ως προς τον αντίστοιχο μήνα του 2001, παρουσίασε ονομαστική αύξηση 12,3%. Στην περιφέρεια της πρωτεύουσας σημειώθηκε αύξηση 12,7% και στη λοιπή χώρα 11,7%. Από τις οκτώ συνολικά κατηγορίες που συγκροτούν το γενικό δείκτη, οι έξι σημείωσαν διψήφιο ποσοστό αύξησης με τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων να αυξάνουν τις πωλήσεις κατά 14,1%, τα πολυκαταστήματα 10,5%, η ένδυση - υπόδηση 13,4%, τα έπιπλα - ηλεκτρικά είδη 10%, τα βιβλία - χαρτικά 12,5% και οι πωλήσεις εκτός καταστημάτων 13,4%. Οι πωλήσεις στα τρόφιμα - ποτά - καπνός αυξήθηκαν 9,7% και στα φαρμακευτικά - καλλυντικά 9,2%. Στην περίοδο Γενάρη - Σεπτέμβρη 02/01 ο δείκτης λιανικών πωλήσεων σημείωσε αύξηση 9,4%. Στην περιφέρεια της πρωτεύουσας σημειώθηκε άνοδος 9,6% και στη λοιπή χώρα 9,5%.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΤΥΜΠΑΚΙ
Τραυματίστηκαν ακόμα και άνθρωποι!

Περιοδεία της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι και παραγωγοί της περιοχής Τυμπακίου στο Νομό Ηρακλείου, μετά τη σφοδρή και πρωτοφανή χαλαζόπτωση που έπεσε προχτές το πρωί και προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές σε θερμοκήπια, ελαιοκαλλιέργειες, άλλες υπαίθριες καλλιέργειες, αυτοκίνητα, ηλιόθερμα, κ.ά. Η τρομερή χαλαζόπτωση στο πέρασμά της προκάλεσε σοβαρές ζημιές και στο ζωικό κεφάλαιο αφού πολλά ζώα σκοτώθηκαν(!) ενώ τραυματίστηκαν, ευτυχώς, ελαφριά τέσσερις άνθρωποι, εκ των οποίων ο ένας για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τις αναφορές που έγιναν από τους κατοίκους στον Αστυνομικό Σταθμό Τυμπακίου, ζημιές καταγράφτηκαν σε όλη την ευρύτερη περιοχή: Βόρρους, Φανερωμένη, Μαγαρικάρι, Γρηγοριά, Σκούρβουλα, το Κλήμα, Λαγολιό και Γαλιά.

Οι πρώτες εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης κάνουν λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή 2 χιλιάδων στρεμμάτων θερμοκηπιακών καλλιεργειών και ζημιές της τάξης του 40% σε 3 χιλιάδες στρέμματα ελαιοκαλλιέργειας και εσπεριδοειδών.

Οι κάτοικοι, ωστόσο, κάνουν λόγο για ακόμα μεγαλύτερες ζημιές χαρακτηρίζοντας βιβλική την καταστροφή που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους. Οι παραγωγοί που είδαν να καταστρέφονται οι καλλιέργειές τους μέσα σε λίγη ώρα, ζητούν, από την κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας, την άμεση εκτίμηση των ζημιών και καταβολή των αποζημιώσεων, μαζί με τις αποζημιώσεις των καταστροφών του 1999, που δεν έχουν ακόμα πληρωθεί οι αγρότες! Ακόμα ζητούν να μην καταβληθούν οι αποζημιώσεις μέσω τραπέζης γιατί φοβούνται την παρακράτηση των χρημάτων που δικαιούνται από την τράπεζα, λόγω του ότι πολλοί αγρότες είναι καταχρεωμένοι...

  • Σήμερα, στην πληγείσα από τη χαλαζόπτωση περιοχή του Τυμπακίου πραγματοποιεί περιοδεία κλιμάκιο της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ.
Το βαμβάκι και οι 25... «τρομάρες» τους

Μια βδομάδα μετά τη «μάχη» του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για να δοθούν 25 φράγκα εθνική ενίσχυση στους βαμβακοπαραγωγούς, ο Γ. Δρυς εμφανίζεται να «κέρδισε» προχτές και τη «μάχη» του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης Σημίτη, για... να δοθούν 25 φράγκα εθνική ενίσχυση στους βαμβακοπαραγωγούς. Μη νομίσει κανείς βέβαια ότι θα δοθούν άλλες 25 δραχμές και πως οι βαμβακοπαραγωγοί θα πάρουν συνολικά 50 δραχμές. Οσα δηλαδή τους έταξε η κυβέρνηση για την εξόφληση της επιδότησης της περσινής παραγωγής. Είκοσι πέντε «βασανισμένες» δραχμές είναι να πάρουν όλες κι όλες, κι ας τους έταξε η κυβέρνηση ότι θα πάρουν 40 δραχμές κι ας έχασαν εξαιτίας της πολιτικής της, πάνω από 100 δραχμές το κιλό.

Χτες το μεσημέρι στο υπουργείο Γεωργίας, οι δημοσιογράφοι πληροφορήθηκαν ότι ο Γ. Δρυς ήθελε να τους δει, για να τους αναγγείλει ότι δόθηκε έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο να καταβληθούν ολόκληρα τα 90 εκατ. ευρώ - δηλαδή τα 25 φράγκα για 1.201.000 τόνους, ενώ η περσινή παραγωγή ήταν 1.354.000 τόνοι - και πως τα λεφτά αυτά δοθούν από τον προϋπολογισμό την ερχόμενη βδομάδα. Αλλά, ο υπουργός δεν προλάβαινε. Του προέκυψε χαλάζι στο Τυμπάκι της Κρήτης και χτες το πρωί πήγε εκεί να ξανατάξει έγκαιρες αποζημιώσεις...

Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης, είναι πως ξαναεμφανίζεται ως σπουδαίο γεγονός, το ότι δε θα δοθούν 20 δραχμές ή αλλιώς 70 εκατ. ευρώ στους βαμβακοπαραγωγούς, όπως αρχικά σχεδίαζε η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών, αλλά θα δοθούν τελικά 25 δραχμές ή αλλιώς 90 εκατ. ευρώ. Θα γινόταν όμως αυτό, έστω και στα λόγια μέχρι τώρα, αν δεν είχε ξεσηκωθεί θόρυβος από μερίδα του Τύπου κι αν δεν υπήρχε ο φόβος της μέγιστης κατακραυγής από τους βαμβακοπαραγωγούς; Οπως και να 'χει το πράγμα πάντως, η «ρετσινιά» της κυβερνητικής κοροϊδίας σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών, δε σβήνει με τίποτα. Αφήστε... που στο μυαλό της κυβέρνησης μπορεί να πέρασε και η ιδέα ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα σκεφτόταν πως τα 20 εκατ. ευρώ που πήγαν να κοπούν από αυτούς, θα δινόταν ως αποζημίωση στον Κοκό!


Κ.Δ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ