ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Για τρίτη φορά φέτος, ανατιμήσεις στα φάρμακα

Τσουχτερές αυξήσεις σε 200 φάρμακα - πολλά από τα οποία ανήκουν απολύτως αναγκαία - που θα φτάνουν και το 25%, προανήγγειλε χτες η κυβέρνηση με το νέο δελτίο τιμών που εκδόθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης

Αυξήσεις σε 200 φάρμακα που φτάνουν έως 25%, και τα οποία χαρακτηρίζονται ως απολύτως απαραίτητα, περιλαμβάνει το νέο δελτίο φαρμάκων που εκδόθηκε χτες από το υπουργείο Ανάπτυξης. Στο ίδιο δελτίο, δόθηκαν τιμές και σε 291 νέα φάρμακα προκειμένου να μπουν στη λίστα, εκ των οποίων τα 206 είναι αντίγραφα, και τα 85 πρωτότυπα. Τα 106 από αυτά είναι εισαγόμενα.

Οι αυξήσεις, που επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης κατόπιν αιτήματος των φαρμακοβιομηχάνων, αφορούν βασικά φάρμακα ευρείας χρήσης, όπως αντικαταθλιπτικά, δερματολογικά, αντιθρομβωτικά, καρδιολογικά, φάρμακα κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις αυτές, που περνούν μέσα από τα «νέα» δελτία τιμών, επιβάλλονται για τρίτη φορά μέσα στο χρόνο. Οι πρώτες ανατιμήσεις, επιβλήθηκαν στα τέλη του περασμένου Μάρτη, οι δεύτερες στα τέλη Ιούλη. Ετσι πριν κλείσει χρόνος, 3 φορές ανατιμούνται τα φάρμακα.

Την ίδια στιγμή που επιβάλλονται και νέες τσουχτερές ανατιμήσεις σε 200 φάρμακα, οι φαρμακοβιομήχανοι απαιτούν γενναίες αυξήσεις. Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), σημειώνει ότι στο «νέο δελτίο τιμών συμπεριλαμβάνονται ελάχιστες και ασήμαντες αυξήσεις, κυρίως σε πολύ φθηνά φαρμακευτικά σκευάσματα των οποίων η σημερινή τιμή βρίσκεται στο επίπεδο του ενός ευρώ», κάτι που για τους φαρμακοβιομήχανους σημαίνει ότι η χρηματική αξία των αυξήσεων είναι ελάχιστη!

Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, αναθεματίζουν την ακρίβεια, όταν είναι αυτή που την επιβάλλει και μάλιστα σε εκατοντάδες φάρμακα. Γίνονται την ίδια ώρα που οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά και ο υφυπουργός Χρ. Θεοδώρου, ψάχνουν να βρουν την ακρίβεια στις λαϊκές αγορές, και όταν γυρνούν στα γραφεία τους, βάζουν την υπογραφή τους για μαζικές ανατιμήσεις.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΑΘΗΝΑΣ
Συνέλευση και εκλογές

Αύριο Κυριακή 8 του Δεκέμβρη (ξενοδοχείο «Τιτάνια», 9.30 το πρωί) πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση της Ενωσης Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης (ΕΕΛΠ).

Το ΔΣ των λογιστών της Αθήνας θεωρεί απαραίτητη την παρουσία όλων των λογιστών, τόσο στη Γενική Συνέλευση, όσο και στις αρχαιρεσίες που θα ακολουθήσουν από τις 12 μέχρι και τις 16 Δεκέμβρη 2002, σε μια περίοδο που «οι εργαζόμενοι, μαζί και και οι λογιστές και βοηθοί λογιστές, αγωνίζονται να υπερασπίσουν και να διευρύνουν τις κατακτήσεις τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ