ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΕ
Λόγια για κατανάλωση, πράξεις υπέρ των εφοπλιστών

Το δεξαμενόπλοιο «ΠΡΕΣΤΙΖ» μισοβουλιαγμένο στα ανοιχτά των ακτών της Ισπανίας

Associated Press

Το δεξαμενόπλοιο «ΠΡΕΣΤΙΖ» μισοβουλιαγμένο στα ανοιχτά των ακτών της Ισπανίας
Ενα άθλιο αλισβερίσι σε βάρος της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, του θαλάσσιου περιβάλλοντος και συνολικά της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, μεταξύ των καπιταλιστών, με στόχο την αύξηση των υπερκερδών τους, αποτελεί ουσιαστικά όλη αυτή η παρωδία των επιτροπών και των συμβουλίων για τη δήθεν «ποιοτική ναυτιλία». Αυτό επιβεβαιώνεται μέσα από το...«συμβιβαστικό κείμενο», όπως ονομάστηκε, των 19 σημείων στο οποίο κατέληξε το Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και παρουσίασε χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες της χώρας μας.

Πρόκειται για ένα κείμενο, το οποίο δεν προτείνει προς στα αρμόδια κοινοτικά όργανα κανένα συγκεκριμένο και δεσμευτικό μέτρο με σαφές χρονοδιάγραμμα, που να αφορά την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Σβήνει, δηλαδή, και την τελευταία αυταπάτη ότι θα μπορούσε κάποια από τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ να ...«τα βάλει» τόσο με τους εφοπλιστές που αποτελούν ένα ισχυρό τμήμα του κεφαλαίου, όσο και με το πλέγμα που λειτουργεί γύρω από το εφοπλιστικό κεφάλαιο ως ασπίδα προστασίας των συμφερόντων του. Από την άλλη, αποκαλύπτει το μέγεθος των συγκρούσεων των μεγαλοσυμφερόντων. Στο σημείο αυτό, ο υπουργός ήταν σαφής. Μιλώντας για την υιοθέτηση των μέτρων που αφορούν την κατασκευή δεξαμενοπλοίων με διπλά τοιχώματα ανέφερε: «Είμαστε η μόνη χώρα που ζητήσαμε την υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων για την Ευρωπαϊκή Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανία. Θεωρούμε αδιανόητο να παίρνουμε μέτρα, τα οποία τελικά τα εισπράττουν οι τρεις γνωστές χώρες της Απω Ανατολής». Ενώ έκανε λόγο για... νόθα παγκοσμιοποίηση, επειδή οι ΗΠΑ παίρνουν αποφάσεις για το χάλυβα που παραβιάζουν σχετικές συμφωνίες.

Ετσι, μόνο για λαϊκή κατανάλωση, εξαιτίας των διαμαρτυριών της κοινής γνώμης που προκάλεσε το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «ΠΡΕΣΤΙΖ» του Ελληνα εφοπλιστή Κούλουθρου, μίλησαν μεν για επιτάχυνση της σταδιακής απόσυρσης των δεξαμενοπλοίων μονού τοιχώματος, όμως ο τρόπος και ο χρόνος θα καθοριστεί μετά από τη σχετική πρόταση, που θα πρέπει να καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι την 1η Ιούλη 2003...

Ακόμα στα 19 σημεία περιλαμβάνεται συμφωνία ότι τα βαριά πετρελαιοειδή θα πρέπει να μεταφέρονται μόνο από δεξαμενόπλοια διπλού τοιχώματος και ότι τα κράτη - μέλη θα ενισχύσουν τους μηχανισμούς ελέγχου της θαλάσσιας κυκλοφορίας κατά μήκος των ακτών τους στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου. Επίσης, καλούνται τα κράτη - μέλη να υποβάλουν προτάσεις, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας «για έλεγχο, εντός οικονομικής ζώνης 200 μιλίων από τις ακτές τους, επικίνδυνων πλοίων με προκαθορισμένα κριτήρια, χωρίς διακρίσεις, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» και να καταρτίσουν μέχρι την 1η Ιούλη 2003 σχέδια καταφυγίων για τα πλοία που κινδυνεύουν.

Ενδεικτικό της κοροϊδίας σε βάρος της κοινής γνώμης είναι το σημείο, το οποίο αναφέρεται στην ανάγκη «διεθνοποίησης των θεμάτων, επανεξέτασης διεθνών κανόνων, με σκοπό την υπεύθυνη συμπεριφορά των νηογνωμόνων και κρατών - σημαιών». Αυτό όταν με οδηγία της ΕΕ οι νηογνώμονες των ευρωπαϊκών κρατών έχουν ιδιωτικοποιηθεί και έχουν τεθεί όπως και ο Ελληνικός Νηογνώμονας υπό τον έλεγχο των εφοπλιστών, παρά τις αντιδράσεις των ευρωπαϊκών ναυτεργατικών συνδικάτων.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ - ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
Πάλεψαν και κέρδισαν

Οι εργατοπατέρες προσπαθούν να μην υπάρχει συνέχεια...

Συμφωνία για τήρηση του 7ωρου, 5νθήμερου και των Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας, αναγκάστηκαν να υπογράψουν οι υπεργολάβοι του Πανθεσσαλικού Σταδίου στο Βόλο, κάτω από την πίεση των ίδιων των εργατών, που αγωνίστηκαν για τα εργασιακά τους δικαιώματα, και των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων που υποστήριξαν αποφασιστικά τον αγώνα τους. Προβλέπεται, επίσης, συγκεκριμένη ημερομηνία για την προκαταβολή και εξόφληση (κάθε 20 και 10 του μήνα), με προσκόμιση αναλυτικής βεβαίωσης των αποδοχών.

Η συμφωνία δεν οδήγησε και σε επανάπαυση, αντίθετα οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι επαγρυπνούν για την τήρησή της. Αλλωστε, η μέχρι τώρα συμπεριφορά των εργοδοτών, με τις ...κομψές απειλές του «στιλ»: «ποιοι δε θέλουν να δουλέψουν υπερωρίες να τους σημειώσουμε», έχουνε δώσει το στίγμα της κοροϊδίας και της τρομοκρατίας. Ενδεικτικά του κλίματος είναι και τα όσα είπε στο «Ρ» ο σιδεράς Μ.Ο., για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργάτες στο Πανθεσσαλικό Στάδιο: Πολλοί δουλεύουν από τον Αύγουστο, από την αρχή του έργου και για τις πληρωμές τους πάνε από βδομάδα σε βδομάδα. Οταν έχεις να πληρωθείς πάνω από ένα μήνα πώς θα πληρώσεις το νοίκι που τρέχει, πώς θα αντιμετωπίσεις τις καθημερινές ανάγκες, όταν τα έξοδα και λόγω οικογένειας είναι πολλά; Δουλεύουμε Ελληνες και Αλβανοί εργάτες, αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα, δε μας πληρώνουν. Μας χρωστάνε ένσημα, από τον Αύγουστο ακόμα. Πρέπει να έχω τα ένσημα, να συμπληρώσω ένα συγκεκριμένο αριθμό, γιατί αλλιώς δε θα μπορώ να ανανεώσω την κάρτα και θα είμαι παράνομος. Δε θέλω να είμαι παράνομος. Πολλές φορές μάς δίνουν όσα θέλουν, πάντα κάτι λιγότερο δίνουν σε κάποιον, ακόμα πιο λίγο σε κάποιον άλλον. Να πω ότι όταν βγήκαμε όλοι μαζί έξω από το εργοτάξιο και κάναμε τις στάσεις εργασίας, δε φοβηθήκαμε να μη μας απολύσουν, γιατί ήμασταν ενωμένοι και ζητούσαμε αυτό που μας χρωστάνε, αφού δουλεύουμε. Νομίζω ότι κάτι καλύτερο θα γίνει».

Εξόρμηση στο εργοτάξιο κάνει σήμερα, στις 3 το μεσημέρι, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργάτες του Πανθεσσαλικού Σταδίου, να συσπειρωθούν στο Συνδικάτο Οικοδόμων και με τη συμμετοχή τους να παλέψουν για τον ταξικό προσανατολισμό του Συνδικάτου.

Να σημειωθεί ότι η ηγεσία του τοπικού Συνδικάτου Οικοδόμων, προκειμένου να «σπείρει» τον εφησυχασμό στους εργαζόμενους του Πανθεσσαλικού Σταδίου, ύστερα από την υπογραφή της συμφωνίας, «διέρρεε» ότι δε θα γίνει η γενική συνέλευση ενημέρωσης που είχε αποφασιστεί για χτες, με το πρόσχημα ότι πια «δεν υπάρχει λόγος». Τελικά, η συνέλευση έγινε. Επιχειρήθηκε όμως να αφαιρεθεί ο λόγος από τον εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Γ.Λιάγκα, από το Προεδρείο του Συνδικάτου Οικοδόμων, με τη δικαιολογία ότι δεν είναι οικοδόμος. Η απόπειρα αυτή μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλεί στους εργάτες και ερωτήματα για τις προθέσεις της ηγεσίας του συγκεκριμένου συνδικάτου, που εξαρχής είχε αρνηθεί να στηρίξει τον αγώνα των εργατών στο Στάδιο.

ΘΕΡΜΑΣΤΟΛΑΔΑΔΕΣ
Ψηφίζουν από σήμερα για πιο ισχυρό σωματείο

Ανοίγουν σήμερα στις 10 το πρωί οι κάλπες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στη ναυτεργατική Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Η νίκη των ταξικών δυνάμεων του συνδυασμού του Ενωτικού Αγωνιστικού Συνδυασμού (ΕΑΣ) πρέπει να θεωρείται προδιαγεγραμμένη. Οι θερμαστολαδάδες εδώ και χρόνια έχουν αποφασίσει να διαφυλάξουν σαν κόρη οφθαλμού αυτό το ταξικό αγωνιστικό μετερίζι, μήνυμα που έχουν λάβει κυβέρνηση, εφοπλιστές και οι μηχανισμοί τους στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Τώρα το καθήκον των θερμαστολαδάδων είναι, με τη μαζική τους συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στο αγωνιστικό τους σωματείο, για να γράψει μαζί με την ΠΕΜΕΝ και νέες λαμπρές σελίδες αγώνων όπως αυτές που καταγράφτηκαν με τις μεγάλες απεργίες των ναυτεργατών στις 3 και 18 του περασμένου Απρίλη, στις 29 Μάη και στις 18 μέχρι τις 21 Ιούνη.

Ο ΕΑΣ, με επιστολή που έχει εκδώσει, στέλνει θερμό αγωνιστικό μήνυμα προς τους θερμαστολαδάδες και τους καλεί να πάρουν μέρος μαζικά στις εκλογές, γιατί η υπόθεση της ισχυροποίησης αυτού του σωματείου είναι υπόθεση όλων, είναι εγγύηση για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους, είναι προϋπόθεση για τη συνέχιση αυτής της αγωνιστικής πορείας, που έχει καταγράψει ιστορικές στιγμές και θετικά αποτελέσματα.

Οι εκλογές θα διαρκέσουν μέχρι τις αρχές του Απρίλη. Οι ναυτεργάτες του κατώτερου πληρώματος του μηχανοστασίου θα μπορούν να ψηφίζουν καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ