ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
6ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΣΔΕΠ
Πιο δυνατή η φωνή της ΔΗΠΑΚ

Από παλιότερη κινητοποίηση των πανεπιστημιακών

ICON

Από παλιότερη κινητοποίηση των πανεπιστημιακών
Σημαντική αύξηση των δυνάμεών της σημείωσε η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ), στο 6ο Τακτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), που ολοκληρώθηκε προχτές στην Αθήνα (στο ΕΜΠ). Συνολικά, στο συνέδριο ψήφισαν 158 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι. Η ΔΗΠΑΚ έλαβε 27 ψήφους (ποσοστό 17% από 14,5% που είχε στο προηγούμενο Συνέδριο, πριν δυο χρόνια). Συγκεκριμένα, αύξησε τις ψήφους της κατά 68,5%, με ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των πανεπιστημιακών που ψήφισαν στους πρωτοβάθμιους συλλόγους.

Η «Συσπείρωση Πανεπιστημιακών», που πρόσκειται στο ΣΥΝ, έλαβε 15 ψήφους, η «Ανεξάρτητη Κίνηση Πανεπιστημιακών» (πρόσκειται στη ΝΔ) 26 ψήφους, η κίνηση που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ 19 ψήφους, το ψηφοδέλτιο της Φυσικομαθηματικής Αθήνας (που επίσης πρόσκειται στο ΣΥΝ) 10 ψήφους και τρία ακόμα ψηφοδέλτια πήραν 8, 7 και 5 ψήφους.

Στο επίκεντρο του Συνεδρίου - όπως ήταν αναμενόμενο - βρέθηκε το θέμα των πολύμηνων κινητοποιήσεων. Η κριτική που ασκήθηκε στους χειρισμούς και στην τακτική της ηγεσίας της Ομοσπονδίας ήταν έντονη, ακόμα και από εκπροσώπους της παράταξης που ηγείται στην ΠΟΣΔΕΠ. Αρκετοί πανεπιστημιακοί εξέφρασαν το σκεπτικισμό τους για την παγίδευση του κλάδου σ' ένα μακροχρόνιο διάλογο με την κυβέρνηση, μέσω της επιτροπής στην οποία παραπέμφθηκαν τα αιτήματα. Φάνηκαν απαισιόδοξοι για τα αποτελέσματα του «διαλόγου» και επισήμαναν την ανάγκη συνέχισης των αγώνων.

Το Συνέδριο απασχόλησε επίσης το θέμα των αναδιαρθρώσεων που επίκεινται στην ανώτατη εκπαίδευση. Από πολλούς συνέδρους αναδείχτηκε ότι η ιδιωτικοποίηση λειτουργιών των πανεπιστημίων, η ομηρία τους από επιλογές της ΕΕ, η υποβάθμιση κι ο κατακερματισμός των πτυχίων δεν είναι καταστάσεις που θα έρθουν στο μέλλον, αλλά έχουν ήδη επιβληθεί. Πάντως, όλοι μίλησαν για την ανάγκη υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα των πανεπιστημίων, αλλά με διαφορετικές ερμηνείες στην έννοια του «δημόσιου». Οι δυο κύριες αντιλήψεις που «συγκρούστηκαν» στο Συνέδριο ήταν από τη μία αυτή της υποταγής και διαχείρισης της κατάστασης, την οποία εξέφρασαν με διάφορους τρόπους αντιπρόσωποι που πρόσκεινται στην παράταξη της πλειοψηφίας, και από την άλλη η λογική της σύγκρουσης, της μη εφαρμογής των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και της διεκδίκησης του «πανεπιστημίου των λαϊκών αναγκών», που εκφράστηκε από τους εκπροσώπους της ΔΗΠΑΚ.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Απαιτούν δημοκρατία στα σχολεία

Συγκέντρωση σήμερα στις 12 μ. στην πλατεία Κοραή διοργανώνει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων

Δημοκρατία στα σχολεία και να μην εφαρμοστεί ο αυταρχικός εσωτερικός σχολικός κανονισμός, που θίγει την προσωπικότητα και τα δημοκρατικά δικαιώματα θα απαιτήσουν σήμερα οι μαθητές του Πειραιά. Στις 12 το μεσημέρι, με απόφαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πειραιά -το οποίο συγκροτήθηκε με τη συμμετοχή 8 σχολείων - θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή. Επίσης, το ερχόμενο Σάββατο 14 Δεκέμβρη, θα γίνει συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα.

«Οι ανάγκες μας δε χωρούν σε ένα σχολείο φυλακή», επισημαίνει το Συντονιστικό σε σχετικό κάλεσμα για την κινητοποίηση. Τονίζει δε ότι οι μαθητές ζουν καθημερινά τα αποτελέσματα του σχολείου, που τους εξοντώνει αντί να τους μορφώνει, ενώ συγχρόνως τους ζητούν πάνω από όλα «να μη διεκδικούμε, να μην αγωνιζόμαστε, να μετατρέψουμε τα 15μελή - 5μελή μας σε τουριστικά -και μόνο- γραφεία... Και αν δεν ακολουθήσουμε τις υποδείξεις του διευθυντή μας - ηγέτη έρχονται ποινές...».

Οι μαθητές απαιτούν, επίσης, να σταματήσει η ποινικοποίηση των αγώνων, να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και η υπονόμευση των μαθητικών οργάνων. Παλεύουν, επίσης, για ολόπλευρη μόρφωση για όλους, διεκδικώντας: κατάργηση των νόμων 2525/97 και 2640/98, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, άμεση κάλυψη των αναγκών σε βιβλία, καθηγητές, ενιαίο 12χρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο για όλους, χωρίς φραγμούς και διακρίσεις.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ στα ΑΕΙ και ΤΕΙ για διάφορα πολιτικά και επιστημονικά θέματα.

  • Σήμερα, στη 1 μ.μ., στο Ιστορικό - Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Αθήνας, γίνεται συζήτηση με θέμα: «η πάλη των τάξεων ως κινητήριος μοχλός της κοινωνίας». Αύριο Τετάρτη, την ίδια ώρα στο Φιλολογικό Τμήμα, συζήτηση με θέμα: «η θετική συνεισφορά του Βυζαντίου στην Ιστορία».
  • Επίσης αύριο, στη 1 μ.μ., το ΝΣ Αχαΐας της ΚΝΕ, διοργανώνει εκδήλωση στο αμφιθέατρο Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πάτρας, με θέμα: «πάλη ενάντια στην παγκοσμιοποίηση... ίσον πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό». Θα μιλήσει ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΧΟΛΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
Απαιτούν δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση

Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση απαιτούν οι μαθητές των Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων, που σήμερα προχωρούν σε κινητοποίηση. Με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μαθητών της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Αναβύσσου, γίνεται σήμερα στις 11 π.μ. συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πορεία προς το υφυπουργείο Τουρισμού. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν και οι καθηγητές τους καθώς και το Σωματείο Εργαζομένων της Σχολής.

Σε αναβρασμό όμως βρίσκονται επίσης μαθητές και καθηγητές από τις Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων σε Ρόδο (και οι δύο σχολές), Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Ναύπλιο και Ηράκλειο, οι οποίοι πραγματοποιούν αποχές από τα μαθήματά τους.

Οι μαθητές παλεύουν ενάντια στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση των Σχολών (δίδακτρα, ενοίκιο στις εστίες, να πληρώνουν για τη διατροφή τους), στην πολυδιάσπαση και στον κατακερματισμό των πτυχίων τους, για ενιαία εκπαίδευση για όλους, καθώς και σταθερή δουλιά, πλήρη εργασιακά δικαιώματα, πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση για όλους.

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Μάθημα σε κοντέινερς εδώ και τέσσερα χρόνια!

Αμεση λύση απαίτησαν χτες οι μαθητές, με πορεία στο κέντρο της πόλης

Εδώ και τέσσερα χρόνια, οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Κορίνθου είναι αναγκασμένοι να κάνουν μάθημα μέσα σε κοντέινερς. Χτες, μαζί με τους καθηγητές τους, διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης, απαιτώντας άμεση λύση στο στεγαστικό πρόβλημα του σχολείου τους και καταγγέλλοντας τον κυβερνητικό εμπαιγμό. Στην κεφαλή της πορείας, ένα πανό που έγραφε: «Δώστε λεφτά για τα σχολεία, όχι άλλη κοροϊδία».

Το μάθημα είναι αδύνατο στις παγωμένες «αίθουσες» - κοντέινερς, που στάζουν από την οροφή κάθε φορά που βρέχει, αλλά για την κυβέρνηση αυτό δεν είναι πρόβλημα.

Σε ανακοίνωσή του, το ΝΣ Κορινθίας της ΚΝΕ, αφού χαιρετίζει την κινητοποίηση μαθητών και καθηγητών, τονίζει: «Μετά την εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση, που πετάει χιλιάδες μαθητές έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία, την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και το νέο σχολικό κανονισμό που επιχειρεί να μετατρέψει τα 5μελή και 15μελή συμβούλια σε άβουλα όργανα, η υποβάθμιση του σημερινού σχολείου έρχεται να ολοκληρωθεί με την απουσία κάθε έννοιας υποδομής» και καταλήγει: «Καλούμε τους μαθητές μαζί με τους καθηγητές τους να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, διεκδικώντας ένα ενιαίο 12χρονο Δημόσιο και Δωρεάν σχολείο για όλους».

Προς κατηγοριοποίηση σχολείων

Την ικανοποίησή τους για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Ευέλικτη Ζώνη», το οποίο αποτελεί ουσιαστικά προάγγελο κατηγοριοποίησης των σχολείων και ιδιωτικοποίησης, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας σε ημερίδα που έγινε την περασμένη Κυριακή. Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά πέρσι και φέτος επεκτάθηκε και εφαρμόζεται σε 740 δημοτικά, 150 νηπιαγωγεία και 43 γυμνάσια. Μέσα σε αυτό έχουν ενταχτεί εκπαιδευτικά προγράμματα όπως η αγωγή Υγείας, περιβαλλοντική εκπαίδευση, μαθήματα σχετικά με τον πολιτισμό και τις παραδόσεις κλπ. τα οποία δεν ενσωματώνονται στο κανονικό πρόγραμμα του σχολείου.

Η εφαρμογή και το περιεχόμενο των προγραμμάτων της «ευέλικτης ζώνης» ποικίλλει ανάμεσα στα σχολεία, κάτι που οδηγεί στη διαφοροποίηση και κατηγοριοποίηση των σχολείων, η οποία αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει και της εφαρμογής της «αξιολόγησης». Είναι δε χαρακτηριστικό του προγράμματος ότι τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του δεν προβλέπονταν καν κονδύλια για αυτό, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται ούτε οι μετακινήσεις των εκπαιδευτικών, αλλά και να στρέφονται γονείς και εκπαιδευτικοί σε ιδιώτες για τη χρηματοδότηση εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων. Παρ' όλα αυτά, μιλώντας στην προχτεσινή ημερίδα ο υπουργός Παιδείας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πρόγραμμα, κάνοντας λόγο για το «όραμα του ανοιχτού σχολείου στη γνώση, στη δημιουργικότητα, στη φαντασία, στη δημιουργία και στην κοινωνία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ