ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Πάνω απ' όλα τα... «Ολυμπιακά έργα»

Εισήγηση για τη νομιμότητα κυβερνητικής απόφασης ακόμη και για την τουριστική μαρίνα - μαμούθ χωρητικότητας 5.500 σκαφών που θα προκύψει μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η κυβέρνηση «βαφτίζει» ως Ολυμπιακό έργο μια υπό κατασκευή τουριστική μαρίνα μαμούθ στον Αγιο Κοσμά Αττικής χωρητικότητας 5.500 σκαφών, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας έρχεται να την προσυπογράψει και να τη νομιμοποιήσει! Πρόκειται για τις εγκαταστάσεις για τις ανάγκες του αγωνίσματος της ιστιοπλοΐας, που αμέσως μετά τους αγώνες θα μετατραπούν στην τεράστια μαρίνα. Και σε αυτήν την περίπτωση όμως, αφού πρόκειται για... Ολυμπιακό έργο, γίνεται επίκληση του υπέρτατου δημοσίου συμφέροντος, παρακάμπτονται οι όποιες ενστάσεις.

Συγκεκριμένα, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η εισηγήτρια Ευδοκία Γαλανού άναψε χτες το πράσινο φως για την κατασκευή της μαρίνας στον Αγιο Κοσμά. Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει οικολογικές οργανώσεις, ο Δήμος Ελληνικού, σύλλογοι και κάτοικοι της ίδιας περιοχής, ζητώντας να ακυρωθεί μερικώς Προεδρικό Διάταγμα του 2002, με το οποίο εγκρίνεται το Ειδικό Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας στον Αγιο Κοσμά. Η προσφυγή στρεφόταν κατά το μέρος που αφορούσε μεταολυμπιακά έργα, όπου οι προσφεύγοντες υποστήριζαν ότι στο Προεδρικό Διάταγμα περιλαμβάνονται χρήσεις άσχετες προς την ιστιοπλοΐα και το ναυταθλητισμό. Ειδικότερα, ζητούσαν να μην κατασκευαστεί η «Ολυμπιακή» μαρίνα - μαμούθ και αυτό γιατί, αφ' ενός, δεν υπάρχει γενικός χωροταξικός σχεδιασμός λιμένων στην Αττική και, αφ' ετέρου, στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν ακόμη τουλάχιστον 10 μαρίνες.

Ωστόσο, η εισηγήτρια Ε. Γαλανού πρότεινε να απορριφθούν όλοι οι ισχυρισμοί των προσφευγόντων. Υποστήριξε ότι πρόκειται για ειδικό έργο, το οποίο εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό των Ολυμπιακών έργων και βρίσκεται εντός του σχεδιασμού που έχουν εκπονήσει τα αρμόδια όργανα. Επίσης, υποστήριξε ότι το σύνολο των έργων που θα κατασκευαστούν στον Αγιο Κοσμά δεν αντιβαίνουν τις συνταγματικές επιταγές περί προστασίας του περιβάλλοντος.

Επίσης, η εισηγήτρια Αίρον - Εβελιν Μαρία Σαρπ έδωσε το «οκέι» να προχωρήσουν οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης για την κατασκευή του προαστιακού σιδηροδρόμου στους Αγίους Αναργύρους Αττικής. Πρότεινε να απορριφθούν οι προσφυγές κατοίκων που ζητούσαν να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Πολιτείας για απαλλοτριώσεις των ακινήτων τους κατά μήκος της λεωφόρου Δημοκρατίας προκειμένου να γίνει διαπλάτυνση του σιδηροδρομικού διαδρόμου από τον σταθμό των Αγίων Αναργύρων μέχρι την οδό Αχαρνών.

Η Ολομέλεια επιφυλάχτηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.

«Ναι» και στα έργα για το νέο Μουσείο Ακρόπολης

Τη συνέχιση των έργων για την κατασκευή του νέου Μουσείου Ακρόπολης πρότεινε ο εισηγητής Π. Πικραμένος κατά τη χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) προσφυγής κατοίκων, οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθούν πλειάδα αποφάσεων της Πολιτείας, εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούσαν τον υπουργό Πολιτισμού.

Οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι οι αποφάσεις της Πολιτείας αντιβαίνουν διεθνείς συμβάσεις για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ευρώπης (Γρανάδας, Λονδίνου), οι οποίες έχουν κυρωθεί με νόμους από τη χώρα μας.

Αντίθετα, ο εισηγητής πρότεινε να απορριφθούν όλες οι αιτιάσεις των προσφευγόντων και ότι οι αποφάσεις της Πολιτείας είναι νόμιμες. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν δύο περίπου βδομάδες και το Τμήμα Αναστολών απέρριψε ανάλογες προσφυγές και είχε κρίνει ότι σε περίπτωση που αποκαλυφθούν νέες αρχαιότητες, οι εργασίες διακόπτονται και ξεκινά ανασκαφή. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι ακόμη και στο σημείο που αυτή τη στιγμή δεν έχουν αποκαλυφθεί αρχαιότητες και που τυπικά μπορούν να συνεχιστούν οι εργασίες, αυτές είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν, αφού το πιθανότερο είναι να βρεθούν νέες αρχαιότητες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ