ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μελωδικός «Λαβύρινθος»

Είχαμε την ευκαιρία να τους γνωρίσουμε πριν από τρία χρόνια, μέσα από τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο «Ουράνιο Ταξίδι». Δίσκος που μοσχοβολούσε Ελλάδα και καταδείκνυε αγάπη αληθινή για το καλό ελληνικό τραγούδι. Ο λόγος για το μουσικό σχήμα «Ανώνυμοι» - Ελληνες που ζουν και εργάζονται στη Γερμανία - το οποίο επιστρέφει δισκογραφικά με μια αξιόλογη δουλιά, σμιλεμένη επίσης με μεράκι, δημιουργική έμπνευση και αγάπη για την ελληνική μουσική.

«Στο Λαβύρινθο» - είναι ο τίτλος του καινούριου δίσκου, που ήδη κυκλοφορεί στη Γερμανία - συνεργάστηκε και ο Μανώλης Ρασούλης γράφοντας τους στίχους δύο τραγουδιών. Οι στίχοι των υπόλοιπων τραγουδιών είναι των Νίκου Λυγερού, Αρη Κόκκοβα και Ασπας Ανωγιάτη, ενώ τη μουσική έγραψαν οι Νίκος Φυντανίδης, Κώστας Χριστοδούλου και Λευτέρης Σταμπούλογλου. Τα τραγούδια ερμηνεύουν ο Κώστας Χριστοδούλου και η Ασπα Ανωγιάτη.

Ρυθμοί ελληνικοί (συρτοί, χασαποσέρβικα, χασάπικα, ζεϊμπέκικα, τσιφτετέλια), στίχοι που ξεδιπλώνουν συναισθήματα, ερμηνείες όμορφες και απέριττες συνθέτουν το CD, που περιλαμβάνει συνολικά δεκατρία τραγούδια. Κομμάτια, που περπατούν «στο λαβύρινθο του κόσμου», που «ξορκίζουν το σεβντά», που αναβλύζουν νοσταλγία, που ακολουθούν το «νήμα» της μνήμης, της προσμονής, της ελπίδας. Δημιουργίες, που μέσα στην πολυπολιτισμική, πολύχρωμη βερολινέζικη ατμόσφαιρα κομίζουν τον ήχο του μπουζουκιού, του τζουρά, του μπαγλαμά, μαζί με ηχοχρώματα και άλλων οργάνων (μπάσο, βιολί, ακορντεόν, βιολοντσέλο, κιθάρα, πιάνο). Τραγούδια, που εκμηδενίζουν χιλιομετρικές αποστάσεις, δίνοντας την αίσθηση ότι γράφτηκαν και τραγουδήθηκαν όχι στην ξενιτιά, μα μέσα στο φυσικό τους περιβάλλον, την Ελλάδα.

«Μαύρο βελούδο» από την Πράγα

Ο ιδρυτής του Μαύρου Θεάτρου, Jiri Srnec, παρουσιάζει (μέχρι τις 22/12/2002) στο ελληνικό κοινό το «Ιπτάμενο Ποδήλατο», στο θέατρο «Coronet», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μαύρου Θεάτρου, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 2/2/2003. Το έργο, παραγωγή του Μαύρου Θεάτρου της Πράγας που ίδρυσε το 1961 ο Jiri Srnec, αναφέρεται στην ιστορία ενός εφευρέτη που, κατασκευάζοντας ένα ιπτάμενο ποδήλατο, ανακαλύπτει τον έρωτα.

Το 1961 ο Jiri Srnec ίδρυσε το Μαύρο Θέατρο της Πράγας όταν, με αφορμή τη διατριβή του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Κρατικού Κονσερβατουάρ και της Ακαδημίας Θεάτρου της Πράγας, άρχισε να πειραματίζεται με το black light και τις εφαρμογές του στη θεατρική σκηνή. Η τεχνική του Μαύρου Θεάτρου στηρίζεται στο μαύρο σκηνογραφικό χώρο (μαύρο βελούδο) εντός του οποίου κινούνται οι καλλιτέχνες και οι χειριστές διάφορων αντικειμένων, ντυμένοι με κατάμαυρα ρούχα από την κορυφή ως τα νύχια, πράγμα που τους καθιστά αθέατους. Αυτό που βλέπουν οι θεατές, είναι ένα μαγικό παιχνίδι πιθανού και απίθανου, όπου πολύχρωμα αντικείμενα αιωρούνται στον αέρα σαν να έχουν δική τους βούληση και ζωή, σε απόλυτο συγχρονισμό με τους ηθοποιούς που «αφηγούνται» την ιστορία τους μέσα από τη διεθνή γλώσσα της παντομίμας.

Χρώματα του χειμώνα

«Πόρος», αυγοτέμπερα σε ξύλο του Β. Παπανικολάου
«Πόρος», αυγοτέμπερα σε ξύλο του Β. Παπανικολάου
Εγκαινιάζεται στις 10/12 στην γκαλερί «έκφραση» (Βαλαωρίτου 9α), έκθεση ζωγραφικής του Βασίλη Παπανικολάου. Στα έργα του ο καλλιτέχνης έχει ως αφετηρία χώρους στους οποίους έζησε. Φορτισμένος με καθημερινές μνήμες αποδίδει περισσότερο την ατμόσφαιρα και τη συναισθηματική φόρτιση, παρά αυτή καθαυτή την εικόνα. Εργα μικρών και μεσαίων διαστάσεων: μεικτές τεχνικές, λάδι, αυγοτέμπερα, ακουαρέλα, συνθέτουν ένα μικρόκοσμο, ένα άθροισμα από μνήμες, που αποτελούν το φανταστικό «σπίτι» του.

Οπως σημειώνει ο Ευγένιος Δ. Ματθιόπουλος προλογίζοντας την έκθεση, ο καλλιτέχνης «δε θέλει να τραβήξει το βλέμμα μας σε ευρηματικές συνθέσεις, δεν εκβιάζει την ισορροπία μας με παράδοξες "ευρυγώνιες" προοπτικές, δεν πασχίζει να επιχρωματίσει φωτογραφίες αποτυπωμένες στον καμβά με τα δεκανίκια μηχανών προβολής, να μας θαμπώσει με την οφθαλμαπάτη, τάχα πως έχει την ακρίβεια και την ικανότητα του απαράμιλλου σχεδιαστή. Αυτά δεν τον αφορούν. Είναι βλέψεις έξω από τη ζωγραφική...».

  • Εκθεση ζωγραφικής της Ελένης Φραγκίδου παρουσιάζει (έως τις 18/12) η Δημοτική Πολιτιστική Επιχείρηση Σταυρούπολης στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου. Η ζωγράφος, χρησιμοποιώντας σκόνες αγιογραφίας, μολύβια ακουαρέλας, κάρβουνο και μεικτή τεχνική πάνω σε ξύλα, παρουσιάζει τέσσερις ενότητες: «Πόδια», «Σκουριά», «Ονειρα» και «Αναζήτηση».
  • Με πηγή έμπνευσης τις αντιφάσεις στη θέα ενός ηφαιστείου - φόβος, δέος, αμηχανία - η Λουκία Κωνσταντίνου παρουσιάζει στο Πνευματικό Κέντρο Αθηνών τη δεύτερη ατομική της έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Ηφαίστεια». Οι αντιθέσεις έδωσαν στη ζωγράφο τη δυνατότητα να εκφραστεί με ευαισθησία και να μας ταξιδέψει σ' ένα διαφορετικό κόσμο. Η έκθεση διοργανώνεται από τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων. Διάρκεια έως τις 15/12.
Παραμυθένιο «ταξίδι»

Ογδόντα λιλιπούτειες κούκλες αντιμετωπίζει ο Γκιούλιβερ κάθε Κυριακή, στο θέατρο «Κνωσσός» που παρουσιάζει το έργο «Ο Γκιούλιβερ στη χώρα των Λιλιπούτειων», ένα μαγευτικό θέαμα για τα παιδιά, με την τεχνική του «μαύρου θεάτρου», σε διασκευή των Γιούρι Στούπελ - Λάμπρου Τσάγκα. Οι 80 λιλιπούτειες κούκλες, που φιλοτεχνήθηκαν στη Βουλγαρία από τη μοναδική στο είδος της γλύπτρια κούκλας «Μαύρου θεάτρου» Ιβα Χατζίεβα, παίρνουν ομιλία, κίνηση και πνοή από τους ηθοποιούς του «Κνωσός», που επί δύο χρόνια εκπαιδεύονται στην τεχνική του «μαύρου θεάτρου». Η παράσταση συμπληρώνεται με ειδικό βίντεο.

Οι κούκλες ζωντανεύουν στη σκηνή, που μεταμορφώνεται σε ένα μεγάλο «Black Box» για να φιλοξενήσει αυτή τη θεατρική περιπέτεια που εξάπτει τη φαντασία.

Η σκηνοθεσία είναι του Λάμπρου Τσάγκα, η μουσική του Γιούρι Στούπελ, τα σκηνικά επιμελείται ο Σάββας Πασχαλίδης. Οι στίχοι των τραγουδιών είναι του Βασίλη Αναστασιάδη. Παίζουν: Γιάννης Κατσάμπας (Γκιούλιβερ), Τάκης Λιατζιβίρης, Νίκος Καραγιώργης, Γιάννης Μπίμης, Ολγα Παππά, Ντομένικα Ρέγγου, Ειρήνη Μανωλοπούλου, Θεόδωρος Ιγνατιάδης, Ουρανία Αργυροπούλου.

Για το Διαφωτισμό

Διάλεξη προς τιμήν του ιδρυτή του Κ. Θ. Δημαρά, διοργανώνει στις 9/12 (7.30μμ) το Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48). Θα μιλήσει ο Βέλγος καθηγητής και ακαδημαϊκός Ρολάν Μορτιέ, με θέμα, «"Φώτα" και ιστορία στον ευρωπαϊκό 18ο αιώνα».

Ο Ρ. Μορτιέ θεωρείται αυθεντία στη γαλλική και ευρωπαϊκή λογοτεχνία του 18ου αιώνα και στην ιστορία των ιδεών. Το ογκώδες συγγραφικό έργο τον καθιστά ως έναν «πρύτανη» της μελέτης του Διαφωτισμού. Μεταξύ των έργων του - «κλασικών» στη διεθνή βιβλιογραφία - περιλαμβάνονται «Η υποδοχή του Ντιντερό στη γερμανική παιδεία (1750-1850)» και «Διαύγειες και σκιές του αιώνα των Φώτων».

Μνήμες από την Αντίσταση

Παρουσιάστηκε (2/12) στην ΕΣΗΕΑ το ιστορικό - αυτοβιογραφικό χρονικό του Δημήτρη Ψαθά «Αντίσταση», με βιώματα του συγγραφέα από την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης.

«Η έκδοση τούτη αντιπροσωπεύει την τραγική και δοξασμένη εποχή (...) τις ευλογημένες ώρες της έξαρσης και του μαρτυρίου του λαού μας...» σημείωσε, μεταξύ άλλων, η κόρη του συγγραφέα και εκδότρια των «Απάντων» του, Μαρία Ψαθά.

Στον λακωνικό, αλλά ουσιαστικό χαιρετισμό του, ο πρόεδρος των Αντιστασιακών δημοσιογράφων, Νίκος Καραντηνός, είπε μόνο τη λέξη «ΕΑΜ», σηματοδοτώντας το περιεχόμενο του βιβλίου.

Μίλησαν επίσης ο δημοσιογράφος Χρήστος Πασαλάρης και ο αντιστασιακός Απόστολος Σάντας, ενώ αποσπάσματα του βιβλίου ανάγνωσαν οι ηθοποιοί Θύμιος Καρακατσάνης, Αιμιλία Υψηλάντη και Νίκος Βασταρδής.

Εκδήλωση με θέμα τα λαϊκά ήθη και έθιμα της κρητικής υπαίθρου «Από τα πρωτοβρόχια στα Θεοφάνια», διοργανώνει στις 15/12 (8μμ) στο αμφιθέατρο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» (Πατριάρχου Γρηγορίου και Νεαπόλεως) το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αγίας Παρασκευής. Η εκδήλωση αφιερώνεται στη μνήμη του Χαρίδημου Μαναρόλη, μέλους του χορευτικού Ομίλου «Κουρήδες», που πρόσφατα χάθηκε σε ατύχημα. Είσοδος ελεύθερη.

Συμφωνία χρηματοδότησης προγραμμάτων εμβολιασμού παιδιών στον αναπτυσσόμενο κόσμο υπέγραψαν χτες στις ΗΠΑ ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος, από μέρους της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και η εκπρόσωπος της UNICEF, Karin Sham Poo. Η συμφωνία προβλέπει την αφαίρεση από το διεθνές πρόγραμμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, εκδηλώσεων προϋπολογισμού 7 εκατ. δολαρίων, τα οποία θα δοθούν για τον εμβολιασμό 1,4 εκατ. παιδιών σε περιοχές με υψηλή παιδική θνησιμότητα. Επιπλέον, η Πολιτιστική Ολυμπιάδα θα είναι μεγάλος χορηγός των καρτών της UNICEF για το 2003.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ