ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εργα τέχνης στη Βουλή

Περισσότερα από εκατό έργα από τη συλλογή της Βουλής φιλοξενούνται στην έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα στο Περιστύλιο του Κοινοβουλίου. Πρόκειται για 67 ελαιογραφίες, 5 υδατογραφίες, 11 έργα μεικτής τέχνης, 7 λιθογραφίες, 2 ταπισερί, 2 προτομές, 6 κεραμικά πιάτα και 12 βιβλία με καλλιτεχνική εικονογράφηση, δημιουργίες σημαντικών καλλιτεχνών μας. Εργα των: Σπ. Βασιλείου, Δ. Γαλάνη, Δ. Γιολδάση, Γ. Γουναρόπουλου, Ν. Γύζη, Λ. Κογεβίνα, Σ. Παπαλουκά, Κ. Παρθένη, Β. Σεμερτζίδη, Γ. Τσαρούχη, Ν. Χατζηκυριάκου - Γκίκα κ.ά.

Οπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου «η προσπάθεια συγκρότησης της έκθεσης ξεκίνησε το 1995 με τη βοήθεια της Επιτροπής Τέχνης και Πολιτισμού του Κοινοβουλίου, με πρόεδρο τον Παναγιώτη Τέτση. Τα έργα, δημιουργίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, αποκτήθηκαν κυρίως από συμμετοχή της Βουλής σε δημοπρασίες έργων τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό». Στην έκθεση δε θα παρουσιαστούν όλα τα έργα της συλλογής λόγω ανεπάρκειας χώρου. Ετσι, δεν περιλαμβάνεται και η ιστορική συλλογή της Βουλής, η οποία αποτελείται κυρίως από προσωπογραφίες των προέδρων της Βουλής και των πρωθυπουργών.

«Η συλλογή δεν περιλαμβάνει έργα μιας συγκεκριμένης κατεύθυνσης» ανέφερε ο ακαδημαΐκός, ζωγράφος Π. Τέτσης. «Αυτό που ενδιαφέρει είναι η καλή ζωγραφική και ο βασικός σκοπός είναι η ποιότητα». Σημειώνουμε ότι την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος.

Βραβεία ταινιών για παιδιά και νέους

Σκηνή από τη βραβευμένη ταινία «Αδελφές» (Ρωσία)
Σκηνή από τη βραβευμένη ταινία «Αδελφές» (Ρωσία)
Η Διεθνής Κριτική Επιτροπή του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας 2002 για παιδιά και νέους απένειμε τα εξής βραβεία: Βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους: «Είσαι ελεύθερος» (Ιράν). Σκηνοθεσίας: Στον Huang Hong (Κίνα), για την ταινία «Ενας μπαμπάς με 25 παιδιά». Σεναρίου: Στον Lisardo Duque Naranjo (Κολομβία / Βενεζουέλα) για την ταινία «Τα αόρατα παιδιά». Ερμηνείας Αγοριού εξ ημισείας: Στους Ehsan Ghasemi και Siavash Lashkari πρωταγωνιστές στην ταινία «Είσαι ελεύθερος». Ερμηνείας Κοριτσιού εξ ημισείας: Στις Oksana Akinjshina και Katya Gorina πρωταγωνίστριες στην ταινία «Αδελφές» (Ρωσία). Μουσικής: Στον Peiman Yazdamian για τη μουσική του στην ταινία «Κελαηδίσματα» (Ιράν). Καλύτερης ταινίας μικρού μήκους: «Ανδρικό θέμα» (Πολωνία). Βραβείο ταινίας κινούμενων σχεδίων: «Συρματόπλεγμα» (Νορβηγία). Βραβείο CIFEJ (Διεθνές Κέντρο Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους) στην ταινία «Ενας μπαμπάς με 25 παιδιά».

Ειδικές Μνείες: Κινούμενου Σχεδίου: «Σταρ σίστεμ» Σπύρου Σιάκα, «Νόμος της βαρύτητας» Σπύρου Ρασιδάκη. Μυθοπλασίας: «Αντίο» (Γαλλία / Κολομβία) και «Πρώτος έρωτας» (Βέλγιο). Σκηνοθεσίας: «Αδελφές» (Ρωσία).

Η Κριτική Επιτροπή των παιδιών του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, αποτελούμενη από 21 μέλη, απένειμε τα εξής βραβεία: Βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους: «Δύσκολοι αποχαιρετισμοί: ο μπαμπάς μου» Πένυς Παναγιωτοπούλου. Καλύτερης ταινίας μυθοπλασίας μικρού μήκους: «Η άλλη Αρτεμις» (Κύπρος - Κυριάκου Τοφαρίδη). Καλύτερης ταινίας κινούμενων σχεδίων μικρού μήκους: «Ο νόμος της βαρύτητας» Σπύρου Ρασιδάκη.

Τα βραβεία της 2ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Κάμερα Ζιζάνιο» είναι τα εξής:

Α΄ Κατηγορία έως 12 ετών:

  • 1ο βραβείο: «Το τερατάκι της Μελ» (Σκοτία)
  • 2ο βραβείο: «Από χόρτο σε τσιμέντο» (Νορβηγία)
  • 3ο βραβείο: «Μια καταθλιπτική μέρα» (Αγγλία)
  • Τιμητική διάκριση: «Ο κόσμος του δάσους» (Ισπανία)

Β΄ Κατηγορία από 13 έως 16 ετών:

  • 1ο: «Ονειρο» (Ουγγαρία)
  • 2ο: «Γηγενείς ρίζες» (Σκοτία)
  • 3ο: «Κλείσ' το και φύγαμε» (Ελλάδα)
  • Τιμητικές διακρίσεις: «Για να ξανακερδίσουμε τον πατέρα τον πατέρα» (Πολωνία). «Μια νέα αρχή» (Ελλάδα)

Γ΄ Κατηγορία από 17 έως 20 ετών:

  • 1ο: «Ο χειρότερος εφιάλτης της μπέιμπι σίτερ» (Σκοτία)
  • 2ο: «Το πρώτο μου ραντεβού» (Σλοβακία)
  • 3ο: «Ραντεβού» (Νορβηγία)
  • Τιμητικές διακρίσεις: «Η μάχη της επιβίωσης» (Νορβηγία), «Εναλλάξ» (Ελλάδα).

Επίσης, ειδικές μνείες απονέμονται: Στο 1ο Λύκειο Νέας Ιωνίας (Ελλάδα), για το σύνολο της παραγωγής των ταινιών του και στην ομάδα Du Grain a Demoudre (Γαλλία), για το πειραματικό κινηματογραφικό πρόγραμμά της.

Χρώματα γυναικών

Εργο της Αμαλίας Αλειφέρη
Εργο της Αμαλίας Αλειφέρη
Με έκθεση έργων της ζωγράφου Αμαλίας Αλειφέρη, εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες ένας νέος χώρος τέχνης και γεύσης. Πρόκειται για το «Μυστικό» που βρίσκεται στον Υμηττό στην οδό Σμύρνης, Θράκης και Αμισσού. Στην έκθεση εκτίθενται 30 έργα, δουλεμένα με την τεχνική του μπατίκ, δημιουργίες των τελευταίων έξι χρόνων. Γυναικείες φιγούρες που αναδύονται πίσω από ρομαντικές διαφάνειες, βότσαλα μέσα και έξω από το νερό που αναδεικνύουν την καθαρότητα των αγνών σχημάτων τους, εντυπωσιακές λεπτομέρειες από τους κορμούς στο Απολιθωμένο Δάσος της Μυτιλήνης συνθέτουν τα τρία μέρη της παρουσίασης.

Τελευταίες μέρες (θα διαρκέσει έως τις 13/12) της έκθεσης έργων των: Καρολίνας Πανοπούλου και Σοφίας Παπαδημητροπούλου στη «ΘΥΡΑτέχνης» (Σαρρή 14). Στην έκθεση αυτή ο ρεαλισμός συναντά το σουρεαλισμό, δύο διαφορετικές οπτικές μέσα από το ίδιο καλλιτεχνικό μέσο. Στα έργα της Κ. Πανοπούλου το χρώμα κυλάει, παίρνει σχήματα, δημιουργεί μύθους, αντανακλά συναισθήματα, αναζητά την αλήθεια. Η δουλιά της Σ. Παπαδημητροπούλου αποτυπώνει ρεαλιστικές εικόνες με τεχνοτροπία συμβολικών διαστάσεων. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 2 το μεσημέρι έως τις 11 το βράδυ.

Εγκαινιάζεται στις 18 του Δεκέμβρη (7μμ) στο 5ο Γυμνάσιο (Καραϊσκάκη και Αρκαδίου), έκθεση ζωγραφικής της Ευτυχίας Λάβδα. Διοργανώνεται από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αγίας Παρασκευής και θα διαρκέσει έως τις 31 του Δεκέμβρη.

Εκλογές στον ΠΜΣ

Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης και των άλλων οργάνων του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου (ΠΜΣ) θα πραγματοποιηθούν στις 20 και 21 Δεκεμβρίου (10 π.μ - 6 μ.μ.), στην αίθουσα του ΠΜΣ (Σαπφούς 10, 1ος όροφος). Οσοι θέλουν να θέσουν υποψηφιότητα, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην εφορευτική επιτροπή, μέχρι και σήμερα (10 π.μ. - 4 μ.μ). Η εφορευτική επιτροπή καλεί τους μουσικούς - μέλη του συλλόγου να συμμετάσχουν στις εκλογές μαζικά και αγωνιστικά.

Ενας μήνας με τους «Σώκρατες»

Οι θρυλικοί «Σώκρατες», το συγκρότημα με τη θαυμαστή ιστορία στην ελληνική ροκ σκηνή αλλά και με τη δυναμική παρουσία τους τα τελευταία χρόνια, εμφανίζονται για ένα μήνα στο «House of Art» (Σαχτούρη 4 και Σαρρή, Ψυρρή, τηλ. 210.3217.678). Μέχρι τις 7 Γενάρη θα προσφέρουν ένα μουσικό πρόγραμμα γεμάτο από τις γνωστές κι αγαπημένες επιτυχίες τους, διασκευές από την παγκόσμια ροκ σκηνή παρουσιασμένες με το δικό τους ύφος, καθώς επίσης και μία σειρά νέων μουσικών εκπλήξεων. Μαζί με τον Γιάννη Σπάθα (κιθάρα) και τον Αντώνη Τουρκογιώργη (μπάσο, τραγούδι) και οι νέοι μουσικοί: Μάκης Γιούλης (τύμπανα), Τάσος Σκούρας ( κιθάρα, τραγούδι), Αστέρης Παπασταματάκης (κήμπορντς), Μαρκέλλα Παναγιώτου (τραγούδι). Βραδιές μαγευτικού ροκ για τους νέους φίλους αλλά φυσικά και για τους παλιούς, που θα θυμηθούν αξέχαστες στιγμές. Εναρξη: 10.30 μ.μ., Κυριακή (9 μ.μ.).

Εικαστικό λεύκωμα

Αντιπροσωπευτικά δείγματα της 45χρονης καλλιτεχνικής πορείας του ζωγράφου Γιώργου Λολοσίδη, περιλαμβάνει το ομότιτλο λεύκωμα (εκδόσεις «Τοπίο»), που παρουσιάστηκε χτες στο Μουσείο Μπενάκη. Τα κείμενα υπογράφουν ο ακαδημαϊκός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρύσανθος Χρήστου, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών - ιστορικός τέχνης, Στέλιος Λυδάκης και η συγγραφέας, Μαρία Καραβία. Η επιμέλεια των κειμένων είναι της Αθηνάς Δούντση. Στην έκδοση παρουσιάζονται, σε υψηλής ποιότητας έγχρωμες αναπαραγωγές, 140 έργα του Γ. Λολοσίδη (ακουαρέλες, παστέλ, λάδια και μεικτή τεχνική).

Οπως σημειώνει στο κείμενό του ο Χρύσανθος Χρήστου, «δημιουργός με μόνιμες ανησυχίες και συχνά κριτική διάθεση, ο Γιώργος Λολοσίδης εργάζεται ακούραστα για να πραγματώσει τα οράματά του. Μετά τη μαθητεία και θητεία του σε διάφορα καλλιτεχνικά κέντρα και την εξοικείωσή του με διάφορες στιλιστικές τάσεις, παραδοσιακές και σύγχρονες πειραματικές, καταλήγει, τα τελευταία περισσότερο χρόνια, στην προσωπική του κατεύθυνση...».

Η Αθηναϊκή Ορχήστρα του Ομίλου Βετεράνων Μουσικών, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πέντε χρόνων από την ίδρυσή της, πραγματοποιεί πανηγυρική συναυλία, σήμερα (8 μ.μ.), στη Νέα Σκηνή - Θέατρο «Ακροπόλ» (Ιπποκράτους 9-11). Συμμετέχουν: Σάκης Παπανικολάου, Φρύνη, Παντελής Τιτάκης, Ηλέκτρα, Νίκος Θεοδώρου, Δέσποινα Τσολάκη, Τώνης Αγας και ο τενόρος Νίκος Παρίσης. Μουσική διεύθυνση: Νίκος Τσολάκης. Είσοδος ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ